Лікар: права, обов'язки, відповідальність

  1. зміст вступ Лікар в медичній організації Лікар і пацієнт: права, обов'язки Лікар і роботодавець:...
  2. Лікар в медичній організації
  3. Лікар і пацієнт: права, обов'язки
  4. Лікар і роботодавець: права, обов'язки
  5. Юридична відповідальність лікаря
  6. Дисциплінарна відповідальність лікаря
  7. Матеріальна відповідальність лікаря
  8. приватний лікар
  9. Приватний лікар і пацієнт: права, обов'язки
  10. Юридична відповідальність лікаря з
  11. висновок

зміст

вступ
Лікар в медичній організації
Лікар і пацієнт: права, обов'язки
Лікар і роботодавець: права, обов'язки
Юридична відповідальність лікаря
Дисциплінарна відповідальність лікаря
Матеріальна відповідальність лікаря
приватний лікар
Приватний лікар і пацієнт: права, обов'язки
Юридична відповідальність лікаря з
висновок

вступ

Ст. 58 Основ законодавства РФ про охорону здоров'я громадян встановлює, що лікуючий лікар - це лікар, який надає медичну допомогу пацієнту в період його спостереження і лікування в медичній організації, а також лікар, який займається приватною практикою, тобто лікуючий лікар може працювати в медичній організації в рамках трудових правовідносин і реалізації трудової функції, або мати статус індивідуального підприємця, бути суб'єктом підприємницької діяльності та надавати медичні послуги в рамках цивільного обороту.

У першому випадку лікуючий лікар отримує заробітну плату від роботодавця, в другому випадку дохід від реалізації медичної послуги, хоча в обох випадках джерелом добробуту є спеціальні знання і вміння лікаря, отримані в рамках базової освіти, підвищення кваліфікації, напрацювання навичок і практичного досвіду (рис. 1), які затребувані суспільством вигляді попиту на вже ідентифіковані або передбачувано потреби. Якщо говорити більш чітко, то лікар продає себе або роботодавцю, або кінцевого одержувача медичної послуги. Нічого ганебного в цьому немає, тому що ми живемо в ринкових відносинах, де кожен з нас мільйони разів виступає в якості продавця або ж покупця.

Втім, лікаря не заборонено законом поєднувати і те й інше відразу: до обіду працювати за трудовим договором в поліклініці, після обіду приймати у себе в офісі і надавати платні медичні послуги.

Втім, лікаря не заборонено законом поєднувати і те й інше відразу: до обіду працювати за трудовим договором в поліклініці, після обіду приймати у себе в офісі і надавати платні медичні послуги

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 1

І в першому і в другому випадку лікуючий лікар має певним правовим статусом, під яким розуміється правове становище, що характеризується і визначається правами і обов'язками, відповідальністю, повноваженнями, що випливають із законодавчих і нормативних актів.

Лікар в медичній організації

Працюючи в медичній організації призначеної для надання медичної допомоги або медичних послуг лікуючий лікар вступає в правовідносини з пацієнтом і роботодавцем (рис.2) Саме з цих позицій будується зміст статті.

2) Саме з цих позицій будується зміст статті

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 2

Лікар і пацієнт: права, обов'язки

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 3

Правовідносини лікаря і пацієнта регулюються численними нормативно-правовими актами, головним серед яких виступають Основи законодавства РФ про охорону здоров'я громадян . Головні обов'язки лікаря по відношенню до пацієнта вказані на малюнку 4, права на малюнку 5.

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 4

4

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 5

Лікуючий лікар має загально правовим статусом особистості. Його честь, гідність, ділова репутація, особистісна недоторканність знаходиться під захистом закону.

Посягання з боку пацієнта на названі права і нематеріальні блага лікаря тягнуть кримінальну , адміністративну , громадянську (майнову) відповідальність пацієнта.

дивіться Цивільно-правовий спосіб захисту честі, гідності та ділової репутації лікаря

Лікар і роботодавець: права, обов'язки

Правовідносини з роботодавцем регулюються нормами трудового права, в більшості своїй викладеними в Трудовому кодексі РФ.

Основоположним для правовідносин є трудовий договір - угоду між роботодавцем і працівником, відповідно до якого роботодавець зобов'язується надати працівникові роботу за обумовленою трудової функції, забезпечити умови праці, передбачені трудовим законодавством і іншими нормативними правовими актами, що містять норми трудового права, колективним договором, угодами, локальними нормативними актами і цією угодою, своєчасно і в повному обсязі виплачувати працівникові заробітну плату, а рабо нік зобов'язується особисто виконувати визначену цією угодою трудову функцію, дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, що діють у даного роботодавця.

Трудова функція лікаря (робота за посадою відповідно до штатного розкладу, професії, спеціальності з вказівкою кваліфікації; конкретний вид доручається працівникові роботи) в цілому кореспондує обов'язків лікаря, встановленим Основами законодавства РФ про охорону здоров'я громадян (Рис.4)

Правовідносини сторін трудового договору носять двоїстий характер, виступаючи одночасно як права і обов'язки по відношенню один до одного (рис.5).

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 6

Лікар зобов'язаний виконувати трудову функцію, але одночасно має право на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, включаючи навчання новим професіям і спеціальностям.

Роботодавець зобов'язаний виплачувати заробітну плату працівнику, але одночасно має право залучати працівника до надурочних робіт.

Основоположні права і обов'язки лікаря вказані на малюнках 7 і 8

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 7

7

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 8

При посяганні на трудові права лікаря законодавець встановив наступні способи захисту прав і свобод (рис.9)

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис.9

Юридична відповідальність лікаря

Невиконання, неналежне трудових обов'язків тягне юридичну відповідальність лікаря, що підрозділяється на матеріальну, дисциплінарну, кримінальну , Яка визначається несприятливими наслідками, що настали з вини лікаря у роботодавця або третіх осіб (рис.10).

10)

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис.10

про кримінальної відповідальності лікуючого лікаря викладено в статті Лікарська помилка: кримінальна відповідальність .

Дисциплінарна відповідальність лікаря

За вчинення дисциплінарного проступку, тобто невиконання або неналежне виконання лікарем з його вини покладених на нього трудових обов'язків, роботодавець має право застосувати до лікаря дисциплінарні стягнення (рис. 11)

11)

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 11

Матеріальна відповідальність лікаря

Матеріальна відповідальність лікаря за шкоду, заподіяну роботодавцю, включає в себе обов'язок відшкодувати роботодавцю проведені ним виплати на відшкодування шкоди, заподіяної лікарем третім особам (в даній статті під третьою особою мається на увазі пацієнт).

За загальним правилом лікар несе матеріальну відповідальність в розмірі середньомісячного заробітку, за винятком спеціально обумовлених випадків (рис.12).

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис.12

З урахуванням того, що в охорону здоров'я очікуються зміни, які посилюють юридичну відповідальність за веденням медичної діяльності обвинувальний вирок лікарю буде означати його повну матеріальну відповідальність, в т.ч. не виключено і банкрутство .

приватний лікар

Приватний лікар займається медичним бізнесом , Відповідно на його загальні правовідносини з пацієнтом, в цілому подібні правовідносин з пацієнтом лікаря медичної організації накладаються певні обмеження, обумовлені нормами цивільного права передбачають товарообмін за загальним правилом.

Обсяг і зміст показного обстеження і лікування пацієнта; запрошення консультантів і організація консиліум можливо тільки на основі зустрінутого надання оплати з боку пацієнт або третіх осіб.

В цілому правовідносини між частнопрактикующим лікарем і пацієнтом регулюються договором на надання медичних послуг . Можна виділити загальні обов'язки лікаря з перед пацієнтом (рис.13) і його вкрай нечисленні права (рис.14)

Приватний лікар і пацієнт: права, обов'язки

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис. 13

13

Лікар: права, обов'язки, відповідальність - Рис.14

Юридична відповідальність лікаря з

За невиконання, неналежне виконання договірних зобов'язань, заподіяння шкоди в залежності від наступили несприятливих наслідків приватно практикуючий лікар несе юридичну відповідальність, перед державою:

- адміністративну відповідальність ;

- кримінальну відповідальність ;
перед пацієнтом:

- громадянську (майнову) відповідальність за допомогою відшкодування завданих пацієнтові збитків.

Слід зазначити, що в рамках цивільної (майнової) відповідальності приватно практикуючий лікар відповідає за своїми зобов'язаннями всім своїм майном, за винятком майна, на яке відповідно до закону не може бути звернено стягнення.

висновок

Таким чином, правовий статус лікаря може бути різним, проте, надаючи медичну допомогу або реалізуючи медичну послугу, лікар все одно перебуває під впливом різних правових норм, недотримання яких тягне юридичну відповідальність або зачіпає охоронювані права та інтереси лікаря.

Юридичні послуги лікарів , Що надаються Центром медичного права - реальна можливість розібратися в усіх хитросплетіннях правових норм і отримати кваліфіковане правовий супровід прав та інтересів лікаря.

Коментарі:

Новости