Ловля судака навесні на джиг

  1. Вибір місця лову судака навесні
  2. Снасті для лову судака навесні
  3. Принади на судака навесні
  4. Техніка проводки при лові судака
  5. Ловля судака навесні на спінінг (відео):
  6. Схожі статті:

Ловля судака навесні в преднерестовий період буває дуже результативною

Ловля судака навесні в преднерестовий період буває дуже результативною. Цей період настає після льодоставу, коли лід тільки зійшов і вода почала стрімко підніматися, але ще залишається відносно чистою. Знесилений за зиму судак починає відновлювати сили, при цьому риба не стає такою активною, щоб ганятися за здобиччю по всьому водойми, зате потрапила прямо «під ніс» приманку, судак атакує досить агресивно.

Риболовля на судака під час його весняного жора триває недовго, всього два-три тижні, поки каламутна тала вода з полів ще не хлинула в водойми. Ну а в каламутній воді зловити цього хижака вже практично неможливо. Ловля судака навесні досить азартна, адже знайшовши годується для лову судака зграю можна отримати непоганий улов, причому клювання йтимуть одна за одною, майже кожну проводку приманки.

Існує кілька способів лову спінінга судака навесні: ловля на хиткі і обертальні блешні , ловля воблерами , На живця, але в цій статті ми поговоримо про лов судака на джиг, як найбільш ефективний спосіб для даної пори року.

Вибір місця лову судака навесні

Питання про те, де ловити судака навесні є одним із самих основних. У великих водоймах вода прогрівається дуже повільно, тому «ікластий», вийшовши із зимувальних ям, відправляється в місця де тепліше. І найбільш перспективними з них будуть місця впадання річок, затоки, затоки, протоки, єрики. Там де є невелика течія або обратка. Дно в таких місцях має бути твердим - глиниста, піщане або кам'янисте з мінімальною кількістю мулу. Шукати і ловити судака навесні слід на відносно невеликих глибинах 3-6 м, на мілководді цей хижак ще не виходить.

Крім того, судака навесні можна зустріти в місцях його осіннього проживання. Місця з різними аномаліями дна розташовані неподалік від глибинних ям, в яких ця риба зимувала. Наявність корчів, кам'яних брил, валунів і припливу чистої води збільшить перспективність появи там стайного судака. Постійний пошук і облов акваторії, активне переміщення уздовж берегової лінії - це і є запорука успіху весняної риболовлі на судака.

Постійний пошук і облов акваторії, активне переміщення уздовж берегової лінії - це і є запорука успіху весняної риболовлі на судака

Снасті для лову судака навесні

Снасті для лову судака навесні на джиг схожі на ті, які застосовують влітку і восени, але все ж є і деякі особливості. І головною особливістю буде загальна чутливість снасті. Щоб чітко визначати твердість і рельєф дна, ми повинні відчувати кожен удар джиг-головки про грунт. Краще коли ці удари будуть відчуватися через бланк і комель вудилища прямо в руку. Для цього спінінг на судака вибираємо швидкого або надшвидкого ладу - жорсткий бланк з гнучкою верхньою частиною, завдовжки 2,7 З м. При використанні джиг головок до 35 г підійде вудилище середнього класу.

Наступним важливим елементом снасті для лову судака буде котушка і волосінь. Безперечно для такого типу лову найкраще підійде плетений шнур малого діаметра, не більше О, 2 мм. Плетінка не має великий розтяжності як монофільная волосінь, тому буде чітко передавати удари джига про дно. Крім того плетінка має більшу міцність, при меншому діаметрі, що просто необхідно для лову в важких умовах (коряжник, купи каміння), де висока ймовірність зачепа приманки. Котушка підійде як безінерційна, так і мультиплікаторна . Її шпуля повинна вміщати 15О-2ОО м шнура О, 2-О, 3 мм.

Що стосується джиг оснащення, то найкраще використовувати «вухаті» грузило в парі з офсетним гачком. Жало офсетніка можна легко заховати в тілі силіконової приманки , Що зменшить ймовірність зачепа. Вага грузила підбирається в залежності від глибини в місці лову і інтенсивності перебігу, для середніх умов підходять «чебурашки» по 25 г. Для більш швидкого облова акваторії при пошуку судака, можна використовувати більш важкі грузила. Більш швидке занурення приманки значно прискорить процес пошуку.

Принади на судака навесні

Найбільш ефективними приманками для весняної лову судака на джиг є твістери і віброхвости. При східчастих і донних проводках гра цих силіконових принад відмінно провокує «ікластого» на атаку. Навіть цілком ситий судак агресивно б'є ці приманки із закритою пащею, мабуть підкоряючись якимось своїм хижацьким інстинктам. Тому навесні так багато «порожніх» клювань. принади з їстівної гуми також не залишають судака байдужим. Головне не переборщити з ароматами, нічного хижака більш привертають «натуральні» аромати - креветка, макрель, риб'ячий жир.

Розмір весняної приманки на судака також має велике значення. У преднерестовий період ікластий залишається не звертає уваги на великі приманки. А ось твістеркі розміром не більше 2-З дюймів (5-7,5см) виглядають для нього особливо привабливо. Що стосується забарвлення приманки, то для риболовлі на судака навряд чи можна знайти універсальну колірну гамму працюючу у всіх водоймах. Десь судак віддає перевагу темним приманки, в інших місцях світлі або яскраві кольори. І це незалежно від часу доби, ясності погоди або кольору грунту в водоймі. Хоча помічено, що жовта з червоним забарвлення частіше привертає судака.

Техніка проводки при лові судака

Ступінчаста проводка при джігованіі вже давно стала класикою, але судака навесні більш привертають донні рівномірні руху приманки. Реалізується така проводка декількома плавними оборотами котушки з мінімальною паузою на падіння приманки, під час якої грузило «відбиває» дно. Приманка при цьому рухається на мінімальному від дна відстані. Для місць закоряженних або мають інші донні перешкоди, більш підійдуть потяжки приманки виконуються підйомом спінінга, з подальшою вибіркою слабини волосіні.

До клювання потрібно бути готовим будь-якої миті, підсікання повинна бути різкою, такий щоб пробити досить міцну пащу судака. При виведенні «ікластий» не робить значного опору як, наприклад, щука. Його підтягують до берега підйомами вудилища майже у вертикальне положення і плавною підмоткою волосіні при поверненні спінінга в початковий стан.

Його підтягують до берега підйомами вудилища майже у вертикальне положення і плавною підмоткою волосіні при поверненні спінінга в початковий стан

Подібна риболовля на судака може тривати до середини квітня або початку травня, потім «ікластий» піде на нерест, в період нересту клювання повністю припиниться. І всім любителям лову судака на джиг доведеться чекати до самого літа , Коли можна буде продовжити лов цієї чудової і неймовірно смачної риби. Далі пропоную вам подивитися відеопрограм про те як ловити судака, де ловити судака, використовуваних для цього снастях, принадах і техніці лову. НХНЧ!

Ловля судака навесні на спінінг (відео):

Валерій Кудасов, член редколегії Власкор інтернет-видання AtmHunt Валерій Кудасов, член редколегії Власкор інтернет-видання "AtmHunt. Вісник мисливця і рибалки"



Схожі статті:

Copyright © atmhunt.ru.Копіювання матеріалу дозволено при вказівці гіперпосилання на джерело
RSS Feed

Новости