Крос-курси валют форекс і їх значення

  1. Використання крос-курсів валют компаніями і корпораціями
  2. Крос-курси валют на ринку Форекс
  3. Методи розрахунку крос-курсів валют

На валютному ринку Форекс розрізняють три види котирувань На валютному ринку Форекс розрізняють три види котирувань. Пряме котирування являє собою одну одиницю іноземної валюти, яка виражається в американських доларах (приклад, EUR / USD). Зворотне котирування виражає один американський долар в певній кількості іноземної валюти (приклад, USD / JPY). А також існують крос-курси валют, в котируваннях яких американський долар, не будучи ні базової, ні котируемой валютою (приклад, EUR / JPY).

Почнемо з того, що крос-курси валют для ведення торгів використовують тільки досвідчені трейдери , У яких є чималий досвід торгівлі і глибокі знання економіки країни, чия валюта присутній в крос-курсі. В іншому випадку торгівля буде малоприбутковою або зовсім збитковою.

Використання крос-курсів валют компаніями і корпораціями

Відійдемо трохи від валютного ринку і розглянемо крос-курси валют по відношенню до корпораціям та компаніям, які ведуть свій бізнес за кордоном.

Так ринок нафти, газу і сировини для виробництва, дуже сильно впливає на результати економічного аналізу. Як правило, на цих ринках основною валютою вважається американський долар, так як США є країною з розвиненою економікою і відрізняється високою стабільністю. Однак бувають ситуації, коли вигідніше використовувати інші валюти для проведення угоди, звертаючи уваги на держави, у яких в даний момент часу стан економіки вважається більш стабільним.

Для визначення економічного стану держави використовується система індексів, які необхідно враховувати при проведенні операцій по крос-курсам, особливо в разі участі в них будь-якої екзотичної валюти.

За допомогою крос-курсів можна здійснити обмін валют в будь-якій країні. Також крос-курси відрізняються оперативністю проведення угод, тому вони використовуються в основному для проведення торгово-промислових операцій, так як витрати будуть тим менше, чим менше сторін задіяно.

Розглянемо все вищесказане на прикладі. Припустимо, ви володієте компанією в Європі, яка здійснює свій бізнес в Японії, Китаї та Гонконгу. У ситуації, коли необхідно закупити в цих країнах велику партію товару, в економічному плані вам буде вигідніше скористатися місцевою валютою, обмінявши її через крос-курси валют, обійшовши, таким чином, необхідність додатково закуповувати американський долар . В результаті угода виявиться набагато вигідніше, якщо минути подібні попередні операції з купівлі долара. При цьому оплата рахунків відбуватиметься набагато швидше, а відсутність посередників буде більш привабливим для ваших партнерів.

Таким чином, крос-курси валют становлять чималий інтерес для багатьох світових корпорацій і компаній, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність.

Крос-курси валют на ринку Форекс

Тепер поговоримо про те, як використовувати крос-курси на валютному ринку Форекс.

Для кращого розуміння розглянемо наступний приклад. Припустимо, було оголошено про те, що в Канаді почнуться розробки нового родовища нафти. З урахуванням того, що ця країна є найбільшим експортером нафти в світі, така новина призведе до зростання економічних показників Канади і, як наслідок, подорожчання канадського долара . Одночасно з цим в Японії стався спад в економіці, який привів до здешевлення японської ієни .

У цій ситуації будь-який трейдер прийде до висновку, що заробляти потрібно на покупку канадського долара і продажу японської ієни. При цьому можна отримати максимальний прибуток, обійшовши долар США і відкриваючи угоди по крос-курсу цієї валютної пари, тобто CAD / JPY. Використання валютної пари USD / JPY і USD / CAD не принесе значних результатів, оскільки зростання або падіння американського долара може змінити напрямок валютної пари і вийшли новини виявляться абсолютно марними.

Використовуючи крос-курси, трейдери дуже часто стикаються з однією помилкою, вважаючи, що котирування по крос-курсам розраховують на підставі економічного стану країн, чиї валюти беруть участь в крос-курсі. Це думки є помилковим, оскільки основна маса операцій валютного ринку Форекс відбувається за прямими або зворотним котируванням, тобто по валютних парах, в яких присутня в чисельнику або знаменнику американський долар. У зв'язку з тим, що по крос-курсам операції відбуваються набагато рідше, ринок цих валютних пар вважається менш ліквідним. Варто відзначити, що в зворотній ситуації, крос-курси валют були б зайняті великими гравцями, які взяли б під контроль ринок цих валютних пар, що в підсумку зробило б його дуже спекулятивним і, як наслідок, ціни по крос-курсам визначалися б великими гравцями .

Таким чином, можна сказати, що крос-курси валют розраховуються за своїми певними правилами, які ми розглянемо нижче.

Методи розрахунку крос-курсів валют

Всього розрізняють 3 методу розрахунку крос-курсів, які ґрунтуються на розташуванні американського долара по відношенню до валют крос-курсу. Тобто чи є долар США базової або котируемой для них валютою.

перший метод

Крос-курси розраховуються на підставі зворотних валютних пар. Наприклад, розрахуємо крос-курс для валютної пари CAD / JPY. У цьому випадку будемо використовувати такі валютні пари, як USD / JPY і USD / CAD, які володіють зворотним котируванням.

Формула розрахунку крос-курсу валют за першим методом:

A / B = USD / B: USD / A,

Повернувшись до нашого прикладу, отримуємо CAD / JPY = USD / JPY: USD / CAD, тобто курс валютної пари USD / JPY (припустимо, 93,1100) ділимо на курс валютної пари USD / CAD (припустимо, 0,99978). В результаті виходить CAD / JPY = 93.110: 0.99978 = 93.1304

другий метод

В цьому випадку крос-курс розраховуються на підставі прямих котирувань валют. Наприклад, візьмемо крос-курс валютної пари EUR / AUD, для розрахунку якої використовуються прямі валютні пари EUR / USD і AUD / USD.

Формула розрахунку за другим методом:

A / B = A / USD: B / USD,

Таким чином, отримуємо, що необхідно розділити курс валютної пари EUR / USD (припустимо 1,35396) на курс валютної пари AUD / USD (0,93225). В результаті отримуємо: EUR / AUD = 1.35396: 0.93225 = 1.45235

третій метод

Крос-курс розраховують на підставі прямих і зворотних котирувань. Наприклад, розрахуємо крос-курс для валютної пари EUR / JPY. В цьому випадку береться пряма валютна пара EUR / USD і зворотна валютна пара USD / JPY.

Формула розрахунку крос-курсу валют по третьому методу:

A / B = A / USD * USD / B,

У підсумку отримуємо, що необхідно помножити курс EUR / USD (припустимо 1,35455) на курс USD / JPY (припустимо 93,138).

EUR / JPY = EUR / USD * USD / JPY = 1.35455 * 93.138 = 126.160

Новости