Купити камені. Інтернет-магазин дорогоцінного каміння. Камені з доставкою по всьому світу. Ювелірні вставки. Ограновані камені. Продаж дорогоцінних каменів.

Головна інформація про дорогоцінні камені: вага, розмір, чистота, лабораторні обробки, ціна.

ВЕС дорогоцінних каменів вимірюється в каратах. Ця міра ваги сталася від насіння ріжкового дерева, широко розповсюдженого в Середземномор'ї. З давнини люди помітили, що насіння цих дерев завжди мають ідентичний вага, і з зручності стали використовувати їх для зважування дорогоцінних металів і каменів. Один карат - це 0.2 грама, тобто в одному грамі 5 карат. Виглядає насіннячко так:

Справедливості заради зазначу, що я зважувала це насіння, і їх вага не зовсім еталонний: зустрічалися і по 0.85 - 0.90 карат, і по 1.05-1.10 карат. У будь-якому випадку, такі вимірювання вже давно не використовуються, в наші дні всюди дорогоцінні каміння зважується за допомогою сучасних високоточних ваг. З тих часів залишилося лише назва заходи в 0.20 грам.

Вага є фактором, що впливає на ціну каменю. Існують вагові категорії каменів - до карата, від 3 до 5, від 5 до 10, від 10 до 15, більше 20-ти. Примітно, що навіть десята частка карата може значно збільшити ціну каменю - наприклад, камінь 5.10 карат буде дорожче каменю вагою 4.90 карат, так як він переходить в іншу вагову категорію "більше 5 карат".

РОЗМІР каменів не визначається каратами, а тільки вага. Не існує розміру "два карати", тому що при однаковій вазі камінь може бути огранований абсолютно по-різному, і розмір в мм у нього буде дуже різнитися залежно від огранки - адже він може бути або високим, або плоским. Тому при однаковій вазі розмір каменів може бути різним. І навпаки, при одному і тому ж візуальному розмірі вага може відрізнятися. Для наочності фотографія пари гранатів-родолитом загальною вагою 6.78 карат:


При однаковому візуальному розмірі 9.7х8 мм вага каменів не зовсім однаковий (3.25 карат і 3.53 карат) через різної висоти, що втім в готовому виробі зовсім непомітно.

Також на вагу і розмір впливає щільність і твердість самого мінералу. Є камені більш легкі (такі як опал), а є щільні і важкі (наприклад, гіацинт). На фотографії обидва камені вагою трохи більше 4-х карат, червоний гіацинт-циркон вагою 4.02 карат і жовтий медовий опал 4.20 карат:

20 карат:

ЧИСТОТА каменів у світовій практиці має шкалу умовних позначень, абревіатури, взяті з англійської мови - IF, VVS, VS, Si, I.

IF (Internally Flawless) - внутрішньо бездоганний,

VVS (Very-Very Slightly Included) - дуже-дуже легкі включення, непомітні неозброєним оком,

VS (Very Slight Inclusions) - дуже легкі включення,

Si (Slight Inclusions) - легкі включення,

I (Included) - включення.

Самоцвіти ділять на групи чистоти. Є камені, які мають більше включень від природи, такі як смарагди , рубіни або кавуновий турмалін . Коли оцінюється чистота цих каменів, то вони оцінюються менш суворо. Наприклад, чітота VS у смарагдів відрізняється від VS аметистів . До того ж на деякі камені взагалі ніколи не ставиться чистота IF - для таких вищої є чистота VVS.

Також слід мати на увазі, що визначення чистоти також частково залежить від суб'єктивної думки геммолога-оцінювача. Мені зустрічалися камені, на які різними геммологами була визначена різна чистота - на один і той же камінь один геммолог ставив чистоту VS, інший Si.

З цієї причини чистота є одиницею досить приблизною, плюс в світовій практиці самоцвітною торгівлі останніх років склалася тенденція визначати чистоту спільно з параметрами огранки (тобто камінь без включень може бути неідеально огранований, тоді на нього пишеться не IF, а VVS або VS в залежно від ступеня вад ограновування).

Можна помітити, що на моєму сайті відсутні камені IF - хочу сказати, що це свідомий крок, для того, щоб не було претензій у зв'язку з усім вищесказаним нюансами, хоча насправді багато запропонованих камені вищого ступеня чистоти і в них відсутні будь-які мікровключення.

ЛАБОРАТОРНІ ОБРОБКИ - це дуже важливий момент в оцінці ювелірних каменів.

Всі природні самоцвіти поділяються на дві категорії - облагороджені і необлагороженние камені.

НЕОБЛАГОРОЖЕННИЕ камені - це такі, які були тільки ограновані та відшліфовані, тобто за кольором і чистоті є такими, якими їх створила природа.
Облагороджені камені - це теж природні камені, тільки "підправлені" людиною з метою поліпшення характеристик кольору і / або чистоти. Найбільш поширені види облагородження:

1) Термічна обробка - нагрівання (сапфіри, аквамарини, цитрини, перидоти і багато інших самоцвіти, фактично весь спектр каменів, дорогих і не дуже) - спосіб, що дозволяє спалити небажані включення і / або зробити колір більш насиченим. Цей спосіб застосовується споконвіку, стільки ж, скільки видобуваються ювелірні камені.

2) Дифузія - обробка берилієм (сапфіри) - поверхнева прокраска. Дозволяє отримати насичені гарні кольори каменів з непоказного корундового сировини. Такі сапфіри набагато дешевше грітися і незрівнянно дешевше необлагороженних каменів. Левова частка шахрайства пов'язана безпосередньо з синіми сапфірами, обробленими дифузією, а також з рубінами (див. Нижче), так як це перша група каменів.

3) Стеклозаполненіе (цей спосіб обробки проходять більше 90% усіх проданих у світі рубінів, а також іноді безбарвні діаманти). Стеклозаполненіе спочатку було придумано для облагородження діамантів (коли в каменях з тріщинами і включеннями висвердлені лазером порожнини заповнюються склом). Тепер - це обробка номер один для рубінів, з неліквідної руди виходять гарні рівномірно забарвлені камені, які по суті справи до 50% складаються зі скла, відповідно довговічність і цінність таких рубінів викликає сумніви. В даний час це самий широко використовуваний метод для спекуляцій по рубінам. Діаманти зі склом періодично з'являються також,

4) Радіаційне опромінення (практично всі яскраво-блакитні топази, кольорові і прості діаманти, і інші),
5) Пресування (опали, бірюза, бурштин, перли). Дрібний і кривої перли подрібнюється в порошок, потім пресується в великі ідеальні перлини. Бірюза насиченого синього кольору в природі велика рідкість, тому для задоволення попиту покупців пресується з порошку з додаванням фарбників. Справжні опали, до 25-ти відсотків складаються з води - дуже "примхливі" камені - при недостатньому догляді вони каламутніють, сохнуть і тріскаються, тому пресування дуже затребуване для цих каменів.
6) Підфарбовування (смарагди, сині сапфіри, чорні діаманти),
7) Напилювання титаном (всі камені "містик": містик-топази і містик-кварци) - в природі таких каменів не існує, але основа - натуральний топаз або кварц.
Цінова різниця між облагородженими і необлагороженнимі камінням становить десятки, а іноді і сотні разів (наприклад, у варіанті необлагороженний рубін - стеклозаполненний рубін), в залежності від методу обробки.

Ціна встановлюється виходячи з усіх вишеперчісленних характеристик. Також на ціну впливає рідкість каменю, наскільки він поширений в природі, наскільки часто зустрічаються зразки ювелірної якості, тому що буває, що мінерал досить поширений, але ювелірного якості фактично не буває.

Новости