Лазерна «живопис»

Сергій Асмаков

Технологія нанесення зображення на записувані оптичні носії за допомогою лазера вперше була реалізована в серійному виробництві моделях приводів CD-RW компанії Yamaha в 2002 році і називалася DiscT @ 2. Однак перший млинець вийшов грудкою: незабаром після випуску декількох моделей з підтримкою DiscT @ 2 японська компанія покинула ринок накопичувачів CD-RW, а про існування цієї технології швидко забули. Але в минулому році ця оригінальна ідея отримала якісно нове втілення у вигляді двох нових технологій - LightScribe і LabelFlash.

езважаючи на те що технологія DiscT @ 2 не мала комерційного успіху, сама ідея використання лазера записуючого приводу не тільки для запису даних, але і для нанесення зображень на диск зацікавила розробників інших компаній езважаючи на те що технологія DiscT @ 2 не мала комерційного успіху, сама ідея використання лазера записуючого приводу не тільки для запису даних, але і для нанесення зображень на диск зацікавила розробників інших компаній. На початку 2004 року компанія НР оголосила про створення удосконаленої «системи прямого маркування дисків» (Direct Disc Labeling system), розробленої спільно з Mitsubishi Kagaku Media (MKM) і згодом отримала комерційна назва LightScribe. На відміну від DiscT @ 2, технологія LightScribe дозволяє наносити зображення не на робочий шар диска, а зі зворотного боку, де зазвичай розташовується етикетка. Для практичного використання даного рішення необхідні три компоненти: LightScribe-сумісний записуючий привід, носій з додатковим світлочутливим шаром і спеціальне програмне забезпечення (або відповідне оновлення до існуючих версій). Після закінчення запису інформації залишається лише перевернути диск - за допомогою лазера записуючого приводу зображення буде нанесено на декоративну поверхню носія. Таким чином, при використанні LightScribe максимальний обсяг, доступний для запису даних, не залежить від розмірів наноситься на диск етикетки, а саме зображення виходить добре читаним незалежно від типу записуючого шару. Є, правда, і певне обмеження: скористатися системою лазерного гравірування можна тільки при наявності спеціальних носіїв.

Є, правда, і певне обмеження: скористатися системою лазерного гравірування можна тільки при наявності спеціальних носіїв

Можливість нанесення зображення
в записуючий привід вельми приваблива

На початку минулого року HP були укладені договори для отримання ліцензій технології LightScribe з рядом провідних виробників оптичних приводів, зокрема з Hitachi-LG Data Storage, Lite-On, Philips-BenQ Data Storage і Toshiba-Samsung Storage Technology. Крім того, було досягнуто домовленостей про початок випуску LightScribe-сумісних носіїв з компаніями CMC Magnetics Corporation, Mitsubishi Chemical і Moser Baer India, а також про постачання цієї продукції під брендами HP, Imation, Memorex, Philips, TDK і Verbatim. Про підтримку технології LightScribe в своїх програмних продуктах заявили такі відомі розробники, як CyberLink, InterVideo, MicroVision, Nero, Roxio і Sonic Solutions.

Уже до середини вульгарного року активні дії НР, яка в даний час володіє патентом на технологію LightScribe і займається її просуванням, почали приносити плоди. До кінця травня кількість проданих в світі записуючих приводів з підтримкою LightScribe перевищило 2,5 млн. Штук, а влітку була низка нових ліцензійних угод про підтримку LightScribe з виробниками оптичних приводів (Panasonic, Pioneer, ASUSTeK, Freecom, Lite-On, Micro-Star International) і записуються носіїв (BenQ і Maxell) і з розробниками програмного забезпечення (Acoustica, Droppix, New Tech Infosystems і NewSoft Technology).

Тривало і розвиток самої технології. На початку осені на IFA 2005 була представлена ​​вдосконалена версія - LightScribe 1.2, головними достоїнствами якої були більш висока швидкість нанесення зображення (приблизно на 30% швидше попередньої версії) і підвищена контрастність малюнка. Одночасно було оголошено про випуск нових носіїв LightScribe з яскравими підкладками червоного, оранжевого, жовтого, блакитного і зеленого кольорів (перш подібні диски випускалися тільки c золотистої підкладкою). Записуються носії, що відповідають специфікації LightScribe 1.2, з'являться в роздрібному продажі вже в першій половині поточного року під брендами HP, Memorex, Mitsubishi, Philips і Verbatim.

Тим часом фахівці компаній Fujifilm і Yamaha працювали над створенням власної технології нанесення зображень на записувані носії за допомогою лазера записуючого приводу. Анонс даного рішення з комерційною назвою Labelflash з'явився в червні минулого року, а офіційна презентація відбулася 19 жовтня.

Незважаючи на використання схожих принципів, LightScribe і LabelFlash мають ряд суттєвих відмінностей. Так, якщо в LightScribe зображення формується з темних точок на золотистому або яскравому кольоровому тлі, то при застосуванні технології LabelFlash малюнок наноситься точками сріблястого кольору на синьому тлі. За заявою розробників, LabelFlash дозволяє формувати зображення з більш високою роздільною здатністю, ніж LightScribe, правда певним обмеженням LabelFlash є можливість її застосування тільки в DVD-носіях (Якщо говорити більш точно, то в носіях з товщиною прозорого захисного шару 0,6 мм.) , в той час як LightScribe можна використовувати для маркування як DVD, так і CD.

) , в той час як LightScribe можна використовувати для маркування як DVD, так і CD

Зображення, нанесене лазером записуючого приводу на декоративну поверхню диска LightScribe

У певному сенсі розробка Fujifilm і Yamaha є прямою спадкоємицею DiscT @ 2: записуючі приводи з підтримкою технології LabelFlash дозволяють наносити зображення не тільки на спеціальні носії з додатковим світлочутливим декоративним шаром, а й на робочу сторону звичайних дисків DVD ± R (обсяг, доступний для запису даних, при цьому, природно, зменшується).

Хоча принципи формування зображення в цих технологіях мають очевидну подібність, LightScribe і LabelFlash несумісні між собою, внаслідок чого нанести зображення на носій LabelFlash в LightScribe-сумісному приводі не вдасться, так само як і промаркувати диск LightScribe в пристрої з підтримкою LabelFlash.

Що стосується просування технології LabelFlash в комерційних продуктах, то, безумовно, більш пізній вихід на ринок негативно вплинув на темпи її впровадження в серійних продуктах. Записуючі приводи з підтримкою LabelFlash на даний момент випускають тільки компанії NEC (моделі ND-4551A і ND-3551A) і IO Data, причому продукція останньої в Росію по офіційних каналах взагалі не поставляється. Монопольним виробником носіїв для системи LabelFlash є компанія Fujifilm, яка почала в січні цього року поставки перших партій спеціальних модифікацій DVD-R (1-16х). З відомих розробників ПЗ інтерес до LabelFlash поки проявила тільки компанія Nero, що випустила відповідне оновлення до своєму пакету версії 6.6.

Чи можна очікувати, що LightScribe і LabelFlash стануть дійсно масовими рішеннями? На жаль, дати однозначну відповідь на це питання досить важко. З одного боку, можливість нанести на тільки що записаний диск зображення високої якості в тому ж самому приводі без використання додаткових пристроїв, безсумнівно, виглядає вельми привабливою. З іншого боку, суттєвий недолік цих рішень полягає в необхідності використання спеціальних носіїв. Знайти у вітчизняних торгових точках диски LightScribe і LabelFlash вельми непросто, та й коштують вони значно дорожче, ніж звичайні записуються носії такого ж формату. У той же час диски зі спеціальним покриттям для струменевого друку можна знайти практично в будь-якій торговельній точці, що спеціалізується на продажу оптичних носіїв, так і за ціною вони практично не відрізняються від звичайних. До того ж додатковим (і дуже важливим) перевагою струменевого принтера з функцією друку на поверхні дисків є можливість нанесення не тільки монохромних, але і кольорових зображень.

Зображення, нанесене лазером записуючого приводу на декоративну поверхню носія LabelFlash

Ще один серйозний недолік LightScribe і LabelFlash полягає в низькій швидкості нанесення зображення. За даними Fujifilm, для формування малюнка з низьким дозволом на декоративній поверхні диска LabelFlash потрібно близько 5 хв, а якщо потрібно використовувати потенціал технології по максимуму, доведеться почекати вже цілих 20 хв. Фактично це означає, що операція нанесення етикетки з високою роздільною здатністю займають більше часу, ніж процес запису до відмови заповненого одношарового DVD на швидкості 4х. Для порівняння: друк кольорового зображення на поверхні 120-міліметрового диска на універсальному струменевому принтері займає менше 3 хв. Звичайно, в цьому випадку доведеться витратитися на чорнило, однак у нинішній ситуації витрати на придбання спеціальних носіїв для LightScribe або LabelFlash будуть значно більше.

Загалом, поки залишається лише стежити за обстановкою на ринку носіїв. Якщо виробникам вдасться налагодити масове виробництво недорогих дисків для LightScribe і LabelFlash, то можна буде говорити про реальні перспективи цих технологій - в іншому випадку вони ризикують назавжди залишитися екзотикою ...

КомпьютерПресс 5'2006


Новости