Курсова робота "Облік розрахунків по соціальному страхуванню і забезпеченню"

зміст

Введение ........................................................................... ... 3-4

1. Види і принципи соціального страхування

і забезпечення ..................................................................... 5-11

2. Нормативні документи ................................................... ... 12

3. Облік розрахунків по соціальному страхуванню

і забезпечення .................................................................. .13-19

4. Практична частина ...................................................... ... 20-21

5. Нове в соціальних виплатах .......................................... 22-23 6.Заключеніе .................................................................. .. 24-25

7. Список використаної літератури .................................... ..26

8. Список скорочень ............................................................ .27

9. Додатки ..................................................................... ..28

Вступ

У наш час в умовах нестабільної економіки, коли відбуваються різноманітні політичні та економічні потрясіння, фінансові кризи велике значення набувають соціальний захист населення, а також страхування від втрат майна і особисте страхування.

Стаття 39 Конституції РФ визначає види соціального захисту громадян Російської Федерації: кожному гарантується соціальне забезпечення за віком, у випадку хвороби, інвалідності, втрати годувальника, для виховання дітей і в інших випадках, встановлених законом. Державні пенсії та соціальні допомоги встановлюються законом. Заохочуються добровільне соціальне страхування, створення додаткових форм соціального забезпечення і страхування.

Важливе місце в соціальному захисті і підтримці населення займають державні позабюджетні фонди (соціального страхування, пенсійний, обов'язкового медичного страхування, зайнятості населення та ін.). Всі вони утворюються за рахунок спеціальних цільових відрахувань та інших джерел, функціонують автономно від державного бюджету, мають певну самостійність і використовуються на фінансування найважливіших соціальних заходів і програм.

Облік розрахунків по соціальному страхуванню і забезпеченню по праву займає одне з важливих місць у всій системі обліку організації, так як пов'язаний з розрахунком собівартості продукції (робіт, послуг), яка прямо впливає на фінансовий результат господарської діяльності підприємства. Знання цього розділу обліку необхідно не тільки бухгалтерам, а й пересічному працівнику організації, так як він безпосередньо пов'язаний з інтересами кожного.

Предметом дослідження даної роботи є державне регулювання по соціальному страхуванню і забезпеченню. Метою даної роботи є розгляд ведення бухгалтерського обліку розрахунків по соціальному страхуванню і забезпеченню. Для досягнення мети необхідно вирішити такі завдання: розглянути соціальну політику держави; вивчити діяльність фондів і сплачуються ними допомоги; охарактеризувати рахунок 69 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення»; самостійно провести розрахунки із застосуванням рахунку 69.

При виконанні роботи буду використовувати: підручник Бухгалтерський облік /В.М. Богаченко, Н.А. Кирилова - 2012р., Нормативні документи і інтернет.

1. Види і принципи соціального страхування і

забезпечення

Обов'язкове соціальне страхування - частина державної системи соціального захисту населення, здійснюваної у вигляді страхування працюючих громадян від можливої ​​зміни матеріального і соціального становища, в тому числі з не залежних від них обставин.

Обов'язкове соціальне страхування утворює систему створюваних державою правових, економічних та організаційних заходів, спрямованих на компенсацію або мінімізацію наслідків зміни матеріального і соціального становище працюючих, громадян, а у випадках, передбачених законодавством, - інших категорій громадян внаслідок визнання їх безробітними, трудового каліцтва або професійного захворювання , інвалідності, хвороби, травми, вагітності та пологів, втрати годувальника, а також настання старості, необхідності получ ня медичної допомоги, санітарно-курортного лікування і настання інших установлених законодавством соціальних страхових ризиків, що підлягають обов'язковому соціальному страхуванню.

До основних принципів обов'язкового соціального страхування належать:

- стійкість обов'язкового соціального страхування, підтримувана на основі еквівалентності страхового забезпечення і страхових внесків;

- загальний обов'язковий характер соціального страхування, доступність для застрахованих осіб реалізації страхових гарантій;

- державна гарантія дотримання прав застрахованих осіб на захист від соціальних страхових, ризиків і виконання зобов'язань по обов'язковому соціальному страхуванню незалежно від фінансового стану страховика;

-державне регулювання системи обов'язкового соціального страхування;

- паритетність участі представників суб'єкта обов'язкового соціального страхування в органах управління системи обов'язкового соціального страхування;

-обов'язковість сплати страхувальниками страхових внесків до бюджетів фондів конкретних видів обов'язкового соціального страхування;

-відповідальність за цільове використання коштів обов'язкового соціального страхування;

-забезпечення нагляду і громадського контролю;

-автономне фінансової системи обов'язкового соціального страхування.

Суб'єктами обов'язкового соціального страхування є страхувальники - роботодавці, страховики, застраховані особи.

Страхувальники - організації будь-якої організаційно-правової форми, а також громадяни, які мають відповідно до федеральними законами конкретних видах обов'язкового соціального страхування сплачувати страхові внески, що є обов'язковими платежами. Страхувальниками виступають також органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, зобов'язані сплачувати страхові внески.

Страховики - некомерційні організації, створювані для забезпечення прав застрахованих осіб по обов'язковому соціальному страхуванню при настанні страхових випадків.

Застраховані особи - громадяни Російської Федерації, а також іноземні громадяни та особи без громадянства, які працюють за трудовими договорами та особи, які самостійно забезпечують себе роботою, або інші категорії громадян, у яких виникають відносини з обов'язкового соціального страхування.

Розрізняють такі види соціальних страхових ризиків:

- необхідність отримання медичної допомоги;

- тимчасова непрацездатність;

- трудове каліцтво і професійне захворювання;

- материнство;

- інвалідність;

- наступ старості;

- втрата годувальника;

- визнання безробітним;

- смерть застрахованої особи або непрацездатність членів його сім'ї, які перебувають на його утриманні.

Відносини з обов'язкового соціального страхування виникають:

- у страхувальника-роботодавця - по всім ведів обов'язкового соціального страхування з моменту укладення з працівником трудового договору; у інших страхувальників з моменту їх реєстрації страховиком;

- у страховика - з моменту реєстрації страхувальника;

- у застрахованих осіб - по всіх видах обов'язкового соціального страхування з моменту укладення трудового договору з роботодавцем;

- у осіб, які самостійно забезпечують себе роботою, та інших категорій громадян - з моменту сплати ними або за них страхових внесків.

Обов'язкове соціальне страхування проводить страховики, створювані Урядом РФ, відповідно до федеральних законів про конкретні види обов'язкового соціального страхування. Кошти обов'язкового соціального страхування є федеральної державної власністю. Страховики здійснюють оперативне управління коштами обов'язкового соціального страхування.

Профспілки та інші соціальні партнери мають право на паритетне представництво в органах, управління фондів конкретних видів обов'язкового соціального страхування, бюджети яких формуються за рахунок страхових внесків.

Бюджети фондів конкретних видів обов'язкового соціального страхування на черговий фінансовий рік затверджуються федеральними законами. Вони не входять до складу федерального бюджету, бюджетів суб'єктів Російської Федерації і місцевих бюджетів. Кошти бюджетів фондів обов'язкового соціального страхування вилученню не підлягають.

Джерела надходжень коштів до бюджетів обов'язкового соціального страхування:

- страхові внески:

- дотації, інші кошти федерального бюджету, а також кошти інших бюджетів у випадках, передбачених законодавством Російської Федерації;

- штрафні санкції та пені;

- грошові кошти, які відшкодовуються страховикам у результаті регресних вимог до відповідальних за заподіяння шкоди застрахованим особам;

- доходи від розміщення тимчасово вільних грошових коштів обов'язкового соціального страхування;

- інші надходження, що не суперечать законодавству Російської Федерації.

Розрахунковою базою для нарахування страхових внесків є виплати заробітної плати. Страхувальники нараховують страхові внески на оплату праці, нараховану по всіх підставах, і на інші джерела доходів, встановлені федеральними законами про конкретних видах обов'язкового соціального страхування. Страхові внески працівників, розмір заробітної плати яких нижче величини прожиткового мінімуму, не стягуються і вносяться за них страхувальником-роботодавцем. Види виплат, на які не нараховуються страхові внески, визначаються Урядом РФ.

Суми страхових внесків, що сплачуються працівниками, утримуються страхувальниками-роботодавцями при виплаті заробітної плати та перераховуються страховику одночасно зі страховими внесками страхувальника-роботодавця.

Підставою для призначення і виплати страхового забезпечення застрахованій особі є наступ документально підтвердженого страхового випадку.

Державною гарантією стійкості обов'язкового соціального страхування є система дотацій з федерального бюджету. Зокрема, при нестачі коштів для забезпечення виплат пенсій та допомог, оплати медичної допомоги, санаторно-курортного лікування та інших витрат передбачаються дотації з федерального бюджету в розмірах, що дозволяють забезпечити встановлені федеральними законами про конкретних видах обов'язкового соціального страхування виплати по обов'язковому соціальному страхуванню.

Вкладення тимчасово вільних грошових коштів обов'язкового соціального страхування здійснюється тільки під зобов'язання Уряду РФ.

У 2012 році ставки страхових внесків (так звані тарифи страхових внесків) для всіх категорій платників (за винятком окремих категорій пільговиків) встановлені в таких розмірах:

Для виплат, що не перевищують 512 000 руб. на рік:

- Пенсійний фонд - 22% (ПФ 2012);

- Фонд соціального страхування - 2,9% (ФСС 2012);

- Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування - 5,1% (ФФОМС 2012).

Таким чином, при складанні, сукупний відсоток ставки страхових внесків у 2012 році, для виплат, що не перевищують 512 000 рублей, становить - 30%.

З виплат працівникові перевищують 512 000 руб. з початку року, встановлена ​​додатково, в порівнянні з 2011 роком, ставка страхового внеску до Пенсійного фонду в розмірі 10%;

в ФСС і ФФОМС страхові внески не нараховуються.

Для пільгових категорій платників - ніяких додаткових ставок страхових внесків немає.

Знижені ставки страхових внесків на 2012 рік встановлено для окремих пільгових категорій платників (тільки на виплати в межах 512 000 рублей, в рік, на кожного працівника):

На 2012 рік ставка страхових внесків в розмірі 20,2% встановлена ​​для:

- Організацій та ВП застосовують єдиний сільськогосподарський податок і сільськогосподарські товаровиробники не перейдуть на ЕСХН;

- Платників внесків виробляють виплати на користь інвалідів, в частині цих виплат

- «Інвалідні» організації та створені ними соціально орієнтовані установи.

Ставка в розмірі 27% застосовується при випуску (виданні) в світло засобів масової інформації.

2.Норматівние документи

1. Постановою Уряду РФ від 12 лютого 1994 р N 101 "Про Фонд соціального страхування Російської Федерації" (зі змінами від 24 липня 1995 року, 19 лютого, 15 квітня, 23 грудня 1996 г.).

2. Федеральний закон від 24.07.1998 N 125-ФЗ (ред. Від 29.02.2012) "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань"

3. Федеральний закон від 29.12.2006 N 255-ФЗ (ред. Від 03.12.2011) "Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством"

4. "Трудовий кодекс Російської Федерації" від 30.12.2001 N 197-ФЗ (ред. Від 28.07.2012) .

5. Федеральний закон «Про обов'язкове пенсійне страхування в РФ», який встановлює організаційні, правові та фінансові основи обов'язкового пенсійного страхування в РФ;

6. Федеральний закон «Про основи соціального обслуговування населення в РФ», який встановлює основи правового регулювання в сфері соціального обслуговування населення в РФ;

7. Федеральний закон «Про соціальний захист інвалідів в РФ»;

8. Федеральний закон «Про медичне страхування громадян у РФ».

3.Учет розрахунків по соціальному страхуванню і

забезпечення

Для узагальнення інформації про розрахунки по соціальному страхуванню, пенсійному забезпеченню та обов'язкового медичного страхування працівників організації призначений рахунок 69 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення».

До рахунку 69 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення» можуть бути відкриті субрахунка:

- 69/1 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення»,

- 69/2 «Розрахунки по пенсійному забезпеченню»,

- 69/3 «Розрахунки з обов'язкового медичного страхування».

На субрахунку 69/1 "Розрахунки по соціальному страхуванню" враховуються розрахунки по соціальному страхуванню працівників організації.

На субрахунку 69/2 "Розрахунки по пенсійному забезпеченню" враховуються розрахунки по пенсійному забезпеченню працівників організації.

На субрахунку 69/3 "Розрахунки з обов'язкового медичного страхування" враховуються розрахунки по обов'язковому медичному страхуванню працівників організації.

При наявності в організації розрахунків по іншим видам соціального страхування і забезпечення до рахунку 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню" можуть відкриватися додаткові субрахунки.

Рахунок 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню" кредитується на суми платежів на соціальне страхування та забезпечення працівників, а також обов'язкове медичне страхування їх, підлягають перерахуванню до відповідних фондів. При цьому записи виробляються в кореспонденції з:

- рахунками, на яких відображено нарахування оплати праці, в частині відрахувань, вироблених за рахунок організації (20,23,25,26 і т.д.);

- рахунком 70 "Розрахунки з персоналом з оплати праці" - в частині відрахувань, вироблених за рахунок працівників організації.

Крім того, за кредитом рахунку 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню" в кореспонденції з рахунком прибутків і збитків або розрахунків з працівниками за іншими операціями (в частині розрахунків з винними особами) відображається нарахована сума пені за несвоєчасне внесок платежів, а в кореспонденції з рахунком 51 "Розрахункові рахунки" - суми, отримані у випадках перевищення відповідних витрат над платежами.

За дебетом рахунка 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню" відображаються перераховані суми платежів, а також суми, що виплачуються за рахунок платежів на соціальне страхування, пенсійне забезпечення, обов'язкове медичне страхування.

Рахунок 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню"
кореспондує з рахунками:

за дебетом

по кредиту

50 Каса
51 Розрахункові рахунки
52 Валютні рахунки
55 Спеціальні рахунки в банках
70 Розрахунки з персоналом з оплати праці

08 Вкладення у необоротні активи
20 Основне виробництво
23 Допоміжні виробництва
25 Загальновиробничі витрати
26 Загальногосподарські витрати
28 Брак у виробництві
29 Обслуговуючі виробництва і господарства
44 Витрати на продаж
51 Розрахункові рахунки
52 Валютні рахунки
70 Розрахунки з персоналом з оплати праці
73 Розрахунки з персоналом за іншими операціями
91 Інші доходи і витрати
96 Резерви майбутніх витрат
97 Витрати майбутніх періодів
99 Прибутки і збитки

За кредитом цього рахунку показується заборгованість організації перед органами соціального страхування та забезпечення громадян За кредитом цього рахунку показується заборгованість організації перед органами соціального страхування та забезпечення громадян. Ця заборгованість формується за рахунок коштів підприємства.

При цьому дебетуються рахунки, на яких відображено нарахування оплати праці або рахунок 99 "Прибутки і збитки" (у частині пені та штрафів).

Рахунок 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню и забезпечення" зазвічай має кредитове сальдо, Пожалуйста означає заборгованість организации, а може мати и дебетових сальдо, Пожалуйста означає заборгованість ОРГАНІВ СОЦІАЛЬНОГО страхування и забезпечення перед підпріємством. Дебетове сальдо зазвичай виникає за розрахунками із соціального страхування, коли сума внесків, належних з підприємства, виявляється менше сум, виплачуваних працівникам за рахунок платежів на соціальне страхування (допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги по вагітності та пологах і т.п.)

Аналітичний облік за рахунком 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню" ведеться в розрізі кожного виду розрахунків.

При наявності в організації розрахунків по іншим видам соціального страхування і забезпечення можуть відкриватися додаткові субрахунки. Прикладом такого випадку може бути субрахунок за розрахунками на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Облік розрахунків у індивідуального підприємця ведеться наступним чином: якщо у підприємця є наймані працівники, то він, так само як і організації, повинен платити внески з їх виплат. В даному випадку він виступає як роботодавець (в якості "особи, яка провадить виплати фізичним особам".

Платниками страхових внесків є ...
1) особи, що виробляють виплати та інші винагороди фізичним особам:
а) організації;
б) індивідуальні підприємці;

в) фізичні особи, які не визнані індивідуальними підприємцями;
2) індивідуальні підприємці, адвокати, нотаріуси, які займаються приватною практикою (платники страхових внесків, які виробляють виплати й інші винагороди фізичним особам).

Тимчасові базові (непільгові) тарифи, передбачені для роботодавців, в 2012 р при виплатах, що не перевищують 512 000 руб. на кожного працівника, складають в загальній сумі 30%: в ПФР - 22%, в ФСС - 2,9%, в ФФОМС - 5,1%. Роботодавці-спрощенці, провідні пільгові види діяльності, на виплати працівникам нараховують тільки внески в ПФР за тарифом 20%.

Одночасно підприємець - ще й особа самозайнята. Адже він сам організовує свій бізнес. І отримує за це не зарплату, а прибуток (що залишилася після оплати всіх витрат і сплати податків). З метою спрощення для нього (як і для інших самозайнятих осіб, наприклад, нотаріусів, адвокатів та приватних детективів) придумані фіксовані страхові внески. Розмір цих внесків дорівнює вартості страхового року, яка визначається за такою формулою: Вартість страхового року = МРОТ на 1 січня x Тариф страхового внеску до відповідного позабюджетного фонду x 12.

Знижені тарифи страхових внесків, а також "перехідні" тарифи підприємець може застосовувати тільки в якості роботодавця. При розрахунку вартості страхового року постійні базові тарифи страхових внесків: в ПФР - 26%, в ФФОМС - 5,1% (обов'язкові внески до ФСС "за себе" підприємці не платять). Підприємець не може застосовувати знижені тарифи при розрахунку фіксованих внесків "за себе".

І на ці тарифи ніяк не впливає ні вид діяльності, яким займається підприємець, ні його доходи, ні то, за якими тарифами він повинен обкладати виплати своїм найманим працівникам.
Тому сумарний тариф страхових внесків, передбачених для підприємців при розрахунку внесків "за себе", залишився в 2012 р таким же, яким був і в 2011 р .: 31,1%. Різниця лише в тому, що в 2011 р внески на обов'язкове медичне страхування треба було платити в два різних фонду (в Федеральний ФОМС - 3,1%, в територіальний ФОМС - 2%), а в 2012 р все 5,1% внесків на медичне страхування треба перераховувати в Федеральний ФОМС.
З урахуванням того що МРОТ на 01.01.2012 дорівнює 4611 руб. (А МРОТ на 01.01.2011 був 4330 руб.), Сума фіксованих страхових внесків підприємців "за себе" виросла в 2012 р на 1048,69 руб. ((4611 руб. - 4330 руб.) X 12 міс. X 31,1%).

Аналітичний облік розрахунків по соціальному страхуванню і забезпеченню при журнально-ордерній формі ведеться у відомостях в розрізі субрахунків, підсумкові дані в кінці місяця переносяться в журнал-ордер № 10/2. У журналі-ордері систематизуються за рахунком суми оборотів в розрізі кореспондуючих рахунків. За кредитом рахунку записують нараховані суми на користь органів соціального страхування і забезпечення з підрозділом по об'єктах, куди віднесені витрати на соціальні потреби. Щомісяця після взаимопроверки з іншими регістрами бухгалтерського обліку підсумкові дані в цілому і по кореспондуючих рахунках переносять в Головну книгу (дивитися схему).

При організації обліку за рахунком 69 «Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпечення» використовується також автоматизована форма обліку.

Баланс (відповідні рядки і графа)

Головна книга - сальдо рахунків 69/1 «Розрахунки по соціальному страхуванню» і страхуванню від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань », 69/2« Розрахунки по пенсійному забезпеченню », 69/3« Розрахунки по медичному страхуванню »

Регістри синтетичного і аналітичного обліку по рахунках 69/1, 69 / 2,69 / 3 - сальдо

Розрахункові відомості по страховим внескам до фондів соціального страхування та забезпечення - сума залишків заборгованості на кінець звітного періоду за відповідними фондами

Журнально-ордерна форма обліку

4.Практіческая частина

При виконанні практичної частини курсової, я зробила розрахунки по нарахуванню допомоги по тимчасовій непрацездатності, взявши за приклад ситуацію, коли я або мої однокурсники по навчанню, закінчивши технікум і влаштувавшись на роботу, захворіли.

Приклад 1. Брехова Катерина. Загальний страховий стаж Каті 5 років. Має перерву в трудовому стажі більше двох років, так як не працювала в 2010-2011рр.

У зв'язку з тим, що Катя не працювала два попередні роки перед роком нарахування допомоги, то розмір допомоги розраховується виходячи з мінімального розміру оплати праці (один МРОТ) - 4611 рублів.

4611 рублів / 730дней х 60% х 8 (кількість днів лікарняного) = 303рубля 19 копійок (сума допомоги). На частку організації доводиться 113 рублів 69 копійок: (303 рубля 19копеек / 8 днів х 3 дні) = 113-69, а на частку фонду 189 рублів 50 копійок: (303-19 - 113-69) = 189-50.

Приклад 2. Мальцев Іван. Не має страхового стажу.

Так як Іван не має страховий стаж, то розмір допомоги не повинен перевищувати більше 4611 рублів (один МРОТ). 4611 рублів / 730 днів х 60% х11 (кількість днів лікарняного) = 416рублей 88 копійок (сума допомоги). Організація виплачує 113 рублів 69копеек: (416рублей 88копеек / 11дней х 3 дні) = 113-69, а 303рубля 19 копійок виплачує фонд: (416-88 - 113-69) = 303-19.

Приклад3. Сарішвілі Алена. Не має страхового стажу.

Так як Олена не має страховий стаж, то розмір допомоги не повинен перевищувати більше 4611 рублів (один МРОТ). 4611 рублів / 730 днів х 60% х14 (кількість днів лікарняного) = 530-58 рублів (сума допомоги). На частку організації доводиться 113 рублів 70 копійок: (530 рублів 58 копійок / 14днів х 3 дні) = 113-70, а на частку фонду 416 рублів 88 копійок: (530 рублів 58 копійок - 113 рублів 70 копійок) = 416-88.

Приклад 4. Смешко Люба. Загальний страховий стаж Люби 9 років 11 місяців. Має перерву в трудовому стажі більше двох років, так як не працювала в 2010-2012 рр. У зв'язку з тим, що Люба не працювала два попередні роки перед роком нарахування допомоги, то розмір допомоги розраховується виходячи з мінімального розміру оплати праці (один МРОТ) - 4611 рублів. 4611 рублів / 730дней х100% х21 (кількість днів лікарняного) = 1326 рублів 45 копійок. На частку організації доводиться 189 рублів 49 копійок: (1326 рублів 45копеек / 21день х 3 дні) = 189- 49, а на частку фонду припадає 1136рублей 96копеек: (1326 рублів 45 копійок - 189 рублів 49 копійок) = 1136-96.

Операції оформляються наступними проводками:

Д69 / 1 К70 - нарахована сума допомоги

Д51 К69 / 1 - отримана сума допомоги з фонду на розрахунковий рахунок

Д50 К51 - переведена сума допомоги в касу

Д70 К50 - видача допомоги.

5.Новое в соціальних виплатах

В Росії:

- з 2013 року почнуть виплачувати нове щомісячну допомогу на третю дитину та наступних дітей в розмірі 7 000 рублів! Даний посібник буде виплачуватися не по всій Росії, а тільки в тих регіонах, де показники по народжуваності нижче загальноросійських

Нове щомісячну допомогу буде виплачуватися сім'ям, де народилася третя або наступна дитина, але при цьому середній дохід на кожного члена сім'ї буде нижче середнього по даному регіону. Ті ж сім'ї, які увійдуть в число одержувачів допомоги, отримуватимуть його до виконання дитиною трьох років.

Однак це середній розмір допомоги. Він може бути збільшений або зменшений в кожному регіоні. Залежати розмір допомоги буде від встановленого прожиткового мінімуму дитини в регіоні. Прожитковий мінімум щороку розраховується і може змінюватися, тому розмір одержуваного посібники буде так само змінюватися протягом трьох років.

Так як прожитковий мінімум в деяких регіонах суттєво відрізняється один від одного, то передбачається, що розмір щомісячної допомоги за третю дитину в 2013 році буде від 6 000 рублів і доходити місцями до 11 000 рублів.

У Пермському краї:

- Законодавчі збори Пермського краю прийняв зміни до закону N 683-ПК "Про влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків у Пермському краї", що передбачають збільшення виплат прийомним батькам.

Якщо сьогодні вони щомісяця отримують на кожну дитину 2,5 тисячі рублів, то з 2013 року прийомні сім'ї отримуватимуть за кожну прийомну дитину вже по п'ять тисяч рублів. Ця сума буде збільшена ще в два рази, якщо сім'я виховує дитину-інваліда. Якщо в сім'ю взяли дитину у віці до трьох років, сума виплат збільшиться на 50 відсотків.

В даний час діє законопроект "Про додаткові заходи соціальної підтримки сімей, які мають дітей", який передбачає виплати багатодітним матерям 100 тисяч рублів на поліпшення житлових умов.

Для отримання права на додатковий материнський капітал необхідно бути громадянами Росії і жителями Пермського краю протягом останніх п'яти років. Так само додатковий материнський капітал покладено при народженні третьої або наступну дитину. Додатковий МК виплачується сім'ї тільки один раз. Народження дитини має бути в період з 1 січня 2011 року по 31 грудня 2012 року. Скористатися ним можна тільки по закінченню 2 років, після появи права на регіональний материнський капітал.

Материнський капітал можна витратити тільки на поліпшення житлових умов. Під поліпшенням вважається і його будівництво, і реконструкція, і ремонт, і також придбання нового.

6.Заключеніе

Держава, висловлюючи інтереси суспільства в різних сферах його життєдіяльності, виробляє і здійснює відповідну політику (економічну, соціальну, екологічну, демографічну та інші). При цьому, як засіб взаємодії об'єкта і суб'єкта використовується фінансово-кредитний і ціновий механізми.

Фінансово-бюджетна система включає відносини з приводу формування і використання фінансів держави, які накопичуються і формуються в бюджеті і в позабюджетних фондах. Вона покликана забезпечити ефективну реалізацію соціальних, економічних, оборонних та інших функцій держави.

Вилучення державою на користь суспільства певної частини валового Внутрішнього Продукту (ВВП) у вигляді обов'язкових внесків становить сутність податків.

Внески здійснюють основні учасники виробництва ВВП:

- працівники, своєю працею, що створюють матеріальні і нематеріальні блага і отримують певний дохід;

- господарюючі суб'єкти, власники капіталу, що діють у сфері підприємництва.

Принципи оподаткування повинні бути наступними:

- всеообщность;

- справедливість;

- визначеність;

- зручність;

- терміни платежу;

- здатність до стягування і зручності для платника;

- забезпечення достатності і рухливості податків.

Дохідна частина державних позабюджетних фондів формується за рахунок цільових відрахувань. Джерело відрахувань - ВВП, тарифи, страхові внески, що залежать від оплати праці і включаються в собівартість.

Облік розрахунків по соціальному страхуванню і забезпеченню ведеться на рахунку 69 "Розрахунки по соціальному страхуванню і забезпеченню" і зачіпає інтереси кожного працівника. Постійні зміни законодавства зобов'язує бухгалтерів стежити за змінами, що відбуваються. Багато питань, пов'язані з даною темою залишаються відкритими і потребують свого вирішення в наступних нормативних актах.

Узагальнюючи все вище викладене слід визнати, що облік розрахунків по соціальному страхуванню і забезпеченню є невід'ємною частиною бухгалтерського обліку в будь-якій організації.

Список використаної літератури:

1.Бугалтерскій облік: підручник / В.М. Богаченко, Н.А. Кирилова. - Изд. 15-е, перераб. и доп. - Ростов н / Д: Фенікс, 2012 ..

2.ua.coolreferat. com>.

3. dip-ref.ru>.

4. twirpx.com >.

5. 5ballov.qip.ru >.

6. claw.ru> a-economics / 35847.htm

7. Закон Пермського краю «Про додатковий заходи соціальної підтримки сімей, які мають дітей».

8. Закон N 683 Пермського краю "Про влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків у Пермському краї".

9. Федеральний закон від 24.07.1998 N 125-ФЗ (ред. Від 29.02.2012) "Про обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" .

10. Федеральний закон від 29.12.2006 N 255-ФЗ (ред. Від 03.12.2011) "Про обов'яз- ково соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством"

Список скорочень

РФ - Російська Федерація

ФСС - фонд соціального страхування

ФОМС - фонд обов'язкового медичного страхування

ПФР - пенсійний фонд Російської Федерації

ФЗ - федеральний закон

МРОТ - мінімальний розмір оплати праці

ВВП - внутрішній валовий продукт

Додатки

Новости