Криза перевиробництва і повернення луддістов

Про ступінь зрілості англійської капіталізму початку XIX в
Про ступінь зрілості англійської капіталізму початку XIX в. свідчать почалися вперше в Англії кризи надвиробництва. Спочатку кризи мали локальний і частковий характер, хоча основний їх причиною було перевиробництво як вираз основних протиріч капіталізму. У 1825 р почався перший в історії капіталізму циклічна криза, який вже не була локальним і частковим, а загальним, що почав собою регулярне чергування підйому і спаду.
У перший час після закінчення наполеонівських війн багатьом сучасникам здавалося, що починається розквіт англійської промисловості і торгівлі. Однак уже в кінці 1815 р намітилося різке погіршення економічного становища Англії. Спочатку криза 1815 - 1816 рр., А потім криза 1819 р вдарив по головним галузям англійської промисловості.
Під час кризи 1815 - 1816 рр. сильно постраждала бавовняна і вовняна промисловість. У зв'язку з втратою замовлень скоротила виробництво металообробна промисловість.
Криза 1819 р ще більше вдарила по різним галузям англійської промисловості. Продукція вовняної промисловості зменшилася приблизно на 17%, значно знизився загальний обсяг виробництва в металообробній промисловості. У місті Бірмінгемі, центрі металообробної промисловості, виробництво скоротилося на 25%.
Головною причиною всіх цих криз було перевиробництво. Воно в свою чергу пояснювалося багатьма причинами. Закінчення воєн призвело до зменшення поставок армії і до меншого завантаження промисловості. Зменшився попит на англійські товари і в зв'язку з тим, що виснажена і розорена війнами Європа не могла поглинути потік англійських товарів. У 1816 р вивезення бавовняних тканин скоротився на 25%, а в 1826 р - на 23%, вовняних тканин в 1816 р зменшився на 23%, а в 1826 р - на 19%.
Крім того, в післявоєнні роки починають позначатися результати континентальної блокади і політики ембарго в США. У європейських країнах під час континентальної блокади, а в США під час проведення політики ембарго і другий англо-американської війни почала швидко розвиватися своя національна промисловість. Після закінчення воєн європейські країни і США вводили високі митні тарифи, утруднювали доступ англійських товарів на ринки цих країн.
Всі ці причини безпосередньо викликали перевиробництво.
Після закінчення наполеонівських воєн положення народних мас продовжував погіршуватися, особливо в роки торгово-промислових криз, які приводили до різкого зниження життєвого рівня робітників і ремісників. У петиції, які подавалися в парламент в 1818 - 1819 рр., Говорилося про посилення злиднів, про безробіття та зниження зарплати робітникам. Мучив народні маси податкова політика уряду ториев. Англія мала великий державний борг - 864 мільйони фунтів стерлінгів. Одних відсотків доводилося сплачувати 33 мільйони фунтів стерлінгів в рік. Для покриття витрат вводилися нові податки і збільшувалися старі, а вся тяжкість їх перекладалася на плечі трудящих. На догоду імущим класам був навіть скасований прибутковий податок, який був введений під час війни і в якійсь мірі торкався інтереси багатіїв. Представник партії вігів Сміт писав в 1820 р .: «Вводяться податки на все, що входить в рот, прикриває тіло і оберігає ноги, податки на все, що прийнято бачити, відчувати, нюхати».

Істотно погіршили становище мас хлібні закони 1815 г. Ці закони мали на меті утримати ціни на пшеницю на рівні військового часу, коли хлібна торгівля була порушена. Для цього торийской уряд спеціальним законом ввело такий порядок: хліб можна було ввозити в Англію, якщо ціна його на внутрішньому ринку досягне 80 шилінгів за квартер. По суті ввезення хліба дозволявся тільки в неврожайні роки. Це зберігало високу ціну на хліб на англійському ринку і било по кишені народних мас, але зате доходи великих землевласників були гарантовані. Маркс мав цілковиту рацію, коли писав: «Чому протегують ці прихильники поблажливим мит? Своїм власним доходам, ренті з своїх власних земель ». Протекціоністські хлібні закони, котрі творили штучну дорожнечу, особливо важко відбилися на становищі промислових і сільськогосподарських пролетарів, а також міської дрібної буржуазії, викликаючи обурення серед них.
Була незадоволена хлібними законами і промислова буржуазія, яка вважала, що вона переплачує на зарплату робітників у зв'язку з дорожнечею і що хлібні закони заважають торгівлі Англії з аграрними країнами, що вводили у відповідь на англійську аграрний протекціонізм високі мита на промислові товари Англії. Широкі народні маси, а також промислова буржуазія були незадоволені і своїм політичним безправ'ям, так як аж до реформи 1832 вся монополія влади повністю була зосереджена в руках землевласницької аристократії.
Початок XIX в. - це період політичного панування торі. Панування землевладельческой аристократії, важке становище народних мас міста і села, політичне безправ'я широких народних мас - все це загострювало класову боротьбу в Англії.
В умовах швидкого зростання чисельності англійського пролетаріату і посилення його експлуатації знову оживає рух луддитів. У 1816 р їм були охоплені частина робочих в'язального виробництва східних графств і робочі деяких інших районів країни. Особливо гостро протікала боротьба в районі Лоуборо, де в кінці червня 1816 р робочі розламали 53 машини на підприємствах Хітскота. Це була одна з останніх спалахів луддізма. Окремі акти луддізма ще виявлялися і в 30 - 40 - х роках. Але ці акти не мали масового характеру.
Рух робітничого класу переросло рамки луддізма, передові загони робітників переходили до все більш активним формам боротьби за кращі умови життя і за політичні права. Все більшу роль грали нелегальні тред-юніони. Вони були конспіративними організаціями, прийом в які був обставлений цілою церемонією. Вступає в тред-юніон повинен був у присутності товаришів давати клятву, що він буде строго зберігати таємницю організації. Незважаючи на те що в ці організації засилали урядові шпигуни, які намагалися зруйнувати об'єднання робітників, тред-юніони провели в ряді галузей промисловості страйку і страйки. У 1816 р страйкували гірники Південного Уельсу, а в 1818 р страйкували Ланкаширські прядильники і гірники Шотландії. У 1819 р протягом шести місяців страйкували ткачі Лідса і Десбері. Під час страйків робітники вимагали підвищення зарплати і зниження цін на хліб.
Успішна діяльність окремих тред-юніонів привела до появи перших загальнонаціональних організацій: спілок ливарників, гаманців і «Загального союзу прядильників і ткачів» в 1820 р

Маркс мав цілковиту рацію, коли писав: «Чому протегують ці прихильники поблажливим мит?

Новости