Лікування маститу у кроликів. | Кролики. Розведення і утримання в домашніх умовах

  1. Швидкий пошук:
  2. Діагностика і перші ознаки гнійного маститу.
  3. Прямі зовнішні ознаки.
  4. Додаткові або непрямі ознаки.
  5. Як прогресує мастит?
  6. Хто потрапляє в зону ризику і як його знизити?
  7. Лікування маститу.
  8. Лікування маститу в початковій стадії.
  9. Лікування гнійного маститу.
  10. Загальні профілактичні заходи.

І н ф е к ц і о н н и й м а з т і т   Містить - запалення грудної залози, варто трохи особняком в списку цілого ряду дуже неприємних захворювань кроликів

І н ф е к ц і о н н и й м а з т і т

Містить - запалення грудної залози, варто трохи особняком в списку цілого ряду дуже неприємних захворювань кроликів Містить - запалення грудної залози, варто трохи особняком в списку цілого ряду дуже неприємних захворювань кроликів. Якщо, наприклад, геморрагічка або пастереллез можуть нагрянути з появою в господарстві хворих або інфікованих особин, миксоматоз і кокцидіоз розносять настирливі крилаті недруги, то основний збудник маститу завжди поруч і чекає свого часу. У переважній кількості випадків мастит починається після проникнення всередину молочної залози мікробів, які називаються стафілококами. Справа в тому, що ці мікроорганізми постійно живуть на тілі кролика і навіть всередині нього, в кишечнику, ротової порожнини, сечовому міхурі і т.д. Мало того, вони мирно співіснують і з іншими тваринами і навіть з людиною, до пори - до часу не завдаючи нікому ніякої шкоди. Однак деякі види стафілокока, потрапляючи в сприятливе середовище (температура, живильне середовище), починають бурхливо розвиватися і імунна система кролика перестає справлятися з ростом їх числа. Надалі, якщо не втрутитися, наслідки можуть бути дуже сумними, як для самої матері, так і для її дитинчат. Крім того, різке збільшення кількості цих мікробів може спровокувати масове зараження стафілококоз всіх тварин в господарстві. Далі розберемо докладніше, як починається і протікає хвороба, як їй можна протистояти і в яких випадках лікування буде виправданим і ефективним. Від кролівника тут залежить, якщо не все, то дуже багато чого. Потрібно відрізняти гнійний стафілококовий мастит від звичайного, так як лікування в цих випадках має певні відмінності. Набагато рідше зустрічається мастит, не пов'язаний з вагітністю, але про нього іншим разом.

Швидкий пошук:

Діагностика і перші ознаки гнійного маститу.

Прямі зовнішні ознаки.

Трохи забігаючи вперед, відзначу дуже значиму річ. Якщо на ранній стадії успіх майже гарантований, то при занедбаності запального процесу, лікувати мастит не беруть навіть досвідчені ветеринари. Це я натякаю на важливість раннього виявлення. Знаючи, що в зону ризику потрапляють кролиці в перші дні і навіть години після пологів (зміни в молочних залозах, зниження імунітету, механічний контакт), необхідно проводити ретельний огляд сосків і прилеглих областей. Спочатку зміни можуть бути зовсім незначними і при поверхневому погляді - непомітними. Ви можете побачити лише невелике почервоніння і неприродне набухання в районі їх розташування.

Ви можете побачити лише невелике почервоніння і неприродне набухання в районі їх розташування

Початкова стадія маститу.

Чому я застосував слово «неприродне»? Та тому, що у багатьох здорових породіль відбувається збільшення молочних залоз. Вони ніби набухають, але все синхронно і рівномірно, і це абсолютно нормально. Містить ж, як правило, активізується в одній або декількох молочних залозах, а вже потім переходить на сусідні. Причому, навіть в межах однієї залози уражаються не всі її частки, через що порушується симетрія околососкового ділянки. Явно видно вузлуватість і при обмацуванні помітні ущільнення інфікованих часткою. До речі, інкубаційний період може тривати до 5 діб, значить огляди вагітних і годуючих самок повинні бути регулярними.

Додаткові або непрямі ознаки.

Іноді після чергового окрола дитинчата повзають по всій клітці або гнездовому скриньки, шукають цицьку, пищать, смокчуть один одного. Мати при цьому не тільки не намагається повернути їх в гніздо, а навпаки поводиться досить агресивно. Може погризти і затоптати кроленят. Часто скаче по клітці, не даючи присмоктатися до молока. Про годування навіть і говорити не доводиться. А все це через маститу, що викликає болі в сосках, загального поганого стану матері, часто на тлі сильного стресу. Так що, заставши подібну картину, в першу чергу, перевірте самку на мастит. Ще одним дзвіночком може стати відсутність апетиту, зниження активності, частий сон або навпаки підвищене занепокоєння і безсоння. Адже зазвичай у народила самки такого не спостерігається, навпаки, вона посилено їсть, щось весь час чистить, вилизує, додатково облаштовує гніздо. Наростаючий біль, сильний дискомфорт, пригніченість на тлі стресу дають себе знати. Важке, часте дихання, навіть при відсутності спеки, часте пиття, скуйовджена шерсть, іноді діарея - ось ще супутні ознаки, можливі при маститі.

Як прогресує мастит?

Надалі запальний процес тільки посилюється, уражаються все нові ділянки. Відбувається розростання тканин біля соска, вони темніють, набувають забарвлення від червоно-синього до бурого кольору, в кінці кінців чорніють і відмирають. Температура шкіри в місцях запалення різко зростає, а так само підвищується загальна температура тіла самки до 39 ° С і вище. Це в свою чергу викликає сильну спрагу і збільшення споживання води. Далі починається гіполактії (втрата здатності годувати дітей). У першу добу хвороби при натисканні на сосок ще виділяється рідина, що нагадує молоко. Але воно вже не є таким продуктом в повному розумінні. Далі стафілококи сприяють процесу згортання. Утворюється кефірообразная або сирна маса. При збільшенні хвороби замість молока в порожнинах залози накопичується гній, який надалі стає кров'янистим. Місця локалізації такої рідини стають видно, як горбки. Надалі вони збільшуються (до 2 см і більше), розм'якшуються і прориваються у вигляді зеленуватого або кров'янистого гною. Іноді пухлини розростаються до таких розмірів, що захоплюють навіть ділянки спини.

Іноді пухлини розростаються до таких розмірів, що захоплюють навіть ділянки спини

Гнійний мастит з утворенням капсул.

Швидкість розвитку хвороби неоднакова в різних випадках. Залежить це, як від самої тварини, так і від агресивності мікробів. За цією ознакою розрізняють гострі мастити (протікають до 2 тижнів), підгострі (до 6 тижнів) і хронічні (понад 6 тижнів). Останні таять в собі додаткову небезпеку, так як можуть бути виявлені з запізненням. Часто їх називають прихованими або субклиническими. Зовнішні прояви при них мінімальні, апетит в нормі, поведінка теж. Однак кроленята недоотримують покладених калорій і помітно слабкіше своїх однолітків. Володарі особливо цінних порід кроликів не шкодують коштів для своєчасного виявлення маститу, в тому числі і прихованого. Не рідше одного разу на місяць проводять дослідження у фахівців. Для цього беруться або мікроскопічні проби (біопсія), або зціджується молоко при його наявності. Бувають випадки, коли хвороба, навпаки, прогресує надзвичайно швидко. Це клінічні випадки. Кролик гине від загального зараження організму отрутами - токсинами, тобто продуктами життєдіяльності мікробів. Причому летальний результат наступає за лічені добу, від двох до трьох.

У самок часто спостерігається різниця у розвитку пар молочних залоз. Це не є хворобою, а говорить лише про особливості розвитку. Найбільш молочними є три пари. Іноді при наявності 10-ти сосків, одна пара, розташована ближче до шиї взагалі недієздатна або втрачає здатність виділяти молоко з плином часу. На життя і здоров'я кролика це ніяк не впливає.

Хто потрапляє в зону ризику і як його знизити?

Кролики, на жаль, найбільш схильні до маститу в порівнянні з іншими тваринами. Давайте поговоримо про те, що ж може його спровокувати і як ми можемо відсунути кордону ризику несприятливого сценарію. Ключове слово тут «спровокувати». Містить, подібно гадюці в траві, живе своїм розміреним життям і нікому не загрожує. Але що буде, якщо ми почнемо цю гадюку дражнити палицею або ще гірше - наступимо на неї? У перенесенні даного порівняння на стафілокок слово дражнити означатиме - травмувати сосок або подряпати шкіру в районі його розташування. Так само бактерія сильно звіріє, якщо відчує, що сосок запалився, загрубіла, потріскався. Ослабленість тваринного через якусь хворобу або перенесених навантажень, стресів, зниження імунітету тут же будуть сприйняті паразитом, як сигнал до активних дій.

На жаль, травмування сосків кролика досить часта річ. У клітинах, вольєрах і ямах завжди багато гострих предметів (та й з тупими предметами справи не набагато краще), виступів, про які тварина може поранитися. Повсюдна картина, коли кролик, зустрічаючи свого господаря, стає на задні лапи і дереться уздовж сітки, не так уже й зворушлива. Травми сосків при цьому дуже вірогідні. Теж саме з сітчастими статями. Вагітна самка любить полежати і відпочити прямо на прутах або рейках з гострими краями. Не дарма досвідчені кролівники завчасно настилають на підлогу клітин і в маточники товстий шар сіна або соломи. Проаналізуйте сам вхід в маточник або верхній край гніздового ящика. Якщо їх кути гострі, та ще й з задирок, негайно прийміть заходи. Ошкурьте до нормального стану, а краще обейте м'яким матеріалом.

Не забувайте тримати на контролі злучки або спаровування. Особливо активний самець може сильно розсердитися, якщо партнерка його раптом не уважила і ніяк не хоче підпустити ближче. У хід підуть і зуби і кігті. Хоча в основному укуси та інші превентивні заходи припадають в область голови та шиї, не виключено, що у виниклій плутанині постраждає і живіт. Або наткнеться самочка на щось похапцем.

Ще одним вражаючим фактором для сосків є ... зуби немовлят. Справа в тому, що вони з'являються на 21 день внутрішньоутробного розвитку, а на момент народження у них вже 16 гострих і міцних молочних зуба. Звичайно, не всі кроленята з перших же годувань починають мочалити соски. Це взагалі-то рідкісне явище, але його виключати не можна. Особливо часто страждають самки - первородкі. Їх молочні залози ще не досить розвинені, молока не цілком вистачає і голодна молодь починає застосовувати заборонені прийоми. Теж саме може статися і з досвідченою кролицею, якщо послід великий і, знову таки, молока на всіх не вистачає. У цьому випадку допомагає метод зрівнювання гнізд.

СХИЛЬНІСТЬ до маститу може передаватися у спадок. Цей факт потрібно враховувати при селекційній роботі в господарстві. Дане твердження справедливо, як щодо неінфекційного, так і бактеріально-гнійного маститу. Самка, одного разу перехворіла на мастит, автоматично потрапляє в зону ризику знову захворіти.

Крім зовнішніх чинників є ще й внутрішні, наприклад аномалії в розвитку. Тобто, спочатку утворюється звичайний або неінфекційний мастит, який потім переходить в гнійний стафілококовий. Досить часто зустрічається таке явище, як огрубіння сосків, яке в підсумку призводить до облітерації Крім зовнішніх чинників є ще й внутрішні, наприклад аномалії в розвитку Закриття, тієї чи іншої порожнини або просвіту за допомогою розростання тканини, що йде з боку стінок даного полостного освіти У більшості випадків при своєчасному виявленні (кроленята голодні і пищать) кролівники успішно справляються з проблемою. Потрібно вручну помасажувати соски, здоїти трохи молока. Надалі доцільно застосовувати примусове годування, прикладати кроленят до сосок матері, утримуючи її в повернутому стані. Таку процедуру повторюють тричі на добу. Крім ручного масажу, лікувальний вплив надають і самі малюки, масажуючи груди, при цьому зберігається їх смоктальний рефлекс. Так потрібно продовжувати до тих пір, поки при спробі видавити молоко, воно не буде легко виходити у вигляді цівки. Тоді вже є впевненість, що матуся НЕ буде тікати від своїх чад, вони її НЕ покусають, соски залишаться здоровими.

Примусове годування. Соски практично здорові.

Припинення годування в перші дні і навіть тижні після пологів призводить до порушення запрограмованого циклу поступових послідовних змін молочних залоз від їх «сплячого режиму» до максимального продукування і назад. Якщо, наприклад, все кроленята гинуть через тиждень або два, то відбувається збій, як правило призводить до маститу. Аналогічна ситуація при викидні або мертвонароджені посліді. Щось аналогічне може статися і з кролиця, у яких молока виробляється занадто багато і воно не відсмоктується повністю. Або, наприклад, народилося мало кроленят, або частина померла протягом підсисний період. Окремий випадок, це коли огрубіння сосків змушує самку тікати від своїх чад і таким чином вона ще більше погіршує свою ситуацію. Відбувається як би ланцюгова реакція. Тому то і потрібно застосовувати примусове годування або ручне доїння в більш серйозних ситуаціях.

До ВНУТРІШНІМ ФАКТОРАМ відносяться і аномалії розвитку дітородних органів, порушення перебігу вагітності, затримка посліду. У цих випадках краще звернутися до кваліфікованого фахівця для обстеження і призначення курсу для усунення післяпологових ускладнень.

Тріщини сосків відкривають прямий шлях до просування мікробів в тіло молочної залози. При виявленні такої картини терміново займіться вирішенням цієї проблеми. Рекомендую спеціальні креми. Вони завжди в наявності, так як універсальні для багатьох тварин. У людській аптеці можуть називатися кремами по догляду за сосками годуючих матерів. Крім загоєння, знімають запалення, а так само можуть застосовуватися з метою профілактики. При покупці уточніть, чи не перешкодить крем годівлі, що не відіб'є його запах і смак бажання у кроленят підгодуватися. Отруєння виводжу за дужки. Перевірте самі, чи не входить до складу крему небезпечний ланолін. А ось бджолиний віск, навпаки вітається.

В деякі корми містяться речовини фітоестрогени. Якщо їх накопичиться багато в організмі, вони можуть через схожість з естрогенами блокувати вироблення організмом самки власних жіночих статевих гормонів, викликати збій в репродуктивній системі і в тому числі спровокувати мастит. Обмежуйте видачу вагітним і годуючим фітоестрогеносодержащіх зелених кормів, наприклад кормової капусти, червоної конюшини, бобових рослин, особливо сої і сочевиці.

На закінчення зазначу, що спровокувати інфекцію сосків можуть так само обмороження, термічні і хімічні опіки. Останні частіше зустрічаються у декоративних квартирних кроликів при недогляд господаря. Забезпечуйте вагітну і лактуючим самкам теплою водою в будь-який час року. Холодна вода, а тим більше сніг як джерело вологи, можуть спровокувати запалення молочних залоз і зниження виходу молока. Боріться з протягами, вогкістю, стресами, шумами, різкими запахи, мишами і щурами. Не допускайте тривалого забруднення молочних залоз самок, стежте за чистотою клітин, своєчасно їх прибирайте і проводите дезінфекцію.

Лікування маститу.

З огляду на важливість, змушений ще раз констатувати, що мастит в початковій стадії не є дуже небезпечним, а ось запущений краще не лікувати. Толку буде мало, та й небезпека поширення на інших тварин зростає. Тільки в окремих випадках можна братися за лікування при достатньому досвіді, рятуючи видатний екземпляр кролика. Так що ж робити, якщо ви перевіряючи соски самки виявили перші ознаки маститу або помітили, що кроленята негодований, а матуся скаче від них по кутах?

Лікування маститу в початковій стадії.

Даний метод лікування передбачає, що запалення сосків на перейшло в стадію, коли видно гнійники, а тим більші новоутворення, заповнені гноєм, за типом абсцесів. Спочатку відкидають кроленят, при наявності таких, і організуємо їх штучне годування або підсаджуємо до іншої лактирующей самці. Кролику - пацієнтові обмежуємо кількість води і видачу соковитого корму. Його самого переводимо на карантин, в клітці проводимо ретельну дезінфекцію.

Ліквідувати збудник маститу в організмі можна тільки за допомогою антибіотика. Найпоширеніший з них - пеніцилін відразу ж водять за допомогою підшкірної ін'єкції або внутрішньом'язово. Частина вмісту шприца можна використовувати для обколювання навколо ураженої залози. Потім протягом доби укол потрібно повторювати через кожні 6 годин, але вже без обколювання і бажано в різні частини тіла. Одноразова доза становить 25 тис. Од. на 1 кг живої ваги. У наступні дні, процедури ті ж самі, але їх кількість можна знизити до 3-х, а потім і до 2-х. Тут уже доводиться закривати очі на те, що для кроликів пеніцилін не дуже-то бажаний. Занадто багато побічних явищ. Трохи лояльніше буде застосування бициллина (в тих же дозах), а ще краще окситетрациклина в кількості 0.1 мл на кг ваги кролика. Молоко в період лікування антибіотиками згодовувати діткам забороняється. Тільки через три доби після останньої ін'єкції їх можна підпускати до сосок. Ветеринар, практикуючий лікування з використанням хінолонів, може призначити ліки з цієї групи. Однак оцінити їх ефективність мені не дозволяє відсутність досвіду.

Крім ін'єкцій, потрібно запобігти неминучу в цих випадках облітерацію. Для цього 2 рази на добу сдаивают скупчується рідкий (молоком вже важко назвати) з кожного соска. Якщо цього не зробити, в молочній залозі накопичиться велика кількість згустків, а протоки і канальці повністю заблоковано. Додатково, в міру можливості, вводять антибіотики і цістерально (через соскові канали). Після введення потрібно трохи здоїти і знову ввести. Крім антибіотика, те ж саме проробляють з нитрофуранами і сульфаніламідами. Молочні залози повинні постійно зігріватися. Для цього використовують, наприклад, спиртові компреси або з використанням гарячої води, розплавлений парафін з наступним укутуванням. Добре позначається втирання лініменту синтоміцину, ихтиоловой, а так само камфорною мазей. З більш сучасних, лікарі рекомендують піхтоін на основі соснової смоли і бджолиного воску. Для підтримки загального тонусу добре включити в раціон комплексний вітамінний препарат. Зазвичай через кілька днів (до 5-ти) стан пацієнта поліпшується і він незабаром одужує.

Лікування гнійного маститу.

Якщо ви все ж вирішили лікувати важку форму, спробуйте спочатку звернутися до ветеринара або кролівникові, має досвід в цьому питанні. Крім того слід мати на увазі, що навіть вилікувані молочні залози, як правило, втрачають свою функцію виробляти молоко. Тому одну або дві ще можна лікувати. Ну, а далі - самі розумієте. Всі заходи, описані вище в обов'язковому порядку стосуються і цієї, запущеної стадії маститу. Крім введення ліків, звільнення залоз від скопилася рідини і зігрівання, необхідно ліквідувати всі гнійники. Тільки спочатку працюйте антибіотик і потім вже проводите оперативне втручання, а не навпаки. Технологія видалення гною точно така ж, як і зі звичайних абсцесів. Місце передбачуваного розтину обробляємо антисептиком, наприклад бетадином, розкриваємо гнійник продезинфікованим скальпелем або бритвою. Усередині капсули ви можете виявити щось на зразок сирної маси білого або зеленуватого кольору. При більш запущених формах будуть видні кров'янисті ділянки. Все це видаляється, промивається розчином маргацевокіслого калію або фурациліну, краще риванолом. Зверху утворилася рану присипають стрептоцидом і накладають пов'язку.

Зверху утворилася рану присипають стрептоцидом і накладають пов'язку

Очищення капсул шляхом хірургічного втручання.

На останніх стадіях маститу можуть з'явитися і супутні хвороби. Це, в першу чергу, загальне зараження стафілококом, яке проявляється в висипаннях маленьких гнійників по всьому тілу. Особливе незручність кролику доставляють абсцеси на ступнях, на кшталт гнійного пододерматиту (натоптишів). Це легко помітити по тому, як тварина постійно переступає з одного лапи на іншу. На відміну від молочних залоз, після розтину рекомендують обробляти рани 3% -ним розчином карболової кислоти або 5% -ним спиртовим розчином піоктаніну.

Загальні профілактичні заходи.

Якщо ви помітили, що мастит «причепився» до вашого господарству, значить пора задуматися над причинами. Начебто і всі запобіжні заходи дотримані і клітини регулярно чистяться, а самки все одно хворіють. Причина швидше за все в тому, що бактерія перестала реагувати на ваші кошти. Я маю на увазі і дезінфектор і антибіотик. Не дарма ж кажуть, що після 10 років лікарню потрібно зносити, так як пристосувалися там мікробів і віруси вже нічим не пройняти. У деяких західних клініках навіть немає заборони на відвідування відділень пацієнтами, щоб вони своїми бактеріями розбавляли місцевих «завсідників». Що ж робити нам? Кращим засобом є повний випал всіх клітин. Зовсім старі клітини потрібно просто замінювати новими. Перед окролах робіть генеральне прибирання і обробку реагентами клітин, маточників або гніздових ящиків, а так само обладнання та інвентарю. Не зайвим буде нагадати, що найбільш безпечні в плані хвороб кролики - ті, що куплені в розплідниках, на великих фермах і у перевірених заводчиків.

Підпишіться на щотижневі розсилки нашого сайту: Актуальні замітки про зміст кроликів чекають вас.

підписатися

Як прогресує мастит?
Хто потрапляє в зону ризику і як його знизити?
Чому я застосував слово «неприродне»?
Як прогресує мастит?
Хто потрапляє в зону ризику і як його знизити?
Але що буде, якщо ми почнемо цю гадюку дражнити палицею або ще гірше - наступимо на неї?
Так що ж робити, якщо ви перевіряючи соски самки виявили перші ознаки маститу або помітили, що кроленята негодований, а матуся скаче від них по кутах?
Що ж робити нам?

Новости