«Квартирне питання»: як дизайнери роблять проекти для телебачення

  1. Антон і Марина фруктові Засновники студії дизайну «Дизайн в кубі»
  2. Що особливого в розробці дизайн-проекту для ТВ
  3. Як враховувати інтереси учасників програми, а й слідувати своєму задумі
  4. Як влаштований процес роботи над проектом
  5. Навіщо це дизайнеру

Зйомка в спеціалізованому шоу на ТБ - один з найпотужніших інструментів PR-кампанії дизайнера. Інтер'єр, спроектований на очах у величезної аудиторії, не тільки робить учасника шоу впізнаваним, а й, що цілком виправдано, дозволяє йому підвищити вартість своїх послуг. З 2009 року дизайнери студії «Дизайн в кубі» Антон і Марина фруктові сім раз створювали проекти для передач «Квартирне питання» і «Дачний відповідь» на НТВ. Ми розпитали їх про те, як стати учасником телешоу, в чому особливість розробки дизайн-проекту для телевізійної програми і як влаштований цей процес.

Зйомка в спеціалізованому шоу на ТБ - один з найпотужніших інструментів PR-кампанії дизайнера Антон і Марина фруктові Засновники студії дизайну «Дизайн в кубі»

Перший досвід участі в «Квартирному питанні» ми отримали в 2009 році. Сталося це дуже просто: у нас з'явилося бажання спробувати, і ми відправили заявку на пошту, вказану на сайті проекту. На наше перший лист ніхто не відповів, і ми, згадавши про це через два-три місяці, вирішили заявити про себе повторно. На наступний день нам зателефонували і запропонували зустрітися. Зустріч пройшла позитивно, і ми приступили до створення проекту вітальні для мами з трьома дітьми.

На цьому етапі найважливіше - зібрати гідне портфоліо, показати, на що ви здатні і чим цікаві. Чи не відступайте від наміченого плану і не здавайтеся після першої невдачі, покращуйте контент і подачу.

Що особливого в розробці дизайн-проекту для ТВ

На проект відводиться близько двох тижнів. За цей час дизайнер повинен повністю визначитися з концепцією, вибрати всі матеріали і елементи інтер'єру, які хоче використовувати. Закупівля матеріалів відбувається відразу після старту проекту і дуже швидко: різні позиції закуповуються одночасно, тому часу на роздуми і вдосконалення дизайну залишається зовсім небагато. Перед дизайнером стоїть складне завдання: знайти нове рішення і сучасні матеріали, співвіднести їх з бюджетами та можливостями передачі і підібрати постачальників, яким буде цікаво взяти участь в проекті. Ну і, зрозуміло, продемонструвати свій професіоналізм і почуття стилю.

Якщо порівнювати з нашими студійними проектами, коли ми не обмежені у виборі матеріалів і терміни поставки, то в разі телевізійного проекту важливо підібрати елементи, які можна поставити в Москву максимум за півтора місяці.

Близько 90% елементів інтер'єру будуть закуплені протягом перших трьох тижнів після старту проекту.

«Дачний відповідь», 2016. Основною ідеєю і концепцією проекту став номер п'ятизіркового готелю, створений для релаксації і відновлення душевних сил.

Як враховувати інтереси учасників програми, а й слідувати своєму задумі

Дизайнер зустрічається з героями один раз, на старті проекту. Зазвичай в цей час побажання учасників програми сходяться, і вони хочуть одне і теж. Наприклад, щоб було світло і затишно, щоб одні кольори використовувалися, а інші - ні. На жаль, після того, як дизайнер йде, у них з'являються нові, більш структуровані побажання, про які дизайнер вже не дізнається. Буває забавно, коли на першій зйомці (моменті, коли герої покидають свій будинок) вони позначають свої нові побажання, а у дизайнера, якого знімають після відходу героїв, вже роздрукований на планшетах готовий дизайн-проект. У підсумку, побажання та проект можуть збігатися, а можуть і ні. Це залежить від інтуїції дизайнера. Ми пам'ятаємо випуски, в яких герої хотіли одне, дизайнер робив інше, і реакція учасників була настільки яскрава, що у цього випуску була дуже висока популярність.

При цьому, варто сказати, що перед дизайнером коштує вільний вибір. Чи хоче він повністю врахувати побажання учасників передачі або віддасть перевагу, грунтуючись на своєму досвіді, запропонувати своє бачення простору і розуміння героїв, які не завжди можуть оцінити можливості дизайну. Крім того, потрібно враховувати, що це ранкове телевізійне шоу, яке повинно бути цікавим і іноді несподіваним.

Як влаштований процес роботи над проектом

Для дизайнера участь в передачі прирівнюється до PR-акції, тому він створює проект безкоштовно. Герої теж ні за що не платять. Вони зустрічаються з дизайнерами один раз, обговорюють побажання, після чого їдуть зі свого будинку на термін ремонту та зйомок. Дизайнер готує дизайн-проект, погоджує з командою передачі і приступає до реалізації. Герої не знають про особливості проекту і бачать готовий результат на фінальній зйомці. Реакція в кінці передачі завжди знімається з першого дубля, і все емоції природні.

Оскільки це телевізійна програма, обмежена хронометражем, існує кілька правил, за допомогою яких створюють ілюзію того, що весь ремонт зробили за тиждень. Наприклад, дизайнери одягають одну і ту одяг на всі зйомки, і тільки зачіска або загар на обличчі після відпустки видає протягом часу. Такий дрес-код обумовлений метою створити закінчений образ програми.

В середньому телевізійні проекти роблять за півтора-два місяці, більш складні реконструкції - довше. Все залежить від того, скільки часу зажадають технологічні процеси.

«Дачний відповідь», 2013. На переробку дизайнерам дісталася тісний кухня і порожня вітальня. Завдання - створити затишний інтер'єр для великої родини, яка мріє про справжнє родовому гнізді.

Навіщо це дизайнеру

Для нас участь в передачах «Квартирне питання» і «Дачний відповідь» завжди було пригодою і спілкуванням з цікавою і професійною командою «Переробки». Так, це завжди насичено, швидко, в рамках бюджету і іноді з обмеженими термінами, які обумовлені графіком зйомок, але це завжди незабутній позитивний досвід. Крім того, це експеримент і виклик: кожен з наших проектів не повторював попередній, і ми завжди використовували нові рішення. Даний формат дає таку можливість - уявіть, що це концентрат дизайнерських ідей, постачальників і рішень в рамках одного телевізійного проекту.

Звичайно, після передачі підвищується впізнаваність, яка в сучасному світі безцінна. Як цим розпорядиться, кожен вирішує для себе сам: можна підняти вартість своїх послуг, а можна, наприклад, брати тільки ті проекти, які вам дійсно цікаві. В одному ми впевнені: це неповторний творчий досвід, що запам'ятовується і яскравий.

Фото на обкладинці - «Квартирне питання», 2014. Усі фото - студія дизайну «Дизайн в кубі».

Новости