Купальники для плавання. Як правильно підібрати?

  1. Які бувають купальники
  2. Як вибрати купальник
  3. МАТЕРІАЛ
  4. РОЗМІР
  5. Купальники для змагань
  6. ТОП-5 кращих купальників
  7. Опис кращих спортивних купальників
  8. Speedo Finesse u Back
  9. Madewave Malaga
  10. Adidas 3-Stripes W
  11. Arena W Solid Swim Tech High

Жіночі купальники складають 70% від загального числа купального одягу, представленої на ринку. Виробники щороку випускають нові колекції, намагаючись затьмарити один одного. Як не «потонути» в такому різноманітті моделей? Редакція Livelong підкаже, як вибрати купальник для басейну, і який купальник потрібен для змагань відповідно до правил FINA, а також ми склали рейтинг спортивних купальників від визнаних світових виробників.

Які бувають купальники

Спортивні купальники для плавання розроблені для регулярних тренувань і змагань професійного рівня. Жіночі купальники представлені у вигляді злитих і роздільних моделей.

Злиті купальники зазвичай максимально закриті спереду і різняться тільки оформленням спини. Виріз або його відсутність на спині відповідає за посадку купальника і свободу рухів спортсменки. Злиті купальники діляться на такі види:

Роздільний тип купальника більше підійде для активного відпочинку і нерегулярних занять в басейні.

  • Верхня частина роздільного купальника є закритий ліф з широкими лямками, а також короткий або подовжений спортивний топ з підтримкою грудей.
  • Нижня частина виконується у вигляді трусів або шорт з посиленою гумкою.

Нижня частина виконується у вигляді трусів або шорт з посиленою гумкою

Купальник для спортивного плавання повинен володіти такими характеристиками, як обтічність, зносостійкість і зручність.

У конструкції спортивного купальника відсутні прикраси у вигляді рюшів, бантів і іншої декоративного оздоблення, а всі елементи несуть функціональне навантаження.

Як вибрати купальник

Вибір спортивного купальника - заняття відповідальне, оскільки визначальне значення має щільність і склад матеріалу, а також розмір, що дозволяє відчувати себе комфортно протягом тривалих тренувань.

МАТЕРІАЛ

Провідні виробники товарів для плавання віддають перевагу швидковисихаючим гіпоалергенним матеріалами, які мають високий рівень зносостійкості і не вимагають ретельного догляду. На сьогоднішній день кращі купальники виготовляються з таких матеріалів:

  1. Комбінація поліестеру (57%) і полібутілентерфталата , Або ПБТ (43%). Купальники з такого складу еластичні і м'які, стійкі до хлору і довго зберігають первинний колір і форму.
  2. Поліамід з високим вмістом лайкри (більше 30%). Такий склад використовується тільки для виробництва спортивних комбінезонів або гідрокостюмів . Костюм з такої тканини здійснює компресію м'язів, знижуючи їх коливання у воді. З недоліків можна відзначити низьку пропускаемость повітря і руйнування від хлору. Останнім часом виробники застосовують лайкру "extra life", яка в 10 разів стійкіше до хлору, ніж звичайна.
  3. Мікрофібра - синтетичний матеріал, що володіє властивістю натуральної тканини пропускати повітря, забезпечуючи антибактеріальний ефект. Купальники з мікрофібри швидко сохнуть і довго зберігають забарвлення, однак в результаті тривалої експлуатації можуть поміняти форму.
  4. Тактель - полиамидное волокно, різновид мікрофібри, розроблене компанією DuPont. Головна особливість одягу з тактель - здатність відводити піт для подальшого випаровування. Крім того, тактель володіє міцністю і зносостійкість, простий у догляді і забезпечує зручність при носінні.

Для виготовлення спортивних купальників не підходить натуральна бавовняна тканина, оскільки при незначному контакті з хлором виріб втратить колір і форму. Зверніть також увагу на матеріал гумок. Найкраще, якщо роль гумок в спортивному купальнику грає тканину, оброблена оверложним швом.
Для виготовлення спортивних купальників не підходить натуральна бавовняна тканина, оскільки при незначному контакті з хлором виріб втратить колір і форму

Не купуйте купальник з полівініл, позначеного на етикетці абревіатурою PVC. При тривалому контакті зі шкірою хімічно оброблений полівініл призводить до подразнення та інших алергічних реакцій.

РОЗМІР

Щоб правильно вибрати злитий купальник, необхідно враховувати відповідність параметрів свого зростання. Виміряйте:

  • Об'єм талії;
  • Об'єм грудей;
  • Об'єм стегон;

Звірте результати з розмірної сіткою обраного виробника. Тут потрібно враховувати один нюанс: кожен наступний розмір в розмірній сітці кожного виробника, буде відповідати більш високому зросту.

Лямки спортивного купальника не повинні врізатися в тіло і натирати. Для регулювання купальника по зростанню багато моделей забезпечені регульованими лямками. Якщо все ж в лінійці не знайшлося відповідного по зростанню обсягу, зверніть увагу на роздільний варіант спортивного купальника.

Купальники для змагань

Вибір купальника для офіційних змагань регламентується правилами Міжнародної федерації плавання (FINA). Редакція правил від 1 січня 2017 року визначає загальні обмеження щодо вибору костюма для змагань, які проводяться в басейні або на відкритій воді.

Завантажити регламент Міжнародної Федерації Плавання FINA 2017

Згідно з пунктом 4.2 правил, при плаванні у відкритій воді при температурі вище 20 ℃ спортсменами повинні використовуватися спеціальні плавальні костюми , Які залишають відкритими шию, передпліччя і гомілки. Плавання при температурі нижче 20 ℃ можна виконувати як в звичайному плавальному костюмі, так і в гідрокостюмі . А ось при плаванні на відкритій воді нижче 18 ℃ застосування гідрокостюма - обов'язкова умова допуску спортсмена до змагання. Гідрокостюм повинен бути виконаний з теплоізоляційних матеріалів, схвалених FINA і обов'язково закривати область спини, торса, плечей і колін. Вимоги є обов'язковими для виконання всіма плавцями-спортсменами.

Пункт 4.1 регулює вибір спортивного купальника для змагань в басейні.

Згідно з правилами, жіночі костюми для плавання не повинні закривати шию, плечі і коліна. Після чемпіонату Європи в 2008 році, на якому був використаний купальник Speedo LZR Racer , FINA залишає за собою право вибору матеріалу для виготовлення плавальних костюмів для змагань. Так, заборонені багатошарові костюми, що володіють підвищеною «товщиною і плавучість», що закривають все тіло спортсмена.
Згідно з правилами, жіночі костюми для плавання не повинні закривати шию, плечі і коліна

ТОП-5 кращих купальників

Кращі купальники для плавання в басейні представлені в колекціях таких виробників, як Speedo, Arena, Adidas, Madewave і Michael Phelps. Ці відомі бренди створюють спортивні купальники на основі новітніх розробок і багаторічного досвіду. Редакція Livelong провела власні дослідження і склала для своїх читачів рейтинг кращих купальників для професійних занять плаванням:

  • Xpresso від Michael Phelps;
  • Finesse u Back від Speedo;
  • Malaga від Madewave;
  • 3-Stripes W від Adidas;
  • W Solid Swim Tech High від Arena;

У списку представлені кращі купальники, які відповідають різним вимогам споживачів. Щоб зрозуміти, чому саме ці моделі потрапили в наш ТОП-5, пропонуємо ознайомитися з особливостями, матеріалом виготовлення та середньою ціною спортивних купальників.

Опис кращих спортивних купальників

Michael Phelps Xpresso

Матеріал - 3D стрейч-тканина Exo-Foil, Aqua Core Матеріал - 3D стрейч-тканина Exo-Foil, Aqua Core.

Особливості - стартовий гідрокостюм виготовлений за унікальною технологією Exo-Core для підтримки м'язів і компресії. Гнучкий костюм не має швів, не вбирає воду і ідеально підлаштовується під рухи спортсменки. Ергономічна конструкція костюма забезпечує свободу і комфорт рухів при активних рухах.

Колір - чорний з зеленими, блакитними або сірими вставками.

Ціна ~ 358 $.

Speedo Finesse u Back

Speedo Finesse u Back

Матеріал - нейлон (80%), еластан (20%).

Особливості - елегантна класика в спорті. За рахунок підтримки грудей, глибокого вирізу на спині і рельєфних рядків спереду формує підтягнуту струнку фігуру. Тканина несприйнятлива до шкідливого впливу хлору завдяки обробці за технологією «антихлор», обладет антибактеріальним ефектом. Підходить спортсменкам будь-якого віку.

Колір - ліловий, чорний.

Ціна ~ 88 $.

Купити купальник Speedo

Madewave Malaga

Madewave Malaga

Матеріал - поліамід - 80%, еластан - 20%.

Особливості - хороший вибір для візуальної корекції фігури. Підтримка грудей досягається за рахунок широкої поперечної бретелі і каркасних чашок ліфа. Компресійні властивості тканини і регульована довжина бретелей забезпечує ідеальну посадку купальника на будь-яке зростання.

Колір - рожевий або бірюзовий з візерунками.

Ціна ~ 65 $.

Adidas 3-Stripes W

Adidas 3-Stripes W

Матеріал - 79% нейлон / 21% еластан.

Особливості - роздільний купальник для власниць підтягнутою спортивної фігури. Завдяки еластичності матеріалу Infinitex Regular Eco купальник сидить як друга шкіра і повторює всі рухи плавчині. Тривалі тренування в хлорованій воді не зіпсують стійкий колір і структуру купальника.

Колір - чорний з характерними синіми смужками.

Ціна ~ 41 $.

Купити купальник Adidas

Arena W Solid Swim Tech High

Матеріал - 100% поліестер Матеріал - 100% поліестер

Особливості - закритий спереду і відкриває спину, купальник вигідно підкреслює фігуру, не сковуючи рухів. Технологія Max Life захищає тканину від впливу хлору і ультрафіолету. Невисока ціна не применшує достоїнств даної моделі. Підійде для початківців пловчих і регулярних тренувань.

Колір - синій, чорний, сірий, рожевий, червоний.

Ціна - 20 $.

Вибираючи спортивний купальник для басейну, орієнтуйтеся насамперед на власне відчуття комфорту. Якщо купальник сидить ідеально, щільно прилягає і не доставляє незручності під час надягання і зняття - сміливо купуйте.

Як не «потонути» в такому різноманітті моделей?

Новости