Ловля судака на джиг

  1. вибір снасті
  2. Ловля судака по сезонах
  3. техніка лову
  4. висновок

Ловля хижої риби дуже цікава в будь-який час року

Ловля хижої риби дуже цікава в будь-який час року. Найбільш поширеним способом лову цього хижака, є спиннинговая проводка різних штучних приманок. Джиговая ловля судака дозволяє не тільки ефективно ловити цю рибу в різних умовах, але і дозволяє отримати масу позитивних емоцій від цього захоплення. Для розуміння матеріалу статті можна спочатку ознайомитися з азбукою лову спінінга .

вибір снасті

Судак, є хижою рибою і надає значний опір при виведенні. Ловля щуки і судака на джиг вимагає не тільки великого рівня підготовки від рибалки, але і підбору якісних складових рибальської снасті. Секрети лову судака на джиг полягають в тому, щоб підібрати снасть, яка впорається з великим навантаженням, але при цьому не буде занадто громіздкою і дозволить провести приманку в воді таким чином, щоб привернути увагу голодного хижака. Для лову судака на джиг потрібно придбати:

  • Вудилище - легке карбонове виріб, який має довжину не менше 4 метрів, відмінно підходить для лову судака з берега. Ловля судака на джиг з берега, дуже часто, вимагає далекого закидання приманки. Коротким бланком таке завдання не може бути виконана і тому слід вибирати «палицю» саме такої довжини. Ловля судака на джиг з човна, навпаки, здійснюється при використанні вудилища невеликої довжини. У цьому випадку досить «палиці» довжиною 2,1 метра, а при необхідності обловить дальній сектор водойми, можна легко підпливти безпосередньо до місця лову хижака. Тест вудилища повинен бути невеликим, через використання невеликих приманок. Зазвичай досвідчені рибалки вибирають бланки з тестом 10 - 30 м В цьому випадку можна успішно ловити даного хижака як на невеликі «гумки», так і з застосуванням більш масивною свинцевою огрузки. Лад вудилища для лову судака повинен бути швидким, щоб навіть невелике відхилення руху приманки, під час проводки, передавалася на його хлист.
  • Котушка. Ця деталь не повинна бути «слабкою ланкою» в налагодженому риболовецькому механізмі. Найбільш часто для лову цієї риби застосовують плетений шнур невеликого діаметра, тому розмір шпулі навіть при значній кількості намотаною волосіні не буде дуже великим. Котушка розміром 3000 - 4000 ідеально підійде для вудіння судака. Виріб повинен бути оснащено якісними підшипниками в кількості не менше 6 шт. В цьому випадку можна розраховувати на плавний хід механізму, що позитивно позначиться на комфортності використання снасті і підвищить загальну її уловістость.
  • Волосінь. При лові судака використовується гума для джига з невеликою огрузкой, тому, щоб легка принада не зносилася течією, а при дальньому закиданні снасті сила опору повітря надавала на неї мінімальне значення, застосовується плетений шнур діаметром не більше 0,25 мм. При вмілому зверненні зі снастю навіть при виведенні трофейного судака якісний шнур такого діаметру дозволить впоратися з ривками риби.
  • Грузило. Для лову судака таким способом застосовуються джиг-головки, в яких гачок упаяний в шматочок свинцю. Таке технічне рішення дозволяє об'єднати огрузку снасті з гачком, що значно збільшує можливість управління такою приманкою при здійсненні проводки. іноді для лову на джиг використовується «чебурашка». Цей вид грузила складається з круглого свинцевого кульки з кільцем для кріплення волосіні, і карабіном для гачка. Використання «чебурашки» дозволяє в будь-який момент замінити гачок при його пошкодженні або при іншій необхідності, тим самим роблячи цю снасть більш універсальною.
  • Гумова приманка має велику кількість різних моделей, які відрізняються за розміром, колірній гамі і якості матеріалу. Найбільшою популярністю у рибалок, користується їстівна гума для судака. Їстівні приманки для лову хижої риби дозволяють отримати значно більші улови за рахунок використання спеціальних атрактантів , Які входять до складу матеріалу, з якого виготовляються твістери або віброхвости .

Фото 1. Снасть повинна бути гармонійною.

Ловля судака по сезонах

Деякі рибалки ловлять цю рибу тільки в період максимальної активності судака. Найбільш сприятливим часом для цього заняття, є восени. на джиг восени судак ловиться дуже добре. У цей час ця риба набирає максимальну вагу і виловити трофейну рибу можна без особливих зусиль.

Кормові риби цього хижака, при зниженні температури води, опускається ближче до дна. Слідом за здобиччю на дно опускається і судак. Ловля судака в жовтні на джиг починається з підбору правильного місця для ловлі. Якщо ловля здійснюється на річці, то слід шукати глибокі місця. Крутий берег, у багатьох випадках свідчить про наявність такої точки. Ділянки річки із зворотною течією, також, можна буде використовувати для ефективного вудіння цієї риби. Дуже ефективна рибалка восени з човна. Застосування плавзасоби дозволяє без праці підійти на максимально близьку відстань до ям, які розташовані на значній відстані від берега. Ловля судака на джиг в листопаді може тривати до утворення льоду. Незважаючи на низьку температуру води, і повітря, цей ікластий хижак відмінно ловиться на їстівну гуму. Ловля судака в листопаді дуже цікава і ефективна, через зменшення кількості природного корму цього хижака. Рибалку на судака в листопаді, слід починати з підбору місця для ловлі цієї риби. На джиг пізньої осені можна ловити не тільки судака, але і іншу хижу рибу. При ловлі щуки слід обов'язково використовувати сталевий повідець, який не дозволить цього хижакові розірвати волосінь.

Фото 2. Судак спокусився силіконовим віброхвостом.

У зимовий час ловля цієї риби на джиг не здійснюється, за винятком тих періодів, коли водойма не скуті льодовим панциром.

Навесні, діє заборона на вилов цієї риби, тому повноцінно приступити до улюбленого заняття рибалки-судачнікі можуть тільки на початку літа.

Літній період дуже перспективний, а арсенал знарядь для вилову може бути поповнений мікроджіговимі приманками. Судак на легкий джиг, ловиться переважно в цей період. Через особливості будови щелепи, ця риба не може харчуватися великими мальками, тому судак на мікроджиг, клює більш охоче, ніж інші хижаки. Ловля судака вночі в літній час, дозволяє отримати не тільки велика кількість цієї риби, але і отримати естетичне задоволення від виду нічного водойми в місячну ніч. Ловля цієї риби вночі на джиг, дозволяє виловлювати трофейних хижаків, які під час денної спеки практично не годуються і знаходяться в глибоких місцях водоймища.

техніка лову

Техніка лову судака на джиг полягає в здійсненні переривчастою проводки снасті. Основи лову судака полягають в залученні уваги хижака за допомогою періодичної проводки снасті і її різкої зупинки. Під час паузи, джиг-головка під впливом сили тяжіння спрямовується вниз, захоплюючи за собою гумову приманку, яка привабливо для риби виляє силіконовим хвостиком . Саме в ці моменти і відбувається велика частина клювань хижої риби. Джиг-головки для судака підбираються невеликого розміру, щоб невеликий хижак без зусиль зміг проковтнути приманку. Спінінг для джига, при проводці слід тримати у вертикальному положенні, щоб не пропустити момент клювання. Вага джиг-головок, за допомогою яких ловиться судак на джиг, залежить від дальності закидання снасті. Спінінгові метод лову риби, дозволяє закинути снасть на пристойну відстань. Якщо необхідності в скоєнні далеких закидів відсутня, то снасть і оснащення для лову судака не повинна мати велику вагу.

Якщо необхідності в скоєнні далеких закидів відсутня, то снасть і оснащення для лову судака не повинна мати велику вагу

Фото 3. джиговую приманки на судака.

Для лову судакаследует використовувати тільки ароматизовані приманки. Краща гума - це продукція японських фірм. Велика кількість джигових приманок, представлених на російському ринку, не є високоякісними виробами, тому найкраще замовляти приманки на судака , Безпосередньо у виробника цих товарів.

висновок

Як ловити судака на джиг, і як правильно підібрати джигові приманки, докладно описано в даній статті. На початку листопада або при лові в середині літа оснащення спінінга має бути максимально правильно підібрано для лову саме цієї породи риб. На нічний риболовлі часто використовуються снасті з добавками флюоресцентного речовини, яке буде світитися в темряві, що дозволить зловити велику кількість хижої риби навіть в умовах недостатньої видимості. способи лову судака на воблер і гумові приманки, завжди має хороший результат. Якщо штучну приманку правильно провести, то ужение риби доставить непередаване задоволення.

Новости