Ловля карася навесні на поплавкову вудку і мормишку

  1. Поведінка карася ранньою весною
  2. Де шукати карася в квітні
  3. Які снасті краще застосовувати
  4. Приманка і підгодовування

Всім привіт! Настала весна, і багато рибалок вже готують снасті і поплавкову вудку, тому що це найсприятливіший час для успішної риболовлі на карася. До речі, якщо кому цікаво на блозі вже є стаття як ловити коропа навесні , Почитайте актуальну тему.

Відразу ж потрібно зробити застереження. Припустимо, квітень в Карелії і на Кубані - це два абсолютно різних для риби місяці. Карась навряд чи підозрює про існування нашого календаря. Він живе в своєму світі, в якому значення для нього мають температура води і повітря, фізичні та хімічні властивості води, довжина світлового дня і безліч інших чинників. Календар до них жодним чином не відноситься.

За інших рівних умов рибалці, намірився ловити карася, потрібно враховувати індивідуальні особливості кожної водойми.

У дрібних стоячих водоймах і річках зі слабкою течією вода прогрівається значно швидше, ніж в глибоких кар'єрах і реліктових озерах. Найчастіше складається така ситуація в двох сусідніх водоймах. В одному карась вже отнерестятся і веде практично річний спосіб життя. У другому карась тільки прокинувся, збився в зграї і повільно ходить біля поверхні, не звертаючи увагу на підгодовування і всілякі приманки.

Поведінка карася ранньою весною

При нормальних умовах (теплій погоді і температурі води близько 15 градусів за Цельсієм) карась збивається в однорідні великі зграї і виходить в пошуках їжі на мілководді. Там він поїдає молоді паростки водоростей, дрібних ракоподібних, черв'яків і личинок, багатих тваринам протеїном.

У цей період карась намагається заповнити недолік білка в організмі, харчується активно, жадібно, часто втрачає обережність. У цей період він чуйно реагує на будь-які зміни в погоді. Перепади тиску, температури, рівня води у водоймі можуть істотно послабити його клювання. Подивіться відео, в якому рибалка з досвідом дасть слушні поради з ловлі карася на вудку і мормишку і ще багато всього цікавого для успішного лову:

В кінці квітня (в більшості водойм карась нереститься ближче до літа), коли (якщо) температура води досягає 18 градусів, карась йде метати ікру. У різних водоймах він вибирає різні місця для нересту. Зазвичай це прибережний очерет, затоплені на мілководді кущі. У період нересту карась не звертає увагу на підгодовування і приманки.

Мінімум тиждень після нересту карась не клює.

Де шукати карася в квітні

Відповідь очевидна - на неглибоких водоймах, в мілководних затоках великих річок, на мілинах водосховищ, в в весняних протоках між водоймами.

У цих місцях температура води швидше за все досягає 10 градусів Цельсія, і чим вона вища, тим активніше поводиться квітневий карась.

Кращий орієнтир для рибалки у виборі конкретного місця лову - паростки водної рослинності в місці ловля. Навесні карась всупереч поширеній приказці не шукає «місць, де глибше». Він шукає місця, де зможе знайти їжу. А їжу навесні найпростіше рибі знайти на прогрітих весняним Сонцем ділянках водойм.

Які снасті краще застосовувати

Складно дати рекомендації рибалці в виборі снастей. Не існує в природі двох однакових водойм. Тому снасті доводиться підбирати, пристосовуючись до конкретних умов лову.

Найкраще навесні використовувати поплавкову снасть. Так, існують водойми, де навіть весняного карася можна зловити тільки на далекій дистанції за допомогою фідера, класичної донки або матчевої снастю. Однак на більшості водойм краще використовувати махові вудлища оснащені тонкої волосінню і легким спортивним поплавком.

Це не догма. Можна ловити весняного карася болонським, штекерним, класичним вудилищем, оснащеним за всіма каноном. Але весняна вода, після того, як осяде на дно нанесена весняними струмками бруд, стає прозорою. Тому основну жилку в оснащенні потрібно використовувати тонку (перерізом не більше 0,15 мм), прозору (мононитка, або флюорокарбон).

Поплавок краще вс його використовувати легкий, вантажопідйомністю до 1 грама.

Гачок доведеться підбирати за розміром і за кольором, виходячи їх характеристик використовуваної приманки. Для лову карася зазвичай використовують гачки №8 - №12 по європейській класифікації.

Приманка і підгодовування

Ранній карась вередливий і непередбачуваний Ранній карась вередливий і непередбачуваний. Прийнято вважати, що найактивніше він бере другого місяця весни на приманки тваринного походження (опариш, червоний черв'як, мотиль, бутерброд). Не факт. Бувають дні, коли тварини приманки що називається «не працюють», а карась в ці дні з полюванням поїдає парену перловку, горохову мастирку, протеиновое тісто або «бовтанку».

Збираючись на квітневого карася краще захопити з собою по-більше приманок, збільшуючи свої шанси на вдалий улов.

На підгодовування квітневий карась реагує. Головне завдання в цей весняний період - не перегодувати рибу. Підгодовувати місце лову потрібно невеликою кількістю корму (не більше 1 кг на добу). Зі складу прикормки краще виключити ароматизатори хімічного походження. Природні ароматизатори потрібно використовувати з обережністю.

Риболовля на карася в весняні місяці найбільш активна і стабільна. Тому найбільші улови цієї риби можуть бути саме в середині весни. Всім удачі і поки. Розкажіть про свій особистий досвід в коментарях до статті. Знайдіть хвилинку щоб поділитися своєю історією.

Новости