курс долара 2017

  1. За прогнозами експертів, найімовірніше, курс національної валюти за підсумками 2017 року опуститься...
  2. Гривня в піку
  3. Чому девальвує гривня і до чого це призводить
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:

4 січня 2017, 12:05 Переглядів:

За прогнозами експертів, найімовірніше, курс національної валюти за підсумками 2017 року опуститься до позначки 30 гривень за долар

4 січня 2017, 12:05 Переглядів:   За прогнозами експертів, найімовірніше, курс національної валюти за підсумками 2017 року опуститься до позначки 30 гривень за долар   Що буде з курсом гривні

Що буде з курсом гривні. Фото: архів.

У 2017-му за прогнозами аналітиків долар в Україні буде продаватися як мінімум за 30 гривень. Одна з головних причин девальвації - мільярди доларів доведеться віддати на обслуговування державного боргу. Курс національної валюти в цьому році залежить від багатьох факторів, в тому числі кон'єктури на зовнішніх ринках і співпраці з МВФ. Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, який курс долара буде в Україні в 2017-му.

Гривня в піку

В початку 2014-го долар в Україні продавався по вісім гривень, а до кінця року - вже по 15 гривень. В результаті військових дій, падіння економіки і втрати частини ВВП гривня девальвувала рекордними темпами - до 24 гривень до кінця 2015-го і до 27 гривням в середині 2016- го. Експерти сходяться на думці, що в 2017-му курс національної валюти девальвують як мінімум до рівня 30 гривень за долар
Так, велика кількість валюти доведеться витратити на обслуговування державного боргу, а стабільність гривні в тому числі буде залежати від співпраці з МВФ.Курс американської валюти в 2016-м наблизиться до позначки 27 гривень за долар, вважає виконавчий директор міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко. При цьому на початку 2017 роки ситуація кардинально не зміниться. За оцінками експерта, до кінця 2017 року гривня подешевшає до 30 гривень за долар. "Курс буде знаходиться без серйозних потрясінь - до 30 гривень до кінця року", - говорить експерт. При цьому Олег Устенко відзначає, цей сценарій може "розхитати", наприклад, політичний криза . У такій ситуації прогноз може бути менш оптимістичним.

"Курс буде знаходиться без серйозних потрясінь - до 30 гривень до кінця року", - говорить експерт.

Курс буде знаходиться без серйозних потрясінь - до 30 гривень до кінця року, - говорить експерт

З думкою свого колеги погоджується президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. "Швидше за все, до кінця року курс буде в районі 27 гривень за долар. Може бути, буде коливання 20-30 копійок в більшу або меншу сторону, але це нормальне явище. На початку 2017 року може бути істотне зростання курсу. Потрібно буде обслуговувати державний борг, це позначається. І, відповідно, буде закупівля газу імпортного, це теж відіб'ється. Тут можливий якийсь зростання ", - розповідає економіст.

У той же час американська інвестиційна компанія Goldman Sachs прогнозує в 2017-му курс гривні буде на рівні 32 гривень за долар. Інвестиційна компанія ICU, якої раніше керувала глава Нацбанку Валерія Гонтарєва, поліпшила прогноз щодо курсу гривні в 2017 році - з 34 до 30 гривень за долар.

У той же час в проекті державного бюджету на 2017 прогнозуються, що курс американської валюти в Україні буде на рівні 27,2 гривні.

Чому девальвує гривня і до чого це призводить

Як пояснили в НБУ, на курс гривні вплинули:

  • Падіння цін на світових сировинних ринках: пшениця за рік подешевшала на 25%, сталь - 31%, залізна руда - 38%.
  • Ембарго РФ, блокування транзиту через РФ, скасування ЗВТ з СНД (Україна втратила 1.1 млрд доларів)

Фото: архів

Згодом девальвація гривні призводить до зростання цін на імпортні товари. Як зазначає екс-міністр економіки Віктор Суслов, якщо курс долара виріс на 7%, приблизно на такий же відсоток виростуть ціни на імпортні товари. Як зазначає Олександр Паращій, миттєво ціни рости не будуть - так як імпортери створюють "подушку безпеки" і передбачають в цінах курс трохи вище, чинного.

Від курсу гривні залежить, в тому числі і тарифи на енергоресурси. Так, ціна на бензин на 70% залежить від курсу долара. Як пояснює заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, крім того, в валюті доводиться платити податки - в результаті один з головних чинників, який впливає на вартість бензину на АЗС - курс валют. При цьому експерт уточнює -Новий курс повинен закріпитися як мінімум на два тижні.

Якщо долар буде коштувати 27 гривень, бензин може подорожчати на 1,2 гривні. Якщо курс підніметься до 30 гривень - бензин може подорожчати на 3,2 гривні.

Разом з доларом подорожчає імпортна техніка і продукти. За словами екс-міністра економіки Віктора Суслова, ціни на імпорт збільшуються пропорційно зростанню курсу долара. Так, якщо долар подорожчає до 27 гривень, то і імпортні товари стануть дорожчими на 10%. А це, в свою чергу, вплине на індекс інфляції.

Від курсу гривні залежить і ціна на газ для українців. Згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, вартість імпортного газу конвертували в гривню за курсом 26,7 (стільки, згідно з прогнозом, буде коштувати долар в Україні в 2017-м) і додали до неї ПДВ, тариф на транспортування і торгову націнку "Нафтогазу ". Якщо курс долара перевищить 26,7 гривні, газ може подорожчати.

Крім того, до курсу гривні "прив'язані" ціни на квартири і машини. Якщо, наприклад, квартира вартістю 30 тисяч доларів на даний момент обійдеться в 763 тисячі гривень, то до кінця року при курсі 27 ця ж квартира буде коштувати 810 тис гривень. Така ж ситуація склалася і на автомобільному ринку.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Почім будуть продавати долар в 2017 році". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости