Лікар емігрував до Скандинавії: гідна зарплата і піврічний відпустку

В інтерв'ю DELFI Даубарас розповів про умови роботи медичного персоналу в Скандинавії і висловив жаль, що положення лікарів в Литві не покращився.

На його думку, ситуація зміниться тільки тоді, коли лікарі вийдуть на вулиці.

Хірург Даубарас покинув Литву в лютому 2010 року. До цього він працював в Каунаській клінічної лікарні, Литовському університеті медичних наук і трьох інших установах.

"Я їхав після кризи 2008 року, коли ситуація в країні змінилася. Я працював в п'яти місцях, заробляв, але у мене не було вільного часу, а поїхав, отримавши гарну пропозицію", - говорить Даубарас.

Спочатку він відправився в Данію, де вже працювали його друзі дитинства. Після прибуття в лікарню містечка Тистед в Північній Данії, Даубарас тут виявив 14 литовських лікарів. Коли він прийшов на співбесіду, то його в той же день запитали, коли він може почати роботу.

Даубарас на той момент не говорив по-датському, але це не було перешкодою: коли данцям потрібні доктора, вони створюють хороші умови і піклуються про персонал. Датському мови його вчив учитель прямо в лікарні, крім того, два рази на тиждень він відвідував курси в мовній школі. Все це було безкоштовно.

Литовцеві необхідно було вивчити не тільки мову і комп'ютерну систему лікарні, а й медичні предмети - наприклад, навчитися виконувати ендоскопію. У Литві це робить фахівець цієї області, в Данії - самі хірурги.

У Данії Даубарас провів три з половиною роки.

Працює повний робочий день, а півроку вільний

В інтерв'ю DELFI Даубарас розповів про умови роботи медичного персоналу в Скандинавії і висловив жаль, що положення лікарів в Литві не покращився

Virmantas Daubaras

© DELFI / Mindaugas Jackevičius

Коли іракський колега литовця відправився в Норвегію і почав розхвалювати тамтешні природу і умови роботи, Даубарас почав розглядати можливість випробувати норвезьку систему охорони здоров'я. Крім того, датська і норвезький мови дуже схожі. Литовець знайшов оголошення, що в лікарні Тронхейма потрібен тимчасовий працівник на три місяці. Лікарню Оркангера, де він повинен був працювати, очолює литовський хірург.

"Я приїхав, ми подружилися. Керівник відділу - один з перших вільнюсцев, який поїхав працювати до Норвегії. Я працюю тут рівно дев'ять місяців і задоволений всім в своїй роботі - високою активністю, широким спектром операцій на черевній порожнині, працьовитої і щирою командою. І все це в маленькій лікарні, тут платили за роботу в надурочний час, але було мало вільних днів, щоб можна було їхати додому в Литву ", - розповів співрозмовник, якому через деякий час було запропоновано перейти в лікарню Телемарк в Нотодене.

Тут Даубарас працює з ще одним литовським хірургом.

"Хороші умови, не потрібно турбуватися про нестачу в чому-небудь, якщо ви хочете спробувати щось нове, якщо вам потрібні спеціальні інструменти, кошти, то ти говориш і все буде. Ніхто нічого не говорить і з приводу необхідних аналізів. Співробітники зазвичай мають від трьох до семи тижнів вільних днів плюс п'ять тижнів відпустки, а мій графік особливий - у мене майже півроку вільні. Це результат активної роботи та чергувань. Я працюю 107% навантаження, і створені, ймовірно, одні з кращих умов в нашій лікарні " , - розповів лікар, чий робочий день длітс з 8 до 15.30 год.

Дивує обсяг роботи санітарок

У Норвегії, як і у всій Скандинавії, умови роботи залежать від того, наскільки висока потреба в працівника. Стандартні умови - базова заробітна плата з невеликими відмінностями в залежності від лікарні - однакові для всіх, працюєш ти в центральній або районної лікарні. Тим часом, додаткові виплати в залежності від наукового ступеня, активності, витрат на поїздки і проживання, графік роботи і понаднормові, а також чергування узгоджуються з роботодавцем при трудоуствройстве.

"Сімейним лікарям платять найвищі зарплати. Вони отримують за кожну виконувану роботу - за аналіз крові, будь-яке втручання, відправку аналізів. Тим часом, зарплати сімейних лікарів в Литві одні з найнижчих", - пояснює Даубарас.

У Норвегії є велика кількість допоміжного персоналу - санітарок і помічниць. Іноді литовцеві здається, що їх більше в відділенні, ніж пацієнтів. Наприклад, навантаження медсестри становить 6-8 пацієнтів, у відділенні інтенсивної терапії одна медсестра зазвичай обслуговує одного пацієнта, і у всіх є помічники. Тим часом, в Литві на 40 пацієнтів доводилося 2 медсестри і одна помічниця.

Завдяки гнучким графіком роботи Даубарас щомісяця приїжджає в Литву . Зазвичай він працює дві або три тижні в місяць. Графік роботи складається на рік вперед, тому його легко планувати.

Новости