Кріптовалютние піраміди: як не стати жертвою шахраїв

  1. Курс біткоіни запаморочливо зростає
  2. AirBitClub скоро лопне?
  3. Як повернути гроші, вкладені в піраміду?
  4. Які документи потрібні для суду
  5. резюме експерта

«Придбати криптовалюта і потроїти капітал»: на солодкі обіцянки ведуться тисячі людей. У своєму прагненні збагатитися деякі йдуть ще далі. Щоб вкластися в віртуальні банки, росіяни оформляють кредити, але вже в реальних банках. І віддавати їх часто нічим

Про біткоіни не знає тільки ледачий. Навіть якщо ви далекі від інвестицій, то рано чи пізно це слово попадеться вам на очі.

Курс біткоіни запаморочливо зростає

Не ставтеся до фінансових гравцям? Тоді все, що потрібно знати про це явище, полягає в одному абзаці: криптовалюта існує більше 10 років, і її ціна піднялася в три тисячі разів.

На старті біткоіни коштував менше одного цента. Через три роки вартість зросла до $ 31, а ще через рік склала $ 4,5 тисячі! Тільки уявіть: якщо в 2013 році ви вирішили поставити все на біткоіни (міжнародне позначення - BTC), продали квартиру за 5 млн і купили на всі виручені гроші 5 040 BTC (1 $ = 32 руб.), То сьогодні ваше статки склали б майже 1,5 млрд рублів! Сьогодні за 1 BTC дають трохи більше 460 тис. Рублів.

Приблизно такі розрахунки викликають запаморочення росіянам, багато з яких до цих пір мріють вкластися в ВТС. Навіть незважаючи на думку аналітиків, що рано чи пізно цей «фінансовий міхур» лопне. На кін ставлять всі заощадження, багато хто навіть займають гроші у родичів або беруть їх в банку під високі відсотки. Популярним стає «мережевий бізнес на біткоіни», коли перші вкладники отримують відсотки за рахунок грошей останніх (МММ? Не, не чули!).

AirBitClub скоро лопне?

Один з таких великих мережевих бізнесів AirBitClub, в який встигли вступити тисячі людей, тріщить по швах. Ще в травні члени клубу відзначили, що виникли проблеми з виведенням внутрішньої валюти. ВТС - нічим не забезпечена віртуальна субстанція, а на руки вкладники отримують рублі, причому тільки в своїх же пунктах видачі. В Ощадбанку зняти їх з рахунку не вийде.

Тижневе очікування і комісії до 50 відсотків змусили вкладників задуматися про надійність бізнесу. Багато спробували забрати свої гроші, але не тут-то було.

Ситуація складна ще й тим, що російське законодавство не тільки не захистить вас, але ще і нагадає про статтю 27 ФЗ «Про Центральний банк РФ», яка безпосередньо забороняє використання на території Росії подібних грошових сурогатів. А Росфінмоніторинг давно визнав, що криптовалюта не є платіжним засобом і використовуються переважно в злочинних цілях.

А Росфінмоніторинг давно визнав, що криптовалюта не є платіжним засобом і використовуються переважно в злочинних цілях

Криптовалюта існує більше 10 років, і її ціна піднялася в три тисячі разів.

Як повернути гроші, вкладені в піраміду?

Важко зітхаючи, експерти визнають, що в разі фінансового краху організації шансів повернути свої гроші дуже мало. Залишається сподіватися тільки на диво і трошки на наше правосуддя. Навесні 2018 року Дев'ятий апеляційний суд Москви вперше визнав криптовалюта майном. А це означає, що є шанс, що суд стане на ваш бік і зобов'яже організацію, в яку ви вклалися, відшкодувати збиток.

«Сама по собі така форма роботи, яка у обивателя називається пірамідою, підпадає під кримінальний кодекс. Її принцип побудований на залученні більшої кількості вкладників за рахунок високих відсотків. Як і в будь-який піраміді, як тільки останні ланки перестають залучати учасників, все валиться. Якщо почалися проблеми, то отримати назад свої гроші складно. Можна спробувати притягнути до відповідальності організаторів піраміди. Але повернути гроші - це інше питання. Всі ми пам'ятаємо приклад з Мавроді. Перш ніж зайти в піраміду, треба розуміти, що це авантюра. Варто звернути увагу, наприклад, на можливість виходу. Якщо не вказано конкретний час або сума, після отримання якої можна вийти, то краще не зв'язуватися. Варто оцінити ризики і почитати відгуки, зафіксувати всю інформацію з сайту організації. Якщо буде приходити прибуток, то зберігати чеки транзакції », - радить старший партнер адвокатського бюро« Нянькін і партнери »Олексій Нянькін.

Які документи потрібні для суду

  • Зберігайте всю переписку з партнерами. Якщо у компанії є офіс, то варто прийти туди з диктофоном або навіть відеокамерою, щоб записати всі відповіді.
  • На руках повинен бути договір, в якому прописано, на підставі чого ви вклали гроші. Якщо такого немає і засоби вносилися через особистий кабінет або перекладом з вашої картки, то зробіть скріни сторінки, де відображені переклади, обов'язково з адресним рядком.
  • Запишіть телефонні розмови з представниками офісу, постарайтеся, щоб вони підтвердили, що брали у вас гроші, а зараз не можуть їх повернути. Швидше за все, це стане аргументом для суду.

Якщо логічні приклади і економічні розрахунки все ж не подіяли на ваших близьких, то ось вам мудрість від Уоррена Баффета: «Якщо ви цього не розумієте, не інвестуйте».

резюме експерта

«Біткоіни-досить своєрідний інвестиційний інструмент. Людина, яка не інвестував в традиційні фінансові активи, такі як: акції, золото і тд, дуже сильно ризикує. Своєрідна лотерея. Останні півроку повинні були протверезити людей з точки зору інвестиційної привабливості в криптовалюта. Проте, треба визнати, що за цифровими валютами майбутнє. Класичні гроші вона не замінить, але свою нішу неодмінно займе », - робить висновок Петро Дворянкін, засновник міжнародної мережі інвесторів і експертів цифрової економіки Cryptolife.world, член експертної ради Держдуми РФ щодо законодавчого забезпечення розвитку фінансових технологій

Як повернути гроші, вкладені в піраміду?
МММ?
AirBitClub скоро лопне?
Як повернути гроші, вкладені в піраміду?

Новости