Криза середнього віку

  1. Час настання кризи середнього віку
  2. Тривалість кризи середнього віку
  3. Симптоми кризи середнього віку
  4. Причини кризи середнього віку
  5. Передумови кризи середнього віку
  6. Криза середнього віку у жінок
  7. Криза середнього віку у чоловіків
  8. Як подолати кризу середнього віку?

Статистика показує, що криза середнього віку наздоганяє людини по досягненню вікового порога 35 років. Стан характеризується затяжний природою і триває до 55 років включно. Депресія провокується нескінченними роздумами на тему нікчемності власного життя. Наукова теорія підтверджує факт серйозної проблеми, яка вимагає обов'язкового рішення. Особисті терзання призводять до нервового зриву і руйнування сімейної ідилії, рідні не підтримують таку поведінку. Щоб пережити етапи кризи, важливо вивчити методи його проживання в ситуації, що склалася. Процес переосмислення відбувається по-різному, але не обходить стороною, ні чоловіків, ні жінок. Основні характеристики, властиві кризи середнього віку: опозиційна позиція, спотворене сприйняття світу, заперечення і неприйняття вчинків, не дивлячись на те, що вони були здійснені усвідомлено деякий час назад. Особистісний криза визначається важким емоційним станом в цілому.

Час настання кризи середнього віку

Кожна людина має індивідуальні особливості, від яких залежить поведінка і характер. Через унікального емоційного фону кожного організму, час настання кризи середнього віку визначається за конкретними показниками людини і має відмінності у групи людей. Найбільш ранній момент настання кризи середнього віку - 30 років. В окремих випадках розлад трапляється після досягнення 50-річного вікового рубежу. Медична статистика визначає вік 30-50 років як середній, виходячи з даних психологів.

Тривалість кризи середнього віку характеризується параметрами, визначальними індивідуальну природу для кожного окремо взятого індивідуума. Не можна говорити про всіх людей в цілому, але існує середній показник, який характеризує необхідний фактор. Особисті якості мають ключове значення в питанні подолання кризи середнього віку.

Тривалість кризи середнього віку

Для оптимістів криза середнього віку передбачає ймовірність пройти без глобальних емоційних втрат, продовжуючись лише кілька місяців. Похмурий настрій песимістичних людей може тривати десятиліттями, в зв'язку з відсутністю бажання вийти з цього стану добровільно і швидко. Свою роль відіграють і інші моменти життя людини: його невдачі в минулому, любов до самоаналізу і нескінченного самокопання, нерозуміння минулих вчинків, невдоволення власним життям, безсилля від неможливості що-небудь змінити, невдала кар'єра, невірна політика щодо рідних, усвідомлення приходу швидкої старості .

Допомога в успішному подоланні переживань повинні надати близькі люди, щира підтримка яких може значно скоротити затяжний період депресивного стану. У такому положенні найбільш безглузде заняття - залишитися одному і продовжувати пригнічувати і принижувати власне его. Продовження активного соціального життя може врятувати ситуацію.

Продовження активного соціального життя може врятувати ситуацію

Симптоми кризи середнього віку

Зовнішні симптоми кризи середнього віку залежать від індивідуальних особливостей організму людини. Найпоширенішими явищами, за якими можна визначити присутність прогресуючої кризи середнього віку:

  1. Заперечення власних досягнень, незважаючи на позитивну думку інших людей. Людина в силу власних депресивних переконань не бажає почути інформацію, які намагаються до нього донести оточуючі. Жодна людина не грає роль авторитету для страждає кризою середнього віку;
  2. Жалість до себе. Середній вік приносить багато негативних моментів, які здаються глобальними проблемами, які не мають рішення. Процес жалості відбувається безперервно, що відштовхує родичів і друзів, так як безконтрольне і набридливу ниття неможливо терпіти значний період часу;
  3. Усталена думка про несправедливість життя. Ніякі вмовляння і доводи не в змозі привести до тями;
  4. Визнання шлюбу невдалим. Незалежно від статі жертви кризи середнього віку, саме в цей період відбувається усвідомлення житті не з тією людиною. Оптимальним рішенням для пари найчастіше є якнайшвидший розлучення, або пауза у відносинах. Якщо людина не докладає зусиль для успішного проходження кризи середнього віку, цей шлюб приречений;
  5. Нарікання на відсутність успіхів в кар'єрі. Криза середнього віку змушує людину озиратися назад, оцінювати своє минуле, свою роботу і її успішність. Найчастіше незадоволеність викликана необ'єктивною оцінкою, так як особистісний криза не дозволяє адекватно оцінювати ситуацію. Реальний стан речей не враховується. Всі сфери життя набувають сірого відтінку;
  6. Переоцінка цінностей. Зміна ставлення до цінностей супроводжує кризовий період. Людина не розуміє, як йому були дороги речі і події, які в даний момент часу не мають для нього жодного значення. Для успішного переживання кризи досить лояльно поставитися до цього моменту, що вдається не всім. Дорослі усталені особистості в такому віці не можуть змінювати усталені звички і змінювати ціннісних орієнтирів, до яких звикли за минулі роки;
  7. Відчуття нікчемності і безглуздості власного життя. Красиве оточення завжди грає яскравими фарбами, але криза середнього віку легко може затьмарити навіть самий райдужний світ. Затяжна депресія неодмінно супроводжується осмисленням свого життя. Кульмінацією є прихід до думки, що життя не має цінності. В особливо важких випадках цей симптом може стати тривожним сигналом для родичів в плані пильності і посилення підтримки.
  8. Зміна оточення. Криза середнього віку - відмінний період змінити звичне оточення і завести нових друзів. Часто цей процес проходить дуже болісно для всіх сторін.

В результаті відбувається втрата друзів, близьких людей, сім'ї та роботи.

Причини кризи середнього віку

Психологи виділяють кілька основних причин кризи середнього віку:

  1. Зміна фізичних здібностей людини. У віці 35-50 років у людини змінюється тіло, відповідно змінюються можливості в плані виконання певних дій. Дорослу людину пригнічують такі трансформації, так як в більшості випадків особистість психологічно не готова їх прийняти. Замість розладів і депресії досить інтегрувати свої колишні фізичні здібності в розумові. Цей момент є найбільш важливим для успішного проходження кризового етапу в житті.
  2. Соціальні пріоритети вище фізіологічних задоволень. У чоловіків і жінок у віці виникають проблеми в інтимній сфері, що є першопричиною засмученого стану. Внаслідок неможливості вести повноцінне статеве життя, з початку кризи пріоритетним є приємне спілкування з протилежною статтю.
  3. Емоційні переживання через втрату близьких людей. Всі люди - біологічний матеріал, який з часом має властивість гинути природною смертю, або внаслідок впливу зовнішніх сил. Криза середнього віку часто має високий відсоток смертності в зв'язку з віковими особливостями. Людям аналогічного віку важко прийняти втрату і усвідомити можливість власної швидкої смерті.
  4. Погіршується стан здоров'я. Постійні нездужання ускладнюють ритм звичного життя. Профілактика і націлювання на соціальні орієнтири значно допомагає у вирішенні проблеми.
  5. Будинок-сім'я. У період кризи середнього віку люди страждають відсутністю пригод, приємних подій у житті. Побут, сім'я і робота без захоплень для душі пригнічує особливо.

Побут, сім'я і робота без захоплень для душі пригнічує особливо

Група причин поїсть привести до кризи середнього віку. Максимально страждають від цього стану комунікативні зв'язки в контексті «сім'я і друзі».

Передумови кризи середнього віку

Можливі причини кризи середнього віку - ряд факторів, які обгрунтовуються сімейними традиціями і особистими якостями.

Традиційно члени сім'ї середнього віку виконують роль сполучного елемента між старшими і дітьми. Залежно від рівня особистої компетентності, кожен розуміє значущість своєї ролі і не усвідомлює до кінця, що доля старших незабаром чекає всіх. Безпечність молодого покоління сіє напруга в будинку і дратує, адже дорослому вже не стати в житті таким же веселим і безтурботним. Вони навіть візуально ставлять себе на місці своєї дитини, намагаючись створити ідеальну картинку життя, шкодуючи про згаяний час.

Ще один важливий нюанс кризи середнього віку - діти. У процесі спільного проживання турботливі батьки найчастіше живуть не своїм життям, а проблемами своїх дітей. Період дорослішання дітей лякає батьків. Рано чи пізно дитина влаштовує особисте життя і переїжджає з рідної домівки, що стає непередаваним стресом для старшого покоління. Здавалося б, що відкриваються нові горизонти, утворюється багато вільного часу, але в цей час виявляється самий дивний парадокс. Виявляється, що батьки весь цей час не займалися собою, у них немає хобі та захоплень, і масу звільнився часу вони витрачають на переживання з приводу своєї самотності. Психологічні проблеми неминуче наздоганяють.

Батьки людини 35-50 років часто мають немічних батьків похилого віку. Втрата колишніх теплих відносин, постійні нездужання, витрати на ліки починають дратувати людей середнього віку. Зовсім доглядом за старими їм би хотілося займатися в цей період. Проблема бачиться в самому негативному світлі: життя склалося невдало, адже такі неприємні події переслідують в самому розквіті життєвих сил. Проблеми кризи значно загострюються іншими супутніми чинниками: поганий настрій, погіршення відносин з іншими родичами, депресивний настрій.

Криза середнього віку у жінок

Криза середнього віку наздоганяє жінку в 35 років. Відчуття порожнечі, безрезультатний пошук новизни відчуттів, незадоволеність особистим інтимним життям і дратівливі друзі - основні ознаки наступаючого кризового періоду. Замість гучних вечірок жінка вибирає сумні вечори наодинці з подушкою і безглуздими риданнями. В цей час вона навмисно уникає спілкування з іншими людьми, віддаляється від друзів, тому що не розуміє сенс їх присутності в її житті. Самим переважною фактором є відсутність побудованої кар'єри і забезпеченості. Озираючись назад, жінка розуміє, що могла б зробити більше, але свого часу, очевидно, не вистачило ресурсів і бажання.

Методи полегшення стану банальні і прості: необхідно намагатися займати свій вільний час захопленнями і хобі. Це може бути спорт, заняття оригамі, йогою, подорожі, колекціонування і багато іншого. Для початку рекомендується спробувати налагодити стосунки з родичами і близькими друзями, їх підтримка завжди необхідна в складні періоди життя.

Для початку рекомендується спробувати налагодити стосунки з родичами і близькими друзями, їх підтримка завжди необхідна в складні періоди життя

Втрата колишньої краси нерідко є основна причина затяжної депресії. Щоб уникнути поганого настрою необхідно сприйняти це як даність і докладати всіх зусиль для підтримки зовнішнього вигляду в гідній формі: відвідувати косметолога, фітнес, сауну і басейн.

Існує інша ситуація, коли жінка все життя будувала кар'єру і не дбала про створення сім'ї, зате в 40 років приходить усвідомлення самотності і потреба залишити після себе потомство. У деяких жінок, в залежності від особливостей характеру, материнський інстинкт прокидається пізніше за інших. Задуматися про створення сім'ї не пізно, тому криза середнього віку - прекрасна можливість почати нове життя, в якій не буде місця роботи до ночі без вихідних, але буде романтика і тихий домашній затишок. Призначення жінки - бути дружиною і мамою.

Важкі випадки вимагають втручання фахівців. Рекомендується звернутися до кваліфікованого психолога за консультацією.

Криза середнього віку у чоловіків

Перебуваючи у віці 40 років, чоловік міняє погляд на життя, згадуючи гіркоту минулих невдач. Займаючи невдале положення в суспільстві, приходить апатія - ступор для реалізації планів. Невдала кар'єра для чоловіка - хворе місце.

Кризовий стан піддає стресу будь-якої людини: бізнесмена або простого офісного працівника. Кожен знаходить масу причин для депресії, ключова з яких - втрачені можливості.

У період кризи середнього віку, чоловіки люблять філософські бесіди на тему втрачених шансів, наданих в минулому. Обговорення вголос тільки сильніше провокують бажання змінити поточний стан справ.

Фізіологічні зміни тіла пригнічують дорослого чоловіка. Тіло стає в'ялим, заважають жирові відкладення, навантаження даються важко. Для підтримки стану рекомендуються регулярні заняття спортом і позитивна життєва позиція. Правильне харчування допомагає в боротьбі з хронічними захворюваннями. Здоров'я після 40 вимагає трепетного уваги.

Підліткові проблеми супроводжують чоловіків до смерті. Соціальна роль ізгоя, якого не любили дівчинки в школі, в майбутньому перетворюється в роль героя-коханця, змінює партнерок зі стрімкою швидкістю. Коли інтимне життя не складається через стан здоров'я, депресивний стан погіршується.

Як подолати кризу середнього віку?

Це ще один шанс змінити те, що не влаштовувало раніше. Головне - залишатися в реальності, що не вдаючись до копанням в своїй пам'яті.

Як подолати кризу середнього віку?

Новости