Літаючі автомобілі - транспорт майбутнього?

Одне з поширених пристроїв в фантастичних романах - літаючий автомобіль. Письменники-фантасти уявляли, що в XXI столітті небо буде пронизано магістралями, по яких над головою будуть, дзижчанням носитися транспортні засоби. /epochtimes.ru/

Хоча ми трохи відстаємо від цих фантазій, є ряд компаній, які серйозно працюють над тим, щоб в наступні кілька років випустити на ринок літаючі автомобілі.

Однак не чекайте миттєвої трансформації в дусі героїв мультсеріалу «Джетсони». Більшість виробників націлене на елітних клієнтів. Орієнтовні ціни на перші літаючі автомобілі будуть варіюватися від $ 250 000 до $ 500 000. Тому більшість покупців, які хотіли б літати на роботу, повинні почекати.

Перше покоління літаючих автомобілів, ймовірно, буде виглядати так. Житель Уайтс-Плейн в штаті Нью-Йорк хоче провести вечір в Кейп-Код в Массачусетсі. Він сідає в свій літаючий автомобіль, який у нього стоїть в гаражі, і їде в аеропорт. Він натискає кнопку, у машини розгортаються крила, вона розганяється за злітній смузі і злітає. Після двогодинного польоту він приземляється, згортає крила і їздить по місту, як на звичайній машині.

Літаючий автомобіль Transition від Terrafugia летить над яхтами. Фото: Terrafugia

В результаті відпадає потреба платити за зберігання в ангарі або після прибуття в метушні шукати, де взяти в оренду автомобіль. До того ж в маленьких аеропортах не завжди є агенти по оренді автомобілів. Середня доступна протяжність польоту для цих апаратів - 693 км.

«Цінність в тому, що ви зможете прямо потрапити в пункт призначення», - говорить Річард Герш, відповідальний за бізнес-розвиток в американській фірмі Terrafugia.

Можливо, когось розчарує сама необхідність їхати в аеропорт. На жаль, більшості прототипів необхідна коротка злітна смуга, і вони не призначені для зльотів в межах міста.

Найбільш багатообіцяючі моделі - Transition американської компанії Terrafugia і німецький Carplane.

Carplane їде по шосе в Німеччині. Фото: Carplane

AeroMobil 3.0 в Словаччині розробила прототип, який може злітати і приземлятися на траву, що дає додаткові переваги. На жаль, 8 травня він зазнав аварії під час випробувального польоту. Його творець Стефан Кляйн перебував на борту, він успішно приземлився з парашутом і не постраждав, але прототип був серйозно пошкоджений, повідомляє словацьке ЗМІ SME.

Його творець Стефан Кляйн перебував на борту, він успішно приземлився з парашутом і не постраждав, але прототип був серйозно пошкоджений, повідомляє словацьке ЗМІ SME

Aeromobil 3.0. Фото: Aeromobil

Голландська модель PAL-V ONE є неймовірний гібрид вертольота і триколісний мотоцикла. На відміну від інших прототипів, у нього пропелер замість крил. Але йому теж потрібна коротка злітна смуга. Це найбезпечніша модель, тому що несучий гвинт не потребує енергії. «Навіть якщо відмовить двигун, ви все одно зможете м'яко приземлитися», - написав виробник в електронному листі.

PAL-V ONE - гібрид вертольота і триколісного мотоцикла з Нідерландів. Фото: PAL-V

Якщо ви не хочете їхати в аеропорт, то вам необхідний літак вертикального зльоту і посадки. Такий апарат набагато дорожче і складніше зробити, тому що якщо ви хочете злітати з ганку свого будинку, то ваш літаючий автомобіль не повинен шуміти, як вертоліт. Інакше, приземляючись на галявину перед будинком, ви створите мікропошкодження на сусідніх автомобілях і переляканих всіх сусідів, говорить Джон Браун, менеджер Carplane з Німеччини.

Тому виробники цієї категорії, каліфорнійський Moller International, який створив Skycar, і німецька компанія Lilium Aviation, спрямували зусилля на зменшення децибел. І вони домоглися певного прогресу.

Літаючий автомобіль Skycar компанії Moller International. Фото: Moller International

«Шум від Lilium Jet при зльоті порівняємо зі звуком автомобіля на швидкості 80 км / ч. У крейсерському режимі він не чути з землі », - написав у листі Себастьян Борн, один із засновників Lilium.

Але, з огляду на, що в деяких країнах регулюють, коли використовувати газонокосарку, ймовірно, що місцева влада відправлять вас з цим апаратом злітати на найближчий вертодром. Але це все-таки зручніше, тому що вертодромів зазвичай більше, ніж аеропортів.

Ілюстрація Lilium Jet, готового до зльоту. Фото: Lilium Aviation

Крім приватного використання існує цілий ряд сфер, де можна використовувати літаючі автомобілі, включаючи рятувальні роботи, швидку допомогу, прикордонну службу, доставку посилок, повітряні таксі і військові цілі. Це може прискорити розвиток і впровадження літаючих автомобілів.

Час прийшов?

За останні 100 років було розроблено не менше 2400 літаючих автомобілів, з них приблизно 300 зуміли успішно влетіти, йдеться на сайті Carplane.

Перший патент на винахід літаючого автомобіля був виданий в Парижі, в 1903 р Перший політ (дуже короткий) був здійснений Гленном Кертісом на його АВТОПЛАНі в 1919 р

Багато з ранніх моделей насправді були успішними з точки зору інженерії, але їм так і не судилося злетіти через відсутність фінансування.

У 1948 р Convair 118 - сімейний седан з приробленими деталями від літака - зазнав аварії, коли відчуває його пілот Рубен Снограсс помилково подивився на показання автомобільного газометра, а не літакового. У підсумку на півдорозі у нього закінчилося авіаційне паливо. Пілот благополучно пережив аварійну посадку, але Convair 118 - немає. Другий прототип був побудований з уламків першого, але до того моменту інтерес до проекту пропав.

ConvairCar Model 118. Фото: Wikipedia

Можливо, що сьогодні, коли почав розвиватися космічний туризм, прийшов час для масового виробництва літаючих автомобілів. / Час покаже, але спочатку їх творцям треба подолати кілька великих складнощів.

сертифікація

Transition від Terrafugia поки є лідером гонки по виходу на ринок, але йому потрібно подолати одну проблему: бюрократію. Творці Transition хочуть отримати для нього сертифікат як для легкого спортивного повітряного судна (LSA), але для цього потрібно змінити американські федеральні закони і підвищити нормативи на допустима вага з 600 кг до 816 кг. Зайва вага викликаний автомобільними деталями, яких зазвичай немає у літаків, це подушки безпеки, підвіски і рульове управління.

Terrafugia як виняток у 2010 р вже отримала дозвіл на додаткові 45 кг, планувала отримати сертифікат і почати продажі в 2011 р Але компанія не змогла вкластися в 45 кг і тепер просить про надбавку в 172 кг.

Це проблема не тільки Terrafugia, а всіх літаючих автомобілів. Літальний апарат повинен бути максимально легким, а для автомобіля в багатьох випадках, чим більше вага, тим краще.

Пол Моллер, творець Skycar, вважає, що спроби втиснутися в вагові стандарти легкого спортивного повітряного судна - не дуже гарна ідея. «В результаті може вийти поєднання з поганого літака (занадто повільного) і поганого автомобіля, некомфортного і легкого до такого ступеня, що він буде представляти небезпеку на дорогах», - вважає він.

PAL-V ONE - гібрид вертольота і триколісного мотоцикла з Нідерландів. Фото: PAL-V

Тому свою модель Skycar він розробляє, перш за все, як літальний апарат, а для наземного пересування він додав лише три колеса, а не чотири. Таким чином, під час пересування по землі машина буде відповідати стандартам безпеки для мотоциклів, а не автомобілів. Компанія Lilium Jet зробила три колеса по тій же самій причині.

Незважаючи на всі труднощі, Terrafugia впевнена, що американська авіаційна служба піде назустріч і видасть сертифікат. Але не всі поділяють цю впевненість.

«Навіть прихильники літаючих автомобілів сумніваються, що федеральна авіаційна служба дозволить таку велику надбавку у вазі, - написав Джон Браун, менеджер німецької Carplane. - Видача сертифікатів - це питання планування, а не надання винятків ».

Ед де Рейс, експерт в сфері сертифікації літальних апаратів, що працює в Skycar пілотом-випробувачем і співпрацює з Terrafugia, каже, що це важка, але не безнадійна затія. «Я думаю, що їх шанси так само великі, як і у всіх інших», - вважає Рейс.

В даний час в США поки жоден літаючий автомобіль не пройшов сертифікацію. Якщо авіаційна служба піде назустріч Terrafugia, вона відкриє двері для всієї індустрії.

Однак якщо авіаційна служба вимагатиме від Terrafugia зменшити вагу їх літаючого автомобіля, це зажадає величезних витрат від компанії і всієї індустрії. Не слід забувати, що головна причина, чому за 100 років літаючі автомобілі так і не були запущені у виробництво, - це фінансовий фактор.

Ціна запуску

За словами де Рейса, в Америці потрібно приблизно $ 50 мільйонів, щоб пройти процес сертифікації нової моделі літака. Інженери повинні проаналізувати систему даних, а літак пройти безліч випробувальних польотів. Для легкого спортивного повітряного судна це обійдеться трохи дешевше, але будь-яка нова компанія, яка хоче вийти на ринок, повинна витратити багато грошей, зазначив він.

Фінансування - головна проблема для більшості компаній, що розробляють літальні автомобілі.

Моллер працює над створенням інноваційних апаратів з вертикальним зльотом більше 30 років. У нього є моделі Skycar - двомісний Skycar 200, чотиримісний Skycar 400 і схожий на літаючу тарілку апарат Neuera.

Moller International - відкрите акціонерне товариство, в яке Моллер протягом багатьох років вкладав велика кількість особистих коштів, щоб утримати компанію на плаву. Аж до того, що в 2009 році він оформив банкрутство.

Ця індустрія малоприваблива для інвесторів. На розробку апарату для невизначених цілей потрібно велике фінансування. Він повинен отримати сертифікати від органів, у яких не розроблені нормативи для такого транспорту. І, нарешті, його кінцеву ціну при продажу складно прогнозувати.

Skycar. Фото: Moller International

За прогнозами, відразу після випуску Skycar може коштувати до $ 500 000. Потім, після першої тисячі проданих примірників, він може подешевшати в два рази. У далекій перспективі, при виробництві 200 000 штук на рік, його ціна знизиться до доступних $ 50 000, вважає Моллер.

Індустрії літаючих автомобілів потрібні не венчурні капіталісти, які хочуть отримати швидкий прибуток від своїх інвестицій, а люди на кшталт Ілона Маска і Джефа Безоса, говорить де Рейс. Але, як видно, підприємці їх типу більше зацікавлені в приватних космічних польотах. Такі люди думають: «Мені не потрібен літаючий автомобіль, я хочу мати власний космічний корабель».

Carplane легко паркується на стоянці для звичайних автомобілів. Фото: Carplane

багатообіцяючі тенденції

Чи з'являться найближчим часом літаючі автомобілі? Немає сумнівів, що число підприємців, які працюють в цьому напрямку, росте, і вони не збираються здаватися. Багато вже планують прототипи наступного покоління, які наблизять наукову фантастику до реального життя. У них буде харчування від акумуляторної батареї, автопілот і т.п.

Є і позитивні зрушення. Європейські компанії Carplane і AeroMobil отримали підтримку від Євросоюзу. У США Агентство з перспективних оборонних науково-дослідних розробок (DARPA) хоче створити наземний транспортний засіб, який би міг перетворюватися в літак вертикального зльоту.

Де Рейс вважає, що федеральна авіаційна служба поступово змінює свої погляди. Хоча громадська безпека - їх головний пріоритет, це не єдине завдання. «Вони переключили свою увагу на впровадження інновацій і думають, як не робити нормативи настільки суворими, що це призведе до руйнування компаній».

Єдиний неясне питання - чи є реальний попит на подібні апарати. Можна сказати, що в колективному уяві людства попит на них безумовно є, тому при прийнятних цінах вони стануть затребуваними.

Версія англійською

Час прийшов?

Новости