Лондон готовий вийти з ЄС

Британський прем'єр-міністр заявив, що його країна хоче залишитися в ЄС, але для цього умови і її повноваження в складі союзу повинні бути переглянуті. Референдум з цього питання може пройти після 2015 року Британський прем'єр-міністр заявив, що його країна хоче залишитися в ЄС, але для цього умови і її повноваження в складі союзу повинні бути переглянуті

Фото: Reuters

Москва. 23 січня. INTERFAX.RU - Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон виступив в Лондоні з промовою з питань європейської політики та членства Великобританії в ЄС. Виступ глави британського кабінету, викликане зростанням антиєвропейського настрою в країні, мало відбутися ще 18 січня в Амстердамі, але було відкладено через ситуацію із захопленням заручників в Алжирі.

Виступаючи в середу, Кемерон повідомив, що референдум щодо членства країни в Євросоюзі відбудеться орієнтовно між 2015 і 2017 рр. Кемерон заявив, якщо консерватори залишаться при владі за підсумками парламентських виборів 2015 року, уряд проведе переговори з ЄС про умови членства, після чого відбудеться референдум за новою угодою.

"Великобританія спробує повернути повноваження, передані ЄС, після 2015 року, - сказав він. - Коли ми узгодимо нові умови, ми надамо британцям можливість вибрати на референдумі між простими варіантами - залишитися в ЄС на цих нових умовах або вийти зовсім. Було б неправильним питати у людей залишатися або виходити до того, як з'явиться шанс встановити коректні відносини ".

Існуючу на даний момент в Великобританії підтримку відносин з ЄС прем'єр описав як вкрай слабку. Він також попередив, що країна може почати "рухатися до виходу", якщо їй не вдасться домовитися про більш підходящих умовах членства. "Якщо Великобританія покине ЄС, то це буде квиток в один кінець, і повернення не буде", - підкреслив Кемерон. При цьому він зазначив, що готовий вести переговори з ЄС з найкращими намірами і потім активно агітувати співгромадян підтримати членство в Союзі на референдумі.

За його словами, "Великобританія хоче бути частиною реформованого ЄС, проте рівень розчарування зараз як ніколи високий". Великобританія не збирається ізолювати себе від світу і бажає залишитися в Євросоюзі на правах "відповідального і активного його члена". Як сказав Кемерон, його країна "не хотіла роз'єднати мости і усамітнитися від світу". Великобританія завжди була світовою європейською державою, "їй ми і залишимося", зауважив він. "Я не прихильник ізоляції, я лише хочу блага для Великобританії", - додав він.

Кемерон пояснив, що ряд вводяться ЄС в останні роки норм і правил є непотрібним втручанням у справи країн. На його думку, головна загроза союзу виходить від тих, хто вважає нове мислення єрессю. "ЄС повинен проявляти гнучкість і не діяти як блок, - заявив Кемерон. - Ми є сім'єю демократичних народів, основа якої - єдиний ринок, а не єдина валюта. Ті, хто знаходяться поза зоною євро, визнають, що тим, хто знаходиться в ній , необхідні інституційні зміни ".

П'ять років невизначеності для Великобританії

Експерти відзначають, що антиєвропейські настрої досягли в Великобританії максимального рівня з початку 1980-х років, у зв'язку з чим питання про членство в ЄС може стати центральним і в ході майбутніх виборів. Найбільш активно висловлюють ці настрої консерватори. Згідно з останнім опитуванням, дані якого наводить The Wall Street Journal , 34% виборців проголосували б зараз за вихід Великобританії з ЄС, 40% - за збереження її членства.

У той же час багато підприємців стурбовані тим, що обговорення питання про вихід з ЄС може негативно позначитися на економіці країни. На думку ряду видань, обіцянку британського прем'єра щодо референдуму може надати дестабілізуючий вплив на економічний блок, так як створить ризик майбутнього виходу з неї однієї з найбільших економік регіону. Ліберал-демократи і лейбористи безпосередньо звинуватили Кемерона в створенні ризику погіршення довіри інвесторів і загрози ролі Лондона як провідного міжнародного фінансового центру. Лідер лейбористів Ед Мілібенд заявив ще до початку виступу, що мова прем'єра показує його як політика слабкого і переслідує партійні, а не національні інтереси. А за словами іншого представника Лейбористської партії Чуки Умунни, Британію тепер чекають "п'ять років невизначеності".

Мова Кемерона вже широко порівнюють з легендарним виступом іншого консерватора - Маргарет Тетчер - з того ж питання, причому ці порівняння аж ніяк не на його користь. У 1988 р "Залізна леді" заявила в Брюгге: "Європа - наша доля".

Сусіди закликають не поспішати

В ЄС запропонували не поспішати з висновками щодо виступу британського прем'єра. Виступ Кемерона в Лондоні про європейську перспективу його країни є важливим внеском в демократичні дебати про Європу, заявила в середу на брифінгу в Брюсселі офіційний представник Єврокомісії Піа Хансен. "Це право британського уряду і британського народу пропонувати те, що їм здається найкращим підходом для визначення місця Великобританії в Європейському союзі", - сказала Хансен. Єврокомісія, за її словами, вітає той факт, що прем'єр-міністр Кемерон ясно висловився про те, що хоче, щоб Великобританія залишилася в Євросоюзі. "Союз заснований на демократичному волевиявленні своїх держав-членів", - підкреслила при цьому Хансен.

Вона нагадала, що Єврокомісія неодноразово заявляла, що перебування Великобританії в ЄС йде на благо як цій країні, так і Євросоюзу. На думку Брюсселя, Великобританія вносить вклад в інтеграцію і розробку різних політик ЄС і сприяє розвитку торгових можливостей союзу.

Вона відмовилася коментувати конкретні положення виступу Кемерона, який критикував Євросоюз, зазначивши, що Єврокомісія проявляє до цієї мови "позитивний і конструктивний підхід". У відповідь на прохання прокоментувати механізм можливого виходу Великобританії з ЄС Хансен відіслала журналістів до статей Лісабонського договору, зазначивши, що ситуація не перебуває на цій стадії.

Тим часом глава МЗС Франції Лоран Фабіус заявив, що Париж не буде перешкоджати виходу Британії з ЄС, якщо вона прийме таке рішення. "Якщо Британія вирішить покинути Європу, ми розстелимо перед нею червоний килим", - сказав він в інтерв'ю французькій радіостанції в середу. У той же час глава французького МЗС відзначив, що Британія може принести ще багато користі для ЄС в тому випадку, якщо залишиться в союзі.

Французькі ЗМІ повідомляють, що заяву про "червоному килимі" було зроблено в піку аналогічного висловом британського прем'єр-міністра Девіда Кемерона. Він сказав в грудні 2012 р, що Великобританія розстелить червоний килим перед французькими бізнесменами, які будуть шукати спосіб уникнути грабіжницьких податків на батьківщині.

Президент Франції Франсуа Олланд сподівається, що Великобританія залишиться в складі Євросоюзу. Як заявила в середу офіційний представник французького уряду Наджат Валло-Белкасем, президент республіки ясно висловив своє побажання. Валло-Белкасем додала, що статус члена ЄС накладає певні зобов'язання, зокрема - прояв солідарності з іншими членами.

Берлін, в свою чергу, закликав Великобританію не залишати ряди країн-членів Євросоюзу. "Німеччина хоче, щоб Великобританія залишалася активною і конструктивною частиною Європейського Союзу ... Але вона не повинна вибирати, з якими правилами слідувати, а яким ні", - заявив глава німецького МЗС Ґідо Вестервелле. "Перед обличчям глобалізації, ми, як європейці, всі перебуваємо в одному човні", - сказав дипломат.

Вестервелле також зазначив, що Європі "потрібно більше інтеграції". У той же час він підкреслив, що "Брюссель не повинен вирішувати всі і вся".

Вашингтон раніше давав зрозуміти, що стривожений ідеєю можливого виходу Великобританії з ЄС, так як це не відповідає американським інтересам.

Новости