Курсова робота: Аналіз динаміки величин курсів акцій ВАТ НК "Лукойл"

  1. 2.2 Показники динаміки ряду
  2. 2.4 Побудова інтервального прогнозу
  3. 2.5 Порівняння отриманого прогнозу з реальними даними

З незапам'ятних часів людство здійснювало облік багатьох супутніх його життєдіяльності явищ і предметів і пов'язані з ним обчислення. Люди отримували різнобічні, хоча і різняться повнотою на різних етапах суспільного розвитку. Дані, враховувалися повсякденно в процесі прийняття господарських рішень, а в узагальненому вигляді і на державному рівні при визначенні русла економічної та соціальної політики і характеру зовнішньополітичної діяльності.

Керуючись міркуваннями залежності добробуту нації від величини створюваного корисного продукту, інтересів стратегічної безпеки держав і народів - від чисельності дорослого чоловічого населення, доходів скарбниці - від розміру оподатковуваних ресурсів і т. Д., Здавна чітко усвідомлювалася і реалізовувалася у формі різних облікових акцій.

З урахуванням досягнень економічної науки став можливий розрахунок показників, узагальнено характеризують результати відтворювального процесу на рівні суспільства: сукупного суспільного продукту, національного доходу, валового національного продукту.

Всю перераховану інформацію в постійно зростаючих обсягах надає суспільству статистика, що є необхідно приналежністю державного апарату. Статистичні дані, таким чином, здатні сказати мовою статистичних показників багато про що в дуже яскравою і переконливою формі.

Відомості про котирування акцій на біржовому і позабіржовому ринках цінних паперів використовуються для оцінки фінансового стану підприємств в формі відкритих акціонерних товариств. Ринковий курс акцій є індикатором фінансового стану АТ. Неплатоспроможне підприємство не може розраховувати на високий курс своїх акцій. При неплатоспроможності емітента попит на акції різко падає і відповідно падає їх ринкова ціна. Крім того, про фінансовий неблагополуччя говорять і різкі коливання курсу цінних паперів підприємства, причому ці коливання можуть відбуватися до появи офіційної інформації про кризовий стан аналізованого підприємства.

Все вищесказане обумовлює актуальність обраної теми курсової роботи.

Мета роботи полягає в тому, щоб проаналізувати динаміку величин курсів акцій ВАТ НК «Лукойл» на протязі 2003-2008 рр ..

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

- провести теоретичний огляд динаміки курсів акцій ВАТ НК «Лукойл»;

- провести аналіз основних показників варіації курсів акції;

- провести аналіз показників динаміки ряду;

- провести аналіз тенденції;

- побудувати інтервальний прогноз;

- провести порівняння отриманого прогнозного значення з реальними даними.

Об'єктом дослідження в даній роботі є курси акцій ВАТ НК «Лукойл» по кварталах в період з 2003 року по 2008 рік.


1. Теоретична частина

Ми живемо в такий час, коли перед нами відкриваються можливості, яких не було раніше, в тому числі і можливості у фінансовій сфері. Давайте поговоримо про те, чим нам може допомогти примножити свої багатства російський ринок цінних паперів.

Російський ринок цінних паперів (або фондовий ринок) - це частина російського фінансового ринку, на якому учасники ринку здійснюють операції з цінними паперами. Під цінними паперами тут маються на увазі не тільки акції, а й інші види цінних паперів: на російському ринку цінних паперів торгуються також облігації, ф'ючерси, опціони, паї інвестиційних фондів, векселі та інші папери.

Російський ринок цінних паперів - це організований ринок торгівлі цінними паперами, який служить цілям як продавців, так і покупців, тобто дозволяє укладати угоди на ринкових умовах, де ціна - не фіксована величина, а визначається відношенням попиту і пропозиції.

Ринок цінний паперів надає для приватного інвестора дуже широкі можливості для вкладення капіталу і отримання прибутку. Коло інструментів для вкладення на фондовому ринку досить великий: починаючи від державних облігацій та закінчуючи високоризиковими акціями 2-го і 3-го ешелону.

Горизонт інвестування (термін вкладень) на російському ринку цінних паперів може варіюватися в дуже широких межах. Залежно від стратегії інвестування, яку вибере для себе інвестор, він може володіти цінними паперами року і десятиліття, а може купувати-продавати цінні папери на досить короткому проміжку часу (період в декількох годин). В цьому випадку його можна назвати спекулянтом. Стратегій може бути дуже багато для різних періодів часу.

Російський ринок цінних паперів буває первинним і вторинним.

На первинному ринку здійснюється розміщення нових цінних паперів емітентів (компаній), які до цього раніше цінні папери не випускали. Первинне публічне розміщення часто позначають абревіатурою IPO (Initial Public Offering)

На вторинному ринку цінних паперів відбувається купівля-продаж раніше випущених цінних паперів.

Слід зауважити, що приватний інвестор в більшості випадків має справу із вторинним ринком цінних паперів, тобто він здійснює операції з раніше випущеними цінними паперами. Найбільші російські біржі цінних паперів РТС і ММВБ відносяться до вторинного ринку.

Індекс РТС, що розраховується фондовою біржею РТС ( «Російська торговельна система») є провідним індикатором ринку цінних паперів Росії. Розраховується на основі цін 50 акцій найбільш капіталізованих російських компаній (емітентів). Індекс РТС почав розраховуватися в 1995 році (початкове значення 100 пунктів). Крім найвідомішого РТС, також існує індекс РТС-2 (в нього входять акції «другого ешелону»), галузеві індекси РТС і технічні індекси РТС.

Якщо говорити більш точно, індекс РТС показує сумарну ринкову капіталізацію акцій з числа емітентів (компаній), що входять до складу індексу. За 100 пунктів прийнята капіталізація емітентів на 1 вересня 1995 року, коли почав розраховуватися індекс РТС. Якщо значення індексу становить, наприклад, 1700 пунктів, то це означає, що сумарна капіталізація підприємств, що входять до складу індексу РТС, збільшилася в 24 рази.

Капіталізація - це кількість акцій, помножена на їх ринкову вартість. Капіталізація відображає ринкову вартість підприємства.

Індекс РТС розраховується кожні 15 секунд за результатами торгів на фондовій біржі, тобто його числове значення змінюється в режимі реального часу. Склад індексу переглядається 4 рази на рік (раз в квартал) - з бази розрахунку можуть прибрати одні акції і додати інші. Частка будь-якої однієї акції в складі індексу РТС не може перевищувати 15%. Також варто відзначити, що ціни акцій, що входять до складу РТС, розраховуються в доларах США (на відміну від індексу ММВБ, який розраховується в російських рублях).

Акції, що входять в розрахунок індексу РТС (50 штук)

1. АФК Система, ат

2. Аерофлот, ат

3. Акрон, ат

4. Автоваз, ат

5. Башнефть, ат

6. Северсталь, ат

7. Сибирьтелеком, ат

8. ЦентрТелеком, ат

9. ФСК ЄЕС, ат

10. Газпром, ат

11. ГМК Норільський нікель, ат

12. РусГідро, ат

13. Іркутськенерго, ат

14. ЛУКОЙЛ, ат

15. ММК, ат

16. Магніт, ат

17. Мосенерго, ат

18. Мечел, ат

19. МТС, ат

20. НЛМК, ат

21. Новоросійський морський торговельний порт, ат

22. ВолгаТелеком, ат

23. НОВАТЕК, ат

24. ОГК-2, АТ

25. ОГК-3, АТ

26. опіно, ат

27. Полюс Золото, ат

28. Поліметал, ат

29. Распадская, ат

30. РБК Інформаційні Системи, ат

31. НК Роснефть, ат

32. Ростелеком, ат

33. Сбербанк Росії, ат

34. Сбербанк Росії, ап

35. Сьомий Континент, ат

36. Газпром нафта, ат

37. Сильвініт, ат

38. Сургутнафтогаз, ат

39. Сургутнафтогаз, ап

40. Північно-Західний Телеком, ат

41. СОЛЛЕРС, ат

42. Татнефть ім.В.Д.Шашіна, ат

43. Трубна металургійна компанія, АТ

44. АК Транснефть, ап

45. Уфанефтехим, ат

46. ​​Уралкалий, ат

47. Уралсвязьинформ, ат

48. Корпорація ВСМПО-АВІСМА, ат

49. Банк ВТБ, АТ

тут:

- ат - акція звичайна

- ап - акція привілейована

Причому ці акції перебувають не в рівних пропорціях, а в певних заздалегідь розрахованих пропорціях, тобто одних акцій в портфелі більше, а інших менше. Вага одних акцій більше, а інших менше. Ось в яких пропорціях розподілені акції в складі індексу РТС:

ЛУКойл ат - 15%

Газпром ат - 15%

Сбербанк ат - 13,59%

Роснефть ат - 9,03%

Норільський Нікель ат - 5,05%

Сургутнафтогаз ат - 4,21%

НОВАТЕК ат - 3,55%

РусГідро ат - 3,37%

ВТБ ат - 2,47%

Уралкалий ат - 2,41% та ін.

Як видно, акції перших чотирьох компаній складають більше половини (52,62%) індексу. З них три - представники нафтогазового сектора і один найбільший банк Росії. І це неспроста, адже РТС в якійсь мірі відображає структуру російської економіки, а в ній солідну частку становлять саме компанії нафтогазової галузі.

1.1 Аналіз динаміки акцій ВАТ НК «Лукойл»

Вертикально-інтегрована нафтова компанія, займає друге місце після «Роснефти» серед російських НК за рівнем видобутку вуглеводнів. Основні види діяльності: розвідка і видобуток нафти і газу, виробництво нафтопродуктів і нафтохімічної продукції, збут виробленої продукції. Головний видобувний регіон в Росії - Західна Сибір. За кордоном компанія працює в Казахстані, Єгипті, Азербайджані, Узбекистані, Саудівській Аравії, Ірані, Колумбії, Венесуелі, Іраку та ряді інших країн. Збутова мережа НК «Лукойл» охоплює 25 країн світу, в тому числі Росію, країни ближнього зарубіжжя, Європи і США. В останні роки компанія займає активну позицію на ринку авіапалива, відкриваючи заправні комплекси в аеропортах великих міст.

У власності «Лукойлу» сім великих і два міні - НПЗ. З них на території Росії розташовані чотири великих заводи - в Пермі, Волгограді, Ухті, Нижньому Новгороді. Решта три знаходяться в Румунії, Болгарії та на Україні. Крім того, компанії належить 49% акцій нафтопереробного комплексу ISAB в Італії і 45% акцій нафтопереробного заводу Total Raffinaderij Nederland (TRN) в Голландії.

«ЛУКойл» - єдина приватна російська нафтова компанія, в акціонерному капіталі якої домінують міноритарні акціонери. Так 20% «Лукойлу» належать американській ConocoPhilips. Ще 20,6% компанії прямо або побічно володіє беззмінний президент «Лукойлу» протягом багатьох років Вагіт Алекперов, 9,27% - належать віце-президенту компанії Леоніду Федуну. Власником ще близько 2% є Зовнішекономбанк. Решта акцій знаходиться у власності фізичних осіб і у вільному обігу. Але це за офіційними даними, а за неофіційними - В. Алекперов контролює компанію через різні структури, в тому числі закордонні. Обидва керівники заявляють, що і в подальшому свої вільні кошти вкладатимуть в акції ЛУКОЙЛу. Статутний капітал НК «ЛУКОЙЛ» становить 21 млн 264 тис. 081 руб. 37,5 коп. і розділений на 850 млн 563 тис. 255 звичайних акцій.

Чистий прибуток Лукойлу по US GAAP за 2009 р. склала 7,07 млрд дол. в порівнянні з 9,23 млрд дол. роком раніше (-23%). Виручка від реалізації в 2009р. зафіксована на рівні 81,08 млрд дол. Видобуток товарних вуглеводнів групи «ЛУКОЙЛ» в 2009р. збільшилася на 0,8% і склав 2,21 млн бар. н.е. / діб. У тому числі добовий видобуток нафти виріс на 2,7% - до 1,97 млн ​​бар. на добу. Взагалі ж в 2009р. компанія видобула 97,62 млн т. нафти. Запаси вуглеводнів ЛУКОЙЛа за станом на 1 січня 2010р. за стандартами SEC становили 17,5 млрд бар. нафтового еквівалента, в тому числі 13,7 млрд бар. нафти і 22,9 трлн куб. футів газу. За цим показником компанія посідає друге місце серед приватних нафтогазових компаній світу.

Акції компанії торгуються на Лондонській фондовій біржі, в Нью-Йорку, а також на російських торгових майданчиках - РТС і ММВБ.

Історія ВАТ «ЛУКОЙЛ» починається в далекому 1991р., Коли відповідно до урядової постанови був створений державний нафтовий концерн «ЛангепасУрайКогалимнефть» (скорочено ЛУКОЙЛ), який об'єднав активи «Лангепаснафтогаз», «Урайнафтогаз» і «Когалимнафтогаз» в Ханти-Мансійському автономному окрузі . У квітні 1993р. концерн був перетворений у відкрите акціонерне товариство «Нафтова компанія« Лукойл »(назва складається з перших букв назв складових частин і англійського варіанту слова« нафта »).

В ході перетворення «ЛУКОЙЛу» в ВАТ в його статутний капітал було внесено контрольні пакети акцій 18 найбільших нафтових підприємств з Тюмені, Волгограда, Пермі та ін.

Уже в 1994 р. пройшов початковий етап приватизації НК (викуп акцій за ваучери) і почалися перші торги акціями «ЛУКОЙЛу» на вторинному ринку. За його підсумками державі дісталися 45% акцій компанії. У квітні 1995р. перший президент Росії Борис Єльцин підписав указ, що дозволяє проводити вторинні емісії акцій в нафтовій галузі для обміну на акції дочірніх компаній, що згодом призвело до розмивання частки держави. З цього часу різними шляхами державний пакет в «Лукойлі» почав поступово скорочуватися. Останні належать державі 7,6% акцій компанії були продані на аукціоні восени 2004р. американської ConocoPhillips за 1,98 млрд дол.

ConocoPhillips, нині володіє 20% акцій «ЛУКОЙЛу», увійшла в капітал компанії вже після розміщення її акцій на Лондонській фондовій біржі, яке відбулося в 2002 р. Тоді ж була розкрита структура акціонерного капіталу Лукойлу і було офіційно оголошено, що компанія контролюється менеджментом - командою управлінців, яка сформувалася в процесі її приватизації і не зазнала сильних змін.

Однак до розміщення в Лондоні ЛУКОЙЛ пройшов довгий шлях створення вертикально-інтегрованої нафтової компанії (ВІНК), в ході якого було придбано більшість її видобувних і нафтопереробних потужностей. Ще з середини 90-х ЛУКОЙЛ почав активно розвивати закордонне напрям в своєму бізнесі. Вперше компанія вийшла на іноземний ринок в 1994 р., Купивши 10% участі в азербайджанському проекті на Каспії «Азері-Чираг-Гюнешлі» (згодом був проданий). У 1995р. ЛУКОЙЛ став учасником проектів Мелейя (Єгипет) і Кумколь (Казахстан). На наступний рік компанія придбала 5% участі в міжнародному проекті «Шах-Деніз» в Азербайджані, а ще через рік купила частку в найбільшому казахстанському проекті «Карачаганак». Також компанія вийшла на закордонний фондовий ринок, почавши торгівлю американськими депозитарними розписками (ADR) в 1996р.

В цілому формування ЛУКОЙЛа як російської вертикально-інтегрованої компанії, що поєднує видобуток, переробку і збут нафти, завершилося в 2001 р. З моменту входження до складу його акціонерів ConocoPhilips, ЛУКОЙЛ робить упор на розвиток збутової мережі за кордоном і купує велику мережу автозаправок в Америці, а пізніше і в Європі. В останні роки зарубіжні проекти ще більш активізувалися - «ЛУКОЙЛ» розширює свою присутність на Близькому Сході, у Східній Європі, на Середземномор'ї і в США. Так, в грудні 2009р. стало відомо, що консорціум у складі Лукойла і норвезької Statoil переміг в конкурсі на розробку іракського нафтового родовища «Західна Курна-2», а вже в січні 2010р. російська компанія і уряд Іраку підписали відповідний контракт. Таким чином, ЛУКОЙЛу вдалося відновити свої права на розробку цього родовища. З урахуванням того, що 25% участі в консорціумі з умовами тендеру було передано іракській державної компанії South Oil Company, частка ЛУКОЙЛа в проекті склала 56,25%, частка Statoil - 18,75%.

У найближчому майбутньому ЛУКОЙЛ планує значно збільшити капіталізацію. Для цього компанія збирається забезпечити істотне зростання видобутку вуглеводнів, розширити потужності з нафтопереробки, розвивати нафтохімічний і збутової комплекси і сектор електроенергетики. Так в Росії компанія припускає нарощувати видобуток, перш за все за рахунок родовищ в Тимано-Печорської нафтогазоносної провінції і акваторії Каспійського моря. Пріоритетом в газовій сфері стане розробка родовища в Узбекистані. У нафтопереробці для збільшення обсягів виробництва в Росії компанія має намір піти по шляху модернізації своїх потужностей, а не будівництва нових.

ЛУКОЙЛ також не приховує амбіцій щодо розширення видобувних, нафтопереробних і збутових потужностей за кордоном і розглядає всі можливі варіанти. Так, в грудні 2009р. ЛУКОЙЛ завершив операцію з викупу у компанії British Petroleum 46% участі в їх спільному підприємстві LUKARCO BV, довівши свою частку до 100%. В результаті угоди доведені запаси ЛУКОЙЛа збільшилися на 102 млн бар. нафти і 130 млрд куб. футів газу, що чимало сприяло зміцненню позицій ЛУКОЙЛа в Казахстані і в Прикаспійському регіоні.

У березні 2010р. американська нафтова корпорація ConocoPhillips, що володіє 20% акцій НК «ЛУКОЙЛ», повідомила про свій намір продати 10% акцій ЛУКОЙЛу на відкритому ринку протягом двох років. У свою чергу президент ЛУКОЙЛу Вагіт Алекперов повідомив, що його компанія поки не планує скористатися правом переважного викупу своїх акцій у американського партнера.

Акції ВАТ «ЛУКОЙЛ» є одним з найбільш ліквідних і привабливих інструментів російського фондового ринку, а також активно торгуються на закордонних ринках - на ЛФБ, ряді бірж Німеччини і на позабіржовому ринку США. За останні п'ять років капіталізація Компанії виросла на 38%. ЛУКОЙЛ успішно реалізує одну з основних стратегічних завдань - підвищення своєї акціонерної вартості і забезпечення комфортного доступу до ринку капіталу.

Станом на кінець 2008 року статутний капітал Компанії складався з 850,6 млн акцій, на 68,0% яких випущено депозитарні розписки. Акціонерами компанії є понад 50 тис. Фізичних та юридичних осіб по всьому світу.

На малюнку 1.1 представлені основні акціонери ВАТ «Лукойл»

Малюнок 1.1. - Основні акціонери ВАТ «Лукойл»

На акції Компанії в 2008 році припадало 14% обсягу торгів на РТС, 13% обсягу торгів на ММВБ, а також понад 17% обсягу торгів акціями іноземних емітентів на ЛФБ (система IOB).

На малюнках 1.3 - 1.4 представлена ​​динаміка курсів акцій ВАТ НК «ЛУКОЙЛ» в порівнянні з індексом РТС в%.


Малюнок 1.3 - Порівняння динаміки курсів акцій «Лукойл» і РТС в 2008 р

3 - Порівняння динаміки курсів акцій «Лукойл» і РТС в 2008 р

Малюнок 1.4 - Порівняння динаміки курсів акцій «Лукойл» і РТС в 2006-2007 рр.

У своїй дивідендну політику ЛУКОЙЛ керується суворим дотриманням прав акціонерів, а також підтриманням балансу інтересів акціонерів і Компанії. Щорічно, згідно з політикою Компанії, на дивідендні виплати спрямовується не менше 15% консолідованого чистого прибутку групи «ЛУКОЙЛ» за ЗПБО США. Компанія щорічно збільшує розмір дивідендів на акцію: за підсумками 2008 року дивіденди склали 50 руб. (1,5 дол.) На одну звичайну акцію, що на 19% перевищує показник за 2007 рік.


В якості вихідних даних для статистичного аналізу взято курси акцій ВАТ НК «Лукойл» на кінець кварталу в період з 2003 по 2008 рік на фондовій біржі РТС в дол. США.

Таблиця 2.1 Величина курсу акцій ВАТ «Лукойл» в 2003-2008 рр.

Період Курс акцій, дол.США I квартал 2003 13,80 II квартал 2003 19,75 III квартал 2003 20,60 IV квартал 2003 23,25 I квартал 2004 31,05 II квартал 2004 26,30 III квартал 2004 31,00 IV квартал 2004 30,35 I квартал 2005 33,85 II квартал 2005 36,78 III квартал 2005 57,75 IV квартал 2005 59,40 I квартал 2006 83,20 II квартал 2006 83,60 III квартал 2006 76,20 IV квартал 2006 87,95 I квартал 2007 86,40 II квартал 2007 76,70 III квартал 2007 83,70 IV квартал 2007 87,70 I квартал 2008 85,50 II квартал 2008 98,20 III квартал 2008 59,45 IV квартал 2008 32, 00

У практичній частині проводиться аналіз динаміки курсу акцій ВАТ НК «Лукойл» в 2003-2008 рр. за допомогою таких статистичних методів. У пункті 2.1 використовується табличний, графічний методи, метод узагальнюючих показників середніх характеристик. У пункті 2.2 застосовується метод розрахунку показників рядів динаміки. У пункті 2.3 для виявлення наявності і напрямки тенденції використовуються методи ковзної середньої аналітичного вирівнювання (регресійний та кореляційні аналізи). У пункті 2.4 побудовані інтервальні прогнози на основі методів середнього темпу зростання.

Середній курс акцій за аналізований період

хср = хср =   =   = 55,19 дол = = 55,19 дол.

Розрахуємо абсолютні та відносні показники варіації результати основних розрахунків представлені в таблиці 2.2

Таблиця 2.2 Основні показники варіації курсу акцій ВАТ «Лукойл»

Період Курс акцій, дол. Період Курс акцій, дол I кв.2003 13,80 41,39 1713,13 II кв.2003 19,75 35,44 1255,99 III кв.2003 20,60 34,59 1196,47 IV кв.2003 23,25 31,94 1020 , 16 I кв.2004 31,05 24,14 582,74 II кв. 2004 26,30 28,89 834,63 III кв. 2004 31,00 24,19 585,16 IV кв.2004 30,35 24,84 617,03 I кв.2005 33,85 21,34 455,40 II кв.2005 36,78 18,41 338,93 III кв.2005 57,75 -2,56 6,55 IV кв.2005 59,40 -4,21 17,72 I кв. 2006 83,20 -28,01 784,56 II кв.2006 83,60 -28,41 807,13 III кв. 2006 76,20 -21,01 441,42 IV кв. 2006 87,95 -32,76 1073,22 I кв.2007 86,40 -31,21 974,06 II кв. 2007 76,70 -21,51 462,68 III кв. 2007 83,70 -28,51 812,82 IV кв.2007 87,70 -32,51 1056,90 I кв. 2008 85,50 -30,31 918,70 II кв.2008 98,20 -43,01 1849,86 III кв. 2008 59,45 -4,26 18,15 IV кв.2008 32,00 23,19 537,78 Сума 1324,48 0,08 18361,18 Середнє 55,19 0,0033 765,05

Розмах варіації R = хmax - xmin визначає різницю між крайніми значеннями курсу акцій, максимальним і мінімальним значенням за аналізований період.

98,20 - 13,80 = 84,40

Середнє лінійне відхилення дає узагальнюючу характеристику розподілу відхилення від середнього курсу d = 0,0033 дол.

Дисперсію величини курсу акцій характеризує середня арифметична квадратів відхилення кожного значення обсягу від загальної середньої S2 = 765,05.

Середнє квадратичне відхилення - узагальнююча характеристика абсолютних розмірів варіації курсу акцій.

S = S =   = 27,66 = 27,66

Коефіцієнт осциляції відображає відносну коливання крайніх значень ознаки навколо середньої:


Ко = Ко =   = 152,93% = 152,93%

Відносне лінійне відхилення характеризує частки усередненого значення абсолютних відхилень від середньої величини:

К = К =   = 0,00598% = 0,00598%.

Коефіцієнт варіації використовується для оцінки типової середньої величини:

I = I =   = 50,12% = 50,12%.

Оскільки коефіцієнт варіації менше порогового значення (152%), то можна зробити висновок про те, що досліджувана сукупність однорідна.

2.2 Показники динаміки ряду

Розрахуємо аналітичні та середні показники динаміки в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3 Розрахунок аналітичних показників динаміки курсу акцій, дол.

Період Курс акцій, дол. Абсолютний приріст ланцюговий Абсолютний приріст базисний Темп зростання ланцюгової Темп зростання базисний Темп приросту ланцюгової Темп приросту базисний I кв.2003 13,80 - - - - - - II кв.2003 19,75 5,95 5,95 143,12 143,12 43,12 43,12 III кв.2003 20,60 0,85 6,80 104,30 149,28 4,30 49,28 IV кв.2003 23,25 2,65 9,45 112,86 168,48 12,86 68,48 I кв.2004 31,05 7,80 17,25 133,55 225,00 33,55 125,00 II кв. 2004 26,30 -4,75 12,50 84,70 190,58 -15,30 90,58 III кв. 2004 31,00 4,70 17,20 117,87 224,64 17,87 124,64 IV кв.2004 30,35 -0,65 16,55 97,90 219,93 -2,10 119,93 I кв.2005 33,85 3,50 20,05 111,53 245,29 11,53 145,29 II кв.2005 36,78 2,93 22,98 108,66 266,52 8,66 166,52 III кв.2005 57,75 20,97 43,95 157,01 418,48 57,01 318,48 IV кв.2005 59,40 1,65 45,60 102,86 430,43 2,86 330,43 I кв. 2006 83,20 23,80 69,40 140,07 602,90 40,07 502,90 II кв.2006 83,60 0,40 69,80 100,48 605,80 0,48 505,80 III кв. 2006 76,20 -7,40 62,40 91,15 552,17 -8,85 452,17 IV кв. 2006 87,95 11,75 74,15 115,42 637,32 15,42 537,32 I кв.2007 86,40 -1,55 72,60 98,24 626,09 -1,76 526,09 II кв. 2007 76,70 -9,70 62,90 88,77 555,80 -11,23 455,80 III кв. 2007 83,70 7,00 69,90 109,13 606,52 9,13 506,52 IV кв.2007 87,70 4,00 73,90 104,78 635,51 4,78 535,51 I кв. 2008 85,50 -2,20 71,70 97,49 619,57 -2,51 519,57 II кв.2008 98,20 12,70 84,40 114,85 711,59 14,85 611,59 III кв. 2008 59,45 -38,75 45,65 60,54 430,80 -39,46 330,80 IV кв.2008 32,00 -27,45 18,20 53,83 231,88 -46,17 131, 88

Аналіз аналітичних показників показав безсумнівний зростання величини курсів акцій ВАТ «Лукойл» за весь аналізований період з 2003 року по 2008 рік в порівнянні з звітним періодом. Виняток становлять другий і четвертий квартали 2004 року, третій квартал 2006 року, перший і другий квартали 2007 року, а також перший, третій і четвертий квартали 2008 року, коли курс акцій в середньому зменшувався на 16%.

З метою отримання узагальнюючої характеристики ряду динаміки були визначені середні показники.

Середній абсолютний приріст

= 0,79 дол = 0,79 дол. США за квартал

Середній темп зростання

= 103,72% = 103,72%

Середній темп приросту

Середній темп приросту


Визначимо основну тенденцію розвитку і її напрямок. Це можна здійснити на основі методів обчислення ковзної середньої і аналітичного вирівнювання.

Згладжування ряду динаміки курсів акцій ВАТ НК «Лукойл» здійснено на основі тричленної ковзної середньої (таблиця 2.4).

Таблиця 2.4

Рік Курс акцій, дол. Тричленна змінна сума Тричленна змінна середня I кв.2003 13,80 - - II кв.2003 19,75 - - III кв.2003 20,60 54,15 18,05 IV кв.2003 23,25 63,6 21,20 I кв.2004 31,05 74,9 24,97 II кв. 2004 26,30 80,6 26,87 III кв. 2004 31,00 88,35 29,45 IV кв.2004 30,35 87,65 29,22 I кв.2005 33,85 95,2 31,73 II кв.2005 36,78 100,98 33,66 III кв.2005 57,75 128,38 42,79 IV кв.2005 59,40 153,93 51,31 I кв. 2006 83,20 200,35 66,78 II кв.2006 83,60 226,2 75,40 III кв. 2006 76,20 243 81,00 IV кв. 2006 87,95 247,75 82,58 I кв.2007 86,40 250,55 83,52 II кв. 2007 76,70 251,05 83,68 III кв. 2007 83,70 246,8 82,27 IV кв.2007 87,70 248,1 82,70 I кв. 2008 85,50 256,9 85,63 II кв.2008 98,20 271,4 90,47 III кв. 2008 59,45 243,15 81,05 IV кв.2008 32,00 189,65 63,22

Більш ефективним способом визначення основної тенденції є аналітичне вирівнювання.

Оцінимо параметри лінійної функції вирівнювання.

Таблиця 2.5 Розрахункова таблиця для визначення параметрів лінійної функції

Період Курс акцій, дол. T t2 Період Курс акцій, дол y - 1 2 3 4 5 6 7 8 I кв.2003 13,8 -12 144 -165,6 20,01 -6,21 38,55 II кв.2003 19,75 -11 121 -217,25 22,94 - 3,19 10,18 III кв.2003 20,6 -10 100 -206 25,87 -5,27 27,79 IV кв.2003 23,25 -9 81 -209,25 28,80 -5,55 30 , 84 I кв.2004 31,05 -8 64 -248,4 31,74 -0,68 0,47 II кв. 2004 26,3 -7 49 -184,1 34,67 -8,37 70,00 III кв. 2004 31 -6 36 -186 37,60 -6,60 43,53 IV кв.2004 30,35 -5 25 -151,75 40,53 -10,18 103,62 I кв.2005 33,85 -4 16 -135,4 43,46 -9,61 92,37 II кв.2005 36,78 -3 9 -110,34 46,39 -9,61 92,40 III кв.2005 57,75 -2 4 - 115,5 49,32 8,43 71,00 IV кв.2005 59,4 -1 1 -59,4 52,26 7,14 51,04 I кв. 2006 83,2 1 1 83,2 58,12 25,08 629,08 II кв.2006 83,6 2 4 167,2 61,05 22,55 508,50 III кв. 2006 76,2 3 9 228,6 63,98 12,22 149,29 IV кв. 2006 87,95 4 16 351,8 66,91 21,04 442,56 I кв.2007 86,4 5 25 432 69,84 16,56 274,08 II кв. 2007 76,7 6 36 460,2 72,78 3,92 15,40 III кв. 2007 83,7 7 49 585,9 75,71 7,99 63,88 IV кв.2007 87,7 8 64 701,6 78,64 9,06 82,10 I кв. 2008 85,5 9 81 769,5 81,57 3,93 15,44 II кв.2008 98,2 10 100 982 84,50 13,70 187,64 III кв. 2008 59,45 11 121 653,95 87,43 -27,98 783,08 IV кв.2008 32 12 144 384 90,37 -58,37 3406,47 Сума 1324,48 0 1300 3810,96 1324,49 - 0,01 7189,32

Модель лінійного тренда:

yI = 55,187 + 2,9315 * t

Отримане рівняння показує, що в досліджуваному ряду спостерігається тенденція зростання величини курсу акцій ВАТ НК «Лукойл» протягом досліджуваного періоду в середньому за рік на

2,9315 * 2 = 5,863 дол.

2,9315 * 2 = 5,863 дол

2.4 Побудова інтервального прогнозу

Для побудови інтервального прогнозу використовуємо методи прогнозування на основі темпу зростання і екстраполяції по лінійної моделі.

Метод середнього темпу зростання дозволяє зробити прогноз по моделі:

y = yI * Тр,

де y - останній рівень ряду динаміки, у післ = 32,

I - термін прогнозу,

Трср - середній темп зростання = 1,0372

Прогнозне значення величини курсів акцій ВАТ НК «Лукойл» складе:

У першому кварталі 2009 року = 32 * 1.03721 = 33.19 дол

У другому кварталі 2009 року = 32 * 1,03722 = 34.425 дол ..


Оцінимо якість прогнозу на основі розрахунку середньої квадратичної помилки прогнозування.

Таблиця 2.6. Розрахункова таблиця для визначення якості прогнозу методом середнього темпу зростання

Період Курс акцій y1t y - y1t Період Курс акцій y1t y - y1t   I кв I кв.2003 13,8 - - - II кв.2003 19,75 14,31 5,44 29,56 III кв.2003 20,6 20,48 0,12 0,01 IV кв.2003 23,25 21 , 37 1,88 3,55 I кв.2004 31,05 24,11 6,94 48,10 II кв. 2004 26,3 32,21 -5,91 34,87 III кв. 2004 31 27,28 3,72 13,85 IV кв.2004 30,35 32,15 -1,80 3,25 I кв.2005 33,85 31,48 2,37 5,62 II кв.2005 36, 78 35,11 1,67 2,79 III кв.2005 57,75 38,15 19,60 384,23 IV кв.2005 59,4 59,90 -0,50 0,25 I кв. 2006 83,2 61,61 21,59 466,14 II кв.2006 83,6 86,30 -2,70 7,26 III кв. 2006 76,2 86,71 -10,51 110,46 IV кв. 2006 87,95 79,03 8,92 79,48 I кв.2007 86,4 91,22 -4,82 23,25 II кв. 2007 76,7 89,61 -12,91 166,77 III кв. 2007 83,7 79,55 4,15 17,20 IV кв.2007 87,7 86,81 0,89 0,79 I кв. 2008 85,5 90,96 -5,46 29,84 II кв.2008 98,2 88,68 9,52 90,62 III кв. 2008 59,45 101,85 -42,40 1798,02 IV кв.2008 32 61,66 -29,66 879,81 Сума 1324,48 1340,56 -29,88 4195,71

Середня квадратична помилка прогнозування

інвестор вкладення капітал акція


Прогнозна величина курсу акцій, отримана на основі екстраполяції по лінійної моделі:

У першому кварталі 2009 року = 55,187 + 2,9315 * 13 = 93,30 дол.

У другому кварталі 2009 року = 55,187 + 2,9315 * 14 = 96,23 дол.

Порівняння моделі прогнозу методом екстраполяції і методом темпу середнього зросту на основі середньоквадратичної помилки показує, що найбільш точним є прогноз величини курсу акцій ВАТ НК «Лукойл» методом середнього темпу зростання (порівняймо помилки: прогноз методом середнього темпу зростання - 13,22., А методом екстраполяції - 17,307)

Визначимо межі інтервалу прогнозуванні при довірчій ймовірності, що дорівнює 0,95

У першому кварталі 2009 року. 33,19 ± 2,0739 У першому кварталі 2009 року 4.55 <y <61.83

У другому кварталі 2009 року. 34,425 ± 2,0739 У другому кварталі 2009 року 5.785 <y <63.065

2.5 Порівняння отриманого прогнозу з реальними даними

За даними РТС курс акцій ВАТ НК «Лукойл» в першому кварталі 2009 року становив 39,74 дол., А в другому кварталі - 46,11 дол. Порівняємо ефективність прогнозування різними методами.

Прогноз Метод середнього темпу зростання, дол. Екстраполяція по лінійної моделі, дол Реальні дані, дол. I кв.2009 93,30 33,19 39,74 II кв.2009 96,23 34,425 46,11

Висновок

Результати прогнозування методом середнього темпу зростання мають мінімальне відхилення в розмірі 6,55 дол. І 11,68 дол. Висновок

У роботі був проведений статистичний аналіз такого явища, як величина курсу акцій ВАТ НК «Лукойл» за період 2003-2008 рр.

У роботі були використані табличний, графічний методи, а також метод узагальнюючих показників середніх характеристик.

Також був застосований метод розрахунку показників рядів динаміки.

Для виявлення наявності і напрямки тенденції використані методи ковзної середньої аналітичного вирівнювання (регресійний та кореляційні аналізи.

Побудовано інтервальні прогнози на основі методів середнього темпу зростання.

Аналіз аналітичних показників показав безсумнівний зростання величини курсів акцій ВАТ «Лукойл» за весь аналізований період з 2003 року по 2008 рік в порівнянні з звітним періодом. Виняток становлять другий і четвертий квартали 2004 року, третій квартал 2006 року, перший і другий квартали 2007 року, а також перший, третій і четвертий квартали 2008 року, коли курс акцій в середньому зменшувався на 16%.

Дані, отримані шляхом розрахунків лінійної функції, показав, що спостерігається тенденція зростання величини курсу акцій ВАТ НК «Лукойл» протягом досліджуваного періоду в середньому за рік на 5,863 дол.

Порівняння моделі прогнозу методом екстраполяції і методом темпу середнього зросту на основі середньоквадратичної помилки показує, що найбільш точним є прогноз величини курсу акцій ВАТ НК «Лукойл» методом середнього темпу зростання (порівняймо помилки: прогноз методом середнього темпу зростання - 13,22., А методом екстраполяції - 17,307)


список літератури

1. Букін Л.Л. Статистика: Учеб.пособие. - СПб .: Питер, 2007.

2. Гусаров В.М., Кузнєцов Е.І. Учеб. посібник для вузів. - М .: ЮНИТИ-ДАНА, 2007. - 480с.

3. Статистика: Підручник (За ред. Єлісєєвої І.І.). - М .: Юрайт, 2009. - 598

4. Статистика фінансів. - Підручник. - М .: Омега-Л, 2008. - 464 с.

5. Економічна статистика: Підручник / За ред. Ю.Н.Іванова. - М .: Инфра-М, 1998 р

6. http://www.fcsm.ru

7. http://www.lukoil.ru

8. http://rbc.ru

9. http://www.rts.ru

Новости