ловля товстолобика

  1. Спочатку про рибу
  2. Тепер про снасті
  3. Оснащення і каші для лову товстолобика
  4. На закінчення

Ви напевно бачили американське відео в Мережі з вистрибують з води рибинами, влітають в мчиться моторний човен і іноді потрапляють в пасажирів

Ви напевно бачили американське відео в Мережі з вистрибують з води рибинами, влітають в мчиться моторний човен і іноді потрапляють в пасажирів. Це не хто інший, як товстолобик. Хто б міг подумати, що настільки спокійна риба, що живе і в наших водоймах, здатна на таке? І це не єдина особливість поведінки риби. Способи любительського лову товстолоба стали відомі тільки зовсім недавно. До цього піймання «Лобату» на вудку була великою рідкістю. Але ж насправді потрібна лише невелика модернізація поплавковою або донною оснасток, щоб цілеспрямовано ловити товстолобика.

Спочатку про рибу

Товстолобик або азіатський короп, як його називають на Заході, потрапив до нас зі Східної Азії і непогано прижився. Єдине, він не може розмножуватися в природних умовах через невідповідного клімату. Вода в наших водоймах не прогрівається до необхідної для нересту температури, і теплолюбна риба може давати потомство тільки в умовах рибгоспів. Розведення товстолоба має величезне значення не тільки в плані продовольчого забезпечення людини, але і для очищення водойм. Адже «Лобату» поїдають планктон, пропускаючи воду через жабра, немов живі фільтри. Саме ця особливість харчування і ставила в тупик рибалок-любителів, що шукають способи лову риби, що виростала до велетенських розмірів! Вага деяких особин може досягати 40 кг!

Будова рота товстолобика має ряд відмінностей. Основне - нижня губа помітно виступає вперед і вгору, що обумовлено, тим, що риба часто збирає мікрочастинки корми з поверхні води. Щоб успішно ловити даний вид необхідно знати, що існує білий і строкатий товстолобики. Останній відрізняється лише більш темним забарвленням і, крім фітопланктону, поїдає зоопланктон, тому часто харчується з дна.

Тепер про снасті

Товстолобика можна ловити на донні або поплавочние оснастки. Для донок знадобляться міцні, потужні фідерні або коропові вудилища. Тому якщо у вашому арсеналі вже є такі снасті, то залишається тільки визначитися з оснащенням і принадою, про які поговоримо нижче. Якщо ж у водоймі живе строкатий товстолобик, і у вас немає донних вудок, слід подумати про їх придбання. Щоб не повторюватися і не віддалятися від суті сьогоднішньої теми, ви можете почитати про вибір фідерного вудилища тут , А про підбір карповика тут .

При ловлі товстолобика на поплавок болонські і матчеві вудочки краще залишити вдома, оскільки оснащення на «Лобату» важка і громіздка. Делікатні поплавчанкой просто не витримають навантаження під час закидання. З великою натяжкою можна буде використовувати легке коропове вудилище. Але самим вірне рішення - підібрати універсальний інструмент, який був би одночасно і потужним і досить довгим для далекого закидання.

Але самим вірне рішення - підібрати універсальний інструмент, який був би одночасно і потужним і досить довгим для далекого закидання

Наприклад, зверніть увагу на спінінг Select Status Travel . Справжній універсал, який забезпечить необхідну дальність закидання і необхідну потужність під час виведення. Бланк виготовлений із композитного матеріалу, тому відмінно амортизує ривки великих риб, і володіє телескопічною конструкцією, що зводить до мінімуму транспортувальну довжину. До речі, дана «паличка» відмінно підійде і для лову на донні оснащення вагою до 80 м

До речі, дана «паличка» відмінно підійде і для лову на донні оснащення вагою до 80 м

Непоганий варіант - спінінг EOS Explore . Недорогий універсал, який стане в нагоді практично завжди, коли необхідно ловити велику рибу на будь-які оснастки, в тому числі важкі поплавочние. Вудилище характеризується хорошими кидковими якостями, має великий запас потужності на випадок, якщо клюне справжній трофей. Крім того, доступна вартість, невелика транспортувальна довжина - необхідні якості універсала, який не шкода використовувати в найважчих умовах лову.

Що стосується котушок, то слід підбирати дійсно потужні і надійні моделі з точно регульованим фрикціоном і з системою байтранера . Для лову товстолобика відмінно підійдуть фідерні і коропові моделі.

Наприклад, з доступних і функціональних рішень можна порекомендувати котушку Cormoran Corcast-BR 6PiF . Крім системи байтранера, модель оснащена алюмінієвою низкопрофильной шпулею для далекого закидання. Котушка легка і досить потужна, якісно укладає волосінь і володіє надійним і довговічним передавальним механізмом.

З більш дорогих, але все ще доступних моделей, варто звернути увагу на пропозицію від світового лідера з виробництва рибальських котушок Abu Garcia Cardinal Free Runner . Вона оснащена системою байтранера і відрізняється надійністю тягового механізму, який здатний витримувати колосальні навантаження. У комплект поставки входить запасна карбопластовий шпуля, яка прекрасно підійде для використання монофильной волосіні.

Оснащення і каші для лову товстолобика

Нарешті, ми підійшли до головного. А саме - до оснащення. Для їх монтажу необхідні міцні повідці з відповідною передбачуваному улову розривної навантаженням і не менш міцні і надійні гачки. Як правило, повідці в'яжуться з монофильной волосіні діаметром 0,25 мм. Можна застосовувати і «плетінку». Останнім часом великою популярністю користується снасть «вбивця товстолобика», яка монтується на основі «палички товстолоба». Готову оснащення можна придбати в рибальських магазинах або виготовити самому.

Готову оснащення можна придбати в рибальських магазинах або виготовити самому

Поплавочная оснащення на товстолобика

Поплавочная оснащення на товстолобика

Донна оснащення на товстолобика

Як привади використовується спресований фітопланктон або спеціальні прикормки, що поміщаються в годівниці-пружини. Застосовуються як покупні прикормки для товстолоба, так і приготовані в домашніх умовах каші. Принцип лову «Лобату» полягає в приваживания його до оснащення за допомогою запахів пилить в воді підгодовування або таблетки технопланктон. При цьому на гачки насаджуються лише пінопластові кульки, щоб досягти їх позитивної плавучості. Риба підходить і починає всмоктувати апетитне хмарка каламуті. Разом з мікрочастинками корми толстолобики втягують гачки, від яких не в силах звільнитися. Саме тому клювання «Лобату» настільки стрімкі, а виведення великих особин - справжнє випробування не тільки для снастей, але і для рибалки.

Саме тому клювання «Лобату» настільки стрімкі, а виведення великих особин - справжнє випробування не тільки для снастей, але і для рибалки

Для тих, хто звик готувати привади своїми руками, пропонуємо відмінний рецепт каші на товстолобика. Для її приготування знадобиться:

  • високоякісний горох - 1 кг;
  • манна крупа - 2 кг;
  • столова ложка рідкого меду;
  • технопланктон в порошку.

Спочатку в 3,5 - 4 літри гарячої води засипаємо 1 кг гороху. Щоб розм'якшити жорстку воду і прискорити процес, можна додати 1 - 2 чайні ложки харчової соди. Горох слід розварити до стану рідкої однорідної кашки. Потім процідити отриману субстанцію через друшляк. Далі ми будемо працювати з рідиною, а час, що залишився в друшляку горохове пюре можна або викинути, або з'їсти. Отже, гороховий кисіль знову заливаємо в каструлю і ставимо на повільний вогонь. Постійно помішуючи, додаємо туди тонкою «цівкою» манну крупу до тих пір поки можна буде перемішувати ложкою. Після цього заміс горохово-манного тесту продовжуємо на столі, до тих пір, поки не вийде досить щільна консистенція. Важливо, щоб тісто було однорідним і не містило грудочок. Потім додаємо столову ложку меду і знову все ретельно перемішуємо до однорідної маси. Все, базова каша готова. На березі потрібно буде в тісто додати порошковий технопланктон і ще раз перемішати. Після цього прівада на товстолоба готова. Її можна поміщати в пружину і закидати в воду. При приготуванні цієї або іншої каші необхідно пам'ятати, що товстолобик не любить різких запахів, тому ароматизатори потрібно використовувати вкрай обережно. Ну, і головне, підгодовування повинна пиліть, утворювати навколо себе хмарка каламуті з мікрочастинок, якими і харчується «Лобатий».

На закінчення

Як бачимо, нічого надприродного в лові товстолобика немає. Потрібні лише міцні снасті і пиловими прівада на спеціальній оснащенні. Деякі рибалки успішно ловлять і на класичний фідерний монтаж на основі ковзної або нерухомо закріпленої пружини, застосовуючи пилять підгодовування або так звані «гейзери». Можна так само використовувати спеціальні годівниці для лову товстолобика, в які можна поміщати найрізноманітніші привади - від таблетованого технопланктон до саморобної «пилить» каші.

Ловиться товстолобик приблизно з середини травня і до жовтня, поки вода буде досить теплою. Він багато переміщається по водоймі в пошуках їжі, тому, головне, докинути снасть ближче до його «стежками» і чекати. Тим більше помічено, що на клювання «Лобату» погода не впливає. І тільки лише різкі скачки атмосферного тиску призводять до відсутності апетиту і вводять його в ступор. Так що, коли стрілка барометра завмерла, можна сміливо вирушати на трофейну рибалку!

Хто б міг подумати, що настільки спокійна риба, що живе і в наших водоймах, здатна на таке?

Новости