Лицарі, кельтські танці і замки з глини. Де в Гомелі можна цікаво проводити вільний час?

  1. ДК «Фестивальний». Клуб історичної реконструкції та фехтування
  2. ДК залізничників. Школа ірландського і бального історичного танцю «Мереживо кроків»
  3. Центр на Павлова, 46а. «Архітектура. Дизайн. ліплення »
  4. Автор: Юлія Цурко. Фото: Юлія Цурко, клуб історичної реконструкції та фехтування

Щоб не збожеволіти в вихорі турбот і зобов'язань, людство придумало хобі. Це, як правило, будь-який, навіть самий дурне заняття, яке приносить радість і задоволення. У Гомелі знайти собі справу до душі зовсім неважко. Кожен центр творчості або будинок культури пропонує цілий список гуртків, клубів, об'єднань за інтересами. «Радянський район», вивчивши їх, рекомендує придивитися до ірландських танців, кераміці та фехтування. Про те, де навчать стрибати Джамп, ліпити з глини замки і єдинорогів, а також звертатися з мечами та шпагами не гірше середньовічних лицарів, читайте в нашому матеріалі.

ДК «Фестивальний». Клуб історичної реконструкції та фехтування

Бути з історією на «ти», не маючи диплома про історичній освіті, легко і просто. Клуб історичної реконструкції та фехтування створений саме для цього. Всіх шанувальників гуманітарних дисциплін, шиття та холодної зброї чекають тут з розпростертими обіймами.

- Ми створили цей клуб тому, що дуже хотіли займатися улюбленою справою, - згадує один із засновників об'єднання Павло Аніщенко. - Нам подобається реконструкція, історія, тренування, і ми вирішили розвивати цей напрямок в Гомелі.

У 2015 році після відходу з схожою організації Павлу пощастило відшукати однодумців серед своїх друзів. Разом вони створили клуб, де кожен має право вибирати свій напрямок. Це може бути будь-який регіон і історичний період (Середньовічна Європа, Стародавня Русь або Скандинавія 9-10 століття). Алгоритм дій однаковий: уважно вивчають джерела, шукають матеріали, готують лекала, шиють костюм, отримують непередаване задоволення від процесу.

- Ми займаємося відтворенням побуту середньовічного людини. На наших зборах також тренуємося, щоб підтримувати себе в хорошій фізичній формі, розвиваємо навички фехтування, реакцію, витривалість. З цього року плануємо почати виходити на природу, поки в повсякденному одязі, для того щоб навчитися жити в дикій природі: розводити багаття без запальнички, ставити намети (або намети для початку), вибирати місце для табору і облаштовувати його.

Зараз хлопці займаються у Палаці культури «Фестивальний». Склад невеликий, всього шість чоловік. Але це не заважає їм заявляти про себе на багатьох майданчиках республіки і за кордоном.

- Кілька разів ми бували в музейному комплексі «Дудутки» (Пуховічскій район Мінської області) на фестивалі «Наш Грюнвальд». Восени представник клубу їздив на фестиваль раннього середньовіччя до Чернігова, а влітку - в Крим. Можливо, в цьому році доберемося до відомого історичного комплексу в Україні «Київська Русь», - ділиться планами Павло. - У Гомелі теж виступаємо. Адміністрації Радянського, Новобілицька і Залізничного районів часто звуть нас на міські свята.

У клубі займаються в основному дорослі люди, підлітки надовго не затримуються.

- Їм потрібні ровесники, - вважає Павло. - Але ми б з радістю спробували зібрати молодіжну команду. Це ж корисно - приходячи в реконструкцію, люди змінюються. Вони починають усвідомлювати, що можна робити, що не можна, як слід поводитися в тій чи іншій ситуації. Тренування дають можливість виплеснути негативну енергію, а шиття або кування дозволяють розвинути посидючість, спокій, навіть в якійсь мірі характер допомагає сформувати.

ДК залізничників. Школа ірландського і бального історичного танцю «Мереживо кроків»

У листопаді 2008 року в Гомелі з'явився колектив, який зараз можна сміливо назвати місцевим «Ріверденс». Люди, які там займаються, хоча б трохи захоплені кельтської культурою. Ірландські ріли і джиги - то, що їх надихає.

Все почалося з виступу на мінському чемпіонаті десять років тому. Тоді Олена Демидова і Марія Малашенко придумали назву їх невеликого колективу (усього було п'ять чоловік) і стали офіційними представниками Всесвітньої асоціації ірландського танцю в Гомелі. Згодом, надихнувшись балом у рольовій грі «Напередодні», відкрили напрямок бального танцю. Стали розучувати танцювальні малюнки 19 століття. Сьогодні «Мереживо кроків» готує танцюристів для виступила полоні на чемпіонатах в Мінську і на балах, які проходять по всій республіці. У школі немає вихованців і тренера, тут працює принцип: якщо знаєш, як робити, підкажи іншому. Тому лідерство в хореографічному залі переходить від танцюриста до танцюристу.

- Ірландські танці - це індивідуальний вид спорту, кожен у нас займається самостійно, - пояснює старожил студії Ольга Черненко. - Ми беремо майстер-класи у педагогів. А взагалі, більш досвідчені танцюристи допомагають новачкам.

А взагалі, більш досвідчені танцюристи допомагають новачкам

У такій незвичній спортивній дисципліні існують чотири рівні майстерності: бегінерс, праймери, інтермедії та опен. Щоб перейти на кожен, потрібні медалі (1-2 місце) з республіканського чемпіонату. Основна частина тренувань якраз і йде на інтенсивну підготовку до нього.

Час на творчість в дефіциті, але талановиті виступи «Мереживо кроків» все ж можна побачити на міських заходах. Крім того, школа проводить традиційні вечірки, присвячені головному святу всіх «кельтоманіі» - Дню Святого Патрика.

- Два роки тому ми організовували мереживний бал, - розповідає Ольга про творчу діяльність школи. - Він був присвячений дню народження студії. Гостям зробили наказ: всім бути в мереживній і дотримуватися колірної гами. Основний колір - зелений, а в червоному - кольорі англійських мундирів - категорично не можна!

Двері школи «Мереживо кроків» відкриті для всіх: ніяких вікових обмежень. Однак на заняттях в студії частіше зустрінеш дорослих, ніж дітей.

- У ірландські танці, взагалі, беруть саме дітей, але у нас просто немає такої можливості, - коментує Ольга Черненко. - Заняття проходять пізно ввечері, не всім це зручно. Але займатися ірландськими танцями можна в будь-якому віці. Якось на чемпіонаті бачила жінку років 70, вона так здорово стукала Харді!

Ірландські танці - це не тільки прилучення до кельтської культури і фізичне тренування, це неймовірні емоції. Саме за ними члени студії «Мереживо кроків» два рази в тиждень приходять в хореографічний зал.

Центр на Павлова, 46а. «Архітектура. Дизайн. ліплення »

У 2011 році архітектор Тамара Дмитрієва, автор «тих самих» бетонних яблук, залишилася без роботи, тому за пропозицію організувати гурток для дітей і навчити їх працювати з глиною відразу вхопилася.

Спочатку заняття проводилися при кімнатах школяра Радянського району. Після їх закриття творче об'єднання «Архітектура. Дизайн. Ліплення »переїхало в районний центр творчості дітей та молоді на вулицю Павлова, 46а.

- В основному приходять діти 9-12 років, старшокласників ліплення не так захоплює. Хоча займаємося ми не тільки ліпленням. Як архітектор я хочу, щоб діти розуміли, які можливості дає людині глина, вчилися фантазувати на архітектурні теми, - зізнається Тамара Валеріївна.

Замками і теремочке справа не обмежується. У майстерні, де проходять заняття, оформлена експозиція творчих робіт, де видно: ліплять все і по-всякому!

- Спектр тем дуже широкий. Хлопчики люблять техніку - машини, танки, літаки. Тварини подобаються всім. Але якщо я заявлю вільну тему, все почнуть ліпити кішок, - сміється педагог.

Одного разу замахнулися на «святе» - відтворили в мініатюрі Мирський замок. На республіканському конкурсі «Архноваціі» робота Михайла Гребьонкіна посіла друге місце.

Простір для творчості не обмежена, але, щоб не загубитися в ньому, потрібен навик. Основу основ зі становлять чотири методики ліплення: «витягування» сфери, формування пласта, ліплення конуса і циліндра. Навчання починається з простого - яблука.

- Пам'ятаю, як я на першому занятті ліпив то яблуко. Думав, скачати кульки - і вийде фрукт. Але ж ні. Довелося зліпити дві кульки, зробити в кожному виїмки для кісточок, а потім частини з'єднати. Мені процес шалено сподобався, і я захопився, - згадує своє перше знайомство з глиною Михайло Гребьонкін.

Для дорослої людини, запевняє Тамара Валеріївна, досить чотирьох занять, щоб освоїти базову техніку. Дітям часу потрібно побільше. Але з ними і творити набагато цікавіше.

- Пам'ятаю, у нас був хлопчик, який на першому ж уроці, коли всі робили яблуко, зліпив вертоліт. Мене його свобода анітрохи не злякала. Але це був сигнал - з ним треба працювати індивідуально. На жаль, хлопець закинув заняття і переключився на спорт, - навела приклад Дмитрієва.

Методисти, кажучи про позитивні властивості ліплення з глини, згадують розвиток дрібної моторики рук, просторового мислення, фантазії і акуратності. Тамара Валеріївна погоджується, додаючи до списку ще й задоволення від творчості:

- Глина - дивовижний синтез чотирьох стихій: земля, вода, повітря, вогонь. Це спочатку піщана суміш, яку треба розмочити у воді. Потім досягти пластичності маси, щоб вона ліпилася і не прилипала до рук. А далі робіть з нею все, що душі завгодно: від маленького до великого, від рівного до кривого. І вона, м'яка і податлива, ще кілька днів дозволяє себе поправити і лише потім твердне. Правда, робити це потрібно дуже акуратно, інакше розсиплються старання в пісок. Але якщо ми поставимо глину в вогонь, вийде фактично метал. Для дітей цей момент завжди здивування. Він до цих пір захоплює і мене.

Автор: Юлія Цурко. Фото: Юлія Цурко, клуб історичної реконструкції та фехтування

Мітки: «Архітектура. Дизайн. ліплення » дозвілля клуб історичної реконструкції та фехтування гуртки та секції в Гомелі Тамара Дмитрієва творчість школа ірландського і бального історичного танцю

ліплення »   дозвілля   клуб історичної реконструкції та фехтування   гуртки та секції в Гомелі   Тамара Дмитрієва   творчість   школа ірландського і бального історичного танцю

Підпишіться на наш канал в Яндекс.Дзен

Новости