Ловля коропа на фідер навесні

Про фідерні ловлю можна з упевненістю сказати, що вона гарантує більш багатий улов, ніж традиційна донна ловля, що представляє собою швидше за важку роботу, ніж спортивне заняття Про фідерні ловлю можна з упевненістю сказати, що вона гарантує більш багатий улов, ніж традиційна донна ловля, що представляє собою швидше за важку роботу, ніж спортивне заняття. На відміну від донного лову, фідер постійно знаходиться «під контролем» рибалки, - він не відводить очей від чутливої ​​вершинки вудилища, встигаючи помітити будь-яку, навіть саму обережну клювання. В улові фідеріста зустрічається практично будь-яка риба, все залежить від того, що використовується в якості насадки. Однак, основною здобиччю при лові фідера найчастіше стають: лящ, плотва, густера, окунь, карась і, звичайно ж, короп, про лов якого ми поговоримо далі ...

Навесні коропа зазвичай шукають на мілководних ділянках водойми. Він дуже часто «гуляє» в таких місцях, так як вода тут швидше прогрівається, а активність теплолюбного коропа безпосередньо залежить від її температури. Саме тому риба прагне до ділянок, де тепліше, там вона може швидше відійти від холодної зими. До того ж на прогрітих дрібних місцях можна знайти безліч всіляких комах і рачків. Тут порівняно рано з'являються молоді водорості. Важливо, щоб таке місце протягом дня висвітлювалося сонцем з усіх боків. Одурманені теплою водою, багатою киснем і їжею, коропи, у яких в цей час харчовий інстинкт домінує над усіма іншими, будуть жадібно накидатися на підгодовування і насадку.

Якщо ж ви знайшли підходяще місце, почали ловити, але клювання дочекатися так і не вдалося, не зайвим буде перевірити місця літніх стоянок цієї риби (входи і виходи з ям, бровки). Імовірність виявити коропа там також досить висока. Все залежить від температурного режиму водойми, його особливостей, а також регіону, в якому знаходиться ця водойма (його кліматичних особливостей).

Навесні короп поводиться дуже непередбачувано. Втім, як і багато інших видів риб. Універсальними можна вважати наступні поради для успішної його лову:

- шукати рибу в першу чергу потрібно на мілководних ділянках водойми;

- ловити найкраще в другій половині дня;

- для успішної риболовлі варто вибирати час з гарною погодою: найкраще ловити в теплі сонячні дні.

Якщо говорити про підгодовування і використовуваних насадках, то тут все просто і складно водночас. Однозначним фактом залишається той, що навесні з підгодовуванням потрібно бути обережним. Харчова активність риби дуже сильно залежить від температурного режиму водойми, погоди, тиску та іншого. Я не рекомендую забивати годівницю фідера саморобними «крутими» кашами, які, можливо, працювали влітку. Також не варто захоплюватися додаванням в підгодовування великих фракцій: гороху, кукурудзи, перлової крупи.

Вихід з усієї цієї ситуації один - покупка спеціальних фірмових підгодовувань для лову риби в холодній воді. Виробники, виготовляючи такі прикормки, намагаються максимально оптимізувати їх для лову навесні. Є сенс змішувати звичайну коропову підгодовування і прикормочную суміш для лову в холодній воді.

Незайвим буде додавання в прикормку тваринних компонентів - опариша, мотиля, рубаних черв'яків.

Навесні температура води істотно нижче, ніж влітку, велика частина ароматизаторів в таких умовах майже не працює. А тому на них покладатися особливо не варто. Винятками можуть бути деякі спиртові ароматичні добавки. Їх варіації для коропових риб можна застосовувати.

Що стосується насадок, то коропа навесні можна ловити на того ж хробака, опариша або мотиля. Це зовсім не означає, що Бойл, горох або кукурудза працювати не будуть. Але це все ж більше літні насадки, а тому тестувати їх рекомендую в другу чергу. Прочитати детальніше про насадки для лову коропа можна тут .

Висока активність весняної риби, а також близькість від берега точок її лову змушують рибалки серйозно підійти до підбору снастей, головною з яких є фідерне вудилище. Чим ближче відстань до виводити риби, тим сильніше і наполегливіше вона чинить опір. А жваві весняні коропи подібно невеликим лускатим акулам накидаються на насадку і заковтують її на льоту, зриваючи з місця не тільки всю снасть, але і вириваючи з рук рибалки фідерне вудилище. Це стосується днів з хорошим клюванням, зрозуміло. Така риба буде битися до кінця, тим більше, якщо дистанція лову невелика, глибина не настільки велика, а поруч ще й рідний дім - зарості латаття або коряжник. В таких умовах короп може грунтовно попсувати нерви рибалці. Засікти весняного коропа досить просто, а от з виведенням можуть виникнути проблеми. Якщо фідерне вудилище потужне, то відразу після підсічки, коли риба поводиться найбільш агресивно і показує всі свої сили, необхідно одним плавним рухом вудилища відвести її подалі від закоряженних або зарослих місць (якщо такі поблизу є). Коли ви виведете коропа на відкриту воду, ніяких проблем з його подальшим виведенням не виникне.

Правильно підібране фідерне вудилище дозволить вам використовувати більш тонку основну волосінь або шнур, що, безсумнівно, позитивно позначиться на ловлі. Вибір гачків, годівниць, використання противозакручивателя або ловля без нього, варіанти використовуваних оснасток і інші нюанси лову фідера - справа суто індивідуальна. Збирати снасть для лову коропа фідеріст повинен виходячи зі своїх переваг в цьому виді лову. Відзначимо тільки, що снасть повинна бути досить міцною. Гарне вудлище, безсумнівно, буде "гасити" ривки риби, але використовувати волосінь тонше 0,2 мм все ж не варто. Також необхідно подбати про гарну котушці з якісним фрикціоном, який в процесі лову потрібно трохи послабити. Це вбереже вас від обривів снасті або утасківанія вудилища в воду (ймовірність цього при ловлі коропа досить висока).

Спеціально для Окушок.ру

Новости