Лікування головного болю

  1. Причини виникнення головного болю
  2. Види головних болів
  3. Лікування головних болів

Рекомендоване лікування: Цефаліс (краплі ЕДАС-109 ) Або Цефалус (гранули ЕДАС-909 )

зміст

На нашій планеті навряд чи знайдеться людина, у якого ніколи в житті не боліла б голова. З головним болем знайомі всі без винятку категорії людей. Буває, що вона приходить «сама по собі», але частіше - як симптом якогось захворювання. Природу головного болю (цефалгії) намагалися зрозуміти і вивчити, починаючи з найдавніших часів. Однак і по сьогоднішній день далеко не всі таємниці розкрито, а що стосується мігрені, то суперечки з приводу цього різновиду головних болів не припиняються досі. Цей вид головного болю до сих пір мало вивчений, але сьогодні достовірно відомо, що жінки страждають від неї в три рази частіше за чоловіків, а прояви мігрені особливо яскраво виражені на тлі циклічних гормональних змін в жіночому організмі

Причини виникнення головного болю

Дивно, але головний біль не є тим, що нам здається. Здебільшого люди вважають, що джерело болю - головний мозок. Разом з тим, в головному і спинному мозку, які є нічим іншим, як сплетіння нервових клітин, немає больових рецепторів. Тобто, всередині голови боліти нічому. Звідки тоді виникають ті численні види болю, про які всі знають не з чуток?

Виявляється, на голові і шиї є дев'ять чутливих до болю зон, які і є джерелами неприємних відчуттів різної інтенсивності, які ми звикли називати головним болем. Серед них окістя черепа, м'язи обличчя і голови, шкіра і кровоносні судини, нерви і очі, носові пазухи і слизові оболонки.

Серед них окістя черепа, м'язи обличчя і голови, шкіра і кровоносні судини, нерви і очі, носові пазухи і слизові оболонки

Причин виникнення головного болю може бути безліч. Основні з них такі:

  • спадково обумовлена ​​схильність до мігрені;
  • тривала монотонна робота в сидячому положенні, яка викликає спазми судин, що живлять головний мозок, м'язи голови і шиї;
  • переохолодження чи перегрівання;
  • тривале перебування в задушливому приміщенні / транспорті;
  • токсичні форми інфекційних захворювань;
  • зміни внутрішньочерепного тиску;
  • хвороби очей, м'язів і нервів особи;
  • запальні процеси в твердих оболонках головного мозку;
  • пошкодження судин головного мозку;
  • схильність до тромбозів;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • отруєння чадним газом та іншими токсинами;
  • травми голови, шиї, обличчя та струсу головного мозку;
  • загальна інтоксикація організму.

Існують і інші причини виникнення головного болю. Так, відомі випадки больових нападів нез'ясованої етіології, які трапляються у абсолютно здорових людей і проходять так само несподівано, як починаються. Нерідкі ситуації, коли головний біль посилюється через те, що людина приймає занадто багато анальгетиків - в медичній термінології її називають «абузусних». Такий головний біль - не рідкість у сучасних людей, які дуже часто вдаються до допомоги анальгетиків при найменшому нездужанні. Механізм розвитку хвороби є замкнуте коло: надмірний прийом ліків призводить до болю, яку людина намагається усунути шляхом прийому ще більших доз ліків. Лікування недуги полягає в першу чергу в скасуванні лікарських препаратів.

Види головних болів

Голова може боліти по-різному. Розрізняють болі різної інтенсивності і тривалості, біль може зосереджуватися в різних областях голови, обличчя та шиї, бути пульсуючим або монотонною. У сучасному розумінні вченими виділено шість видів головного болю.

У сучасному розумінні вченими виділено шість видів головного болю

  • Центральна головний біль розвивається на тлі дисфункції системи кори головного мозку, яка контролює розвиток больового синдрому і переважної його при досягненні певного порогу. При зниженні її працездатності навіть незначний подразник призводить до неадекватного зростання інтенсивності болю;
  • Судинна головний біль, пов'язаний з порушенням тонусу артерій і вен, при яких відбувається зміна кровотоку і зниження рівня кисню в крові (гіпоксія);
  • Головний біль напруги, що викликається спазмом м'язів шиї і потиличної області (часто буває у працюючих за комп'ютерами);
  • Ликвородинамических головний біль, яка виникає через зміни внутрішньочерепного тиску (підвищення або зниження);
  • Невралгічна головний біль, що виникає внаслідок подразнення нервових рецепторів зовнішніми або внутрішніми впливами;
  • Змішана головний біль - характеризується одночасно кількома видами болю, що виникають одночасно.

Який би не був характер головного болю, терпіти її не можна. Деякі больові відчуття бувають занадто сильними і можуть привести до шокового стану, а, наприклад, громоподібний біль або біль в поєднанні з тимчасовим паралічем кінцівок є ознаками крововиливу. Такого хворого треба негайно госпіталізувати, провести повне обстеження і призначити лікування.

Інші види головного болю загрози життю не становлять і їх напади можна легко купірувати за допомогою недорогих препаратів. Проте, завжди необхідно консультуватися з лікарем з приводу виникнення болю і дотримуватися схеми лікування, встановленої фахівцем.

Лікування головних болів

Так як всі види головних болів поділяються на два великі класи - первинні і вторинні, то методики їх лікування розрізняються. Під первинними болями розуміють мігрень і болі м'язового напруги (кластерна головний біль). Всі інші відносять до вторинних. Основні способи лікування первинних головних болів - прийом анальгетиків різних видів. Останнім часом з'явилися дорогі препарати, що сприяють швидкому зняттю симптомів мігрені, що істотно поліпшило якість життя страждають цим захворюванням.

Вторинні головні болі, які є наслідком розвитку інших хвороб, лікують, виходячи зі встановленого діагнозу. Наприклад, головний біль при грипі лікують фактично противірусними препаратами, так як вона є наслідком інтоксикації організму в результаті діяльності вірусу грипу.

Поряд з анальгетиками і нестероїдними протизапальними препаратами ефективними часто виявляються гомеопатичні лікарські засоби. Так, при мігрені і головного болю напруги лікарі рекомендують приймати комплексні препарати Цефаліс ЕДАС-109 краплі або Цефалус ЕДАС-909 гранули за певною схемою - по 5-7 крапель / гранул через кожні 15-20 хв при перших ознаках епізодах головного болю до її припинення (але не більше 5 прийомів), або розчинити 25-29 крапель / гранул в 250 мл води і приймати маленькими порціями через 10-15 хв. протягом 2-3 годин.

Якщо вас турбують часті головні болі, то варто переглянути свій спосіб життя і знайти в повсякденному розпорядку час для прогулянок на свіжому повітрі і дозованого фізичного навантаження (ранкова гімнастика, плавання в басейні, шведська ходьба і ін.). Крім того, рекомендується зменшити час роботи за комп'ютером і приділяти більше часу сну.

Крім того, рекомендується зменшити час роботи за комп'ютером і приділяти більше часу сну

Рекомендоване лікування: Цефаліс (краплі ЕДАС-109 ) Або Цефалус (гранули ЕДАС-909 )

Звідки тоді виникають ті численні види болю, про які всі знають не з чуток?

Новости