Курки А.Ю. Питання регламентування державної таємниці в трудових відносинах

Курки Анна Юріївна
Поволзький інститут управління імені П.А. Столипіна - філія Російської академії народного господарства і державної служби при Президентові Російської Федерації
магістрант факультету магістратури та аспірантури

Kurki Anna Urevna
Volga Institute of management named after PA Stolypin - the branch of the Russian Academy of national economy and state service under the President of the Russian Federation
undergraduate faculty of graduate and postgraduate

Бібліографічна посилання на цю статтю:
Курки А.Ю. Питання регламентування державної таємниці в трудових відносинах // Сучасні наукові дослідження та інновації. 2016. № 4 [Електронний ресурс]. URL: http://web.snauka.ru/issues/2016/04/66835 (дата звернення: 25.03.2019).

Нинішній етап розвитку суспільства характеризується зростаючою роллю інформаційної сфери, в той же час, все складніше стає захистити інформацію обмеженого доступу від її розголошення. Як ми вже говорили раніше, витік державної таємниці, її втрата або незаконне розповсюдження може завдати шкоди національній безпеці Російської Федерації, тому питання її регламентування стоять найгостріше. В ту ж чергу, ряд обмежень, які породжує собою допуск фізичної особи до державної таємниці, повинен бути заповнений деякими соціальними гарантіями, передбачені державою щодо осіб, які здійснюють роботу з використанням відомостей, що становлять державну таємницю.

Регламентація державної таємниці в трудових відносинах здійснюється за допомогою:

  • Конституції Російської Федерації;
  • Федеральних законів (в тому числі Кодексів);
  • підзаконних правових актів;
  • локальних нормативних актів.

Конституція Російської Федерації

Конституція Російської Федерації [1] встановлює загальне право громадянина на працю, на вільний реалізацію своїх здібностей до праці і на гідні умови праці, що відповідають правилам безпеки і гігієни (ст. 37).

Як нам вже відомо, наявність допуску працівника до державної таємниці накладає на нього ряд додаткових зобов'язань, що породжують можливі обмеження його конституційних прав. Виходячи з Конституції, «права і свободи людини і громадянина можуть бути обмежені федеральним законом тільки в тій мірі, в якій це необхідно з метою захисту основ конституційного ладу, моральності, здоров'я, прав і законних інтересів інших осіб, забезпечення оборони країни і безпеки держави» (ст. 55).

Конституція так само закріплює правило, виходячи з якого нормативні правові акти, що зачіпають права, свободи і обов'язки громадянина, не можуть застосовуватися, якщо вони не опубліковані для загального відома (ч. 3 ст. 15). Дана вимога може бути застосовано до всіх без винятку нормативним актам, спрямованим на регламентацію питань використання відомостей, що становлять державну таємницю, в процесі здійснення трудової діяльності. Зокрема, локальні акти, в тому числі накази роботодавця, що мають нормативний характер, повинні бути доведені до відома працівників організації. До моменту ознайомлення працівників з ними вони не повинні застосовуватися.

Представникам роботодавця заборонено приховувати факти та обставини, що створюють загрозу для життя і здоров'я людей (ч. 3 ст. 41). Порушення режиму роботи з відомостями, що становлять державну таємницю, їх незаконне розповсюдження і передача третім особам кримінальним злочином, внаслідок чого, може бути обмежена свобода громадянина і завдано збитків його соціального життя. Приховування роботодавцем інформації, про те, що передбачувана посаду працівника пов'язана з використанням відомостей, що становлять державну таємницю, заборонено.

Федеральні закони і кодекси Російської федерації

Федеральний закон «Про державну таємницю» [2] є основоположним нормативним документом щодо регулювання питань пов'язаних з використанням відомостей, що становлять державну таємницю:

  • регламентується порядок доступу найманого працівника до державної таємниці (ст. 21);
  • встановлюється набір соціальних гарантій громадянам, допущеним до державної таємниці на постійній основі, і співробітникам структурних підрозділів із захисту державної таємниці;
  • розглядаються умови розірвання трудового договору та припинення допуску посадової особи або громадянина до державної таємниці (ст. 23);
  • закріплюються обмеження прав посадової особи або громадянина, допущених або раніше допускалися до державної таємниці (ст. 24).

Трудовий кодекс Російської Федерації [3] регулює загальні питання, що виникають в процесі трудової діяльності працівником, що має доступ до державної таємниці. Кодекс встановлює права і обов'язки працівника і роботодавця, регулює питання охорони праці, професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, працевлаштування, соціального партнерства. Закріплюються правила оплати і нормування праці, порядок вирішення трудових спорів. Однак більш детально, докладно і змістовно питання прийому на роботу, надання соціальних гарантій і умови припинення трудового договору з працівниками, які мають доступ до відомостей, що становлять державну таємницю, розглядають інші нормативні правові акти. Важливо пам'ятати, що укладення трудового договору між роботодавцем і кандидатом на посаду, яка передбачає наявність допуску до державної таємниці можливе лише після отримання кандидатом відповідного допуску.

Підзаконні правові акти

Постанова Уряду Російської Федерації "Про затвердження Інструкції про порядок допуску посадових осіб і громадян Російської Федерації до державної таємниці" [4] визначає порядок допуску посадових осіб і громадян Російської Федерації до державної таємниці і форми облікової документації, необхідної для оформлення такого допуску. В інструкції встановлюється послідовність оформлення допуску до державної таємниці, підписання трудового договору і складання зобов'язання по дотриманню вимог законодавства Російської Федерації про державну таємницю. В інструкції прописується перелік підстав для відмови громадянину в допуску до державної таємниці (ст. 12) і відповідно в прийомі на роботу, і навпаки передбачаються випадки припинення допуску до державної таємниці у зв'язку з розірванням трудового договору. Також інструкція розглядає особливості оформлення допуску до державної таємниці при роботі за сумісництвом (глава 3):

  • допуск до державної таємниці може бути оформлений тільки за основним місцем роботи,
  • при необхідності оформлення громадянину, який має допуск до державної таємниці, такого ж допуску для роботи за сумісництвом в іншій організації (в тому числі і в якості арбітражного керуючого) за відповідним запитом виготовляється дублікат картки-допуску (ст. 49).

У додатку до документа наведено форми облікової документації:

  • картка-допуск (форма 1);
  • зобов'язання громадян перед державою щодо дотримання вимог законодавства Російської Федерації про державну таємницю (форма 2);
  • номенклатура посад працівників організації, які підлягають оформленню на допуск до державної таємниці (форма 3);
  • анкета кандидата на посаду, яка передбачає наявність допуску до державної таємниці (форма 4);
  • і т.д.

Постанова Уряду Російської Федерації "Про затвердження Положення про порядок допуску осіб, які мають подвійне громадянство, осіб без громадянства, а також осіб з числа іноземних громадян, емігрантів і реемігрантів до державної таємниці" [5] визначає порядок допуску осіб, які мають подвійне громадянство, осіб без громадянства, а також осіб з числа іноземних громадян, емігрантів і реемігрантів до державної таємниці.

Особи, які мають подвійне громадянство (РФ і РРФСР) допускаються до державної таємниці в порядку, встановленому для громадян РФ. Однак, якщо громадяни РФ допускаються до секретних відомостей за рішенням керівників організації без проведення відповідних перевірочних заходів (за винятком окремих випадків), то громадяни в подвійним громадянством допускаються до відомостей, що становлять державну таємницю, з грифом "секретно" тільки після проведення перевірочних заходів органами федеральної служби безпеки (ст. 3).

Іноземні громадяни допускаються тільки до тих відомостей, щодо яких виконані процедури, передбачені Положенням про підготовку до передачі відомостей, що становлять державну таємницю, іншим державам або міжнародним організаціям (ст. 6) [6].

Допуск емігрантів до державної таємниці здійснюється виходячи з громадянства (РФ, РРФСР або іноземне) зазначених осіб на момент порушення клопотання про допуск їх до державної таємниці (ст. 8).

Постанова Уряду РФ "Про надання соціальних гарантій громадянам, допущеним до державної таємниці на постійній основі, і співробітникам структурних підрозділів із захисту державної таємниці" [7] стверджують правила виплати щомісячних процентних надбавок до посадового окладу (тарифної ставки) громадян, допущених до державної таємниці на постійній основі (рисунок 1), і співробітників структурних підрозділів із захисту державної таємниці.

Малюнок 1. Щомісячні процентні надбавки до посадового окладу громадян, допущених до державної таємниці

на постійній основі

Відсоткова надбавка встановлюється в залежності від ступеня секретності відомостей, до яких допущений працівник: секретно, цілком таємно, відомості особливої ​​важливості.

Відсоткова надбавка за стаж роботи обчислюється з термінів роботи у відповідних структурних підрозділах: 1-5 років; від 5 до 10 років; від 10 років і вище.

Локальні нормативні акти

До числа локальних нормативних актів, що регламентують державну таємницю в трудових відносинах, відносяться:

  1. Накази і розпорядження керівника організації (про виплату надбавок до посадового окладу, про прийом на роботу і т.д.);
  2. Номенклатура посад працівників, які підлягають оформленню на допуск до державної таємниці. Цей документ складається на основі штатного розкладу з виділенням тих посад, при призначенні на які потрібно допуск до відомостей, що становлять державну таємницю. Номенклатура являє собою таблицю, в яку вносяться відомості про найменування посади, кількість штатних одиниць, пункту переліку та ступінь секретності відомостей, до яких буде допущений даний працівник. Номенклатура узгоджуватися з органами федеральної служби безпеки і затверджується керівником організації. Оформлення допуску до державної таємниці громадянам, не внесених до номенклатури посад організації, заборонено!
  3. Методичні рекомендації кадровим підрозділам про порядок прийому на роботу громадян, які підлягають оформленню на допуск до державної таємниці, розробляються режимно-секретних підрозділом і являють собою короткий зміст Інструкції про порядок допуску посадових осіб і громадян Російської Федерації до державної таємниці.
  4. Посадові інструкції детально відображають трудову функцію працівника має допуск до державної таємниці, його права та обов'язки. У тексті цього документа обов'язково повинна бути відображена специфіка діяльності працівника, що припускає наявність у нього доступу до державної таємниці.
  5. Колективний договір - правовий акт, що регулює соціально-трудові відносини в організації укладається працівниками і роботодавцем в особі їхніх представників. Крім передбачених законодавством соціальних гарантій працівникам, які мають доступ до державної таємниці, організація може встановлювати додаткові переваги таким працівникам, наприклад, додаткові 2-3 дня щорічної оплачуваної відпустки.

бібліографічний список
  1. Конституція Російської Федерації "(прийнята всенародним голосуванням 12.12.1993) // Зборах законодавства Російської Федерації. 2014. № 31. Cт. 4398.
  2. Закон РФ від 21.07.1993 N 5485-1 (ред. Від 08.03.2015) "Про державну таємницю" // Відомості Верховної Ради України. 1997. № 41. стор. 8220-8235.
  3. Трудовий кодекс Російської Федерації від 30.12.2001 № 197-ФЗ (ред. Від 30.12.2015) // Відомості Верховної Ради України. 2002. № 1 (ч. 1). Cт. 3.
  4. Постанова Уряду Російської Федерації від 06.02.2010 № 63 (ред. Від 18.03.2016) "Про затвердження Інструкції про порядок допуску посадових осіб і громадян Російської Федерації до державної таємниці" // Відомості Верховної РФ. 2010. № 7. Cт. 762.
  5. Постанова Уряду Російської Федерації від 22.08.1998 № 1003 (ред. Від 18.03.2016) "Про затвердження Положення про порядок допуску осіб, які мають подвійне громадянство, осіб без громадянства, а також осіб з числа іноземних громадян, емігрантів і реемігрантів до державної таємниці" // Відомості Верховної Ради України. 1998. № 35. Cт. 4407.
  6. Постанова Уряду Російської Федерації від 02.08.1997 № 973 "Про затвердження про підготовку до передачі відомостей, що становлять державну таємницю, іншим державам або міжнародним організаціям" // Відомості Верховної Ради України. 1997. № 32. Cт. 3786.
  7. Постанова Уряду РФ від 18.09.2006 № 573 (ред. Від 25.03.2013) "Про надання соціальних гарантій громадянам, допущеним до державної таємниці на постійній основі, і співробітникам структурних підрозділів із захисту державної таємниці" // Відомості Верховної Ради України. 2006. № 39. Cт. 4083.

Кількість переглядів публікації: Please wait

Всі статті автора «Курки Анна Юріївна»

Новости