Ліцензія на виробництво алкогольної продукції: умови і порядок отримання

  1. На що дає право ліцензія
  2. Кому і коли потрібна ліцензія
  3. Порядок отримання ліцензії на виробництво алкоголю
  4. Вимоги до одержувачів
  5. Необхідні документи
  6. Етапи отримання ліцензії
  7. Термін дії та продовження
  8. висновок

У Російській Федерації для здійснення окремих видів діяльності потрібно отримати спеціальний дозвіл, передбачений законодавством. Так як спиртовмісна продукція в деякій мірі завдає шкоди здоров'ю громадян, її оборот необхідно регулювати ретельно і дозволяти її виготовляти тільки тим особам, які дотримуються всі необхідні технічні регламенти.

До такої продукції не відносяться пивні напої . Це пов'язано з тим, що алкогольною продукцією в розумінні даної теми воно не є.

На що дає право ліцензія

У Російській Федерації для здійснення окремих видів діяльності потрібно отримати спеціальний дозвіл, передбачений законодавством

Ліцензія на виробництво алкогольної продукції дає комерційної організації право на випуск і обіг виробів, в яких є спирт

У відповідність з нормами цивільного законодавства, на здійснення окремих видів діяльності потрібна ліцензія.

Під нею розуміється письмовий акт, який дозволяє юридичній особі або індивідуальному підприємцю виконувати певну роботу або надавати послугу.

Діяльність, яка дозволяє підприємцю виробляти і реалізовувати алкогольну та іншу продукцію, в якій є спирт, підлягає ліцензуванню за правилами федерального закону від 22.11.95 №171-ФЗ (а саме, глава третя) .

Ліцензія на виробництво алкогольної продукції дає комерційної організації право на випуск і обіг виробів, в яких є спирт.

Можна виділити кілька прав, які можуть бути передбачені ліцензією, описової вище:

  • безпосередній продаж такої продукції;
  • її зберігання;
  • виробництво алкоголю;
  • виробництво алкогольного сировини, в тому числі і етилового спирту.

В рамках цивільного законодавства передбачено, що якщо здійснювати всі вищеописані дії без такого дозволу, це може привести до примусової ліквідації юридичної особи і накладення на нього штрафних санкцій в рамках адміністративного та кримінального законодавства.

Кому і коли потрібна ліцензія

Перш ніж визначити правила видачі такого дозволу, необхідно визначити види ліцензій на алкогольну продукцію.

Перш ніж визначити правила видачі такого дозволу, необхідно визначити види ліцензій на алкогольну продукцію

Існує кілька видів ліцензій на алкогольну продукцію

Можна виділити наступні різновиди:

  1. На оптовий продаж.
  2. На роздріб.
  3. На виробництво і зберігання.

Порядок надання дозволу регулюється ФЗ «Про державне регулювання виробництва і обороту етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції і про обмеження споживання алкогольної продукції» .

У відповідність з законом про ліцензування алкогольної продукції, ліцензія потрібна наступним категоріям осіб: продавцям, виробникам, перевізникам як повноцінно створеного алкоголю, так і спирту та іншої сировини, необхідного для виробництва.

Чи підлягає ліцензуванню наступна торгова продукція:

  1. Спирт виробничий і питної.
  2. Денатурат.
  3. Будь-яка продукція, до складу якої входить спирт (в тому числі і не харчова).
  4. Вино, горілка та ін.
  5. Інші спиртовмісні склади (алкогольні коктейлі).

Порядок отримання ліцензії на виробництво алкоголю

Для того щоб юридична особа мала право на отримання ліцензії на алкоголь, необхідно дотримати деякі вимоги, встановлені законодавством Російської Федерації.

Весь процес отримання ліцензії поділені на деякі етапи. Тільки при дотриманні всіх істотних умов, закріплених для здобувача, можна отримати ліцензію у встановлений термін.

Перш ніж з'ясувати, як отримати ліцензію на виробництво алкоголю, потрібно визначити, який орган займається вирішенням даного питання. Повноважним органом, що діє в даній сфері, є Міністерство промисловості і торгівлі Російської Федерації. Однак не обов'язково звертатися саме в нього.

Увага! Можна подати заяву та пакет потрібних документів і через портал надання державних і муніципальних послуг, що прямо закріплено російським законодавством.

Можна також скористатися поштовим відправленням або передати акти з кур'єром.

Не можна забувати і про державне мито, яка в обов'язковому порядку стягується в цих ситуаціях. Так, наприклад, якщо комерційна організація вирішила продавати алкоголь в своїй торговій точці, то йому доведеться сплатити шістдесят п'ять тисяч рублів, що прямо зазначено податковим законодавством Росії.

Причому, якщо потрібно отримає дозвіл відразу на кілька років, цю грошову суму доведеться сплатити за кожен конкретний рік.

Як правило, для здійснення цієї дії видаються банківські реквізити, за якими потрібно здійснити платіж.

Результатом надання послуги є видача завіреного бланка, іменованого ліцензією. Вона повинна бути підписана начальником міністерства торгівлі або ж його заступником. Бланк має розпізнавальні ознаки, які не дозволяють підробити даний документ.

При використанні підробленого дозволу, законодавством Російської Федерації передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій або ж дискваліфікації на обмежений термін.

Вимоги до одержувачів

Одна з вимог - це наявність необхідного обладнання, призначеного для виробництва

Перш за все, потрібно відзначити, що одержувачем може стати тільки юридична особа. Під ним розуміється фірма, яка належним чином зареєстрована в реєстрі.

Законом передбачені певні вимоги до ліцензування алкогольної діяльності. Це стосується наявності у одержувача наступного:

  • будівель і споруд, необхідних для виготовлення спирту і продукції, куди він входить;
  • необхідного обладнання, призначеного для виробництва.

Крім усього іншого, юридична особа не повинна мати накладених на нього заходів адміністративного та кримінального стягнення, які не дозволяють отримати йому цю ліцензію.

Якщо будуть виявлені хоча б найменші порушення законодавства РФ або його суб'єктів в даній області, ліцензує орган має повне право відмовити претендентові у видачі запитуваної документа. Це позбавляє його права мати алкоголь на своїх вітринах, а також виробляти будь-яку продукцію, до складу якої входить спирт і його основні компоненти.

Дане положення цілком обгрунтовано, тому що при нелегальної реалізації даної продукції (яка, до всього іншого, не відповідає вимогам якості та безпеки) може бути завдано істотної шкоди громадянам, аж до смерті.

Необхідні документи

Основоположним актом, що знаменує отримання ліцензії на продаж алкогольної продукції, є заява від особи, яка відповідає всім вимогам, описаним вище.

У загальному вигляді, заява повинна складатися з наступних елементів:

  1. Найменування юридичної особи.
  2. Його адреса.
  3. Вказівка ​​на суб'єкти РФ, де буде здійснюватися діяльність по виробництву і контролю якості алкоголю.
  4. Дані юридичної особи в області розрахунків (банківські та інші реквізити).
  5. Вказівка ​​на сферу діяльності, яку передбачається здійснювати.
  6. Список документів, що додаються.
  7. Список осіб, на яких покладено відповідальність по контролю за якістю - виробника алкогольної продукції.

Необхідно написати заяву і підготувати пакет документів

Заява може бути подана декількома способами - шляхом особистого відвідування уповноваженого органу або ж через електронний портал. Допускається передача необхідних актів поштою.

Як і для будь-якого іншого юридичного дії, здійснюваного державними органами влади, за видачу ліцензії передбачена сплата державного мита.

Крім заяви суб'єкту, яка бажає одержати даний вид дозволу, необхідно зібрати і підготувати наступний пакет актів:

  • акти про створення юридичної особи;
  • дані з податкового органу;
  • квитанція про сплату мита;
  • довідки та інші документи, які б підтверджували, що у особи, яка бажає отримати ліцензію, є необхідні будівлі та обладнання;
  • дані про наявність в штаті співробітників, які мають право здійснювати цей вид діяльності.

Слід зазначити, що деякі акти обов'язково повинні бути представлені в оригіналі, для інших же допускаються завірені копії.

Так, наприклад, в оригінальному вигляді потрібно передати виписку з реєстру юридичних осіб, довідки від уповноважених державних органів про відповідність організації встановленим вимогам і ін. Інші документи можна надати у вигляді копій.

Етапи отримання ліцензії

Як було зазначено вище, для того, щоб отримати ліцензію на виробництво спирту та іншої аналогічної продукції, необхідно дотримати деякі етапи:

  1. Подача документів і заяви.
  2. Розгляд всього цього уповноваженими органами.
  3. Винесення рішення Міністерством.

Потрібно пам'ятати і про терміни розгляду заявки. За будь-якого виду ліцензії на алкоголь, вони не можуть перевищувати сорока п'яти днів.

При цьому якщо немає ніяких порушень, то ліцензія видається в двотижневий термін.

Якщо за підсумком розгляду заяви у видачі ліцензії було відмовлено, юридична особа має право оскаржити це. Для цього необхідно звернутися в органи суду шляхом подання позовної заяви. Справи такого роду розглядаються в термін, що не перевищує одного місяця.

За позитивного результату подій, рішення органа, що ліцензує скасовується, і його зобов'язують здійснити реєстраційні дії і видати потрібний документ.

Якщо відмова у видачі ліцензії був дійсно законним, то юридична особа позбавляється права на вчинення дій по виробництву і продажу алкогольної продукції.

Термін дії та продовження

Термін дії ліцензії може становити від 1 до 5 років

На відміну від ліцензій іншого роду, наприклад, потрібну при виробництві ліків, дозвіл на виготовлення і продаж алкогольної та іншої спиртовмісної продукції видається тільки на чітко визначений термін - від 1 до 5 років. Все залежить від того, навіщо саме вона видається (оптовий продаж, роздріб, виробництво).

Термін вказується на самій ліцензії. Після того, як він закінчився, вчинення будь-яких дій з алкогольною продукцією є незаконним. Юридичні особи можуть бути притягнуті як до кримінальної, так і до адміністративної відповідальності.

Якщо після закінчення терміну дії дозволу юридична особа бажає продовжувати займатися діяльністю з обігу і реалізації спиртовмісної продукції, то необхідно знову звернутися до органу, який і видав первинний дозвіл. Вже немає необхідності надавати той пакет документів, який описувався вище. Досить наявність наступних актів:

  • заяви на продовження;
  • відомостей про раніше виданих документах.

Крім продовження дозволу, можливо його також і переоформити. Це має місце, коли юридична особа змінила організаційно - правову форму, втратило бланк документа і в інших ситуаціях, передбачених нормативними актами Російської Федерації.

Для цього, особі потрібно подати заяву, а також навести докази того, що ліцензію дійсно необхідно переоформити.

висновок

Таким чином, ліцензія на продаж алкогольної продукції видається спеціально уповноваженим органом і на певний термін. Для того щоб юридична особа мала право стати її володарем, потрібно дотриматися всіх вимог, передбачені законом про ліцензійної діяльності.

Новости