Лікнеп: як з'явився спорт-шик і чому він знову набирає популярність

Р едакція bit.ua розбирається, у чому «сіль» стилю спорт-шик і як він дійшов до нас.

Бум захоплення спортивним стилем припав на 80-і роки: чоловіки накачували гори м'язів в спортзалі, а жінки почали повально займатися шейпінгом і аеробікою. Одяг для спортивних занять все частіше з'являлася за межами гімнастичних залів. Так, з баскетболу в «великий гардероб» перебралися довгі майки і високі кросівки, з бодібілдингу - футболки oversized, з лижного спорту - в'язані светри з візерунками і шапки, а з аеробіки - легінси, боді і кроп-топи. Образи було прийнято доповнювати яскравими аксесуарами: масивними пластмасовими прикрасами, кислотними пов'язками для волосся, об'ємними сумками.

У 2004 році спортивний стиль отримав «друге дихання» завдяки трансформації в новий напрямок - спорт-шик. «Піонерами» у ньому стали Мадонна, Дженніфер Лопес, Ріанна і Періс Хілтон, які виходили в світ в штанях з лампасами і кросівках на танкетці. Трохи пізніше стало зрозуміло, що спорт-шик - це мікс зручного спортивного лука і яскравого гламурного. У той час образ в такому стилі був чи не найкращим рішенням для вечірки або походу в нічний клуб - потрібно було просто навчитися правильно «жонглювати» комбінаціями з футболок, туфель на шпильках, трикотажних спідниць і майок зі стразами.

У той час образ в такому стилі був чи не найкращим рішенням для вечірки або походу в нічний клуб - потрібно було просто навчитися правильно «жонглювати» комбінаціями з футболок, туфель на шпильках, трикотажних спідниць і майок зі стразами

Сьогодні спорт-шик пережив трансформацію: його зростаючу популярність можна пояснити тенденцією до здорового способу життя. Чим відрізняється ця версія-2015 від попередньої? По-перше, спорт-шик став більше схожим на спорт-casual: ми відмовилися від шпильок на користь стильних кросівок, парки почали носити з трикотажними сукнями, а клатчі проміняли на зручні рюкзаки. Крім того, в нашій мові все частіше почали зустрічатися слова «світшоти», «бомбер», «худі».

Дизайнери, які сьогодні розробляють речі в спортивному стилі, віддають перевагу тканинам двох видів: або натуральним (бавовна, шерсть, трикотаж), або технологічним синтетичних матеріалів, які володіють особливими характеристиками (наприклад, відштовхують вологу або утримують тепло).

Дизайнери, які сьогодні розробляють речі в спортивному стилі, віддають перевагу тканинам двох видів: або натуральним (бавовна, шерсть, трикотаж), або технологічним синтетичних матеріалів, які володіють особливими характеристиками (наприклад, відштовхують вологу або утримують тепло)

Що стосується крою, то тут переважають речі прямого, вільного або трапецієподібного силуету. Найчастіше, облягаючий одяг прийнято комбінувати з об'ємною, щоб не створювати ефект тренувального костюма.

Базові речі, за допомогою яких можна створити цибулю в стилі спорт-шик, є майже в кожному гардеробі: це майки та футболки, кардигани, трикотажні светри, плаття, вільні брюки, парку або пуховик. Головне тут - деталі. Варто звернути увагу на капюшони, коміри-хомути, накладні кишені, варіації лампасів, фігурні блискавки і вставки з незвичайних матеріалів (наприклад, сітки або неопрена).

Варто звернути увагу на капюшони, коміри-хомути, накладні кишені, варіації лампасів, фігурні блискавки і вставки з незвичайних матеріалів (наприклад, сітки або неопрена)

Ще одна примітна особливість спортивного стилю - поєднання різних фактур і матеріалів. Лайкра може спокійно уживатися з шерстю, шкіра - з трикотажем, а фліс - з плащової тканини. Актуальні колірні поєднання завжди можна підглянути на Тижнях моди. У цьому сезоні, наприклад, актуальні речі або темних відтінків (як монохромні, так і з вкрапленнями неонових елементів), або бежево-зелених - в стилі сафарі. Що стосується принтів, то вже другий рік поспіль дизайнери віддають перевагу графіці і геометрії, не оминаючи стороною і аплікації.

Обов'язковими атрибутами спорт-шику є «правильні» аксесуари. Це можуть бути об'ємні сумки-тоут, напівспортивна взуття, трикотажні або в'язані гетри, бейсболки, каучукові браслети.

Це можуть бути об'ємні сумки-тоут, напівспортивна взуття, трикотажні або в'язані гетри, бейсболки, каучукові браслети

Придбати одяг в стилі спорт-шик можна в магазинах Dirk Bikkembergs в Києві в ТРЦ «Атмосфера» (Столичне шосе, 103) і в бутіку One Group (вул. Горького, 34) - там діє дисконтна накопичувальна програма.

Facebook

Чим відрізняється ця версія-2015 від попередньої?

Новости