Купівля поштових марок: захоплення або вигідна інвестиція?

  1. Інвестор або колекціонер: різні підходи до одного предмету
  2. Інвестиції в марки - раціональний підхід

про інвестуванні в колекції монет багатьом вже відомо, а ось такий актив, як поштові марки, в Росії поки є екзотикою. Проте, на Заході професійне інвестування в поштові мірки існує вже давно і приносить хороший дохід.

інвестуванні в колекції монет

Інвестор або колекціонер: різні підходи до одного предмету

У мережі можна знайти статті про інвестування в різні колекційні предмети, включаючи марки. Але мова в них йде, як правило, про колекціонування, а такий підхід не завжди приносить прибуток. Для колекціонера-філателіста визначальним моментом є систематизація, він збирає погодовку якоїсь країни, повні серії з певної теми і т.д., а ціна і перспективи подальшого продажу його хвилюють мало. У той же час для інвестора важливі саме ці характеристики.

Порядок ціноутворення в цій галузі досить складний і не завжди залежить тільки від тиражу і кількості збережених примірників. Як правило, з усієї серії тільки декілька марок стають цінними, інші залишаються дешевими навіть через багато років після випуску.

Іноді колекціонер готовий заплатити великі гроші, якщо знайде відсутній екземпляр, але марки з авторитетних рейтингів на кшталт amosadvantage.com/scottonline мають ціни, наближені до біржових, тобто з урахуванням попиту і пропозиції на головних аукціонах. Як у будь-якого біржового товару, тут є спекулятивні позиції.

Світова спільнота філателістів, забезпечених і активно беруть участь в аукціонах, налічує близько 50-60 млн чоловік. Більшість з них - люди зрілого віку з Німеччини, Великобританії і США. Не так давно до цієї трійці приєднався Китай. Сьогодні третина всіх філателістів світу проживає саме в цій країні. Ажіотаж навколо китайських поштових марок виник одночасно з ознаками перегріву їх фондового ринку , І сьогодні колекціонування і спекуляції цим активом стали практично національним спортом. Проходять біржові торги, а колекціонери стежать за «котируваннями» своїх марок на терміналах. Найбільше користуються попитом поштові марки Китаю, особливо ті, що були випущені до Мао Цзе Дуна, який називав колекціонування буржуазним пороком. Держава підтримує захоплення свого народу, так як воно допомагає більше дізнаватися про історію країни.

Китайський ринок марок цікавий і зарубіжним інвесторам, завдяки чому були сформовані спеціальні «китайські портфелі». Їх активно просувають колекційні будинку, найвідоміший з яких, Stanley Gibbons, розташований в Лондоні. Щороку він розраховує і публікує кілька «колекційних» індексів. Індекс «China 200» включає 200 найбільш популярних марок Китаю. Його темпи зростання випереджають золото і фондові ринки - за 12 років дохідність цього індексу досягла 600%, що є вагомим аргументом на користь інвестування в китайські марки.

Інвестиції в марки - раціональний підхід

Інвестори, що вкладають в поштові марки, повинні враховувати ряд моментів, які не важливі для колекціонерів. В першу чергу слід купувати ліквідні марки, ціни на які стійко ростуть і, за прогнозами, продовжать зростання і в майбутньому. Орієнтуватися можна на рекомендації експертів або спеціалізовані каталоги. Краще зосередиться на марках таких країн, як Німеччина, США, Великобританія і Китай, де знаходиться більшість впливових акціонерів. Попит на радянські і російські марки спрогнозувати досить складно.

Інвесторів, на відміну від колекціонерів, не турбує наявність на марці штампа або ступінь її збереження. У деяких випадках екземпляр зі штампом може коштувати дорожче, а добре збереглися старовинні марки знайти дуже важко. Для інвестицій важливіше впевненість, що куплену за конкретну ціну марку можна буде згодом вигідно продати. Купівля популярного матеріалу в клубах філателістів - марна трата часу і грошей.

Професійне інвестування в марки виглядає наступним чином:

  • вибір надійного колекційного будинку, що має хорошу репутацію;
  • вивчення пропонованих їм умов, таких як гарантії і зобов'язання контрагента, вхідний поріг для інвестування;
  • розгляд пропозицій, звернення за консультацією до експертів;
  • складання збалансованого інвестиційного портфеля;
  • вчинення правочину;
  • вибір відповідного місця для зберігання матеріалу, наприклад, в спеціальному сховищі.

Stanley Gibbons пропонує на вибір індивідуальні та типові портфелі з поштових марок. Вартість індивідуальних - від 10 тис. Англійських фунтів, типових - від 25 тис. Інвестор за допомогою експерта підбирає собі портфель, що відповідає його інвестиційним цілям , І здійснює операцію. У вартість портфеля включена можливість безкоштовного зберігання матеріалу. Інвестор може в будь-який час розширити свій портфель, реалізувати марки чи не змінювати нічого протягом будь-якого терміну.

Прогнози будуються згідно з даними попереднього періоду. Якщо прибутковість портфеля помітно відрізняється за окремими складовими, інвестор може її оптимізувати, скорегувавши складу портфеля. Це можна зробити за допомогою аукціону Stanley Gibbons або звернувшись для реалізації марок до менеджерів, які надають посередницьку діяльність. Тут найкваліфікованіші експерти і найвищі ціни. Інвестори, чиї можливості не дозволяють скористатися послугами цієї компанії, можуть знайти більш доступні, але не менш надійні варіанти.

Mystic Stamp Company - великий американський колекційний будинок, розташований в штаті Нью-Йорк. В основному він займається марками США, і не тільки рідкісними. Консультанти знайомлять інвесторів з поточними трендами і допомагають їм скласти стартовий портфель. Тут же вам допоможуть його через якийсь час реалізувати. Завдяки гнучким умовам співробітництва, це підходящий варіант для початківця гравця.

Якщо ж вам потрібно продати свою стару колекцію, є шанс, що в Mystic Stamp Company допоможуть вам в цьому. Для цього заповніть анкету за адресою https://www.mysticstamp.com/Selling-Stamps/Tell-Us-About-Your-Stamps/. Незабаром співробітник компанії вийде з вами на зв'язок. При здійсненні операції можливі певні складнощі з оплатою і доставкою матеріалу. Але при інвестуванні надійне сховище важливіше доставки, головне - мати при собі всі підтверджуючі документи. До того ж у ряду компаній є представництва в Росії.

Отже, інвестування в колекції не передбачає фізичного володіння колекціоновані матеріалом. Не потрібно читати спеціальну літературу, складатися в клубах або брати участь в аукціонах. У Росії бізнес, пов'язаний з колекціонуванням, поки не розвинений. Немає у нас і колекційних будинків, аналогічних західним. Тому інвесторам, які бажають вкластися в колекційні поштові марки, є тільки співпраця з іноземними компаніями, які дорожать своєю репутацією і клієнтами і знаходяться під захистом держави.

Новости