Level One WUA-0614: Мініатюрний USB Wi-Fi адаптер з розширеним радіусом дії

Незважаючи на повсюдну інтеграцію Wi-Fi адаптерів, виробники мережевого обладнання не залишають без уваги напрямок зовнішніх USB адаптерів, випускаючи найсучасніші моделі USB Wi-Fi контролерів, в яких підтримка високошвидкісних стандартів, поєднується з дуже компактними розмірами, що особливо цінують ті з нас, хто купує подібний пристрій для простого апгрейда низької Wi-Fi адаптера в своєму старенькому, але прекрасно працює ноутбуці. Однак, мініатюризація бездротового контролера не безмежна. Одним з обмежуючих факторів є антена, а для сучасних моделей дві або три антени, які вкрай складно розмістити в такому маленькому корпусі. В результаті, мініатюрні USB Wi-Fi адаптери, часто, мають обмежений радіус дії, що особливо гостро відчувається в приміщеннях зі складним плануванням з використанням великої кількості залізобетонних перегородок, а також в громадських місцях, де можливе значне віддалення від точки доступу. Для вирішення цієї проблеми деякі виробники використовують в своїх адаптерах інноваційні конструкції антен, однак на ділі вони, найчастіше, поступаються традиційним адаптерам із зовнішньою антеною.

Компанія Level One представила нову модель USB Wi-Fi адаптера, в якій компактні розміри поєднуються з можливістю підключення зовнішньої антени, завдяки чому забезпечується досить великий радіус дії, ідентичний традиційним PCI і PCI-E моделям бездротових контролерів, при збереженні компактних розмірів і низького енергоспоживання.

Насправді, LevelOne випустила дві моделі таких адаптерів. Перша модель, про яку піде мова в цьому огляді, називається Level One WUA-0614. Вона комплектується класичної антеною з коефіцієнтом посилення 2dBi. Друга модель називається Level One WUA-0624. Єдине, що відрізняє її від Level One WUA-0614, - використання більш потужної антени з коефіцієнтом посилення 4dBi. Взагалі, варто пам'ятати, що підтримка знімною антени дозволяє підключати зовнішні антени, що дозволяють значно розширити радіус дії бездротової мережі. Так, наприклад, в деяких особливих випадках, до адаптера Level One WUA-0614 можна підключити зовнішню всеспрямовану внутрішню антену LevelOne OAN-1070, що має коефіцієнт посилення 7dBi, що дозволяє збільшити радіус дії бездротової мережі стандарту 802.11b / g / n, до 400 ~ 450 метрів.

Конструктивно, Level One WUA-0614 дуже схожий на класичний USB Wi-Fi адаптер, ось тільки його розміри майже вдвічі менше, що робить його зручним для використання з сучасними моделями ультрапортативних ноутбуків.

Конструктивно, Level One WUA-0614 дуже схожий на класичний USB Wi-Fi адаптер, ось тільки його розміри майже вдвічі менше, що робить його зручним для використання з сучасними моделями ультрапортативних ноутбуків

На корпусі адаптера, крім великого логотипу LevelOne розташований індикатор, що відображає стан пристрою і підключення до бездротової мережі, а також кнопка WPS для швидкого налаштування безпечного з'єднання. Роз'єм для підключення антени розташований в тильній частині корпусу.

Роз'єм для підключення антени розташований в тильній частині корпусу

Функціонально Level One WUA-0614 представляє собою сучасний Wireless N адаптер, який працює в стандарті 802.11n, 802.11g і 802.11b. У даній моделі використовується тільки одна антена в конфігурації 1Tх1R, що забезпечує швидкість обміну до 150Mbits в діапазоні 40МГц і до 75Mbits в діапазоні 20МГц.

Як і інші сучасні бездротові адаптери, Level One WUA-0614 підтримує всі основні технології шифрування і аутентифікації, включаючи 64/128-bit WEP, WPA і WPA2. Для зручності настройки безпечного підключення, є можливість скористатися технологією WPS, яка дозволяє за лічені секунди підключитися до захищеної мережі, використовуючи для цього PIN код або кнопку на корпусі адаптера.

Налаштування Level One WUA-0614

Процес підключення та налаштування адаптера Level One WUA-0614 не відрізняється від будь-яких інших адаптерів. Під Windows 7 Level One WUA-0614 має нативну підтримку, що дозволяє обійтися без установки додаткового програмного забезпечення. Проте, для додаткової зручності, рекомендується скористатися драйвером і утилітою, поставляеммі разом з адаптером. Розглянемо можливості програмного забезпечення докладніше.

Після установки драйвера і утиліти, в системному треї з'являється іконка, що відображає стан Wi-Fi адаптера. Якщо відображається логотип Level One, то адаптер відключений. Червоний рівень сигналу означає відсутність бездротового підключення. Зелений рівень сигналу, символізує підключення до бездротової мережі.

Зелений рівень сигналу, символізує підключення до бездротової мережі

Подвійний клік по іконці дозволяє відкрити вікно утиліти, виконати необхідні настройки.

У головному вікні утиліти відображається інформація про поточний з'єднанні. Зверніть увагу, утиліта вміє працювати з декількома адаптерами Level One, підключеними до одного комп'ютера. Для додаткового зручності тут є можливість повного відключення адаптера або тільки бездротового інтерфейсу.

Утиліта підтримує безліч профілів для кожного підключеного адаптера. Вибір профілю здійснюється автоматично при попаданні адаптера в зону дії тієї чи іншої мережі. У разі якщо в одному місці працює кілька мереж, до яких ви можете підключитися, є можливість визначення профілю, який буде використовуватися за замовчуванням.

Для створення профілів можна скористатися закладкою "Найдоступніша мережа", де відображається список усіх, виявлених в радіусі дії адаптера, бездротових мереж. Крім імені мережі, тут відображається детальна інформація про режим шифрування і аутентифікації, потужності сигналу та інших параметрах мережі. Подвійний клік по назві мережі призводить до створення профілю, де користувач може ввести ім'я профілю та параметри безпеки.

Наступні дві закладки відображають детальну інформацію про стан адаптера і статистику поточного з'єднання. Ця інформація не дуже цікава пересічному користувачеві, тому відразу перейдемо до останньої закладці, де можна налаштувати функцію WPS, яка спрощує підключення до захищеної бездротової мережі без знання пароля доступу.

Традиційно підтримуються можливості підключення за допомогою PIN коду і за допомогою кнопки. Перший варіант корисний у разі, якщо домашній або офісний роутер не має апаратної кнопки WPS, або необхідно організувати підключення віддалених клієнтів без необхідності кожного разу наживати кнопку. Другий спосіб ідеальний для невеликого офісу або домашнього застосування. В цьому випадку для підключення клієнта не потрібно знати PIN код. Досить натиснути кнопку на роутері і адаптер. Через кілька секунд всі параметри безпеки будуть передані адаптера, після чого відбудеться підключення до бездротової мережі.

тестування

Для вивчення реальних можливостей Level One WUA-0614, ми провели серію тестів на різній відстані від точки доступу. Отримані результати порівняли з інтегрованим адаптером Intel Wi-Fi Link 5150. В ході тестування нас не цікавила швидкість обміну, яка залежить від режиму, в якому працює роутер. Наша увага була прикута до радіусу дії і можливості роботи в складних умовах, і тут ми побачили дещо цікаве.

За умови близького розташування до точки доступу обидва контролера показують 100% потужність сигналу, але варто відійти подалі, починаєш відчувати різницю меду інтегрованим адаптером Intel Wi-Fi Link 5150 і Level One WUA-0614. Наприклад, вийшовши на балкон, розташований від точки доступу через монолітну залізобетонну стіну, Intel Wi-Fi Link 5150 втрачає зв'язок, при цьому Level One WUA-0614 показує майже 60% сигнал.

висновок

Можливо, в перший момент, ідея, запропонована розробниками Level One WUA-0614, може здатися дещо дивною. Дійсно, зовні, настільки мініатюрний Wi-Fi адаптер з зовнішньою антеною здається кілька безглуздим рішенням, однак, в ситуаціях, коли є проблема впевненого прийому, такий адаптер виявляється незамінним. Ми на власному досвіді змогли переконатися в тому, що використання навіть стандартної антени з коефіцієнтом посилення 2dBi дозволяє підключитися до бездротової мережі там, де вбудований в ноутбук адаптер виявляється безпорадним. У цьому сенсі Level One WUA-0614 є унікальним рішенням. Все, що нам доводилося тестувати досі, мало приблизно в півтора рази більші розміри.

Що ж стосується ціни, то сьогодні Level One WUA-0614 можна купити менш ніж за 600 рублів, що трохи дешевше найближчих конкурентів, що мають, до речі, набагато більші розміри.

Дякуємо компанії « Svega Computer », Офіційного дистриб'ютора« LevelOne »За надане обладнання.

Новости