Лікування симптомів риніту і нежиті за допомогою гомеопатії

  1. Різновиди ринітів і причини їх виникнення
  2. симптоми ринітів
  3. лікування ринітів

Рекомендоване лікування: Рінітол ( ЕДАС-131 краплі назальні)

Ця хвороба відноситься до числа найбільш поширених. Риніт, або нежить, переніс, мабуть, кожна людина в Росії хоча б один раз в житті. Втім, для решти світу дані статистики не сильно відрізняються. Крім того, що риніт є самостійним захворюванням, він часто супроводжує інші хвороби, будучи вторинним ознакою багатьох з них.

Крім того, що риніт є самостійним захворюванням, він часто супроводжує інші хвороби, будучи вторинним ознакою багатьох з них

При всій буденності нежиті і, здавалося б, його безневинність, вчені поділяють його на кілька видів, кожному з яких притаманні певні відмінності і особливості, а так само частота поширення серед різних груп населення. Незважаючи на розхожий вислів про те, що якщо лікувати нежить, то він проходить за сім днів, а якщо не лікувати, то за тиждень, риніт лікувати потрібно. Причому, робити це треба правильно. В іншому випадку є ризик переходу захворювання в хронічну форму або в одне з безлічі ускладнень.

Різновиди ринітів і причини їх виникнення

Під ринітом прийнято розуміти запалення слизової оболонки носа. Воно може наступати в результаті інвазії мікробів і вірусів, дії дратівливих чинників виробництва і навколишнього середовища (пил, алергени, хімічні речовини, дим, шкідливі випари), холодного повітря, води і т.п. За інтенсивністю початку захворювання і його тривалості риніти поділяють на гострі і хронічні.

Під гострим ринітом розуміють в більшості випадків добре знайоме всім нам стан, коли в силу вищевказаних причин починається нежить, який повністю проходить через 10-12 днів без будь-яких наслідків для організму. Однак в деяких ситуаціях гостра форма риніту може перейти в хронічну. Тоді для позбавлення від нежиті потрібно набагато більше зусиль і часу.

На відміну від гострого риніту різновидів хронічного нежитю значно більше. До їх числа відносять:

  • Катаральний риніт, що виникає на тлі загального зниження імунного статусу, роботи у важких умовах забрудненого повітря, частих ЛОР захворюваннях;
  • Гіпертрофічний риніт. Виникає як ускладнення при хронічних запальних процесах: аденоїдах, синуситах, тонзилітах і в результаті постійного роздратування порожнини носа хімічними речовинами. Характеризується заміщенням тканин слизової оболонки носової порожнини сполучною тканиною з наступним їх розростанням, що призводить до постійної закладеності носа і неприємних наслідків у вигляді постійних головних болів і гнусавости голосу;
  • Атрофічний риніт. Виявляється у вигляді постійної сухості в носі і утворенням кірок. При цьому в слизовій носової порожнини переважають атрофічні процеси. Причини, що провокують початок атрофічного риніту: спадковість, вплив холодного повітря, тютюнової, силікатної або цементного пилу, часті гострі риніти;
  • Смердючий атрофічний риніт. Різновид атрофічного риніту, при якій процеси деградації слизової оболонки носової порожнини приймають абсолютний характер. Сама вона сильно стоншується, а утворюються корки мають неприємний гнильний запах;
  • Вазомоторний риніт розвивається як ускладнення ряду захворювань: гіпотонія, нейроциркуляторна дистонія, деякі види ендокринних розладів;
  • Медикаментозний риніт. Причинами його виникнення є деякі лікарські препарати. Механізм розвитку медикаментозного риніту схожий з алергічними процесами.

симптоми ринітів

Класичний гострий риніт починається з неприємних відчуттів в порожнині носа, сухості, печіння. Потім починається чхання, з'являються мізерні виділення з носа, інтенсивність яких поступово наростає, досягаючи максимуму кілька днів після початку захворювання. Далі характер виділень змінюється. Вони стають густими, набувають слизисто-гнійний вигляд, але з кожним днем ​​самопочуття хворого поліпшується аж до повного одужання.

Хронічні риніти мають різні симптоми. Так, хворі на хронічний атрофічним ринітом скаржаться на корки в носі, зниження нюху. Для вазомоторного риніту характерні повторюється закладеність носа вранці, інтенсивне чхання, що супроводжується рясними виділеннями. Катаральний риніт відрізняється полегшенням дихання при зміні пози, фізичні вправи або роботі.

В іншому симптоми хронічних ринітів схожі. Це постійна закладеність носа, рясні, помірні або мізерні виділення, кірки в носі, атрофована в більшій чи меншій мірі слизова порожнини носа. Далеко не всі види хронічних ринітів безпечні для здоров'я. Багато з них в період загострення можуть провокувати гайморит, синусит і навіть пневмонію. Тому правильному лікуванню нежиті варто приділити належну увагу.

лікування ринітів

Гострий риніт добре піддається лікуванню медикаментозними, в тому числі, гомеопатичними препаратами. Однак багато хто з нас, займаючись самолікуванням нежиті, вдаються до вживання антибіотиків, що виправдано тільки в разі, коли хвороба розвивається внаслідок інвазії мікробами. Якщо має місце вірусна етіологія, то прийом антибіотиків не призведе до поліпшення стану хворого.

Крім лікарських препаратів при гострому риніті показані відволікаючі процедури на зразок гірчичників, що накладаються на ікри, сеанси ультрафіолетового опромінення підошов або теплі ножні ванни. Поряд з цими заходами лікарі призначають судинозвужувальні препарати, за допомогою яких знижується обсяг виділень з носа.

Лікування хронічних ринітів вимагає істотних зусиль і терпіння. Особливо, якщо мова йде про атрофічних ринітах, природа яких до сьогоднішнього дня вивчена не повністю. Разом з тим, для полегшення стану хворих, особливо в разі смердючого атрофічного риніту, який доставляє великі незручності оточуючим і родичам розроблені і застосовуються на практиці досить дієві способи усунення симптомів.

До їх числа відносять промивання порожнини носа диоксидином, розчином перекису водню або перманганату калію з подальшою установкою турунд, просочених антибактеріальними препаратами. Таке консервативне лікування не можна вважати повноцінним, тому що воно не усуває причини захворювання, але в соціальному плані дозволяє хворому вести повноцінне життя і працювати в колективі.

Справитися з деякими формами хронічних ринітів можна за допомогою поступового загартовування і зміни способу життя, відмови від шкідливих звичок. Правда, в разі вазомоторного риніту загартовування протипоказане. Тому, перш ніж прийняти рішення про початок нового життя, необхідно проконсультуватися з лікарем. Нежить - захворювання підступне і не прощає промахів.

Нежить - захворювання підступне і не прощає промахів

Рекомендоване лікування: Рінітол ( ЕДАС-131 краплі назальні)

Новости