КВЕД для вантажоперевезень ІП в 2018 році: перелік, який вибрати, супутні коди

  1. Які вантажоперевезення може організувати ІП
  2. Перелік кодів КВЕД для вантажоперевезень у 2018 році
  3. Вибір супутніх кодів з класифікатора ОК 029-2014
  4. Нюанси вибору коду КОАТУУ: як не помилитися

Коди КВЕД - цифрові значення, які визначають, якими видами діяльності займається підприємець, чи повинен він отримати для роботи ліцензію і який податковий режим може використовувати. Всі вони зібрані в класифікатор ОК 029-2014. При реєстрації бізнесу, пов'язаного з вантажоперевезеннями, підприємцю достатньо вибрати відповідні коди і вписати їх в заяву для податкової інспекції.

Які вантажоперевезення може організувати ІП

Законодавство визначає вантажоперевезення як переміщення вантажів з одного пункту в інший за допомогою транспорту: наземного, повітряного або водного.

При реєстрації ВП у цій сфері ви повинні вибрати основний код КВЕД, що відповідає виду вантажоперевезень і типу використовуваного транспорту. Додаткові коди можете вказати на свій розсуд - головне, щоб вони доповнювали основний.

Коди КВЕД - цифрові значення, які визначають, якими видами діяльності займається підприємець, чи повинен він отримати для роботи ліцензію і який податковий режим може використовувати

Вантажоперевезення можуть здійснюватися не тільки по автодорогах, але і водними шляхами, а також за допомогою повітряного і залізничного транспорту

Види вантажоперевезень по маршрутам:

  • міжнародні - пов'язані з виїздом за межі країни, тому для їх здійснення необхідно безліч дозволів;
  • міжрегіональні - найбільш поширений вид перевезення вантажів між різними населеними пунктами в межах країни;
  • внутрішньоміські - перевезення без виїздів за місто.

Види вантажоперевезень по типу транспорту:

  • автомобільні - оптимальний варіант за витратами;
  • залізничні - використовуються, коли на автомобілі вантаж неможливо доставити;
  • авіаперевезення - для експрес-доставки;
  • водним транспортом.

Вантажі підрозділяються на види по ряду ознак: властивостям, габаритам, займаному простору, матеріалу, терміну зберігання.

Види вантажів:

  • штучні - займають одне місце в транспорті;
  • навалочні - їх можна укласти розсипом;
  • небезпечні - займають особливу позицію в класифікаторі вантажів, їх транспортування пов'язана з ризиком;
  • звичайні - їх маса не перевищує значення, вказаного заводом-виготовлювачем для певного транспортного засобу;
  • великогабаритні та великовагові - їх розміри і маса вище, ніж дозволені до перевезення в певному автомобілі;
  • швидкопсувні - вимагають особливих умов транспортування і зберігання.

Вибір виду транспорту для перевезення залежить від типу вантажу

Перелік кодів КВЕД для вантажоперевезень у 2018 році

У 2018 році підприємницька діяльність класифікується відповідно до документа ОК 029-2014 (КВЕД-2). Сфера вантажоперевезень відноситься до розділу H «Транспортування і зберігання». Розділ включає діяльність по переміщенню вантажів по залізних і автомобільних дорогах, по воді і по повітрю. У ньому також містяться коди для позначення діяльності, супутньої перевезень.

У ньому також містяться коди для позначення діяльності, супутньої перевезень

Інформація про коди для вантажоперевезень знаходиться в розділі H - Транспортування і зберігання

Якщо ви хочете займатися безпосередньо транспортуванням вантажів, вибирайте один з чотиризначних кодів:

  • 49.20 «Діяльність ж / д транспорту: перевезення вантажів» - включає транспортування будь-яких вантажів за допомогою залізниці, не включає вантажно-розвантажувальні роботи;
  • 49.41 «Діяльність вантажного транспорту, автомобілів» - має на увазі транспортування вантажів будь-якого виду, складу і рівня небезпеки по автомобільних трасах, а також здачу в оренду вантажних машин з водієм;
  • 49.42 «Послуги з перевезень» - допомога в переїздах приватним особам і компаніям;
  • 50.20 «Перевезення вантажів морським транспортом» - перевезення можуть відбуватися за графіком або без нього, в тому числі за кордон; також код включає здачу в оренду суден з екіпажем;
  • 50.40 «Перевезення вантажів внутрішнім водним транспортом» - транспортування по річках і внутрішніх каналах;
  • 51.21 «Перевезення вантажів повітряним транспортом» - за графіком вильотів і без них;
  • 53.20 «Діяльність поштового зв'язку та кур'єрська» - не включає доставку вантажними транспортними засобами.

Діяльність автомобільного вантажного транспорту в класифікаторі КВЕД-2 включає 3 деталізують коду

Визначившись з основним КВЕД, переходите до вибору супутніх кодів.

Існує ще один КВЕД - 51.22, для доставки вантажів космічним транспортом. Навряд чи подібна діяльність буде оформлена на ІП, але теоретично така можливість є.

Вибір супутніх кодів з класифікатора ОК 029-2014

Крім коду основної діяльності, вам можуть знадобитися допоміжні. Якщо плануєте відкрити транспортну компанію для приватних осіб і зберігати вантажі у власних складських приміщеннях, впишіть в заяву КВЕД 52.10 «Складування і зберігання». У нього входять роботи з облаштування складів, зерносховищ, бункерів, холодильних камер і інших інфраструктурних об'єктів для зберігання будь-яких вантажів.

У нього входять роботи з облаштування складів, зерносховищ, бункерів, холодильних камер і інших інфраструктурних об'єктів для зберігання будь-яких вантажів

Детальний опис допоміжних кодів для організації складів та інфраструктурних об'єктів ви знайдете в класифікаторі ОК 029-2014: розділ H, пункт 52

Код 52.21 знадобиться для надання супутніх послуг і технічної допомоги сухопутному транспорту на дорогах. Вписавши такий КВЕД, ви зможете відкрити автобусну станцію або пункт завантаження-вивантаження на трасі - звичайно, попередньо отримавши дозволу від дорожніх служб. Код 52.22 дозволяє надавати аналогічні послуги водним судам, а 52.23 - повітряному транспорту.

Обов'язкові коди для виконання вантажоперевезень:

  • 52.24 - для робіт по завантаженню-розвантаженню, при цьому неважливо, який тип транспорту ви використовуєте для перевезень;
  • 52.29 - для підготовки вантажів до відправки, оформлення шляхових листів, виконання послуг з доставки вантажів додому.

Для організації поштової або кур'єрської служб знадобляться КВЕД 53.10 і 53.20.

Якщо ви плануєте перевозити рідини і гази, причому частина шляху вони будуть проходити по трубопроводу, обов'язково додайте код 49.50 - «Діяльність трубопровідного транспорту».

Нюанси вибору коду КОАТУУ: як не помилитися

Вибираючи в КВЕД пункти, пов'язані з транспортуванням вантажів, будьте готові, що у податкової інспекції з'являться питання з приводу ліцензії. Будь-яка діяльність, пов'язана з транспортом, підлягає ліцензуванню - в тому числі, вантажоперевезення і ремонт автопарку. На перевезення вантажів видається ліцензія типу «Г», а на транспортне обслуговування - «Т».

Якщо ви вписали код, але по факту не займаєтеся вантажоперевезеннями, при перевірці доведеться надати підтверджуючу документацію. Якщо інспектор виявить, що діяльність ведеться без ліцензії, на ІП буде накладено штраф.

Для перевезення швидкопсувних вантажів і продуктів харчування будуть потрібні додаткові дозволи від санепідемстанції та наявність у водія санітарної книжки.

Оформляючи ІП, не поспішайте вказувати всі коди відразу - якщо ви тільки починаєте роботу, досить одного-двох. Згодом бракуючі цифри можна буде додати в ЕГРІП за 3-5 днів.

При реєстрації ІП коди КВЕД вписуються в графи заяви Р21001 на сторінці 3 - можна внести чотиризначні числа або уточнити код до 6 цифр

Вписані в інформацію про підприємця коди КВЕД впливають на можливість вибору системи оподаткування. Як ІП ви можете застосовувати одну або кілька систем одночасно, але з урахуванням обмежень:

  • ОСНО (загальний режим) - встановлюється за умовчанням, діє без обмежень;
  • ССО (спрощена система) - є обмеження по штату співробітників і максимальної виручки;
  • ЕНВД (податок з доходу, поставлений державою) - не може застосовуватися, якщо в автопарку фірми більше 20 машин або кількість співробітників перевищує 100 чоловік;
  • Патент (фіксований податок) - неможливо застосовувати одночасно з ЕНВД.

Індивідуальні підприємці, що займаються транспортним бізнесом, частіше вибирають ЕНВД як найбільш раціональний вид оподаткування.

У заяві на реєстрацію ІП досить вказати чотиризначні коди КВЕД, але діяльність всередині кожного коду підрозділяється на кілька груп. Перегляньте їх до того, як вписати в документ - ви можете уточнити будь-який код до 5-6 цифр. Вибравши коди, зіставте їх із списком видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, та дізнайтеся, які ще дозволи потрібні для роботи.

Новости