Лозоіскательство втрачає загадковість

назад в розділ "Можливості"

назад в розділ Можливості

Лозоіскательство без містики
Журнал "Природа", 1984, № 11, скорочений варіант.
Ю. ІОРІШ, доктор технічних наук, професор,
Б. Туробов, старший науковий співробітник

Лозоіскательство і сьогодні привертає увагу багатьох людей. Його загадковість, нез'ясовність з точки зору здорового глузду нерідко викликає містичні тлумачення. А вчені в свою чергу намагаються не торкатися цього явища, як би не помічати його.

Автори інформації, що публікується статті - дослідники, яким довелося зайнятися лозоіскательством за офіційним дорученням. І вони проявили в своїй роботі максимальну об'єктивність, показали, в чому праві і в чому мають рацію прихильники і противники лозоіскательства.

З незапам'ятних часів широко поширена думка, що за допомогою лози або дротяної рамки можна виявити різні руди, приховані джерела води, карстові утворення, нафту, тріщини, підземні комунікації і т. Д. Людина більш-менш досвідчений в таких справах бере в руки лозу - у вигляді довгої рогатки, - розтягує за обидва кінці і йде, тримаючи її перед собою. У тому місці, де під землею ховається руда, вода, нафта, карстове освіту, тріщина і тому подібні аномалії, лоза відхиляється вгору або вниз. Для тієї ж мети користуються і різними паличками, хитаються маятника, а також дротяної Г-образної рамкою, яку за короткий кінець тримають у витягнутій вперед руці - вільно в кулаці або через металеву трубочку. У цьому випадку про підхід до шуканого об'єкту сигналізує поворот довгого кінця рамки за годинниковою стрілкою або проти неї. Такого роду пошук отримав назву лозоіскательства, іноді його називають біолокацією або біофізичним ефектом.

Загадку лозоіскательства намагалися вирішити багато дослідників. Але жодному не вдалося висунути універсальну і разом з тим досить правдоподібну гіпотезу, яка охоплювала б дуже різнорідні сфери застосування цього явища. А так як і строгість проведених експериментів представлялася сумнівною, інтерес вчених до цієї проблеми поступово згас.

Лозоіскательство, як нерідко в таких випадках буває, було взято на озброєння парапсихологами, що перетворили його в джерело сенсаційних "відкриттів". Тут і вимір інтенсивності "Біополя" людини (як безпосередньо, так і по фотографії), і медична діагностика, і пошук копалин по карті і взяття пеленга на кораблі, що знаходяться за горизонтом, і шукання скарбів, і т. д. в деяких країнах навіть поліція намагалася використовувати лозоіскателей для виявлення злочинців.

Про таких "відкриттях" у науки думку є, і до того ж, досить тверде; все це плоди невгамовної фантазії, помилок, а то і просто шарлатанство.

Але що сказати про сьогодення, традиційному лозоіскательстве, яким люди займалися протягом століть, та й зараз займаються в чисто практичних цілях, зовсім не бажаючи нікого обдурити? Як пояснити дію шуканої підземної аномалії на рамку?

Останнім часом з'явилося розумне припущення, що об'єкти пошуку впливають не на саму рамку, а на організм оператора. Однак механізм явища пояснити все рав але не вдалося.

Парапсихологи розправилися з усіма труднощами в два рахунки. Вони оголосили, що існує якесь, що не підкоряється законам фізики, всеохоплююче хвильове випромінювання, властиве, нібито, всім тілам. З ним і взаємодіє "надфізіческое біополе" лозоіскателя, повертаючи рамку, яка самонастроюється на різні довжини хвиль об'єктів пошуку по уявному бажанням лозоіскателя.

Були й легковагі спроби "офізічіть" цю фантастику - зв'язати таємниче випромінювання тіл з полями нейтрино. Адже відомо, що нейтрино здатні в одну мить пронизати не тільки земну кору, але і всю земну кулю. Відзначимо відразу ж, що залучення цих частинок для пояснення парапсихологічних властивостей лози або рамки абсолютно ненауково: не можна за своїм бажанням вихопити з властивостей нейтрино якесь одне, проігнорувати інші і приписати йому властивості, які не узгоджуються із загальними фізичними теоріями. Виходить та ж "надфізіка". Тим часом ентузіасти продовжували свої досліди в руслі традиційного лозоіскательства, і, як вони стверджують, не без успіху: ось руда, відкрита з лозою або рамкою в руках, ось підземний ключ ... Однак не було і немає стовідсоткової впевненості, що успіхи тут досягаються одними тільки методами лозоіскательства.

Чи не час сучасній науці, збройному найдосконалішими методами досліджень, найтоншими і чутливості приладу, серйозно ЗАЙНЯТИСЯ цим явищем і дати йому пояснення? Які з численних застосувань лози або рамки - шарлатанство, марновірство або самообман, а які - ні? Якщо останні існують, то які фізичні сили тут діють?

Розібратися в цих питаннях і було доручено авторам, Сказати, що вони прийшли від цього в захваті, було б перебільшенням; до лозоіскательству обидва ставилися скептично.

Сумлінності заради автори вирішили спочатку самі освоїти лозоіскательскіе методи. До їх превеликий подив виявилося, що рамка дійсно може повертатися не по бажанню експериментатора, а як би під дією якихось зовнішніх сил. Наприклад, при проході під лінією електропередачі. Можна було б приписати ефект дії електромагнітного поля, але рамка таким же чином повертається і під мостом, і навіть в дверному отворі дерев'яного будинку. Ні, електромагнітне поле, мабуть, ні до чого ... Потім стало ще цікавіше: автори знаходили предмети, заховані по службі. В їх присутності рамка чітко поверталася близько схованки.

Кілька разів автори спостерігали роботу лозоіскателей на місцевості і брали участь в пошуках покладів корисних копалин, що проводилися за допомогою рамок солідної геологорозвідувальної організацією. Наукова строгість проведених робіт залишала бажати кращого, і достовірність результатів була не цілком зрозуміла. Однак не можна заперечувати деяку повторюваність результатів, отриманих різними лозоіскателямі.

В результаті у авторів склалася думка, що якісь ефекти "лозоіскательского характеру" дійсно існують. Щось є, але що?

Трохи фізіології і психології

Задовго до наших експериментів вчені ретельно і всебічно вивчили два явища, яким належить зіграти певну роль в нашому дослідженні лозоіскательства.

Перше - ідеомоторні рухів, Викликаються вони несвідомої реакцією на одне лише уявне представлення про рух. Візьміть який-небудь кульку, прив'яжіть до нього нитку і підійміть над землею. Досить, зосередивши погляд на кульці, уявити, що він рухається, як він почне коливатися. Повправлявшись, можна змусити його коливатися в будь-якому напрямку і обертатися за годинниковою стрілкою або проти неї. Коли говорять про ідеомоторних акті, під цим мають на увазі не тільки власне рух, а й напруга відповідних м'язів і навіть просто передачу нервових імпульсів, адресованих м'язам при уявному поданні руху.

Друге явище - психологічна установка, інакше - готовність людини до певної активності, до участі в деякому процесі, до реакції на знайомий стимул або відому ситуацію. В установці укладений загальний минулий досвід, побудований на його основі образ ситуації і мети, план дій. Якщо стимул повторюється багаторазово і реакція на нього доводиться до автоматизму, установка, звана в цьому випадку фіксованої, може стати несвідомим фактором регуляції поведінки. Ви піднімаєтеся по сходах, що не дивлячись на сходинки: у вас вироблена фіксована установка на те, що всі сходинки на сходах однакові, а тому і дивитися на них нічого. Але якщо хоча б одна виявиться інший висоти, ви можете оступитися.

Основна ідея

Так, ось, розглянувши велике число різноманітних випадків лозоіскательства, автори прийшли до висновку, що в них діє один і той же своєрідний спосіб сприйняття і індикації різних навколишніх об'єктів і різнохарактерних подій. Він заснований на розвитку пріторможенного ідеомоторного акту під дією деякого фізичного сигналу, відповідно до виробленої фіксованою установкою.

Якщо зосередити погляд на кінці рамки і подумки уявити собі її поворот за годинниковою стрілкою або проти неї, то рамка дійсно почне повертатися завдяки майже невловимого оком і, зрозуміло, мимовільного нахилу кисті, усієї руки і корпусу. Цим рухом можна управляти за рахунок зворотного зв'язку: людина, що бере участь у випробуваннях (будемо називати його оператором), здатний не тільки викликати рух рамки, а й загальмувати його, включивши відповідну групу м'язів, що здійснюють зворотний зв'язок. Використовуючи її, оператор і підправляє рамку, підтримуючи первинну орієнтацію рамки вперед по ходу.

Кисть руки з рамкою виявляється в положенні нестійкої рівноваги, а сам оператор повинен бути дуже зосереджений і напружений, щоб ця рівновага підтримувати.

Коли оператор, перебуваючи в такому стані "активної готовності", сприймає якийсь сигнал, що перемикає його увагу, в потоці нервових імпульсів, керуючих м'язами руки, виникає неузгодженість, кисть непомітно нахиляється, рамка повертається. Зазвичай, якщо рамка перебуває в правій руці, то вона повертається проти годинникової стрілки. Але іноді рамка несподівано повертається в протилежну сторону, що підтверджує можливість конкуренції і зриву рівноваги.

Тепер вступає в дію ще один дивовижний ефект - вибіркова настройка, пов'язана з фіксованою психологічної установкою. Якщо оператор налаштований відзначити, скажімо, проходження дверного отвору, то рамка повернеться саме в цей момент, а сприйняття інформації, що відноситься до інших об'єктів і подій, буде ослаблено. Після деякого тренування оператор може зовсім не звертати уваги на отвір, але коли він буде його проходити, вироблена установка все одно подіє - оператор несвідомо відзначить цей момент, і рамка мимоволі повернеться.

Ось, така несвідома реакція на абсолютно різні, але цілком реальні фізичні сигнали, пов'язані з об'єктами пошуку, і лежить, мабуть, в основі всіх лозоіскательних ефектів. При подальшій класифікації їх виявилося зручно розділити на шість груп: чотири основні і дві додаткові.

Рамка-указка

До першої групи ми відносимо ті випадки, коли рівновага порушується через одного тільки уявного уявлення про рух рамки. Ніякого зовнішнього сигналу - "одне уяву".

Лозоіскателі показують такий фокус. У кімнаті кілька людей. У оператора в руках рамка або дві рамки. Хто-небудь з присутніх запитує: "Де тут телефон?". Телефонний апарат видно всім, але коли рамки в руках оператора як би самі собою повертаються і зупиняються, вказуючи на апарат, це справляє враження на користь лозоіскательства.

Звичайно ж, подібні ефекти до власне "шукання" відношення не мають. Вони виділені в самостійну групу лише тому, що ідеомоторні акт, регульований зворотними зв'язками, проявляється тут найбільш наочно. Його можна спостерігати і досліджувати безпосередньо.

Запорука успіху - тренованість

При лозоіскательскіх ефекти другого типу оператор знає, де об'єкт, бачить його і рухається до нього. У міру наближення до об'єкта "активна готовність" оператора посилюється, а біля самого об'єкта рівновагу мимоволі порушується. Рамка повертається, причому не обов'язково в напрямку об'єкта - вона може навіть перекинутися на 180 градусів.

Якщо в процесі тренування оператор виробив здатність відзначати поворотом рамки проходження того ж дверного отвору, то точно так само вона може повернутися і коли оператор переступає через рейок або струмок, проходить під лінією електропередачі або повз колони, стовпа - взагалі, повз будь-якого виділяється орієнтира, хоча б навіть яскравою стрічки на його шляху.

Мало того, що вироблена фіксована установка на будь-якої орієнтир вельми стійка. Вона ще й поширюється (як кажуть психологи - "іррадіює") також на його безпосереднє оточення. Спробуйте перекласти згадану стрічку на нове місце - рамка буде повертатися і над стрічкою, і деякий час над тим місцем, де вона лежала раніше.

Якщо який-небудь випадковий поворот рамки виявляється значним, то оператор несвідомо відзначає відповідну точку шляху, і згодом рамка може повертатися на тому ж місці.

Поворот рамки може бути поєднана не тільки з точкою простору, але і з моментом приходу сигналу. При відповідній установці і після деякого тренування рамка повертається у відповідь на очікувану світловий спалах, дзвінок, на пуск або зупинку ліфта, коли в ньому знаходиться оператор, і т. П.

Дуже ефектно! Недарма лозоіскателі "з парапсихологічним ухилом" обожнюють всі ці фокуси і охоче демонструють їх непосвяченим. І на все у них є пояснення. Досвід з перекладений на нове місце стрічкою вони пояснюють взаємодією "біополя" оператора з залишками власного "специфічного поля" об'єкта. Один з них навіть розтер ногою місце, де лежала стрічка, щоб знищити залишки цього поля. І знищив! Адже ніщо так не руйнує ситуацію психологічну установку, як активний фізичний дію. Вся магія заснована на цьому, все спалювання листів, все знищення реліквій. Забути, скоріше забути! А чому рамка повернулася на тому ж місці, де в минулий раз випадковий поворот був значним? І це їм ясно: там "аномалія простору" ...

Всі ефекти подібного роду ми виділили в цю групу, так як у них одне і те ж походження - зовнішні фізичні сигнали, що призводять до несвідомої реакції оператора.

Ці ефекти, до речі, кожен може перевірити на собі. Треба тільки добитися цілковитої розкутості і вірити в успіх. Тому на початкових етапах тренування слід допомагати рамці свідомим нахилом кисті. Активна протидія буде тільки перешкоджати течією експерименту; якщо рамку щосили затиснути в кулаці, вона не повернеться. Тривалість тренування індивідуальна: від декількох пробних ходів до 2-3 днів активної роботи.

Де захований свинець?

Тепер уявімо собі, що оператор не знає, де знаходиться об'єкт пошуку, але це відомо одному або декільком особам (индукторам), присутнім під час проведення експерименту. Індуктора може відокремлювати від області пошуку кілька кроків; на свідомому рівні він жодною інформацією з оператором-перцепієнта не обмінюється, Така ситуація, характерна для наступної, третьої групи явищ.

Ми проводили такий досвід, Оператор йшов з приміщення, індуктор ж витягав навмання один з трьох квитків з номером і клав на тумбочку з таким же номером шматок свинцю під непрозорий ковпак або в коробку. Потім індуктор сідав на своє місце, викликав оператора і застигав в нерухомості, спостерігаючи за ним лише краєм ока.

Оператор з рамкою в руці починав повільно ходити близько трьох тумбочок з коробками, з яких дві були порожніми. При русі рамка могла захитався. Це сприймалося як випадковість. Але ось, після декількох проходів, оператор помічав ,. що біля однієї з тумбочок рамка відхиляється більш виразно. Він підходив до неї, відкривав коробку і витягував звідти захований свинець. Таких дослідів ми провели 76. У 64 з них оператор не помилився. Відсоток дуже і дуже високий!

Однак результати помітно погіршувалися, якщо індуктор сідав спиною до оператора або перебував за фанерною екраном. І зовсім погано було справа, якщо свинець під час відсутності не тільки оператора, але і індуктора ховало третя особа, залишало потім кімнату на час пошуків.

Ми бачимо, що в усіх подібних умовах успіх залежить від інформаційного контакту між індуктором і оператором. Щоб остаточно переконатися в цьому, в деяких експериментах свинець в тайник, взагалі, не ховали, а індуктор тільки запам'ятовував витягнутий за відсутності оператора номер квитка, і рамка поверталася біля тумбочки з цим номером так само справно, ніби там був захований свинець. Так було в 17 випадках з 21.

З'ясовувати, яким чином індуктор передає інформацію оператору, не входило в нашу задачу. Зауважимо, однак, що, мабуть, має значення не тільки гострота сприйняття оператора, але і сила впливу індуктора. При деяких умовах індуктор, сам того не помічаючи, допомагає виявити об'єкт, без нього досвід може і не вийти.

Цілий напрям в лозоіскательстве становить, як відомо, "діагностика". Оператор оголошує, що може вказати через одяг місця хірургічних операцій і пошкоджень тіла, сліди від ран, хворі внутрішні органи. Так як обстежуваний найчастіше знає свої недоліки і хвороби сам, то він мимоволі стає індуктором, і оператору не варто великої праці їх виявити. Не поспішаючи пересуваючи рамку уздовж тіла, він сприймає інформацію, що надходить, і в відповідних місцях рамка повертається. Індуктор, природно, вражений, особливо якщо оператор, до того ж, користується медичними термінами.

"Де ж тут лозоіскательство?" - запитають нас. Так, звичайно, це не лозоіскательство в чистому вигляді, бо оператор отримує відомості від мимовільного інформатора. Але елементи лозоіскательства, все-таки, тут є. По-перше, оператор вказує місце, яке йому було невідомо, по-друге, робить він це завдяки несвідомому сприйняттю деякого сигналу, який викликає розгальмування ідеомоторного акту, що завершується мимовільним обертанням рамки.

класичне лозоіскательство

У випадках, які ми віднесли до четвертої групи, нікому не відомо, де знаходиться об'єкт пошуку, і немає ніяких свідомо сприймаються даних, які могли б допомогти його відшукати. У загальному випадку невідомо навіть, чи розташований об'єкт в районі пошуку. Це і є лозоіскательство в чистому вигляді, так би мовити, класичне лозоіскательство - виявлення корисних копалин, підгрунтових вод, пустот та інших геофізичних аномалій [Див. Коновалов В. В світі чудових одкровень. - "Наука і релігія", 1985, № 7.].

Що можна сказати з приводу такого лозоіскательства, його механізму та результатів?

Приступаючи до справи, оператор знаходиться в стані "активної готовності" - з свідомою настановою на об'єкти певного властивості. Однак несвідомо установка поширюється і на сприйняття характерних фізичних сигналів, які можуть бути пов'язані з об'єктом. Сам оператор може і не знати про існування зв'язку з цим. Сприйняття подібних сигналів відбувається несвідомо; воно, безумовно, залежить від здібностей оператора і шліфується з досвідом. І відбувається наступне: свідомість мовчить, але несвідомо сигнал сприйнятий - ідеомоторні акт спрацьовує, і рамка повертається.

Що це може бути за сигнал? Викликане наявністю об'єкта локальне спотворення будь-якого поля - гравітаційного, електричного, магнітного, радіаційного, акустичного. Сигналами можуть бути пов'язані з об'єктом різні прямі і відбиті випромінювання, зміни вологості повітря, перепади температури. Фізичних явищ тут може бути дуже багато, і кожне може бути сприйнято органами почуттів оператора, не зачіпаючи його свідомості. Чому дивуватися, якщо "досвідчений" ревматик або гіпертонік відчуває зміну погоди за дві доби, коли ще мовчать найчутливіші прилади! А тут руда під ногами!

Точно так же мимовільної і несвідомо сприймають інформацією служать такі орієнтири, як рельєф місцевості, вид грунту та його вологість, склад рослинного покриву, запахи, концентрація комах. За типом рослин, їх густоті, кольором, нахилу стебел можна дізнатися, як розподілені підгрунтові води. Тренований лозоіскатель, наткнувшись на подібні орієнтири, сприймає їх несвідомо, і, вже якщо він прийняв установку на пошук води, то за допомогою лози або рамки цілком може її знайти. Коли орієнтири дуже помітні, то відбувається змикання з випадками другої групи і лозоіскатель може працювати на межі між свідомим і несвідомим сприйняттям зовнішніх сигналів.

Таким чином, не існує якоїсь однієї початкової причини повороту рамки в руках оператора Таким чином, не існує якоїсь однієї початкової причини повороту рамки в руках оператора. Подібних причин безліч. Важливо тільки, повторимо це ще раз, щоб в залежності від фізичної природи об'єкта пошуку, умов і обставин той чи інший сигнал про наявність об'єкта міг бути сприйнятий знаходяться в стані "активної готовності" оператором як спусковий. Тоді навіть незначної зміни стану оператора або просто перемикання його уваги досить для реакції - рамка повертається.

Найбільш ймовірно спільна дія сигналів різної природи, завдяки чому при виробленні необхідної установки стає можливою диференціація об'єктів пошуку різної якості.

Принцип дії інших інструментів лозоіскателей - той же, що і з Г-образної рамкою. У всіх випадках з приходом зовнішнього сигналу відбувається або порушення нестійкої рівноваги, або розлад усталеного руху. Відомі, наприклад, оператори, що викликають стан "активної готовності" напругою руки без рамки. У критичних точках такої оператор відчуває як би полегшення руки, "холодок" і т. П.

Як перевірити?

Зрозуміло, упевнитися, чи існує класичне лозоіскательство і яка природа діючих сигналів, можна було б за допомогою відповідних експериментів. Тут, однак, виникають труднощі чи не принципового характеру.

Перш за все, лозоіскательство - справа ненадійна. Ідеомоторні акт у людей протікає по-різному. Навіть у одного і того ж людини то сильно і чітко, а то - ледь помітно. Як же знімати характеристики, визначати функціональні залежності, поріг чутливості, якщо все змінюється прямо на очах?

Звичайно, можна спробувати, як то кажуть, не мудруючи лукаво, "щось" закопати або заховати і запропонувати лозоіскателю знайти. Здавалося б, чого простіше? Але, виявляється, не так-то легко правильно заховати об'єкт пошуку, щоб мати справу з "чистим" лозоіскательством, без ефектів, властивих другої і третьої груп.

Дійсно, будь-яка ознака (на кшталт малопомітних слідів на схованці) може послужити свідомо сприйнятим орієнтиром, як у другій групі. А якщо хто-небудь знає, де захований об'єкт, завжди знайдуться скептики, які при успіху пошуку заперечать,

Ось ті хлопці, господар, розбираються в сейсмографії, гравіметрії, магнітометри
Ось ті хлопці, господар, розбираються в сейсмографії, гравіметрії, магнітометри.А цей дійсно знаходить нафту.

що він, мовляв, досягнутий завдяки допомозі індуктора, як у випадках, розглянутих у третій групі. Експерименти, які претендують на доказовість, повинні бути поставлені так, щоб їх наукова строгість не викликала сумнівів. Тому жодна жива душа не повинна знати заздалегідь, де розташований об'єкт пошуку та коли пошук здійснюється. Але як це зробити, якщо мова йде не про кілограмової железяке, а про досить солідному предмет, вплив якого на лозоіскателя порівняно з дією хоча б скромною геофізичної аномалії?

Лабораторні дослідження тут, взагалі, малоефективні. Зокрема, важко створити помітні цілеспрямовані спотворення гравітаціоніогс поля при наявності великих мас оточуючих будівельних конструкцій. Тут навряд чи можна обійтися без розробки і побудови великих імітаційних випробувальних стендів, станцій і полігонів. А щоб уникнути будь-яких сторонніх впливів, всі об'єкти пошуку повинні переміщатися без участі людини, автоматично, за програмою, що задається датчиком випадкових команд.

Та й як однозначно інтерпретувати результати? Ви доручаєте лозоіскателю встановити, наприклад, положення залізничної платформи, навантаженої свинцем і переміщуваної за суцільним парканом. При відсутності реакції лозоіскателя завжди можна сказати, що платформа була завантажена недостатньо. У разі ж успіху виникнуть десятки підозр: лозоіскательство тут, мовляв, ні до чого, так як оператор свідомо вловив зміну гулкости кроків поблизу платформи, відреагував на осідання грунту, відчув запах колісної мастила і т. Д. Все це складно і вимагає невиправдано великих витрат .

Звичайно, особливо показові були б натурні випробування - пошуки нових, що раніше не розвіданих аномалій. Однак труднощів в організації та проведенні таких робіт теж предостатньо, а дотримання наукової строгості за участю професійних лозоіскателей виявляється мало не неможливим, так що будь-який результат - позитивний чи негативний - неминуче потрапляє під обгрунтований обстріл прихильників протилежних поглядів.

Тверезо зваживши всі складнощі суворої наукової перевірки і зіставивши їх з можливих практичних виходом, автори вважають, що в даний час розгортання широких досліджень в цій області навряд чи доцільно, незважаючи на безперечний її інтерес.

На щастя, прямі експерименти - не єдиний аргумент для серйозних висновків. Є переконливі непрямі докази на користь якщо не реальності, то, щонайменше, можливості класичного лозоіскательства.

Уважний читач, можливо, зауважив, що всі чотири типи лозоіскательства в нашій концепції взаємопов'язані, і цей взаємозв'язок така, що навіть якщо б про четвертої групи випадків, тобто про чистому лозоіскательстве, нічого не було відомо, то її існування можна було б передбачити.

Дійсно, для чистого лозоіскательства в наявності всі умови. Дослідження випадків, які ми віднесли до другої групи, підтверджують, що ідеомоторні акт може розвиватися під дією різних фізичних сигналів. А з дослідів, пов'язаних з третьою групою, слід, що все це цілком може відбуватися на несвідомому рівні.

Нам заперечать: залишається питання, чи достатня інтенсивність сприйманого фізичного сигналу, щоб похитнути рівновагу пріторможенного ідеомоторного акту? Але це питання кількісний, і його-то якраз вирішити неважко. Наприклад, якщо ми зіставимо чутливість вимірювальних приладів, які використовуються в геофізичної розвідки, з чутливістю людського організму до різних фізичних полів, від гравітаційного до теплового, то побачимо, що людина не набагато поступається приладів, а де в чому і перевершує їх. Він в змозі сприймати (особливо на рівні несвідомого) надзвичайно слабкі сигнали навіть від невеликих аномалій.

Багатовікова, але недосконала практика лозоіскательства викликала недовіру як у фахівців, так і у широкої громадськості значною мірою тому, що не піддавалася науковому поясненню, не вкладалася без серйозних протиріч і заперечень ні в які теоретичні рамки. Сподіваємося, запропоноване несуперечливе пояснення природи лозоіскательства показує, що воно можливе і в ньому немає ні чуда, ні містики. Людина розуміє мову природи. Так було завжди!

Фантастика і помилки

Ентузіасти універсального лозоіскательства стверджують іноді, що абсурдність такого роду домагань відносна, що людина поступово звик до багатьох відкриттів, які спочатку здавалися такими, що суперечать здоровому глузду. Все це так, біда лише в тому, що тут недостовірні самі факти, тобто ніяких відкриттів немає.

Подібні твердження про універсальність ефекту тільки кидають тінь на класичне лозоіскательство, на тих, хто всерйоз слухає мови природи і шукає не сумнівною слави, а розвитку і корисного додатка здібностей, даних людині тією ж природою.

Нам залишилося розглянути дві додаткові групи. Перша охоплює плоди наукової Нестрогие, помилок, некомпетентності і домислів, начебто з'явився в одному журналі повідомлення про фантастичну здатності оператора брати пеленг на невидимі кораблі, що знаходяться від нього в 40 кілометрах. До другої ми відносимо явні безглуздості, а також результати несумлінності, спритності рук. Один, наприклад, береться за допомогою рамки визначити за планом квартири, в якій він ніколи не був, місця, нібито небезпечні для життя, і пробує "нейтралізувати" їх. Інший знаходить на фотографіях прибульців з інших світів ...

Про корисність

Поклавши руку на серце, ми повинні сказати: в наші дні користь від лозоіскательскіх методів пошуку копалин невелика. Ті, хто ратує за їх "широке впровадження" (для солідності іноді йдеться про "біолокаційних методах пошуку"), здебільшого недостатньо чітко уявляють собі сучасні завдання геофізичної розвідки, високі вимоги щодо її глибини, точності, а також роздільної здатності, надійності і швидкодії апаратури і т. п. Тому розвиток лозоіскательства як напряму, що конкурує з сучасними геофізичними методами, неперспективно. Що ж стосується з'єднання геофізики з біофізики, тобто створення будь-яких гібридних біотехнічних пристроїв для геологічної розвідки, то ми ще занадто мало знаємо про всі зв'язки між організмом і середовищем, які довелося б враховувати при їх розробці.

Зі сказаного зовсім не випливає, що потрібно з зневагою ставитися до вдалим технічним рішенням, заснованим на фізіологічних і психологічних можливостях людини, в тому числі і до тих, які призначаються для розвідки земних надр. У цій області вже зроблено кілька винаходів. Точно так само немає підстав відмовлятися від лозоіскательскіх методів там, де вони застосовуються для вирішення якихось приватних завдань. Необхідно лише одне - об'єктивний контроль, що створює упевненість, що вироблені роботи недаремні.

Отже, ми переконалися, що лозоіскательскіе ефекти досить різноманітні, але піддаються класифікації. Ми розділили їх на чотири характерні групи і з'ясували, що перші три досить легко перевіряються експериментально. Перевірка четвертої, найголовнішою групи прямими експериментами скрутна. Але це не міняє справи. Запропоноване пояснення можливого механізму лозоіскательства, єдиного для всіх груп, не виходить за межі простих уявлень фізики, фізіології та психології. Будучи розглянуто з чисто наукових позицій, лозоіскательство більше не потребує заступництві парапсихології, яка, таким чином, позбавляється ще одного зі своїх розділів. Доречно зауважити, що якщо для пояснення лозоіскательства вистачило відомих наукових даних і положень, то втрачає сенс поняття "біофізичний (або біолокаційний) ефект". Ніякого такого самостійного явища, мабуть, не існує.

Кожному, ми думаємо, зрозуміло, що якщо в цій області і будуть надалі проводитися наукові дослідження, вони не повинні обмежуватися лозоіскател'ством як таким. Взаємодія людини і навколишнього середовища - ось який представляється нам головна тема досліджень найближчого майбутнього. Перші кроки в цьому напрямку вже робляться, і ми сподіваємося, що з кожним роком вони будуть все впевненіше і сміливіше. Що ж стосується індивідуального захоплення лозоіскательством, то воно, звичайно, нікому не забороняється. Треба тільки зберігати критичний спосіб мислення, пам'ятати ази наук і не давати волі полум'яному уяві.

назад в розділ "Можливості"

Але що сказати про сьогодення, традиційному лозоіскательстве, яким люди займалися протягом століть, та й зараз займаються в чисто практичних цілях, зовсім не бажаючи нікого обдурити?
Як пояснити дію шуканої підземної аномалії на рамку?
Чи не час сучасній науці, збройному найдосконалішими методами досліджень, найтоншими і чутливості приладу, серйозно ЗАЙНЯТИСЯ цим явищем і дати йому пояснення?
Які з численних застосувань лози або рамки - шарлатанство, марновірство або самообман, а які - ні?
Якщо останні існують, то які фізичні сили тут діють?
Щось є, але що?
Хто-небудь з присутніх запитує: "Де тут телефон?
А чому рамка повернулася на тому ж місці, де в минулий раз випадковий поворот був значним?
Де захований свинець?
Де ж тут лозоіскательство?

Новости