Ксенія Русинова, захист прав споживачів

Технічно СКЛАДНІ ТОВАРИ

Технічно СКЛАДНІ ТОВАРИ

Технічно складні товари згадуються в двох Розкладах, і в залежності від ситуації продавець, скориставшись правової неписьменністю споживача, може ввести останнього в оману щодо його прав, пославшись або на один перелік, або на інший.
Для того, щоб зрозуміти чи вправі Ви відмовитися від свого товару і чи є він насправді технічно складним, необхідно відповісти на одне питання: «чи є в товарі недолік? ». Оскільки саме від відповіді на це питання залежить вибір потрібного переліку.

1. Якщо в товарі є недолік (див. «Що таке брак товару» ), Споживач має право пред'явити щодо його вимоги, передбачені ст. 18 Закону РФ «Про захист прав споживачів» . При цьому, Ви повинні перевірити, чи не входить Ваш товар в Перелік технічно складних товарів (Затверджені Постановою Уряду РФ № 55). Якщо товар входить до Переліку і є технічно складним, то Ви маєте право відмовитися від товару або вимагати його заміни протягом 15 днів з моменту передачі товару споживачеві.
Якщо строк пред'явлення вимоги пропущений або недолік проявився після закінчення 15 днів, то споживач має право пред'явити тільки вимога про ремонт товару.

Пред'явлення вимоги про повернення грошей або заміни товару після закінчення 15 днів можливо у випадках:

- виявлення істотного недоліку товару. Див. Докладніше, « Що таке істотний недолік ».
- порушення встановлених цим Законом строків усунення недоліків товару. Ви здали товар на гарантійний ремонт. Квитанція містить термін усунення недоліків. Якщо термін, зазначений у квитанції закінчився, то Ви маєте право пред'явити іншу вимогу, в тому числі відмовитися від товару.
- неможливість використання товару протягом кожного року гарантійного терміну в сукупності більш ніж тридцять днів унаслідок неодноразового усунення його різних недоліків. Із змісту цього формулювання випливає наступне:
- недоліки в товарі повинні бути різними,
- знаходження товару в ремонті повинно бути неодноразовим (більше одного разу), знаходження товару в ремонті повинно бути не протягом одного року гарантійного терміну, а не менше двох,
- знаходження товару в ремонті призвело до неможливості використання товару більш ніж тридцять днів (наприклад, 15 днів в 2013 році і 16 днів у 2014 році).

Разом з тим, не бажаючи повертати гроші за товар, продавець, найчастіше, намагається вселити споживачеві, що його товар, який має недолік, але не є технічно складним згідно із зазначеним вище Переліком, є технічно складним у відповідність з Постановою Уряду РФ № 55.
Пункт 11 цього Переліку містить перелік технічно складних товарів, за своїм обсягом перевищує Перелік технічно складних товарів. Це дозволяє продавцеві майже кожен товар визнати технічно складним і ввести в оману споживача.
Однак даний Переліку, затвердженого Постановою Уряду РФ № 55, застосовується в разі, коли споживач бажає обміняти товар НАЛЕЖНОГО якості. У зв'язку з цим, необхідно відстоювати свої права.

2. Якщо товар належної якості (не має недоліків).
Порядок повернення товару належної якості передбачений ст. 25 Закону «Про захист прав споживачів» . Разом з тим, існує Перелік товарів-виключень, на які загальне правило на обмін товару протягом 14 днів, який не підійшов за фасоном, забарвленням, формою, габаритами, комплектації не поширюється. це - Перелік непродовольчих товарів належної якості , Що не підлягають поверненню або обміну на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, забарвлення або комплектації.
Так, серед інших, обміну та поверненню не підлягають технічно складні товари побутового призначення, на які встановлені гарантійні терміни (п. 11 Правил):
- верстати металорізальні і деревообробні побутові;
- електропобутові машини та прилади;
- побутова радіоелектронна апаратура;
- побутова обчислювальна та розмножувальна техніка;
- фото- і кіноапаратура;
- телефонні апарати і факсимільний апаратура;
- електромузичні інструменти;
- іграшки електронні,
- побутове газове обладнання та пристрої.

Таким чином, ми бачимо, що, наприклад, згідно з цим Переліком електричний чайник буде технічно складним, однак до Переліку технічно складних товарів він не входить. При наявності нестачі він підлягає поверненню або обміну, а при його відсутності - немає. Принциповими тут буде питання, який ви придбали товар, і чи є в ньому недолік.

ЗРАЗОК ПРЕТЕНЗІЇ на повернення технічно складного товару

Новости