Лава-лампа в домашніх умовах

Лава-лампа - не тільки неодмінний атрибут рок-н-рольних вечірок 1970-х, але і відмінний привід для домашніх фізичних експериментів. Адже всі компоненти, необхідні для її побудови, знайдуться на будь-якій кухні.

Історія лавових ламп почалася в 1960-х, коли простий бухгалтер Едвард Крейвен Уокер подав патентну заявку на освітлювальний прилад з захоплюючим візуальним ефектом. Оригінальний рецепт Уокера включав підфарбовану воду і суміш прозорого масла з напівпрозорим парафіном з додаванням тетрахлорметана.

Налийте води Налийте води. Буде досить 2/3 склянки. Для досвіду важливо вибрати красиву пляшку. Вдало, що в найкрасивіших пляшках часто продається рослинне масло, яке теж знадобиться для досвіду.

У 1970 році Тетрахлорметан був визнаний токсичною речовиною і видалений зі складу, тому рецепт довелося змінити. Парафін не змішується з водою. Зазвичай його щільність набагато менше щільності води, але додавання тетрахлорметана робить його трохи більш важким, ніж H2O, змушуючи опускатися на дно. Корпус лампи являє собою прозору судину з лампою розжарювання на дні.

Заповніть посудину маслом Заповніть посудину маслом. Щоб масло плавно затікало в посудину і не змішувалося з водою, нахиліть пляшку і наливайте масло по стінці. Якщо компоненти все ж перемішається - не страшно: через пару хвилин вода все одно опуститься на дно.

Опускаючись вниз, парафін нагрівається від лампи. В умовах зростаючої температури він розширюється швидше води, тобто стає менш щільним, чому піднімається вгору у вигляді красивих бульбашок. Віддаляючись від лампи, парафін остигає, і, ледь діставшись до вершини судини, бульбашки знову плавно опускаються вниз.

«Кухонні» версію лавової лампи можна спорудити за лічені хвилини. У ній інгредієнти міняються місцями: прозорий посудина заповнює рослинне масло, а вниз опускається більш щільна підфарбована вода. Вода і масло, як відомо, не змішуються між собою.

Додайте барвник Додайте барвник. Заздалегідь розведений у воді барвник додається в посудину по краплях з піпетки. Робиться це просто для видовищності: краплі ідеально круглої форми велично опускаються крізь масло і осідають на поверхні води. І останнє - додайте газу. Киньте в посудину таблетку-другу вітамінів і насолоджуйтеся шоу: спочатку з дна почнуть підніматися прозорі водяні бульбашки, потім вони забарвляться в обраний колір і закружляють в химерному тривимірному танці. Цей досвід дуже вдячний до експериментів. Пробуйте різні фарби і форми пляшок, додавайте різну кількість шипучого вітаміну і спостерігайте, як змінюється драматургія лавового шоу. Одержаний прилад відрізняється абсолютною надійністю і може справно працювати протягом декількох тижнів.

Щоб почати шоу, досить кинути в посудину безбарвну шипучі таблетки, наприклад розчинний вітамін С. Такі таблетки містять кислотні речовини, карбонати або гідрокарбонати, які, реагуючи з водою, виділяють вуглекислий газ. Бульбашки газу піднімаються крізь масло, несучи з собою частину підфарбованою води. По дорозі бульбашки зустрічаються і об'єднуються в більш великі краплі. Досягнувши вершини, газ йде в повітря, а водяна крапля плавно опускається вниз. Залишається тільки підсвітити посудину ліхтариком ззаду або знизу.

Стаття «Холодна лава» опублікована в журналі «Популярна механіка» ( №5, травень 2013 ).

Новости