Ліцензування для віртуальних машин

Щось давно ми не вивчали аспекти Microsoft-ліцензування і не рахували гроші дядька Білла Щось давно ми не вивчали аспекти Microsoft-ліцензування і не рахували гроші дядька Білла   Сьогодні буде чергова серія, присвячена ліцензуванню таких модних нині віртуальних машин, точніше ОС, що працюють на цих самих віртуальних машинах Сьогодні буде чергова серія, присвячена ліцензуванню таких модних нині віртуальних машин, точніше ОС, що працюють на цих самих віртуальних машинах.

Отже, загальна установка Microsoft (та й більшості виробників софту) говорить, що ліцензію потрібно купувати як на ОС, що працює на хост-машині, так і на віртуальній машині. При цьому, якщо на одному сервері у вас експлуатується 5 віртуальних машин (для зручності припустимо, що ОС на всіх одна і та ж), то вам потрібно купити 6 ліцензій на цю ОС. Все це вірно, але лише частково. Сама Microsoft розміщує у себе на сайті ось таку інформацію , Яку ми відразу узагальнимо в табличку.

ПродуктКількість VMКількість ліцензійЦіна ліцензіїTCO для однієї VMОптимальна кількість VM1 ліцензія дозволяє установку ...

Windows Server Standard 10 10 $ 771 $ 1081 немає на 1 хост-машині і на 1 VM Windows Server Enterprise 10 7 $ 2505 $ 2063.5 немає (4) на 1 хост-машині і на 4 VM Windows Server Datacenter 10 4 $ 2555 $ 1022 10 на 1 хост-машині і на необмеженій кол-ве VM

Умови експерименту / розрахунку:

  • вказані рекомендовані роздрібні ціни Microsoft OLP No Level без SA;

  • на хост-машині і всіх віртуальних машинах ставиться одна і та ж ОС;

  • сервер містить 4 процесора (найбільш типова конфігурація в даний час);

  • TCO таких можна назвати умовно, тут це вартість ліцензування ОС на одну VM;

  • в розрахунок TCO включено 100 Device CAL в тих випадках, де вони необхідні;

  • Оптимальна кількість VM - це чисто VM, при якому вартість ліцензування одного VM стає нижче вартості однієї ліцензії на Windows Server Standard.

Таким чином, при організації серйозного віртуального дата-центру, що містить десятки віртуальних машин, економічно вигідним стає придбання Windows Server Datacenter.

З Microsoft SQL Server ситуація ще радісніше: ліцензування на основі серверних ліцензій здійснюється за загальними правилами, тобто на кожну віртуальну машину потрібно купувати окрему ліцензію на SQL Server. Однак при ліцензуванні на процесор ліцензії купуються ТІЛЬКИ для фізичних процесорів! Таким чином, якщо ми беремо все той же 4-х процесорний сервер і ставимо на нього 2 віртуальних машини з SQL-серверами, ми отримуємо ліцензії в 2 рази дешевше! Проведемо аналогічне порівняння (всі умови ті ж, що і раніше).

ПродуктКількість VMКількість ліцензійЦіна ліцензіїTCO для однієї VMОптимальна кількість VMПримітка

SQL Server Standard (Srv Lic) 10 10 $ 941 $ 2651 немає + 100 Device CAL SQL Server Enterprise (Srv Lic) 10 10 $ 9017 $ 10727 немає + 100 Device CAL SQL Server Enterprise (Proc Lic) 10 4 $ 25405 $ 10162 39 (10)

В цілому виходить, що ситуація з SQL Server не так однозначна, наскільки з Windows Server, але тенденція також в наявності: використання потужного сервера в якості хост-машини дозволяє набагато ефективніше розміщувати на ньому багато дрібних (що не дають велике навантаження) SQL-серверів.

Новости