Курсовик - Управління запасами на проізводственномпредпріятіі (на прикладі ВАТ «Червоний Харчовик»).

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ
Пошук навчального матеріалу на сайті

Пропонуємо нашим відвідувачам скористатися безкоштовним програмним забезпеченням «StudentHelp» , Яке дозволить вам всього за кілька хвилин, виконати підвищення оригінальності будь-якого файлу в форматі MS Word. Після такого підвищення оригінальності, ваша робота легко пройдете перевірку в системах антиплагіат вуз, antiplagiat.ru, РУКОНТЕКСТ, etxt.ru. Програма «StudentHelp» працює за унікальною технологією так, що на зовнішній вигляд, файл з підвищеною оригінальністю не відрізняється від початкового.


Найменування:


Курсовик Управління запасами на проізводственномпредпріятіі (на прикладі ВАТ «Червоний Харчовик»)

інформація:

Тип роботи: Курсовик. Доданий: 13.1.2013. Рік: 2012. Сторінок: 30. Унікальність по antiplagiat.ru:

Опис (план):

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ   Пошук навчального матеріалу на сайті   Пропонуємо нашим відвідувачам скористатися безкоштовним програмним забезпеченням   «StudentHelp»   , Яке дозволить вам всього за кілька хвилин, виконати підвищення оригінальності будь-якого файлу в форматі MS Word

ЗМІСТ
Введение ................................................................................. ... 4
1 Теоретичні основи управління запасами на підприємстві ............ .. 6
1.1 Запаси: поняття, класифікація, функції .................. .. ................ 6
1.2 Основні системи управління запасами ................................. .. ... 8
1.3 Поняття і визначення економічного обсягу запасу .................. .. 12
2 Основні аспекти управління запасами на виробничому підприємстві ВАТ «КП» .................. ... .................................... .. 15
2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства ............ 15
2.2 Аналіз застосовуваного на підприємстві методу управління запасами .... 17
3 Оптимізація існуючого методу розрахунку обсягу замовлення на підприємстві ..................... .. ..................... .. .............................. ... 20
3.1 Розрахунок економічного обсягу замовлення з використанням формули Уїлсона .................................................................................... 20
3.2 Модифікація розрахунку економічного розміру замовлення з урахуванням дефіциту запасу ......................................................... .. ............... 22
Висновок ............................................................................... 26
Список використаних джерел ............................................. .. 28
Додаток А Основні техніко-економічні показники роботи підприємства за 2010-2012 роки ...................................................... .. 29
ВСТУП
При будь-якому процесі виробництва і розподілу матеріальних цінностей неминуче виникають запаси. Це правило відноситься до будь-якої галузі економіки та сфері бізнесу, причому в даний час вартість «виробництва» продукту іноді становить всього 30% від його кінцевої ціни, а в інших 70% значну частку займають запаси і все пов'язане з ними. Від політики управління запасами залежить обсяг витрат, а відповідно і прибутку підприємства. Ось чому запасам на будь-якому підприємстві повинна приділятися значна увага.
Запаси - економічна категорія, під якою розуміється частина предметів праці, проміжних і кінцевих продуктів, що знаходяться на різних стадіях виробничого процесу в очікуванні проміжного або кінцевого споживання.
Основними причинами створення запасів є наступні:
1) коливання попиту;
2) коливання термінів доставки товару;
3) коответствующіе економічні умови (наприклад, збереження цінності грошей, транспортні витрати, знижки).
Метою створення запасів є забезпечення безперервності надходження матеріальних ресурсів у виробничий процес, а також можливість безперервної реалізації готової продукції.
«Ефективне управління запасами дозволяє організації задовольняти або перевищувати очікування споживачів, створюючи такі запаси кожного товару, які максимізують чистий прибуток» [6, с.15]. Дане твердження говорить про основну мету ефективного управління запасами - забезпечення високого рівня обслуговування при мінімізації витрат запасообразованія.
Управління запасами є ключовою ланкою, яка здатна як збільшити прибуток, так і звести нанівець всі досягнення успішного підприємства. Дана частина управління, як правило, має значні резерви підвищення ефективності.
У вищесказаному виражається актуальність даної теми.
Як об'єкт дослідження виступають виробничі запасиОАО «Червоний Харчовик», предмета - система управління виробничими запасами на цьому підприємстві.
Мета курсової роботи - вивчити політику управління запасами на підприємстві, проаналізувати ефективність цієї політики, виявити її основні недоліки та розробити пропозиції для їх усунення.
Завданнями в досягненні поставленої мети є:
- розкрити сутність поняття запасів, основних систем управління запасами;
- проаналізувати існуючу політику управління запасами на підприємстві;
- зробити оцінку ефективності існуючої політики управління запасами і запропонувати методи підвищення ефективності управління запасами на підприємстві.
Для вирішення цих завдань була вивчена і проаналізована різна література. Як іспользованнихісточніков виступали періодичні видання, в них найбільш повно описується актуальність цієї теми, а також розглядається управління запасами в контексті окремих підприємств. Так само в якості інформаційної бази були використані навчальні посібники, наукові видання, словники, роботи вітчизняних і зарубіжних економістів, дані статистичної звітності та практичні матеріали роботи підприємства, електронні ресурси.
У даній роботі застосовувалися методи порівняльного аналізу, збору і угруповання статистичних даних, математичної статистики, порівняння даних, економіко-математичні, аналізу і синтезу.
1 Теоретичні основи управління запасами на підприємстві
1.1 Запаси: поняття, класифікація, функції.
Запаси - економічна категорія, під якою розуміється частина предметів праці, проміжних і кінцевих продуктів, що знаходяться на різних стадіях виробничого процесу в очікуванні проміжного або кінцевого споживання [1, с. 131].
Є ряд класифікацій запасів, які допомагають деталізувати рішення в сфері управління запасами. Виділяють такі основні ознаки класифікації [2, тема 3, с. 1] ..........
ВИСНОВОК
У даній роботі було визначено поняття запасів; були вивчені їх види, функції; описані основні системи управління запасами; представлена ​​методика визначення економічного обсягу запасу на основі формули Уїлсона.
Логістика принесла в управління запасами новий погляд на сам запас - запас став об'єктом управління. Запас - це велике використання капіталу, і з цієї причини мети управління запасами повинні бути спрямовані на збільшення прибутку організації, на прогнозування впливу корпоративної політики на обсяг запасів і на мінімізацію загальних витрат на всі види логістичної деятельності.Нізкіе обсяги запасів можуть знизити коефіцієнт задоволення попиту споживачів або виробництва, в результаті чого частина продажів виявляється упущеної. Однак зазвичай витрати, пов'язані з великими обсягами запасів, перевищують отримані за рахунок цього вигоди.
Таким чином, ми переконалися, що менеджери повинні визначати обсяг необхідних запасів для розрахунку мінімальних загальних логістичних витрат, забезпечуючи при цьому виконання цільових показників обслуговування споживачів або виробництва.
Також було проаналізовано застосовуваний на ВАТ «Червоний Харчовик» метод управління запасамі.В якості управління обрана і використовується система з фіксованим розміром замовлення. У цій системі контролю за станом запасів розмір замовлення на поповнення запасу є величиною постійною. Інтервали часу, через які проводиться розміщення замовлення, в цьому випадку можуть бути різні. При визначенні точки замовлення враховується складена виробничим відділом підприємства програма виробництва на місяць.
При детальному розгляді способу розрахунку найбільш важливого показника були виявлені деякі недоліки. Розмір замовлення на підприємстві визначається по приватним організаційних міркувань: а саме зручності транспортування. Фахівці зі закупівель замовляють таку кількість цієї сировини, яке максимально заповнює одну фуру, знижуючи при цьому транспортні витрати. При розрахунку ігноруються витрати на зберігання запасу, на його поповнення тощо Тому мною були запропоновані деякі модифікації до діючої на ВАТ «КП» методикою управління запасами, а також проаналізовані різниці між отриманими економічними результатами.
Оптимальний розмір замовлення був розрахований за допомогою формули Уїлсона за критерієм мінімізації сукупних витрат на зберігання запасу і повторення заказа.Он дорівнює 2138 штук. Ми наочно побачили перевагу запропонованої методики розрахунку оптимального розміру замовлення. Різниця в наших річних витратах склала 5139780бел.р.Может це і не багато для цілого підприємства, проте не можна забувати, що це лише один вид сировини з величезною номенклатури, яку використовує підприємство. По кожному з них можна провести аналогічний розрахунок і вже ця сума буде значною. Однак не можна сказати, що формула Уїлсона в її чистому вигляді ідеальна для будь-якої організації, так як вона має ряд обмежень. І тому на підприємстві було виявлено конкретна проблема (наявність дефіциту) і саме по ній було зроблено удосконалення розрахунку оптимального розміру замовлення. Тепер він став трохи більшим для запобігання можливого дефіциту сировини (штук). В даному випадку наші загальні витрати зменшилися на 9418187бел.р. Таким чином, ми отримали економічне обґрунтування застосування даної модифікації формули Уїлсона. І до того ж відсутність дефіциту сировини на підприємстві не буде затримувати процес виробництва, ми не втратимо клієнтів і не знизимо наш коефіцієнт задоволеності попиту споживачів.
Список використаних джерел
1. Гаджинский А.М. Логістика: Підручник для вищих і середніх спеціальних навчальних закладів.- 2-е вид.- М .: Інформаційно-впроваджувальний центр "Маркетинг", 1999. - 228 с.
2. Морозов О.Б. Основи логістичної теорії в практиці успішного ведення сучасного бізнесу
3. Бауерсокс Доналд Дж., Клосс Дейвид Дж. Логістика: інтегрована ланцюг поставок. 2-е изд. / [Пер. з англ. Н. Н. Баришникової, Б. С. Пінскера]. - М .: ЗАТ «Олімп-Бізнес», 2008. - 640 с.
4. Сток Дж.Р., Ламберт Д.М. Стратегічне управління логістикою: Пер. з 4-го англ. изд. - М .: інфа-М. 2005. - 797 с.
5. Бродецький Г.Л., Токарева Є.В. Модифікація економічного розміру замовлення при управлінні запасами для підприємств м'ясопереробної галузі / Логістика та управління ланцюгами поставок, 2008, №3,1
6. Корпоративна логістика. 300 відповідей на питання професіоналів / За заг. і наук. редакцією проф. В.І. Сергєєва. - М .: ИНФРА-М, 2005. - 976 с.
7. Ефективне управління запасами / Джон Шрайбфедер; Пер. з англ. -
8. 2-е изд. - М .: Альпіна Бізнес Букс, 2006. - 304 с.
9. Сивохина Н.П., батьківщина В. Б., Горбунов Н.М. Логістика: Учеб. Посібник. - М .: ТОВ «Видавництво АСТ», ЗАТ «РВК Русанова», 2000. - 224 с.
10. Логістика: Учеб. Посібник / І.М. Баско, В.А. Бороденя, О.І.Карпеко і ін .; Під ред. І.І. Полещук. - Мінськ: БГЕУ, 2007.
11. Стерлигова А.Н. Оптимальний розмір замовлення, або загадкова формула Вілсона // Логістика & система. - №2. - С. 64-69. - №3. - С. 62 - 71. - 2005
12. Логістика: Учеб. Посібник / За ред. Б.А. Анікіна. - М .: ИНФРА-М, 1999. - 327 с.
13. Неруш Ю.М. Логістика: навч. - 4-е изд., Перераб. і доп., М .: ТК Велбі, Вид-во Проспект, 2006. - 520 с.



* Примітка. Унікальність роботи вказана на дату публікації, поточне значення може відрізнятися від зазначеного.

Новости