Лист про надання акту звірки: зразок, запит, заяву, термін, обов'язок

  1. Що таке лист про надання акту звірки
  2. Суть і поняття
  3. норми
  4. обов'язок надання
  5. Як написати лист про надання АС
  6. Інструкція по складанню
  7. термін надання

Порядок в бухгалтерії забезпечує стійке положення компанії, виключає фінансові ризики від простроченої заборгованості і незручні питання з боку податкових органів. акти звірок , Які підтверджують правильність розрахунків з контрагентами , Необхідно отримувати не тільки від господарюючих суб'єктів, але і від державних органів. Нерідко в практиці організацій спостерігається відсутність акту звірки. Це не тільки заважає сформувати відповідну справу і провести планову інвентаризацію профільною комісією юридичної особи . У ряді випадків відсутність письмового підтвердження перевірки відображення даних в обліку контрагентів ускладнює витребування заборгованості в судовому порядку.

Акт звірки традиційно входить в пакет документів, які потрібні для подачі позову. В останньому випадку опоненти, відчуваючи наближення проблеми, навмисно ігнорують необхідність відпрацювання висланого акту звірки. Це звичайна практика, ось тільки бухгалтерія обов'язково повинна спрацювати. Для цього фахівець фінансової служби формує письмовий запит з проханням або відпрацювати документ за формою ініціатора, або вивести свої дані для перевірки достовірності обліку.

Що таке лист про надання акту звірки

Обмін письмовими зверненнями є невід'ємним елементом ділової етики. Будь то компанія або індивідуальний підприємець , Кожен з цих суб'єктів, який прагне до укладання контрактів, зобов'язаний дотримуватися норм цивільного законодавства. Недбале ставлення до ведення зовнішньої переписки загрожує звести нанівець ділові відносини. Також низький рівень діловодства тягне за собою ризики при відстоюванні своїх прав в судових інстанціях.

Лист про надання акт звірки, незважаючи на відсутність певної форми, є необхідним документом. Він необхідний для випадків, коли в організації за певними контрагентам відсутні (не повернулися) акти звірки. Якщо, наприклад, для рахунку-фактури сьогодні придумані безумовні канали доставки, то для інвентаризаційних документів, які не мають загальногалузевий форми, таких можливостей поки немає. З певною часткою впевненості можна стверджувати, що саме лист про надання акту звірки може замінити останній документ в бухгалтерській справі, в тому числі судовому.

Запит на проведення звірки

Суть і поняття

Сутність такого документа полягає в письмовій формі. Це запит, складений за правилами ведення діловодства. Лист найкраще оформляти на фірмовому бланку організації і підписувати саме керівником (Особою, яка їх заміняє за наказом).

Робиться це не згідно з традиціями, а виключно тому, що саме керівник має право листування в організації. До того ж підписавши такий запит, бухгалтер зайвий раз нагадає про низький стан дисципліни конкретних контрагентів.

норми

Застосування конкретної норми Закону для письмових запитів залежить від двох параметрів:

  • Суть запиту. Лист може бути супровідним для вже підготовлених актів. У цьому випадку форма запиту і його зміст визначаються виключно нормативними документами, якими керується компанія відповідно до свого профілю і підвідомчості;
  • Адресат, в деяких випадках визначає застосування того чи іншого нормативного документа. Наприклад, якщо організація звертається до податкової інспекції або до пенсійному фонду , Слід керуватися положеннями (листами, роз'ясненнями відповідного відомства), так як в цьому випадку можуть застосовуватися спеціально розроблені форми запитів та актів звірки відповідно.

обов'язок надання

Відповідальність за формування відповіді на лист про надання акту звірки визначається нормативами, встановленими для адресатів.

  • Так, у податкового органу є такий обов'язок вислати акт протягом 10 днів (за фактом відповідь приходить по комунікаційним каналам зв'язку протягом доби).
  • Якщо справа стосується звичайного господарюючого суб'єкта, то такого обов'язку у нього немає. Тим часом, якщо компанія, до якої звертаються з подібним листом, веде діловодство та має офіційний юридична адреса (За цим стежить податкова), можна направити запит за допомогою замовний листування із зазначенням термінів відповідальності.

Як написати лист про надання АС

форма

Сам письмовий документ по суті містить прохання, а тому він повинен бути оформлений за всіма правилами.

  • У листі явно повинні бути вказані адресат і відправник, відображена суть звернення, дотримані ввічливість.
  • Не менш важливі юридичні реквізити листа, - дата, підписанти і діловий стиль (офіційний бланк).
  • Якщо до звернення є додатки (акти), про це необхідно вказати в тілі листа.

Форма звернення зазвичай збігається з офіційним бланком організації, або виповнюється за зразком приймаючої сторони.

Завантажити зразок листа можна тут .

приклад листа

Інструкція по складанню

  • Вступна частина відводиться під реквізити. Найкраще використовувати стандартний бланк компанії. Тут же вказується, кому адресується лист ( організація , Якщо звернення на конкретну особу, слід в точності написати його посаду), але не куди (для цього є місце на конверті);
  • Супровідна частина призначена для відображення докладних побажань заявника. Згідно з правилами ділового етикету, звернення відбувається на «ви» і «вам». Найкраще в своєму проханні послатися на конкретний пункт договору, згідно з яким передбачається проведення звірки;
  • Заключна частина зазвичай містить терміни повернення або відповіді на запит, а також реквізити підписантів.

термін надання

Зазначений параметр доречний в трьох випадках:

  • Якщо передбачений обліковою політикою підприємства, ініціюючого запит;
  • Період надання заздалегідь узгоджений господарюючими суб'єктами і відображений в договорі;
  • Чітко регламентовано галузевими нормативами;

В інших випадках термін надання носить більш рекомендаційний характер, за винятком випадків, коли лист складається на підставі запиту перевіряючого органу (реквізити прописуються в обігу).

Новости