Купити нержавіючу сталь нержавійку в Мінську - Перша металоторгова компанія :: Вплив легуючих сталь елементів на величину зерна і схильність його до зростання при нагріванні


Каталог

Лист (плити) нержавіючі
перфорований метал
Труби нержавіючі безшовні
Труби нержавіючі профільні
AISI 304

Труби нержавіючі електрозварні круглі
Труби нержавіючі електрозварні круглі поліровані (дзеркальні)
Труби нержавіючі електрозварні круглі шліфовані Grit 180-400
Труби нержавіючі електрозварні квадратні
Труби нержавіючі електрозварні квадратні шліфовані
Труби нержавіючі електрозварні профільні шліфовані Grit 180-400
Труби нержавіючі електрозварні квадратні дзеркальні
Труби нержавіючі електрозварні профільні дзеркальні
шестигранник нержавіючий
Пруток (коло) нержавіючий
відводи нержавіючі
смуга нержавіюча
куточок нержавіючий
рулон нержавіючий
Стрічка нержавіюча
Сітка нержавіюча
квадрат нержавіючий
Дріт нержавіючий
інший металопрокат
перфорований метал


авторизація


Легуючі елементи можуть як підвищувати, так і знижувати схильність стали до зростання зерна аустеніту в залежності від природи самого елемента, його кількості і характеру розподілу в стали. Недооцінка цих факторів є причиною того різнобою, який існує до цих пір в цьому питанні в наукових публікаціях. Нерідко зустрічаються в літературі спроби розділити всі легуючі елементи по їх впливу на величину зерна аустеніту (без обмеження до того ж максимальної температури нагріву) на два класи: сповільнюють ріст і прискорюють ріст зерна, повинні рішуче відкидатися як механістичні.

Найбільш ефективними сповільнювачами зростання величини зерна є елементи, що утворюють з вуглецем стійкий, важкорозчинні при нагріванні карбіди або нітрид. До таких елементів відносяться: алюміній, цирконій, титан, ванадій, ніобій, тантал, вольфрам, хром і ін. З числа цих елементів тільки алюміній гальмує зростання зерна завдяки освіті високодисперсних нітридів з гранецентрированной кубічної гратами, а інші елементи гальмують зростання зерна завдяки освіті власних карбідів (TiC, VC, NbC і т. д.). Вплив кожного з цих елементів обмежується певним температурним порогом, найбільш низьким для алюмінію. Рівень, точніше температурний інтервал цього порога, для кожного елемента визначається умовами дисоціації і розчинності його сполук (карбідів, нітридів) в аустените. Один і той же елемент (W, Сг), утворюючи при різному своєму змісті в стали карбіди різного типу і властивостей, може створювати в ній не один, а два і навіть три температурних порога.

Перевищення при термічній обробці стали властивого їй порога буде приводити до дедалі зростаючого з температурою росту величини зерен, причому тепер темп цього зростання може навіть випереджати темп, властивий такий же стали, але не мала в своєму складі стримує (модифікує домішки). Найбільш ефективно гальмують зростання зерна добавки ванадію і титану і навпаки - сприяє зростанню зерна микролегирование стали бором (при відсутності титану).

Наявні в літературі, вказівки на гальмування бором зростання зерна аустеніту при нагріванні не відповідають дійсності, будучи найчастіше результатом підміни оцінки впливу бору оцінкою впливу супутнього йому в БОРИСТЕН сталях титану (ванадію або цирконію), що входить до складу багатьох борсодержащих лігатур. Іншими словами, при одночасному присутності в стали двох або трьох елементів з протилежним впливом на величину зерна аустеніту і на схильність його до зростання при нагріванні результуючим буде вплив найсильнішого з них, з урахуванням кількісного боку легування.

Значно менш чітко виражено вплив на величину зерна і схильність його до зростання при нагріванні таких елементів, як нікель, кремній, кобальт, мідь. Легуючі сталь елементи, крім марганцю, гальмують зростання зерен, але при цьому кількісна закономірність впливу кожного елемента не встановлена. Легуючі сталь елементи багато умовно поділяють на три групи:
1) збільшують величину зерна - Мп, Ni;
2) зменшують величину зерна - Si, Сг, Со;
3) не змінюють величину зерна - Mo, Сі, А1.

Дана класифікація обгрунтовується з позиції впливу елементів на положення верхньої критичної точки, приписуючи елементів, що знижує її здатність збільшувати величину зерна аустеніту, і навпаки. Однак ця класифікація не може бути прийнята, оскільки добре відома неоднозначність впливу таких елементів, як Si, Al і Ni - здатність нікелю гальмувати зростання зерна, а кремнію і алюмінію різко посилювати його. Так, деякі дослідники відзначають, що феррит, легований нікелем, важко зробити грубозернистим, а нелеговане залізо і кремнистий феррит дрібнозернистим. Подрібнююче вплив нікелю на величину зерна в феррітоперлітних сталях є однією з головних причин зниження їм порога хладноломкости.

Гальмівний вплив нікелю і підсилює зростання зерна вплив кремнію, а при великих змістах і алюмінію, неодноразово виявлялося і в дослідженнях властивостей разлічнолегірованних марок конструкційної сталі.

Була зроблена також спроба пов'язати вплив легуючих елементів на схильність зерна аустеніту до зростання при нагріванні з характером утворюється твердого розчину. Згідно з цими уявленнями елементи, що утворюють тверді розчини впровадження (С, В, N), прискорюють ріст зерен аустеніту, а утворюють тверді розчини заміщення уповільнюють його. Якщо перша частина цього положення, що стосується впливу С, В і N, і не зустрічає заперечень, то друга частина виявляється неприйнятною. Досить нагадати про вплив таких елементів, як фосфор і марганець, що утворюють з залізом тверді розчини заміщення і, разом з тим, активно сприяють зростанню зерна аустеніту, щоб виявилася неспроможність і цієї теорії.

Цікава спроба пояснення ролі легуючих елементів недавно була зроблена деякими дослідниками, які висловили припущення, що характер і активність впливу легуючих елементів пов'язані зі зміною сил міжатомних зв'язків, а звідси з відповідною зміною енергії активізації і швидкості самодиффузии заліза. Вразливим місцем цієї теорії є марганець - елемент, безперечно, підсилює схильність зерна аустеніту до зростання при нагріванні і, разом з тим, зобов'язаний, згідно з цими уявленнями, надавати протилежний ефект.

Звідси видно, що металознавство не має закінченої теорією, що пояснює механізм росту зерен, аустеніту під впливом того чи іншого елемента. Проте накопичений наукою і практикою досвід дозволяє вже зараз впевнено оцінювати, передбачати і головне - впливати на поведінку, при нагріванні різних марок сталі, дозволяє домагатися потрібної величини дійсного зерна аустеніту при всьому різноманітті застосовуваних режимів термічної обробки.


Новости