LED-екран: що за звір? ( "Анатомія світлодіодного екрану". Частина 2)

  1. Компанія СЕА в своїй практиці диференціює LED-екрани на наступні функціональні групи

ми продовжуємо публікацію матеріалів лекції "Анатомія світлодіодного екрану", прочитаної учасникам 2-го етапу Sign School , Проведеної 20 лютого 2015 року Українською Асоціацією візуальної Індустрії.

Отже, Ви вирішили придбати світлодіодний екран і навіть визначили, для яких цілей Ви збираєтеся його використовувати і в яких умовах експлуатувати. Тепер саме час звернутися до фахівців за консультацією та допомогою в підборі потрібного Вам екрану. Виявивши за допомогою пошукових систем Yandex або Google десятка два-три компаній-постачальників і почавши читати їх сайти, а то і спілкуватися з менеджерами компаній по телефону і за допомогою електронної пошти, Ви, якщо не є досвідченим докою в світлодіодних технологіях, зіткнетеся з масою новою інформацією та деякою кількістю нових для себе понять. Давайте-ка розберемо базовий глосарій, застосовуваний на ринку LED.

Власне, а що це значить - LED? Заглянувши в англо-російський словник, виявимо, що слово led в перекладі з англійської означає «ведений». Красиво-то як звучить: «ведений екран» ... Насправді LED - абревіатура англійського Light Emitting Diode - «світлодіод», або, дослівно, светоіспускающій або световиделяющій діод. У свій час серед вітчизняних фахівців (особливо старого гарту) були в ходу абревіатури СД і СІД. Забавно, але до середини 1970-х американці називали світлодіоди не інакше, як Losev Light - «Світло Лосєва» - по імені видатного радянського вченого Олега Лосєва, який знайшов Електролюмінесценція напівпровідникового переходу та розробив на її основі «Світлове реле» - прототип сучасного світлодіода. Проте, сьогодні за світлодіодами і світлодіодним технікою міцно закріпилася абревіатура LED. Таким чином LED-екран - це і є світлодіодний екран (LED Screen). А також і табло (LED Tableau) і дисплей (LED Display). По суті своїй, всі ці три поняття тотожні і позначають один і той самий продукт.

Все ж компанії-виробники світлодіодних екранів, так само як і постачальники, диференціюють носії: електронне табло, воно ж світлодіодне табло або інформаційне табло - інформаційний носій, досить часто монохромний низького дозволу і без можливості відтворення відео. Різновидом електронного табло є рядки, що біжать. На противагу табло світлодіодний екран (LED-екран, LED-дисплей, світлодіодний дисплей) - поліхромний носій з більш високою роздільною здатністю, можливістю відтворення відеороликів і повнокольорових зображень. Дисплеями часто називають екрани, призначені для відтворення нерекламного інформації індивідуального або колективного користування, наприклад, диспетчерські дисплеї в центрах управління. У ходу термін Dynamic Display- «дисплей динамічної інформації». Деякі компанії виділяють в окремий клас електронні білборди (Electronic Billboards) - світлодіодні різновиди рекламних щитів ; світлодіодні вивіски, найчастіше статичні (Digital Signage); медіафасади - як частина архітектури будівель і споруд, а також інші функціонально диференційовані різновиди LED-екранів: диспетчерські дисплеї, спортивні табло; транспортні табло-розкладу, електронні таблички і покажчики, світлодіодні дорожні знаки змінної інформації, електронні цінники (на заправних станціях, пунктах обміну валют) і інші види диференціювання по функціоналу (навіть аптекарські "хрести" можуть бути виділені в окремий підвид продукції).

Компанія СЕА в своїй практиці диференціює LED-екрани на наступні функціональні групи

  • Електронне табло для зовнішнього застосування (синоніми - вуличні екрани, зовнішні екрани, екрани для вулиці і т.д.);
  • Електронне табло для внутрішнього застосування (Екрани для використання всередині приміщень і т.д.);
  • Електронне табло орендного типу ( орендні екрани , Екрани для оренди). Дані екрани також можуть бути виконані як для вуличного застосування, так і для застосування всередині приміщень.
  • світлодіодні медіафасади . За структурою існуючих конструкцій медіафасади можна також розділити на 3 типи: рейкові медіафасади (що складаються з профільних світлодіодних лінійок (трубок, ламелей)), модульні медіафасади і кластерні;
  • Електронне табло для спортивних споруд (Спортивні екрани , Екрани для спортивних об'єктів і т.д.) Даний тип екранів включає спортивні табло (основний екран, на якому відображається основна інформація про хід проведення спортивного заходу, рахунок, склади команд, час, а також різноманітна рекламна інформація, синхронна трансляція з розташованих по периметру камер, наприклад трансляція футбольного матчу, авторалі, шахової партії і т.д.) і спорт-периметр (даний тип екранів встановлюється по всьому периметру місця проведення змагань - футбольного поля, кінно-спортивного манежу, гріб ного каналу, сноуборд-парку та ін.). Залежно від місця дислокації спортивного об'єкта (під відкритим небом або в приміщенні), спортивні екрани також можуть бути виконані для зовнішнього або внутрішнього застосування.
  • Мобільні екрани . Фактично це ті ж самі вуличні екрани, тільки встановлені на кузов автомобілів або причепів, які дозволяють перевозити екран в різні місця або проводити мобільні промо акції, мітинги та інші виїзні заходи.

Фактично це ті ж самі вуличні екрани, тільки встановлені на кузов автомобілів або причепів, які дозволяють перевозити екран в різні місця або проводити мобільні промо акції, мітинги та інші виїзні заходи

В цілому - це основні типи екранів, хоча можна даний список продовжувати і далі і описувати вже нестандартні та унікальні рішення екранів, а саме:

  • Світлодіодні кулі (світлодіодні медіашари)
  • світлодіодні куби
  • світлодіодні підлоги
  • Гнучкі світлодіодні екрани
  • Напівпрозорі світлодіодні екрани
  • і багато інших.

Світлодіодні кулі (світлодіодні медіашари)   світлодіодні куби   світлодіодні підлоги   Гнучкі світлодіодні екрани   Напівпрозорі світлодіодні екрани   і багато інших

Максимально спрощено, світлодіодний екран - це деяка кількість розташованих на певній площині (або поверхні складної форми) світлодіодів, що випромінюють світло при подачі на них напруги. Подача харчування на ті чи інші діоди або групи діодів управляється контролером. Окремо кожен світлодіод - це всього лише мініатюрний і, до речі, щодо малопотужний джерело світла. Але в сукупності з них можна створювати зображення. Найпростіші - статичні. З статичних зображень все і починалося. Складніше - статичні зображення з можливістю зміни (зміни інформації). Найскладніші - динамічно змінюються зображення і відео.

Для зміни зображення або передачі на світлодіодних екранах відео потрібні спеціальні пристрої управління - контролери, застосування спеціального програмного забезпечення і комп'ютерної техніки. Поліхромні (кольорові) зображення виходять за рахунок комбінованого застосування світлодіодного випромінювання різних кольорів. «Змішуючи» три основні кольори тріади RGB (red-green-blue), ми отримуємо на виході будь-який з квітів видимого спектру. Про те, яким чином це відбувається, ми поговоримо пізніше.

До речі, зовсім необов'язково дуже глибоко заглиблюватися в тонкощі LED-технологій самому. Для цього є менеджери і консультанти компаній, що спеціалізуються на даному виді обладнання. Наприклад, Компанія СЕА поставляє на ринки країн СНД LED-екрани під брендом SEA ™. Попросіть менеджера Компанії СЕА, і Ви отримаєте всебічну консультацію, а при необхідності і лікнеп з усіх питань щодо світлодіодних екранів.

Компанія СЕА пропонує LED-екрани SEA ™ в якісному і недорогому виконанні для різних застосувань. Висока кваліфікація і досвід дозволяють фахівцям компанії надати допомогу на всіх стадіях вибору , Придбання та інсталяції світлодіодних екранів різних типів. За додатковою інформацією та з питань придбання LED екранів SEАтм звертайтеся до центрального офісу Компанії СЕА в Києві, тел .: (044) 291-00-41, [email protected] .

Власне, а що це значить - LED?

Новости