Ловля судака на спінінг навесні, влітку і восени: снасть

  1. Вибір спінінга для джиговой лову судака
  2. Котушка і волосінь
  3. Принади для спінінга на судака
  4. Оснащення спінінга
  5. Пошук місця лову судака
  6. Весняна ловля судака
  7. Ловля судака на спінінг влітку
  8. Осіння ловля судака на спінінг

Судак - розумна і сильна риба, вистежити і зловити його складно, але саме цей виклик і привертає до нього рибалок-спінінгістів круглий рік

Судак - розумна і сильна риба, вистежити і зловити його складно, але саме цей виклик і привертає до нього рибалок-спінінгістів круглий рік. Ставши бажаним трофеєм для спінінгістів високого класу, судак часто відлякує простих любителів.

Але насправді секретів лову судака на спінінг джиговую і іншими методами не так вже й багато. У цій статті, будь ви новачок або просунутий рибалка, обов'язково почерпнете для себе вислизають досі аспекти лову ікластого хижака.

Вибір спінінга для джиговой лову судака

У лові судака використовують джигові вудилища, здатні метати джиг-головки та інші важкі приманки аж до 40 г на далекі відстані.

Основна частина вудилища для лову судака середніх розмірів повинна бути жорсткою, але з відносно чутливим тонким кінчиком - щоб відчути клювання навіть ситого риби на глибині. Комель повинен бути потужним, хороший пліткувати спінінг повинен розподіляти навантаження так, немов вона плавно перетікає від кінчика до комлю. Строй бланка - швидкий або надшвидкий.

Потужність повинна відповідати середньому для водойми розміром судака. Судак пробує наживку дуже обережно, тому спінінги з тестом в 60-70 грамів не дають можливості відпрацювати більшу частину слабких клювань. Звертайтеся до таких вудилищам тільки в період потужної короткочасної активності судака, щоб запас потужності дозволив силою виводити рибу, економлячи час.

Під час звичайної лову, коли риба поводиться мляво варто брати спінінг з тестом наближеним до крайньої масі приманки, зазвичай це 30-35 грамів. Він повинен перекривати вага приманки на 10%, щоб нівелювати ривок при далекому закиданні.

З вибором довжини спінінга не все так однозначно:

  • При берегової ловлі краще брати настільки довге вудилище, наскільки можна - від 2,4 до 3 м. Головне розрахувати - чи вистачить витривалості для того щоб довго закидати важкі приманки на судака.
  • При ловлі з човна оптимальним буде коротша снасть - 1,8-2,5 метра. При цьому в умовах сильної течії треба вибирати спінінг більшої довжини, т. К. Волосінь зносить в сторону, і ширша амплітуда підсікання великого спінінга дозволить швидше вибрати волосінь.

Котушка і волосінь

Для судака добре підійдуть безінерційні котушки середнього розміру, 100-140 м волосіні діаметром 0.2-0.3 мм на шпулі. Якщо ви використовуєте інерційну котушку , Волосінь повинна бути трохи товщі, до 0.4 мм. Для безинерціонной котушки кращий задній фрикційне гальмо - при виведенні великого судака так зручніше міняти його положення.

У лові судака добре себе зарекомендувала плетена волосінь, в порівнянні з монофильной, вона менше розтягується, і підсічки стають надійніше. А в умовах заростей, де часто ховається судак, вона охороняє від обривів. При лові невеликої риби, до 2 кг цілком вистачає шнура товщиною 0.15 мм. Діаметр волосіні також визначається сезоном лову (товщі в періоди активності).

Принади для спінінга на судака

У лові судака частіше за інших принад вибирають джиг-приманки з різним оснащенням:

На другому місці хиткі і обертові блешні, які багатьма вважаються пережитком минулого, але все ще з успіхом використовуються, особливо влітку, коли риба перебирається з дна в товщу води. Блешні хороші тим, що вони не ламаються від зубів хижака і не вимагають частої заміни - як правило, судак НЕ вередує, якщо почав клювати на одну.

Колебалки краще вибирати довгі і вузькі,

5-7 см при ширині 1-2. Використовуються для лову на глибині 4-5 м.

На «вертушки» частіше ловлять з човна через не дуже високої дальнобійності обертових блешень. Глибина лову 2-3 метра. Варто вибирати блешні з передньої огрузкой, кращий результат вони покажуть в періоди активного пересування риби, коли полює судак в гонитві запливає вище.

При лові біля берега, в умовах заростей багато хто почав використовувати воблери типу мінно і раттлин тонуть і нейтральної плавучості.

Оснащення спінінга

У разі якщо у водоймі не водяться інші хижі риби, здатні відкусити волосінь (побоюватися слід щуки), можна не використовувати повідці зі сталі, або інших жорстких матеріалів. При активному блеснении, особливо на низькій глибині, краще не виключати його ніколи.

відвідної поводок - одна з найпопулярніших спінінгів оснасток для лову судака. На кінці основної жилки кріпиться грузило (наприклад, чебурашка в 24 г), а вище нього в 20 см прив'язується глухий поводок з флюрокарбона довжиною 1 м, на кінці повідця нічим неутяжеленная джиговая приманка (Твістер, кальмарчика).

Дроп-шот оснащення використовується при лові судака з човна або зі стрімкого берега. Справа в тому, що в цьому виді лову приманкою потрібно грати не в горизонтальному положенні при проводці, а у вертикальному, опускаючи і піднімаючи її під кутом в 20-45 градусів.

Пошук місця лову судака

Пошук місця лову судака

Судак дуже чутливий до чистоти води, шукати і ловити судака слід в водоймах з проточною водою, незаболочених озерах і протоках. Зазвичай зграї судака ходять на глибині від 4 метрів - вище будуть потрапляти окуні, а на мілководді випадковим приловів може стати щука.

На малих річках, як правило, є тільки одна, але велика зграя судака, яка циклічно обходить прибережні місця полювання.

Це пересування по водоймах відбувається в будь-який час доби, тому ловити «наосліп» з берега хоча і можна, але доведеться в основному покладатися на удачу, обходячи «підозрілі місця», з сильними перепадами глибин. Судак може стояти у невеликих прибережних заток, підводних груд каменів, невеликих заростей і скупчень корчів.

Пошук можна здійснювати так: одним спінінгом, з важкою блешнею і міцною волосінню, рибалка намацує можливі пліткувати місця, а при клюванні продовжує ловлю основний снастю.

Як ловити судака на джиг   - вибір приманок і снастей, пошук місця, техніка лову Як ловити судака на джиг - вибір приманок і снастей, пошук місця, техніка лову.

Керівництво з вибору джигових спінінгів для рибалки - тест, лад, довжина, матеріал та інші важливі параметри.

Купуйте і навчитеся користуватися ехолотом для рибалки з човна , Так ви без зусиль знайдете стоянки судака в будь-який час року.

Весняна ловля судака

Весняна ловля судака

Навесні температура води поступово підвищується, і зголоднілий за зиму судак відновлює сили, жадібно кидаючись на все навколо в переднерестового жоре. Цей період для спінінгіста найбільш вдалий, в той час як любителі донної лову фідера рідко ловлять судака навесні.

Судак метає ікру з середини квітня до кінця травня, в залежності від клімату і цей період визначає поведінку риби навесні. Для нересту вони спрямовуються в мілководні ділянки з кам'янистим дном, уламками корчів з ямками і западинами. На відміну від інших хижаків, судак метає ікру не всієї зграєю, а парами, тому ловити прямо під час нересту не результативно.

Після виметення ікри судак дуже пасивний і практично не ловиться приблизно протягом 10-15 днів. Після відпочинку він знову вирушає до місць нересту, щоб полювати і набиратися сил після голодування. Саме цей момент ключовою для спінінгіста навесні.

На клювання в цьому пору року впливає рішуче все: погода, довжина дня, атмосферний тиск . Він може раптово виникати і тут же припинятися в будь-який момент. Тому важливо перевіряти перспективні місця по кілька разів, щоб знайти годується судака.

Не ігноруйте місця з заростями водних рослин і очерету, навесні хижак часто шукає в них їжу і реагує на акуратно підведену приманку. Тут бажано використовувати спиннербейт або невеликий воблер з зачіпляється гачками.

Навесні краще використовувати маленькі приманки, наприклад, вага Джига не повинен перевищувати 25 грам. Вудилище як зазвичай, швидке і жорстке, довжиною 2.5-3 м, з волосінню 0.15-0.2 мм.

Знайшовши зграю судака, закидайте приманку, і різкими, але короткими рухами котушки і вудилища ведіть, подразнюючи не до кінця прокинулась рибу.

Втім, якщо судака приверне гра приманки, атакувати він буде цілком впевнено, з яскравою вираженою клювання - підсікати слід різко, так як пащу судака дуже жорстка і при слабкій підсічці ви можете не пробити губу. Бувало вже тисячі випадків коли відбувається підсікання, рибу підводять до берега і вона просто відпускає приманку, так як гачки взагалі ніяк не були закарбовані, судак просто не відпускав приманку.

Ловля судака на спінінг влітку

Літні зграї судака не такі великі, як взимку і складаються з риб одного розміру.

У цей період для спінінгіста добре використовувати блешню, або заглиблюють на 0.5-2 м воблер, щоб використовуючи проводку «доріжкою» і S-образні ривки , Пощупивать помірні температурні шари на предмет невеликих стаек (чим менше зграя, тим більша риба в ній).

Слідкуйте за станом води: якщо вода «цвіте» або дуже мутна з іншої причини, не ставте на шпулю плетений шнур - суспензія утяжелит його і вам буде важко відчувати клювання.

Слідкуйте за станом води: якщо вода «цвіте» або дуже мутна з іншої причини, не ставте на шпулю плетений шнур - суспензія утяжелит його і вам буде важко відчувати клювання

Ловля судака на воблери вночі - один з найбільш уловистих способів зловити ікластого влітку

Найбільші екземпляри судака влітку воліють полювати поодинці, в областях з чистою прохолодною водою і на спінінг трапляються неохоче. Щоб добути їх, треба «бомбити» глибокі області з різкими перепадами глибини. Дуже вдалим може стати лов в гирлі невеликого струмка, що вливається в озеро чи річку.

Кращий час для риболовлі на судака влітку - ніч і ранок, тому що дрібна риба днем ​​рятується від спеки, відповідно хижаки теж менш агресивні.

З приманок, на перший план виходить відвідний поводок з твистером або джиг-головка з поролонкой.

Осіння ловля судака на спінінг

Всю осінь аж до зими, дрібні літні зграї судаків збираються в великі скупчення, що включають в себе підріс молодняк.

У холодній воді хижак опускається все нижче, на глибину 5 м і вище, для риболовлі потрібно використовувати воблери з великим заглибленням і неяскраві приманки з вузьким перетином.

Коли риба піде ще глибше, на 10-15 м, переходите на джиг-головку масою 20-28 г, а то і важче. Важливо, щоб при підмотці (2-3 обороту) приманка піднімалася з дна і потім під час невеликої паузи опускалася. Інакше ступінчаста проводка не вийде, міняйте вантаж на більш легкий.

Інакше ступінчаста проводка не вийде, міняйте вантаж на більш легкий

Восени ловити судака потрібно виключно на джигові приманки на великій глибині

В основному тактика залишається колишньою: потрібно відшукати зграю, роблячи пробні запити, після приступати до ловлі на одному місці. Якщо клювання припинився, потрібно рухатися слідом за косяком.

Ловити судака таким чином можна до настання зимових холодів і замерзання річок: він анітрохи не знижує своєї активності.

Ключові моменти при лові судака на спінінг:

  • Судака зловити легше ніж знайти.
  • Пік активності судака протягом року припадає на нерест і перший лід.
  • Зниження активності припадає на літо.
  • Підсікання повинна бути різкою, щоб пробити тверду губу.
  • Судак постійно пересувається, а слідом за ним повинен пересуватися рибалка.
  • Разом з судаком часто ловиться і берш - його побратим, відрізнити його можна менш виразною забарвленням, великим оком і на відміну від судака він холодний, коли ікластий теплуватим на дотик.

Новости