Локальні нормативні правові акти

  1. Що це таке
  2. характерні особливості

Нашими фахівцями розроблені зразки деяких актів, які ви можете безкоштовно скачати .

Трудове законодавство дозволяє регламентувати більшу частину питань, що стосуються трудової діяльності співробітників, на рівні організації. Робити це можна за допомогою локальних нормативних правових актів (ЛНПА).

Що це таке

Визначення цього поняття можна знайти в ст.1 Трудового кодексу РБ і ст. 1 Закону Республіки Білорусь від 10.01.2000 № 369-З «Про нормативних актах Республіки Білорусь». При цьому ТК дає більш вузьке визначення: колективні договори, угоди, правила внутрішнього трудового розпорядку та інші прийняті в установленому порядку нормативні акти, що регулюють трудові та пов'язані з ними відносини у конкретного наймача.

Створюються і приймаються ЛНПА в першу чергу для того, щоб уточнити і конкретизувати окремі норми законодавства. Тобто докладніше описати і визначити ті питання, які недостатньо детально описані в Трудовому кодексі або можуть стати предметом спору.

характерні особливості

Для ЛНПА характерно наступне:

1. ЛНПА - це різновид нормативних правових актів, тому в їх основі завжди повинні лежати реально існуючі правові норми. Їх мета - конкретизувати ці акти з урахуванням специфіки роботи саме вашої організації. Так, наприклад, можна детально визначити дії працівників при роботі з дебіторською заборгованістю або прописати регламент роботи комісії з проведення процедури закупівель.

2. Одне з ключових вимог до локальних актів: вони не повинні негативно позначатися на становищі працівників.

ЛНПА, що містять умови, що погіршують становище працівників порівняно з законодавством про працю, є недійсними (ч. 2 ст. 7 ТК Республіки Білорусь).

3. ЛНПА можуть бути прийняті як самостійно наймачем (наприклад, затвердження переліку посад і робіт, які заміщаються або виконуються працівниками, з якими можуть укладатися письмові договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність), так і спільно з профспілкою (колективний договір, питання, що стосуються робочого часу і часу відпочинку та ін.)

4. Обов'язково повинні бути в письмовій формі. Але, щоб акт мав юридичну силу, мало його просто надрукувати, необхідно також вказати реквізити організації, поставити дату, печатку, підпис.

Створення кожного ЛНПА проходить кілька етапів: розробка, узгодження, затвердження. Затвердити можна відповідним грифом і власноручним підписом посадової особи прямо в документі (пишемо «ЗАТВЕРДЖУЮ»), або окремим наказом / розпорядженням (пишемо «ЗАТВЕРДЖЕНО»).

Звертаємо вашу увагу, що Інструкцією з діловодства в державних органах, інших організаціях, затв. Постановою Міністерства юстиції Республіки Білорусь від 19.01.2009 № 4, встановлений перелік документів створення і зберігання яких може бути організовано в електронному вигляді (додаток 20). Даний перелік є вичерпним і складається з 303 документів. Зокрема до переліку увійшли: графіки чергувань працівників, графіки трудових відпусток, графіки робіт (змінності), проекти наказів, розпоряджень, вказівок керівників організацій, статутів організацій, документи по їх розробці (доповідні записки, довідки, відомості, відгуки та ін.), регламентів, інструкцій, правил, положень, методичних вказівок і рекомендацій та ін. Т.ч. можна сказати, що в основній масі законодавець поки допускає створювати і зберігати в електронному вигляді тільки підготовчі документи до ЛНПА.

Довідково: c 7 вересня 2017 року набули чинності доповнення і зміни, внесені до Інструкції з діловодства в державних органах, інших організаціях, які затверджені постановою Міністерства юстиції Республіки Білорусь від 18.08.2017 № 167. Це обумовлено введенням в дію з 01.06.2017 СТБ 6.38-2016 «Уніфіковані системи документації Республіки Білорусь. Система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів ».

5. Строки складання деяких ЛНПА затверджені законодавством.

Так, графік трудових відпусток складається на календарний рік не пізніше 5 січня або іншого терміну, встановленого колективним договором, угодою або узгодженого наймачем з профспілкою, і доводиться до відома всіх працівників.

6. Домінуючим суб'єктом локального нормотворчості є наймач, який може (а в окремих випадках - зобов'язаний) приймати локальні нормативні акти в межах своєї компетенції.

Зупинимося на актах, прийняття яких обов'язково в будь-якій організації. До їх числа відносяться:

  • правила внутрішнього трудового розпорядку (ст. 195 ТК);
  • штатний розклад (ст. 194 ТК);
  • посадові інструкції працівників (ст. 194 ТК);
  • графіки робіт (змінності) (ст. 194 ТК);
  • графіки відпусток (ст. 194 ТК);
  • становище і інструкція з охорони праці і техніки безпеки (ст. 194 ТК).

7. ЛНПА призначені тільки для використання всередині конкретної компанії. Акти можуть поширяться і на кілька компаній, але тільки у випадку з корпораціями і холдингами).

8. Наймач зобов'язаний довести до відома і зафіксувати факт ознайомлення працівника з ЛНПА.

Ст. 54 ТК встановлено обов'язок наймача при прийомі на роботу ознайомити працівника під розпис з колективним договором, угодою та документами, що регламентують внутрішній трудовий розпорядок.

Для ознайомлення працівників можна використовувати лицьову сторону останнього листа, або його зворотний бік, або лист / журнал ознайомлення з кожним видом ЛНПА, де влаштовується підпис працівника з розшифровкою підпису і зазначенням посади та дати.

! Ознайомити працівника з вмістом ЛНПА в області трудових відносин важливо для працівника, і для наймача, так як невиконання вимог ЛНПА наймача є приводом для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності аж до звільнення.

Також обов'язком наймача буде внесення змін до ЛНПА в разі зміни законодавства. При цьому буде необхідно ознайомити з цими змінами співробітників. Внести зміни наймач може і за власною ініціативою, але тут важливо пам'ятати, що не допускається прийняття актів, які погіршують становище працівників.

Зміни вносяться в тому ж порядку, в якому ЛНПА розроблявся і затверджувався.

9. Можливість оперативно реагувати на зміни в організації праці.

10. Дозволяють створити більш сприятливий клімат в копанні і більш комфортні умови праці для співробітників. Наприклад, за допомогою ЛНПА можна встановити привабливі моральні і матеріальні стимули. Це може допомогти залучати та утримувати цінні кадри, тим самим підвищуючи конкурентоспроможність компанії.

11. Повний перелік ЛНПА законодавчо не встановлено. Тобто, крім обов'язкових за законом і типових актів, наймач має право приймати і інші акти, якщо це необхідно.

Наприклад, з їх допомогою можна закріпити ділові звичаї, корпоративні традиції (вшанування передовиків виробництва), естетичні норми (дрес-код). Однак, їх наявність не обов'язково.

Однак, їх наявність не обов'язково

Місця і терміни зберігання

Оригінали затверджених актів, як правило, зберігають в одному місці. Це може бути канцелярія, відділ кадрів або інший підрозділ компанії. А ті відділи, діяльність яких регулюється тим чи іншим актом, повинні мати у себе його копію.

Зберігання ЛНПА здійснюється за правилами діловодства (складаються описи справ, встановлюється номенклатура), а термін зберігання встановлюється Законом Республіки Білорусь від 25.11.2011 № 323-З «Про архівну справу та діловодство у Республіці Білорусь», переліком типових документів Національного архівного фонду Республіки Білорусь, що утворюються в процесі діяльності державних органів, інших організацій і індивідуальних підприємців, із зазначенням термінів зберігання, встановленим постановою Міністерства Юстиції Республіки Білорусь від 24.05.2012 № 140.

Для тих документів, які зберігаються в електронному вигляді, застосовуються ті ж терміни, що і для паперових. Якщо термін зберігання електронного документа перевищує 10 років, він відображається на паперовому носії в разі відсутності в організації технічних можливостей по зберіганню такого документа.

Як правило, розробкою ЛНПА займається кадрова або юридична служба компанії. Незалежно від того, є в організації такі служби чи ні, розробка локальних актів може бути передана незалежним юристам або юридичним організаціям. У будь-якому випадку, не рекомендується доручати розробку ЛНПА фахівця, основні обов'язки якого відносяться до іншої сфери діяльності. Так чи інакше, якщо ви не впевнені у власних силах, краще звернутися за кваліфікованою допомогою.

PS Замовте розробку, доопрацювання або перевірку будь-яких документів у нас, і ви будете впевнені, що всі акти відповідають законодавству і вашим інтересам. Для замовлення послуги пишіть нам на [email protected] або телефонуйте зараз по телефону +375 29 646-07-70.

25-09-2015

← Назад

Новости