Льотні голуби: особливості тренувань

  1. Розведення льотних голубів
  2. Як навчити голуба літати?
  3. Особливості тренувань льотних голубів
  4. необхідність прогулянок
  5. Небезпеки при польоті
  6. Методи тренувань льотних голубів

Політ голубів завжди виглядає видовищно. Однак щоб розвинути його необхідно докласти певних зусиль. Важливо розвинути в птахові фізичну витривалість і навчити добре, орієнтуватися на місцевості.

Розведення льотних голубів

Розведення льотних голубів має на увазі під собою дотримання певної системи. У ній лежать основи дресирування, що дозволяє в кінцевому підсумку домогтися бажаного результату. Головна особливість системи полягає в поступово збільшенні навантажень. Важливо вміти правильно чергувати відпочинок з роботою, а крім цього дотримуватися необхідного режиму дня та раціону харчування.

Для початку льотні голуби повинні звикнути до свого господаря. Щоб здійснити це рекомендується приходити в розплідник завжди в однаковому одязі. Поступово у вихованця будуть сформіровиваться асоціації. Вони зможуть без побоювання підлітати, щоб поїсти або попити води.

Перед з'ясуванням того, як ганяти голубів правильно необхідно взяти на замітку наступні фактори:

  • породу;
  • здоров'я;
  • вік;
  • фізичний стан;
  • особливості стилю польоту, визначається по висоті і тривалості, швидкості польоту. Зазвичай якості передаються спадковим шляхом. Однак для природного їх підтримки необхідно постійно вдосконалюватися. Для цього потрібно проводить регулярні тренування;
  • погодні умови;
  • пора року.

кожна порода має свої характерні особливості. У кожної з них свій власний стиль, який відрізняє їх від інших. Часто досвідчені фахівці здатні визначити точну породу виходячи виключно з манери польоту.

Льотні голуби проходять спеціально складені тренування. Зазвичай починати навчання рекомендується з досягненням пернатого двох місяців. Визначити точний вік допоможе перехід писку до воркування.

Першими кроками до досягнення поставленої мети є привчання до виходу з голубники в вольєр і назад. Навчання триватиме близько 4 днів. Після цього важливо перейти до іншого етапу - виходом на дах. Вихованець повинен ознайомитися з навколишнім оточенням, вивчити її масштаби. Тривалість періоду - 5 днів. Тільки після цього можна організовувати обліт місцевості.

Щоб процес навчання проходить більш успішно, рекомендується здійснювати його разом з надійним ватажком. Досвідчена птаха зможе наочно показати всі дії. Після 6 уроків, молода особина буде готова до підняття в повітря без нагляду ватажка.

Як навчити голуба літати?

Політ голубів виявиться найбільш успішним, якщо навчання буде своєчасним. Чим молодше буде учень, тим простіше буде відновити наявні природні здібності.

Дбайливий господар повинен уважно стежити за стан вихованця. Важливо запримітити момент випадання 10-го махового пера. Саме в цей момент проводить уроки найбільш розсудливо. На момент настання линьки змагання краще припинити, особливо якщо вона протікає болісно.

Багато фермерів задаються питанням, як годувати високольотні голубів. Виявляється, тут також існують свої правила. Їх раціон повинен бути максимально збалансованим. Варто виключити переїдання, тільки так голуби не отримають ожиріння. Спортивна форма грає важливу роль на якості польотів. Проводити годування допустимо тільки після польотів.

Проведення тренувань повинно проходить в однаковий час. Найкраще робити це в ранкові години і хорошу погоду. Суворе дотримання режиму тренувань допоможе виробити звичку. Однак перед кожним злетом в небо важливо враховувати стан птах. Слабких і хворих варто тимчасово відсторонити.

З наступ зими польоти припиняються. Причиною тому занадто холодна погода. На час морозів варто тримати пернатих в розпліднику. А з приходом квітня поступово відновити тренування. Часто засиділася особини втрачають свої здібності, тому відновлення повинно бути максимально поступове. З кожним тижнем необхідно проводити збільшення відстані і часу прогулянок.

Особливості тренувань льотних голубів

Найчастіше рекомендується проводити групові заняття. Розмір учня колективу коливається в кількості від 5 до 15 особин. Занадто велика зграя зменшує шанси домогтися успіху.

Піднімають птахів для здійснення польоту декількома способами:

  1. Випускають на дах, після чого колективно зганяють їх з неї.
  2. Беруть з розплідника і акуратно підкидають вгору.
  3. Відловлюють і поміщають в спеціальну коробку, після чого відвозять на відстань і випускають. Робити це можна поодинці або колективно.

Методика навчання може бути індивідуальною, виходячи з особливостей характерною птиці. Часто різні особини вимагають різного підходу. Тому фермерам доводиться постійно підлаштовуватися під них. Не бажано проводити одночасно навчання птахів різних порід. Інакше бажаний результат, досягнутий, не буде. Наприклад, для кремезних порід варто підбирати в зграю виключно особин з однаковою стороною розвороту. Кожна навіть сама незначна дрібниця грає важливу роль.

Перші польоти по тривалості не перевищують 10 хвилин. З кожним днем ​​їх тривалість збільшується і за кінцевим результатом може досягати декількох годин.

Крім здійснення польоту можна навчити пернатих різним трюкам. Головне стежити за їх якістю виконання. Все повинно бути максимально правильно. При постійному відхиленні від норм однієї з птахів потрібно її вибракування.

Погодні умови мають вирішальну роль. Особливо якщо мова йде про високольотні, спортивних або бойних порід. Причиною тому їх тривале перебування в повітрі. Повітряні потоки також грають свою роль. Потрібно стежити за їх силою, напрямком.

Щоб перната не знизило свій творчий хист, варто максимально обмежувати їх польоти по землі або даху. Хороші голуби зазвичай проводять час, сидячи на полиці або гнізді і злітають з них виключно заради прийому їжі.

необхідність прогулянок

Висотні і тривалі прогулянки вимагають наявність одного або двох ватажків. Так, зграя буде відчувати себе найбільш впевнено, а головне зможе правильно вчинити необхідні маневри. Дорослі ватажки зазвичай займають лідируюче місце в зграї, а молодняк без суперечок їм підпорядковується.

Графік польотів потрібно складати з урахуванням їх перебування в повітрі. Важливо враховувати час відпочинку. Так, якщо пернаті були відсутні близько 12 години, їм потрібно кілька днів на відновлення. Щоденні тренування допустимі, якщо тривалість відсутності не перевищила 6 годин. Бувають ситуації, коли фермери спокійно відпускають свої тварин на нічні прогулянки. З настанням світанку вони завжди повертаються до рідного дому.

Проживаючи в теплих кліматичних умовах, випускати птахів можна цілий рік. Винятком стають мінусові температури. Пернаті погано переносять холод і можуть померти від переохолодження. Тому господар повинен бути максимально пильним.

Кожна порода по-своєму реагує на зміну температур. Одним птиці вважають за краще літати за вітром, а інші при найменшому колисання повітря відмовляються від прогулянок.

Небезпеки при польоті

Важливе значення має розташування розплідника. Він повинен бути добре видно звисока, мати зручний підйом для посадки. Найкраще щоб поруч не було багатоповерхових будівель.

Розведення льотних голубів вимагає уважного підходу до кожного виду. Найбільш буйними вважаються бійні. Під час польоту вони роблять особливу гру - бій. Зазвичай це якість передається у спадок. Часто пернаті занадто захоплюються своєю грою і втрачають орієнтацію в просторі, після чого вдаряються об дерева, дахи.

Часто отримані травми вказуються смертельними. Якщо птиці здатне рухати після серйозно падіння, важливо віднести її на прийом до ветеринара. Досвідчений фахівець допоможе встановити точний діагноз і призначити якісне лікування.

Оцінити кінцеві результати можна по проведеним змаганням на різні дистанції. Однак для досягнення хороших результатів важливо забезпечити тварин якісні умови проживання. У кожної особини має бути власне гніздо.

Перед початком змагань необхідно переконається в отличном состоянии учасника. Зазвичай для цього беруть до уваги такі дані:

  • активність;
  • легкість польоту;
  • безшумне приземлення;
  • якісне оперення;
  • червоні ноги;
  • сухі очі з природному блиском.

Варто відзначити високі результати головна заслуга голубівника, адже саме він зміг максимально точно підібрати програму. годування голубів має бути гарне.

Методи тренувань льотних голубів

Всього виділяють три методики тренувань. Кожна з них залежить від часу господаря і умов утримання.

  1. Вільне зміст. Набув найбільшого поширення. Вихованець має вільний вихід, яким може користуватися в будь-який час. Птахи літають на відстань 20-50 км по кілька разів щодня. Такі прогулянки дозволяють зберігати відмінне фізичний стан. Голуби часто літають на найближчі поля метою знайти собі корм. Підготовка займає мінімум часу людини, але ймовірність втрати голуба занадто висока.
  2. Військово-зв'язковий. Птахів довгий час містять в закритому просторі. Після чого випускають на свіже повітря. Вони можуть літати тривалий відстань - 250 кілометрів. Щодня тривалість прогулянок зростає. Причому самки і самці вигулюються в різний час. Для особин жіночої статі зазвичай призначені ранкові години, а для чоловіків - вечірній.
  3. Вдовцова. До змагань допускаються виключно самці. Вони вражають своєю здатністю швидкого повернення додому. Причиною такої швидкості часто стає голубка.

Кожна людина сама підбирає найбільш підходящий для його випадку метод. При наявності вільного часу можна розробити власну ідеальну систему. Можливо, отримані від неї результати стануть приємним подивом. Не можна забувати про здоров'я вихованців, краще заздалегідь дізнатися, які бувають незаразні хвороби голубів.

Як навчити голуба літати?

Новости