Купівля та продаж валюти - проводки по рахунку 52 і бухоблік

  1. Приклад обліку купівлі іноземної валюти
  2. Бухгалтерський облік продажу валюти
  3. Приклад обліку продажу валюти



Організаціями - юридичними особами в процесі їх діяльності, крім готівки і безготівкових розрахунків у вітчизняній валюті, може використовуватися іноземна. В першу чергу, це буває викликано необхідністю оплати імпортних контрактів. Але придбання валюти може здійснюватися і в інших цілях: погашення валютних зобов'язань, видача відрядних при поїздках співробітників за кордон, виплата зарплати в зарубіжних представництвах фірми.

При обліку валютних операцій організації та підприємства повинні керуватися Положенням з бухгалтерського обліку ПБО 3/2006, положеннями Федерального закону № 173-ФЗ, а також іншими нормативними актами, що регламентують бухгалтерські проводки валютних угод.

Дані положення визначають порядок здійснення валютних операцій. Згідно з цими документами, бухгалтерський облік ведеться в рублях шляхом перерахунку вартості валюти за курсом Центробанку РФ на дату проведення операції. У зв'язку з тим, що офіційні валютні курси постійно змінюються, визначальним є відображення в бухгалтерських документах дати здійснення операції. Цим буде визначатися курсова різниця, викликана, наприклад, відмінністю валютного курсу в моменти прийняття зобов'язань і їх виконання. Ця різниця розглядається як інші доходи (витрати) і відображається на субрахунку 91.1 (при позитивної курсової різниці), або на субрахунку 91.2 (при від'ємної курсової різниці).

Для здійснення додаткового контролю валютних операцій до задіяних бухгалтерських рахунках відкриваються субрахунка, облік на яких ведеться у відповідній іноземній валюті. Подібний відокремлений облік операцій на валютному рахунку спрощує ведення контрактів з іноземними партнерами та допомагає здійснювати їх аналіз.

Для здійснення операцій з іноземною валютою організація повинна відкрити валютний рахунок в банку. У бухгалтерському обліку рух коштів відбивається на рахунку «Валютні рахунки» (52). При роботі з різними валютами до цього рахунку відкриваються додаткові субрахунка. Проведення з валютних операцій докладніше розберемо на операціях з купівлі та продажу іноземної валюти.

Щоб здійснити покупку, необхідно перевести на рублевий рахунок в банку необхідну суму. Для цього може використовуватися субрахунок 57.2 «Грошові кошти для придбання валюти» або субрахунок рахунку 76, призначеного для обліку взаємодії з дебіторами і кредиторами.

Бухгалтерські проводки з купівлі іноземної валюти:

  • Д57.2 (76) К51 - зараховані кошти на банківський рахунок для придбання валюти.

Потім банк купує валюту і зараховує її на валютний рахунок. Проведення такі:

  • Д52 К57.2 (76) - на рахунок зараховані придбані валютні кошти
  • Д51 К57.2 (76) - кошти, які не задіяні в операції, були повернуті на розрахунковий рахунок.

Положення з бухобліку визначають, що можливі витрати, пов'язані з придбанням валюти, наприклад, банківські комісії, повинні враховуватися як інші. Проводка по обліку комісії банку може бути такою:

  • Д76 К51 - зараховані кошти на сплату банківських комісій
  • Д91.2 К76 - комісійна винагорода віднесено до інших витрат.

За Податковим кодексом комісійні винагороди враховуються у складі інших, а іноді позареалізаційних витрат.

У разі придбання валюти за курсом, що не відповідає встановленим Центробанком, що виникла курсова різниця при покупці проводиться наступним порядком:

  • Д91.2 К57.2 - при збитках, викликаному курсовою різницею
  • Д57.2 К91.1 - при позитивної курсової різниці.

Приклад обліку купівлі іноземної валюти

Компанії потрібно придбати 5 000 доларів в банку. Для цього нею перераховуються банку кошти в сумі 190 000 рублей. Офіційний курс долара дорівнює 35,93 р. Банк зміг придбати валюту по 36,4 р. Банківська комісія склала 1500 р.

проведення:

Бухгалтерський облік продажу валюти

Згідно з чинним законодавством, надходження від продажу валюти вважаються іншими доходами підприємства, а рублевий еквівалент списаної валюти і сплачені комісії - іншими витратами. У зв'язку з цим в бухгалтерському обліку операції з продажу валютних коштів відображаються на субрахунках 91-1, 91-2 в кореспонденції з рахунками 57, 76. Рахунок 57 використовується в випадках, коли дата списання валюти і дата зарахування коштів від її продажу не збігаються. Порядок обліку операцій на валютному рахунку з продажу, а також бухгалтерські проводки розглянемо на наступному прикладі.

Приклад обліку продажу валюти

Підприємство дало банку доручення продати 10 000 євро зі свого валютного рахунку. Встановлений офіційний курс становив 49,7 р. У день продажу курс євро досяг 49,9 р. Припустимо, що операція була здійснена рівно за діючим курсом Центробанку. Комісія склала 2800 р.

У бухгалтерії підприємства операція оформляється проводками, зазначеними нижче.

проведення:


Новости