Курс долара досяг максимального в 2018 рівня до тенге

Фото: © Depositphotos.com/valphoto

Свій щоденний огляд ринків і бірж являє аналітичний центр Асоціації фінансистів Казахстану

Ціни на Brent в понеділок різко знизилися на тлі новин про більш високому обсязі видобутку нафти в світі. За підсумками торгів вересневі ф'ючерси на Brent втратили 2,48%, до 77,47 долара за барель. За повідомленнями Reuters, видобуток нафти в Саудівській Аравії за червень виросла на 700 тис. Барелів на добу, в той час як РФ в минулому місяці четвертий раз поспіль перевищила квоту по скороченню нафтовидобутку в рамках ОПЕК +. При цьому лише умовну підтримку котируванням надала інформація про порушення поставок з Лівії. Національна нафтова корпорація Лівії (NOC) в понеділок попередила, що видобуток нафти може знизитися на 850 тис. Барелів на добу, якщо блокада східних портів продовжиться. Сьогодні з ранку ціни на нафту показують деяке відновлення.

У міру загострення глобальних торговельних відносин триває повсюдний відхід капіталу з ризикових активів. Так, за вчорашній день індекс ринків MSCI знизився на 0,95%, до 1 059,32 пункту. Подібна динаміка створює певний тиск і на російську валюту. До того ж вчорашнє зниження нафтових котирувань, яке сталося після публікації даних про зростання видобутку в Саудівській Аравії і Росії, також виступило проти рубля. За підсумками торгів курс по парі USDRUB виріс на 1,11%, до 63,43 рубля за долар.

Національна валюта почала перші валютні торги липня з зниженням, відіграючи помірний тиск продавців на тлі негативного зовнішнього фону. За підсумками валютних торгів у понеділок середньозважений курс по парі USDKZT ослаб на 54 Тіин, до 341,62 тенге за долар, при зниженому обсязі торгів - 94,7млн доларів. У той же час курс по парі RUBKZT виріс до 5,42 тенге за рубль (+2 Тіин).

З ранку формується неоднозначний зовнішній фон: ціни на нафту трохи відновлюються після падіння напередодні (+ 0,61%), але знесилений рубль буде створювати тиск на тенге.

На поточний момент (10:30 AST) курс по парі USDKZT становить 343,0 тенге за долар, що на 1,38 тенге вище рівня середньозваженого значення попередніх торгів.

курс USDKZT

Джерело: KASE

Процентні ставки грошового ринку KASE у понеділок показали нейтральну динаміку зміни. Середньозважена дохідність операцій репо овернайт опустилася до 8,01% річних (-1 б.п.), в той час як прибутковість одноденних своп-операцій по парі USDKZT виявилася на рівні 6,70% річних (+3 б.п.). При цьому зазначаємо, що обсяг торгів за свопами виріс в 3,2 рази і склав 177,2 млн тенге. На цьому тлі індекс грошового ринку - MM Index - знизився до 7,55% - мінімального рівня в поточному році. Сьогодні угод за свопами не буде, так як США в середу відзначають День незалежності.

Центральний банк в понеділок розмістив невеликий обсяг тижневих нот на суму 51,7 млрд тенге під 8,11% річних (67% попиту). Сьогодні очікується розміщення лише тижневих нот. Разом з тим сукупний обсяг нот в обігу показує спадну динаміку, утримуючись поблизу 3,7 трлн тенге. З подій на казахстанському борговому ринку хочемо відзначити розміщення Міністерством фінансів РК МЕУКАМ-180 випуску 14 (KZKDKY150149) на суму 10,4 млрд тенге з прибутковістю до погашення 8,46% річних.

Індекс KASE в перший робочий день липня перебував в межах 2377-2412 пунктів, закрившись за підсумками торгів на рівні 2 394,4 пункту (-0,73%). Максимальне зниження показали акції KAZ Minerals (-2,77%) і Казахтелекома (-1,15%). Краще за ринок виглядали часткові папери Народного банку (+ 0,88%). Відзначаємо, ціни на мідь в Лондоні показують зниження чотири сесії підряд, тоді як акції KAZ Minerals дві попередні сесії росли.

Фондові індекси США в понеділок закрилися в "зеленій" зоні, так як зростання акцій технологічних компаній переважив побоювання щодо ескалації торгової війни між США і торговими партнерами. За підсумками торгів Dow Jones Industrial додав 0,15%, S & P 500 виріс на 0,31%, а Nasdaq показав найбільше зростання на 0,76%.

У понеділок подорожчали акції технологічного сектора, включаючи акції Apple (+ 1,12%) і Microsoft (+ 1,42%). Інвестори багато в чому чекають гарної корпоративної звітності за другий квартал. Ринок також підтримали дані від Міністерства торгівлі США, які показали зростання витрат на будівництво в травні на 0,4%, до 1,3 трлн доларів (краще очікувань ринку). Тим часом на торгах в Азії сьогодні вранці переважає негативна динаміка. Сентимент складається на тлі введення в дію американських тарифів на китайські товари вартістю 34 млрд доларів і китайські мита на товари з США на аналогічну суму в цю п'ятницю 06 липня.

Індекс долара США за підсумками торгів у понеділок додав 0,26%, до 94,60 пункту, отримуючи підтримку від позитивної статистики з будівництва, зростання ризиків навколо торгових суперечностей і ослаблення євро. Валютна пара EURUSD вчора ослабла на 0,32% на тлі новин про конфлікт навколо міграційної політики всередині правлячої коаліції Німеччини. Раніше глава МВС Німеччини і голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) Хорст Зеехофер заявив про готовність піти у відставку, проте ввечері в понеділок сторони повідомили про досягнення угоди з питання міграції. Канцлер Німеччини Меркель назвала угоду з ХСС розумним компромісом. З інформації, що публікується статистики по єврозоні хочемо відзначити зниження на 125 тис. Числа безробітних в травні. Безробіття зафіксована на мінімальному з грудня 2008 рівні 8,4%. На цьому тлі варто очікувати деякого відновлення курсу єдиної європейської валюти на сьогоднішніх торгах.

Події в Казахстані

Корпоративні події

  • АТ "НК" КазМунайГаз " повідомило про погашення своїх міжнародних облігацій на 1,6 млрд доларів США.
  • АТ "НК" КазМунайГаз " повідомило про виплату дивідендів по простих акціях за 2017 рік.
  • опублікований аудиторський звіт по консолідованої фінансової звітності АТ "Міжнародний аеропорт Алмати" за 2017 рік.

міжнародні події

  • Чому геополітичний Захід розвалюється .
  • Кандидат від лівого блоку Лопес Обрадор обраний президентом Мексики.
  • РФ не виконує квоту в рамках угоди ОПЕК + 4-й місяць поспіль.
  • Євросоюз відкрив проти Польщі нове справа . Її можуть позбавити субсидій ЄС.
  • Глава МВС і канцлер ФРН досягли згоди по міграційному питання.
  • Трамп захотів секретності в бесіді з Путіним.
  • США задумали ігнорувати норми СОТ.
  • Як Австрія в ролі голови ЄС має намір захищати Європу.
  • Індійський рада з оборонних закупівель схвалив придбання російських комплексів С-400.
  • China Mobile не пустять в США.

Новости