LOWA Zephyr GTX® MID TF (враження, розповідь і огляд) - ukrainewarblog

Не хочу вдавати з себе експерта і великого натураліста

Не хочу вдавати з себе експерта і великого натураліста. Тому я і не прагну писати свої огляди сухо, оперуючи тільки строгими термінами, і не відволікатися «на поговорити».

Нехай з професійної точки зору мої огляди незначні, але для мене важливіше, щоб будь-якого бійця або просто небайдужого читача було цікаво. Ну, і при цьому я буду ділитися не тільки своїми теоретичними знаннями, а й практичним досвідом.

Ви напевно бачили і читали десятки оглядів і відгуків про черевики Lowa Zephyr? Далеко не новинка, чи не так? А я ось примудрився «вбити» ці черевики всього за СІМ місяців служби. Тому беру на себе сміливість розповісти про всі знайдені мною достоїнства і недоліки цих легендарних черевик.

Цікаво? Тоді наберіться терпіння і читайте все підряд, а не тільки початок і кінець розповіді 😉

Бували часи, коли я носив туфлі і півчобітки на тонкій шкіряній підошві. Хоча колись були часи, коли носив кирзові чоботи зі шнурівкою та з онучами ... А потім, для багатьох несподівано, до нас прийшла війна. У перших моїх «походах» я використовував тактичні черевики 5.11 Tactical Trainer 2.0 Low.

Куплені вони були задовго до війни і не для війни. Це міський варіант тактичної взуття зовні не отличимой від громадянської. Для приватних охоронців, для поліцейських в цивільному, але не для польових умов, на жаль ...

Для приватних охоронців, для поліцейських в цивільному, але не для польових умов, на жаль

Бази підготовки, тренінги, «походи», потім знову додому, знову стрільбища та полігони. Тим часом військкомат нарешті знаходить мені «тепле містечко» по моїй ВУС. На одному з крайніх занять для чернігівської самооборони, перед відправкою до війська, мені урочисто вручають мої перші LOWA. Lowa Zephyr GTX® MID TF виготовлені в Словаччині.

І повірте, це було кохання з першого погляду, з першої примірки!

Знаєте, багато хто з хлопців носяться з деякими речами, як з писаною торбою, але я не такий. Загалом, я негайно зайнявся недбалим, нецільовим використанням, а також порушенням інструкції експлуатації взуття.

У мене не було можливості використовувати спеціальні шкарпетки, засоби по догляду за взуттям або будь-яким чином щадити ці черевики. Мені доводилося в них бігати і стрибати, ходити по росі і струмків, по снігу і по льоду, по грязі і каменів. Мені доводилося сушити їх у багаття, або носити повністю мокрими.

Мені доводилося сушити їх у багаття, або носити повністю мокрими

Перші кілька днів у мене не було ні найменшого дискомфорту від їх використання. Але коли щоденні походи стали перевалювати за десяток, а часом і десятки кілометрів, у мене час від часу на ногах з'являлися водянки, а пізніше і мозолі. При цьому я розумію, що використовуй я правильні шкарпетки, проблем було б менше. І це було просто неминуче, адже мої зніжені ноги ще не звикли до тривалих переходах.

І це було просто неминуче, адже мої зніжені ноги ще не звикли до тривалих переходах

Потрібно відзначити, що ці легкі черевики за своїм комфортом нагадують хороші бігові кросівки. При цьому набагато краще захищають стопу з боків, п'яту і пальці ноги на пересіченій місцевості від ударів і вивихів завдяки системі кругової підтримки і захисту «Monowrap».

При цьому набагато краще захищають стопу з боків, п'яту і пальці ноги на пересіченій місцевості від ударів і вивихів завдяки системі кругової підтримки і захисту «Monowrap»

Протектор забезпечує відмінне зчеплення з будь-якою поверхнею. За винятком льоду. Підошва Lowa «Cross» багатошарова, поліуретанова.

Це можна помітити на фотографії в місцях потертостей. Незважаючи на гнучкість, відмінно справляється з функціями пронации і супінації стопи. При ходьбі з додатковою вагою, бігу та стрибках забезпечує антишоковий ефект відмінно поглинаючи ударні навантаження.

Устілка анатомічної форми. Має пом'якшувальну прошарок.

Підкладка черевика, разом зі вшитим «язичком», утворює собою єдине ціле. Черевик можна занурювати в воду на глибину не менше ніж на 11 см. Підкладка - мембрана «Gore-Tex» зі пом'якшувальною прошарком для захисту від вологи ззовні та відведення утворився пара зсередини добре забезпечує терморегуляцію.

Підкладка - мембрана «Gore-Tex» зі пом'якшувальною прошарком для захисту від вологи ззовні та відведення утворився пара зсередини добре забезпечує терморегуляцію

На верхній частині язичка і горловині демпферні вставки і сітчаста тканина утворюють систему Сlimate Сontrol®. Завдяки цьому взуття комфортно охоплює гомілку, не дозволяє потрапляти всередину піску, снігу і бруду, при цьому дозволяючи нозі «дихати».

Сім петель з нейлону і шість закритих гачків-петель забезпечують швидку і комфортну шнурівку і расшнуровку черевика. Шнурки злегка розтягуються, армовані. Перетин шнурка кругле.

Верх черевика виготовлений з натуральної замші і «Cordura», що забезпечує швидке висихання і стерпне вентиляцію. На язичку і зовнішній бічній частині вишитий логотп ЛОВУ нитками, що важливо для військових черевиків, в тон основного кольору. Вшита крихітна етикетка з логотипом, що вказує на походження підкладкової мембрани. Рядок, що об'єднує в єдине ціле деталі з замші та кордури - подвійна, з дрібним кроком. Нитка - поліестер. Над п'ятою черевика вшита традиційна для спортивної і трекингової взуття нейлонова петля для зручності захоплення при взуванні черевика.

Продовжу розповідь про досвід використання черевик Lowa Zephyr GTX® MID TF ».

До відправки в зону АТО нас чекали тривалі і виснажливі тренування протягом трьох з половиною місяців. Відзначив для себе зручність наявності ранта по колу черевика, який забезпечував додаткове зчеплення з поверхнями при подоланні перешкод, переповзання по-пластунськи і підйомі-спуску по канату.

Не буду розкривати всі деталі підготовки, зазначу лише, що велика частина часу проводилася на стрільбищі, в полях і лісах. Вдень і вночі. В дощ і в спеку. Одним з найбільш яскравих випробувань для черевиків була гірська підготовка в Карпатах. Десятки кілометрів в горах. По камінню, по лісах, по снігу, по струмках і по льоду.

Думаю не відкрию нікому Америки сказавши, що в горах буває так, що на одному схилі все зелено, а на іншому лежить сніг. Щоб служба не здавалася медом, пересувалися ми постійно зі штатним озброєнням, в бронежилетах, шоломах і зі штурмовими рюкзаками.

В один із днів, я розсерджений тим, що не можу перестрибнути струмок, і вже одного разу зісковзнув з каменю, пішов «по воді, аки по суху». При цьому зачерпнув в черевики води. Знову ж таки через шкідливості, я ще кілометрів десять - п'ятнадцять продовжував йти в мокрих черевиках. До повернення на базу. Прямо до красивого кривавому заходу сонця за румунським кордоном. Чи треба говорити про те, що чвякающая в черевиках вода не тільки дратувала, але і змушувала горіти вогнем натерті підошви ніг? Але ми ж не шукаємо легких шляхів, правда?

До мого розчарування ноги не стерлися «в м'ясо». Після легкої вечері під відкритим небом, наша «група в смугастих купальниках» пішла від бази і продовжила свій вечірній променад в лісову гущавину. Там, під кронами смерек, під рохкання диких кабанів ми і заночували.

Ой, вибачте відволікся
Ой, вибачте відволікся!

Забув сказати, що перед вечерею я змінив мокре від поту термобілизна і надів запасну взуття. Свої багатостраждальні черевики я викручував, видавлюючи з них воду, набивав сухими запасними речами і туалетним папером. Потім я прив'язав їх до рюкзака.

Не дивлячись на те, що ночуючи в лісі ми не розводили багаття, була мінусова температура і не було можливості висушити речі та взуття, до ранку вони підсохли до такої міри, що їх знову можна було взути. Правда, я вночі на час запихав їх з собою в спальний мішок у головах, практично під голову. Дискомфорт, так. Але мені здавалося, що перепад температур всередині спального мішка і зовні прискорять процес висихання. Не знаю, може це була і дурість, може і так підсохли б, але що було - то було. Чого вже гріха таїти?

Після, коли ми спускалися до підніжжя, нам довелося пройти по обледенілій ділянці. Парочка смачних падінь на спину (благо, що там були рюкзак і бронник) змусила мене зрозуміти, що на льоду Lowa Zephyr поводяться неналежним чином.

Парочка смачних падінь на спину (благо, що там були рюкзак і бронник) змусила мене зрозуміти, що на льоду Lowa Zephyr поводяться неналежним чином

Не буду більше перевантажувати вас нудними розповідями.

Зауважу лише що вже в зоні АТО доводилося використовувати черевики в страшній бруду, а часом і сушити їх у багаття. Потрібно зауважити, що рант, який так допомагав при переповзання і подоланні перешкод, який відмінно стабілізував стопу, в грязі поводився огидно. Це проявлялося в тому, що налипла глина, на відміну від гладких черевик, без допомоги паличок або шомпола не бажала розлучатися з взуттям.

У спеку ноги, природно, потіли. Причому комфортніше в спеку було саме в щільних шкарпетках, а не в тонких. Вважаю, що без мембрани «Gore-Tex» вентиляція була б в рази краще, але тоді б черевики промокали від роси і дощу. Тут вже кожен вибирає, що для нього важливіше, найкраща вентиляція або непромокаемость.

Тут вже кожен вибирає, що для нього важливіше, найкраща вентиляція або непромокаемость

При температурах до -5 градусів за Цельсієм, в черевиках комфортно під час безперервного руху. Перебуваючи в секреті або засідці при мінусових температурах бажано використовувати термоустільки - холодно. У морози нижче 20 градусів за Цельсієм, по-справжньому рятували тільки валянки - використовувати LOWA Зефір можна тільки нетривалий час.

У морози нижче 20 градусів за Цельсієм, по-справжньому рятували тільки валянки - використовувати LOWA Зефір можна тільки нетривалий час

Через 7 місяців з початку використання виникли такі проблеми:

Через 7 місяців з початку використання виникли такі проблеми:

Нитки на швах в частині згину пальців на лівому черевику протерла повністю, до освіти розриву. На правому - частково. Думаю, що саме на лівому через те, що я лівша на ногу і основні навантаження (наприклад, наношу удари або роблю поштовхи при стрибку) я виконую лівою ногою. Може і збіг.

Може і збіг

Через відсутність догляду та сушіння біля вогнища на замші з'явилися тріщини. Деякі наскрізні.

Деякі наскрізні

Фарба на гачках-петлях частково стерлася. Корозії не утворилося. Шнурки в процесі експлуатації залишилися цілі.

Шнурки в процесі експлуатації залишилися цілі

На устілках місцями відшарувалося і протерла верхнє покриття. Так само вони злегка деформувалися (скукожілісь) через недбалої сушіння біля відкритого вогню. Причому, в процесі подальшої експлуатації частково відновилися.

Причому, в процесі подальшої експлуатації частково відновилися

Протектор на зовнішній стороні стопи стерся практично в нуль, а в районі п'яти стерся до наступного шару. Причиною тому моя клишоногість - так відбувається практично з будь-якої моєї взуттям.

Причиною тому моя клишоногість - так відбувається практично з будь-якої моєї взуттям

На правому черевику утворилася тріщина верхнього шару поліуретану на підошві. Потрібно відзначити, що, незважаючи на значний знос, якісні експлуатаційні характеристики підошви практично не погіршилися. Відслонень підошви від черевика - немає.

Відслонень підошви від черевика - немає

Найзначніші пошкодження сталися з мембраною Gore-tex в області п'ят. Відповідно, водонепроникність порушена.

Відповідно, водонепроникність порушена

В процесі експлуатації, світла пустельна забарвлення незначно змінилася в бік потемніння, але виявилася не такою вже вибагливою в догляді. Після видалення пилу або бруду під проточною водою тривалий час черевики виглядали як новенькі. Дуже добре поєднується з укрпікселем (мп-14), MultiCam (МТР) і Varan

Зазначу, що при пересуванні по пересіченій місцевості з важким рюкзаком часом не вистачало жорсткості підошви. Камені під ногами можна було «промацати», причому в горах навантаження на стопу значно більше помітне. Через низький берца (MID) недостатньо фіксації, і при недостатньо укріпленому тренуваннями голеностопе можна отримати травму. З іншого боку низький черевик менше сковує рухливість ноги.

Так вийшло, що через мої руки пройшло багато пар черевиків. Видавали. Надсилали волонтери. Дарували друзі. Ділився з товаришами по службі, передавав хлопцям в інші менш обласкані Богом і волонтерами підрозділу. Наступними моїми черевиками стали теж LOWA. «Lowa Z-6S GTX»

Але це вже зовсім інша історія ...

Але це вже зовсім інша історія

Виявлені недоліки:
При підвищених експлуатаційних навантаженнях не витримують нитки швів на пальцевому згині черевика і протирається зсередини мембрана Gore-tex. Захисний рант збільшує зчеплення глини з черевиком, що дозволяє комьям землі міцніше утримуватися на взуття при пересуванні по розмитій дорозі. Через м'якість підошви недостатньо стабілізують стопу при загальній вазі бійця, бойової екіпіровки, зброї і боєприпасів понад 120 кг. На льоду не забезпечують безпечне і задовільний зчеплення з поверхнею.

оцінка:
Традиційно оцінку проведемо не в балах, а в беках. За десятібековой системі. Адже не треба забувати, що це лише моя думка і моя оцінка, а не істина в останній інстанції!

Зовнішній вигляд - 10 беків
Комфорт - 10 беків
Надійність - 9 беків
Універсальність - 7 беків
Доступність - 5 *

* Висока вартість з лишком компенсується високим рівнем комфорту і надійності. Я не зустрічав жодного володаря черевик Lowa, які б жалкували про витрачені кошти.

висновки:

Lowa Zephyr GTX® MID TF виготовлені з якісних матеріалів і фурнітури, що мають високу зносостійкість. Не дивлячись на виявлені недоліки, забезпечують максимально комфортне використання при незначно низьких і незначно високих температурах повітря, відмінно витримують вплив атмосферних опадів і водонепроникні.

В процесі експлуатації рекомендується використовувати зі спеціальними трекингової носками. Для догляду застосовувати чистячі і водовідштовхувальні засоби. Завдяки своїй конструкції черевики Lowa Zephyr знижують навантаження на опорно-руховий апарат бійця, що дозволяє концентруватися на поставленого бойового завдання і мінімізує втомлюваність, в процесі її виконання.

Легко поєднується з різними елементами форми одягу і екіпіровки, витримує значні динамічні навантаження і недбалу експлуатацію, в бойових умовах.

Підходить, при відповідно до поставлених завдань, для використання поліцейськими підрозділами, операторами охоронних і приватних військових компаній, співробітниками і військовослужбовцями підрозділів спеціального призначення та інших родів військ.

Так само підходить для занять екстремальними видами спорту, кроссфітом, туризмом, полюванням і практичною стрільбою.

Мир вашому дому!

Андрій (Бек) Кудабеков

/ Фото автора, посилання на першоджерело обов'язкове /

Далеко не новинка, чи не так?
Цікаво?
Чи треба говорити про те, що чвякающая в черевиках вода не тільки дратувала, але і змушувала горіти вогнем натерті підошви ніг?
Але ми ж не шукаємо легких шляхів, правда?
Чого вже гріха таїти?

Новости