Ловля щуки на колебалку, де і як застосовувати металеві блешні

  1. Основні характеристики щучих колебалок
  2. Сфера застосування блешень
  3. Техніка лову на колебалки
  4. Самі уловисті щучьі колебалки

Однією з найстаріших приманок для видобутку щуки є блешня, що коливається Однією з найстаріших приманок для видобутку щуки є блешня, що коливається. Наші предки спритно управляли примітивною снастю, вміло подаючи зубастої хижачці допрацьовані шматки металевих пластин. Незважаючи на величезний прорив в оснащенні спінінга і поява безлічі модних приманок, ловля щуки на колебалку залишається цікавим і ефективним заняттям. Якщо рибалка правильно вибере металеву рибку для облавливании конкретної ділянки водойми і майстерно її проведе перед очима хижака, то клювання довго чекати не доведеться.

Основні характеристики щучих колебалок

щоб ловля на колебалки не стала короткостроковій і безрезультативної, важливо перед походом в магазин звузити спектр потенційних покупок. Продавці-консультанти із завидною упевненістю вказують на красиві металеві іграшки, викликають у щуки напад сміху . А який-небудь місцевий дід з саморобними потьмянілими залізяччям протягом години дістає з води кілька пристойних трофеїв і спокійно відправляється з ними додому. Так які ж критерії будуть головними для щучої колебалки?

  1. Однією з найважливіших характеристик уловистою колебалки експерти вважають розгонисту і хитку гру. Прогонистостью вузькі блешні краще приберегти для лову шереспера або ікластого розбійника.
  2. Зацікавити зубасту хижачку можуть тільки великі блешні, що коливаються. Не варто звертати навіть увагу в магазині на моделі довжиною менше 10 см. Для полювання за залікової щукою краще вибрати приманки величиною від 12 см до 15 см. А любителі трофейної рибалки повинні мати в арсеналі залізяки розміром понад 15 см.

    Фото 1. Нормальний щучий розмір.

  3. При виборі приманки слід врахувати і особливості водойми. Активною грою відрізняються моделі з загинами і увігнуті. Але при проводці на річці в середньому темпі вони входять в штопор, гра збивається, відлякуючи хижака. У приманок з плоскою формою спостерігається повільна гра, що супроводжується невеликою амплітудою коливань.

До кожної ділянки водойми необхідно підбирати блешню, враховуючи глибину і схожість з природними жертвами зубастої. Важливо пам'ятати і про сезонних перевагах щуки, коли вона полює то у дна, то в поверхневому шарі. Виходячи з цих міркувань, можна виділити три групи щучих колебалок.

  • Класичні блешні є досить масивними. Вони проникають в глибокі ями, де часто мешкає трофейна риба. Щоб така приманка грала, потрібно досить швидка підмотка волосіні.
  • Дуже реалістично виглядає гра колебалок який планує типу. Вони набагато легше, ніж блешні з попередньої групи. Таку приманку можна вести в повільному темпі, роблячи зупинки. Навіть під час паузи вона грає, провокуючи щуку на атаку.
  • Багато сучасних моделей оснащуються додатковими деталями, які надають подразнюючу дію на пасивну рибу. Завдяки гучним «Шумелка» і вбудованим пропелер штучна рибка впливає на хижака, змушуючи його наближатися до приманки.

Корисна порада! При використанні легких колебалок необхідно акуратно виконувати проводку. Якщо буде висока швидкість підмотки, приманка почне обертатися навколо осі, втрачаючи привабливість.

Якщо буде висока швидкість підмотки, приманка почне обертатися навколо осі, втрачаючи привабливість

Фото 2. Об'ємна блешня.

Сфера застосування блешень

Ловити щуку на колебалки можна як в відвідуваних рибалками місцях, так і на водоймах з великою пресингом. Універсальність колебалок спостерігається з ранньої весни до льодоставу. Для кожного сезону потрібно відповідна приманка і правильна проводка колебалки на щуку . Дуже важливо точно уявляти, де у хижака улюблені місця для засідки на водоймі.

  • Одним з кращих ділянок для видобутку зубастої вважається кромка стіни водоростей. Приманку необхідно вести по чистій акваторії, але як можна ближче до траві. Для вудіння будуть потрібні колебалки який планує типу або моделі з шумовим ефектом.

    Фото 3. У кромки рослинності.

  • Перспективними точками для ретельного облавливании є місця впадання струмків і річечок, з'єднання проток, берегові миси, прилеглі акваторії до островів.
  • Наявність човна і ехолота значно полегшує пошук щуки. Досить знайти перепади глибин, підводні перешкоди, входи і виходи з великих ям, старе русло в водосховище, і можна сподіватися на піймання трофейного хижака. У таких точках не обійтися без важких колебалок, які здатні швидко опуститися на глибину.
  • Зубаста любить причаїтися на кордоні прямого і зворотного течії, де утворюється розріджена зона. При цьому облавливать цьому місце необхідно з двох протилежних сторін.

Залежно від сезону для риболовлі потрібні різні види колебалок.

  • Ранньою весною необхідно шукати рибу в глибоких ямах, де ще зосереджена дрібна риба. У таких випадках будуть потрібні важкі блешні.
  • У міру прогріву води дрібниця виходить на мілини погрітися, за нею йде і хижак. Для таких умов необхідно використовувати легкі колебалки.
  • Влітку багато щуки ховається в трав'яних заростях. Виманити рибу із засідки допомагають планують над водоростями приманки, а також моделі з потужною вібрацією.
  • Восени риба зміщується до більш глибоким акваторій, переслідуючи зграї дрібної риби. У такі часи доводиться досліджувати і ями, і прилеглі мілини. В арсеналі повинні бути і важкі, і легкі блешні.

Техніка лову на колебалки

Блешні, що коливаються дають чудову можливість почати відлік своїх трофеїв початківцям спінінгістам. Це одна з найпростіших в плані проводки штучних приманок. Однак навіть у цій доступності є кілька нюансів.

  • Одним з основних моментів, які позитивно впливають на улов, є точність подачі блешні. Якщо провести приманку у самого носа щуки, рідкісний екземпляр відмовиться від легкої здобичі. Володіючи відмінними польотними характеристиками, колебалки обов'язково діятимуть за за заданим рибалок маршруту.
  • Будь-яка проводка блешні, що коливається повинна починатися з простого, але корисного прийому. Після того, як блешня опуститься на дно, слід підняти різко вершинку спінінга вгору. Для щуки цей прийом буде нагадувати рух рибки, яка шукала корм на дні, а потім вирішила сховатися в верхніх шарах.
  • Досвідчені рибалки при лові щуки на колебалки рекомендують по можливості вести приманку виключно повільно. Під час проводки корисно торкатися поверхні дна, стягувати блешню з мілини на глибину, зупиняти проводку, підкидати приманку вудилищем. Старі рибалки порівнюють рух блешні, що коливається під водою з захоплюючим танцем, який і стає сигналом для атаки.
  • Монотонна повільна проводка не завжди приносить результат. Рівномірну підмотування можна використовувати тоді, коли щука активно харчується. Для різноманітності досить робити секундні паузи після 3-4 оборотів котушки. Поліпшити монотонну проводку допоможуть і синхронні ривки вершинкой спінінга.
  • Якщо 5-6 проводок на мінімальній швидкості не дали результату, слід виконати приблизно стільки ж закидів, збільшивши швидкість руху приманки.
  • Починати дослідження перспективної ділянки найкраще проводкою у самого дна. Поступово можна переходити в середні і верхні шари. Коли вдасться виявити горизонт, в якому полює зубаста, його необхідно досконально облавливать.
  • Ще одна хитрість допоможе зловити донного хижака. Замість потрійного гачка на колебалку варто прикріпити офсетнік . Він оснащується твистером або віброхвостом . З таким монтажем можна чіпляти блешнею за грунт, піднімаючи шлейф каламуті. При цьому ризик зачепа за перешкоду різко знижується.
  • Початківці спінінгісти роблять одну серйозну помилку при видобутку щуки. Вони йдуть з перспективного місця після 2-3 холостих занедбаності.

Увага! У щуки слабкі нерви, в одну точку слід зробити не менше 5 закидів. Якщо в перший раз зубаста спокійно поставиться до пропливає поруч блешні, то другий пропливши викличе у хижака нервозність, а третій або четвертий прохід виведе щуку з рівноваги і спровокує на переслідування.

Самі уловисті щучьі колебалки

Коли ловля на блешні, що коливаються не вдається, вселити впевненість спінінгістові допомагають рейтингові моделі. Адже якщо більшість рибалок успішно ловлять на одну і ту ж колебалку, то значить, є помилки в проводці або в оснащенні. Купивши кілька уловистих зразків, можна швидше виправити свої недоробки. Серед фаворитів є як вітчизняні, так і зарубіжні вироби.

  1. Найвідомішою колебалки з часів Радянського Союзу залишається приманка під назвою «Атом». Секрет її уловістость криється не в зовнішньому оформленні, а в плавному і розміреному русі під водою. Приманку роблять різні компанії, модифікації відрізняються за кольором. Чарівною різновидом для щуки є забарвлення «мокрий камінь».
  2. Не менш відома вітчизняним рибалкам зі стажем і блешня «Шторлінг». Вона успішно працює, як у весняних, так і в осінніх водах. Не варто застосовувати блешню на сильній течії через схильність до осьового обертання.
  3. Вдалу конструкцію запропонували зубастої хижачці французькі інженери з компанії «Mepps». Колебалка із загадковою назвою «Syclops» подобається і вітчизняної рибі. Завдяки подвійному вигину, багатогранному тілу і складного профілю приманка має унікальну світловий і гідродинамічної грою. Особливо ефективна блешня під час осіннього жора.
  4. У німецьких рибалок колебалки №1 є модель «Effzett» від фірми «DAM». Вона стала прообразом вітчизняного «Шторлінг», з'явившись близько століття тому. Сильною стороною болісно вважається робота в стоячих водоймах, де за рахунок низькочастотної гри вона спокушає щуку на клювання.
  5. найкращою моделлю у виконанні незацепляйка по праву стає розробка фінської фірми «Rapala» під назвою «Minnow Spoon». Приманку можна без ризику проводити у самого дна з корчами або влітку крізь зарості трави.

Так які ж критерії будуть головними для щучої колебалки?

Новости