Квартету імені Бородіна не дали візу в Англію

Квартет імені Бородіна

Блог Slipped disc призводить звернення Чарлі Беннетта , Художнього керівника щорічного музичного фестивалю в Чиппинг Кампдене (Великобританія), в якому повідомляється про скасування виступу на фестивалі Квартету імені Бородіна:

"Ми з жалем вимушені оголосити, що концерт Квартету імені Бородіна на нашому фестивалі скасований з причин, які не є ні нашої виною, ні виною колективу. Музиканти квартету надзвичайно засмучені.

Це виключно вина Посольства Великобританії в Москві.

Квартет заздалегідь подав документи на отримання нової довгострокової англійської візи (Tier 5), їх спонсором був Вигмор хол, проте дивним чином музикантам було відмовлено у візі. При цьому подача заяви на таку візу коштувала їм 2,000 фунтів стерлінгів (приблизно 190,000 рублів - прим. Ред.)

Потім вони подали документи (теж заздалегідь) на робочу візу для виступу в Вигмор холі в квітні і виступи на фестивалі в Чиппинг Кампден в травні. Зазвичай така віза дається на 30 днів, але коли вони отримали свої паспорти, то в них стояла PPE (Permitted Paid Engagement - робоча віза, прим. Ред.) З дозволом тільки на один в'їзд.

Їм повідомили, що для візиту до Великобританії в травні потрібно подати ще одну заяву на візу. Зробити це у них вже не було часу, тому що квартет виїжджав на гастролі.

На гастролях вони були протягом усього квітня і не могли повернутися в Москву раніше 1 травня, а подача документів на візу повинна здійснюватися особисто.

Таким чином шансів отримати нову візу не було, оскільки віза робиться 10 днів, а в Росії на початку травня ще багато вихідних, пов'язаних з публічними святами.

Не хотілося б виглядати цинічним, але схоже, що існує якась політика, яка наказує ускладнювати життя російським, що в таких обставинах виглядає обурливо.

Оргкомітет фестивалю, англійська агент квартету і самі музиканти зробили все, що могли придумати для того, щоб музиканти могли отримати візи вчасно, але натрапили на "цегляну стіну".

Ми розуміємо, що багато слухачів будуть розчаровані і перепрошуємо за скасування концерту, але хочемо, щоб ви розуміли, що такі обставини зовсім не від нас залежить ".

У зверненні повідомляється, що на заміну Квартету імені Бородіна приїде квартет Endellion, який виступить практично з такою ж програмою.

Редакція Slipped Disc зазначає, що звернення Чарлі Беннетта звучить досить емціонально (що можна зрозуміти), і що в даний момент невідомо про якусь особливу політику МЗС Великобританії щодо російських громадян. Але підкреслює, що для музикантів, які не є громадянами країн Європейського союзу останнім часом стає все складніше і дорожче приїжджати з концертами до Великобританії.

При цьому Олена Перфілова, російський експерт з оформлення документів для подорожей російських громадян за кордон, вважає , Що ця ситуація могла скластися через помилки при оформленні документів:

"Я навіть важко підрахувати, скільки ми англійських віз поставили, починаючи з моїх перших лондонських гастролей в 1999 році, кілька тисяч, напевно, і все було благополучно. <...>

Взагалі-то в цій історії не все ясно. Tier 5 коштує 230 фунтів, тобто на чотирьох явно менше 2000 фунтів. Віза PPE дійсно видається на місяць, але по ній можна в'їхати тільки один раз, і музиканти не могли про це не знати, оскільки тип візи вказується при поданні документів.

Подача документів здійснюється виключно on-line і не передбачає особисту присутність. Прийти до візового центру треба тільки для того, щоб здати біометрії. Крім того, існує так званий premium processing, коли за додаткову плату ваші документи розглядаються в прискореному порядку.

Мені очевидно, що ті, хто допомагав квартету з оформленням віз (навряд чи вони самі цим займалися), десь помилилися ".

ClassicalMusicNews.Ru, за матеріалами SlippedDisc

Новости