Людина Maersk: капітан Анатолій Чоботарська розповідає, як його "ростили" в компанії

Анатолій Чоботарська: Доброго дня! Мене звуть Анатолій, я з Севастополя. Уже три роки працюю в Maersk. Прийшов в компанію старпомом, потім отримав підвищення. Нещодавно закінчився мій перший контракт на посаді капітана.

Працівник моря: Вітаємо з підвищенням! Складно було його отримати?
Анатолій Чоботарська: На відміну від у інших компаній, в Maersk промоушен багатоступінчастий. Наприклад, у німців ти отримуєш два-три промоушена від капітана і вже висували на нову посаду, а в Maersk потрібно пройти кілька етапів, один за іншим, не пропускаючи.

Наприклад, один із ступенів для отримання посади капітана - це освоєння серії тренувальних відеокурсів. В кінці кожного курсу відбувається assessment - невеличкий іспит. Якщо за результатами тесту ти набираєш менше 80% правильних відповідей, значить, не пройшов. Після курсів потрібно ще пройти оцінку стресостійкості і лідерських якостей.

Працівник моря: Це все або є ще якісь перевірки?
Анатолій Чоботарська: Останній крок - це співбесіда з суперінтендантом. Для зустрічі з ним я літав до Англії. Під час співбесіди ми обговорювали, як вести справи на судні, наприклад, фінансові. Без цього співбесіди підвищення не буде.

Коли все пройдено, кандидатуру претендента відправляють на розгляд в Копенгаген. Головний офіс приймає остаточне рішення і підтверджує просування на нову посаду. Звичайно, до промоушену в Maersk підходять серйозніше, ніж в інших компаніях, але зате ми всі знаємо: кожна людина на судні - це компетентний фахівець, який знає свою справу.

Працівник моря: Наскільки зрозуміла політика компанії з питань підвищення моряків?
Анатолій Чоботарська: В Maersk є програма Promotion Transparency, яка дозволяє кандидатам розібратися, чому їх не просувають. Якщо ти пройшов всі тести, співбесіди і іспити, то маєш право запросити у компанії офіційне обґрунтування того, чому ти досі не отримав підвищення.

Тобі можуть пояснити, що прямо зараз місць немає, але незабаром ми отримаємо судно, або хтось іде на пенсію. Навіть якщо доведеться трохи почекати, компанія обов'язково розповість про причини свого рішення. В інших компаніях такого немає, наскільки я знаю. Там набагато складніше з'ясувати мотиви керівництва.

Працівник моря: Часто кар'єрний ріст залежить не тільки від професійних і особистих якостей моряка, а й від наявності вільних місць в компанії. Як із цим справи в Maersk?
Анатолій Чоботарська: Років зо три тому, коли ще не почалася криза, компанія запустила програму будівництва суден - дуже багато, близько 30 або 35. Зараз вони отримують ці судна, і місця є. Під час кризи компанія, напевно, не стала б робити таке замовлення. Але раз суду вже замовлені і оплачені, їм знаходять справу. Флот розширюється, вільні місця з'являються.

Працівник моря: Нагадайте, будь ласка, який флот в Maersk?
Анатолій Чоботарська: Є різні крила. Я знаю про три: контейнеровози, танкери і офшорний флот. Я ходжу в море на контейнеровозах. Їх в компанії більше 260-ти.

Працівник моря: Значить, промоушен в Maersk багатоступінчастий. А як щодо умов для навчання? Чи є все необхідне?
Анатолій Чоботарська: Ви знаєте, для навчання створені всі умови. Maersk ну дуже серйозно ставиться до цього питання. Кожен відпустку, скільки я був старпомом (а це три роки), нам пропонували поїхати в Данію на різні курси, семінари, навчання. Були тижневі медичні курси, які самі по собі коштували дуже дорого. Все за рахунок компанії.

Устаткування на них було дуже просунуте. У нас, напевно, в медінститутах такого немає. Ще там вчили робити уколи в вену. Пам'ятаю, ми їх один одному робили.

Працівник моря: Ви недавно стали капітаном. Що здалося вам найскладнішим на новій посаді?
Анатолій Чоботарська: Велика відповідальність, інші обов'язки. Старший помічник відповідає за вантаж і зв'язок з екіпажем. Капітан вирішує більш глобальні питання: дотримання графіка, економія палива. Компанія, до речі, дуже серйозно ставиться до цього питання. З огляду на те, що витрата палива зазвичай дуже великий, наприклад, 150 тонн на добу, економія навіть одного-двох відсотків - це немало. Тому на судні встановлені спеціальні програми, які стежать за витратою палива.

Вони коректують хід судна в залежності від погодних умов. Якщо ми бачимо, що попереду погана погода, програма радить зменшити хід зараз, щоб потім заощадити. Іноді не віриться, що це допоможе. Дотримуєшся раді і з подивом бачиш, що і правда, економиш. Все дуже просунуте.

Працівник моря: Які найбільш інноваційні системи ви бачили?
Анатолій Чоботарська: З того, що мене вразило, це програма, в яку інтегрований прогноз погоди. Ми закладаємо в неї свої спостереження кожні чотири години. Цим займаються помічники на містку. Вводимо в неї наші обороти і витрата палива, а вона нам показує, яких обертів двигуна зараз краще дотримуватися: наприклад, не 59, а саме 60. Остаточне рішення, які обороти ставити, приймає капітан. Але програма дає хорошу підказку.

Що стосується прямо інновацій, то я працював з стармеха, який розповідав, що раніше ходив в море на судні разом з технологами, які постійно щось відчували. Maersk - це компанія-експериментатор, вона весь час шукає, що б оптимізувати і поліпшити.

Свого часу мене вразив той факт, що на судах Maersk Wi-Fi для моряків з'явився раніше, ніж всі інші почали його ставити у себе. Так що Maersk завжди була дуже технологічною компанією.

Працівник моря: А що було найкращим на новій посаді?
Анатолій Чоботарська: Ну, по-перше, на всіх судах Maersk є треті помічники, і капітану не потрібно стояти вахту на містку. На маленьких судах капітани стоять вахту по вісім годин і одночасно виконують свої обов'язки.

Звичайно, відчуваєш, що досяг піку кар'єри, і отримуєш психологічне задоволення від кар'єри - йшов, йшов і начебто дійшов до чогось, здорово.

Працівник моря: Як довго ви освоювалися на новій посаді?
Анатолій Чоботарська: Коли я приїхав приймати справи, то місяць катався з попереднім капітаном. Просування за посадою у нас плавне, в компанії вважають, що це непростий стрибок, і потрібна допомога. Навіть старпома при підвищенні катаються з попереднім старпомом місяць, іноді два.

При цьому зарплату платять і старому, і новому капітанові. Поки я освоювався, то списав кілька зошитів. Мене вводив в курс справи дуже хороший капітан, індус, відмінний фахівець. Детально пояснив мені все премудрості професії.

Також допомагав старпом, теж дуже досвідчений, підказував, що й до чого з різними паперовими справами. Він на цьому судні не в перший раз ходив і багато знав.

Працівник моря: Багато доводиться робити паперової роботи?
Анатолій Чоботарська: Досить, але вона розподілена між посадами. До того ж, все робиться в електронній формі. Зараз наше судно переходить на роботу без навігаційних паперових карт, тільки з електронними. У другого помічника, який за коригування курсу відповідає, просто гора з плечей звалилася. Він диск вставив, файл завантажив - корекція сталася в комп'ютері. Не треба витрачати дні, щоб коригувати ці паперові карти.

Працівник моря: Наскільки добре потрібно знати комп'ютер, щоб ефективно працювати?
Анатолій Чоботарська: Вище середнього. У Maersk є багато своїх програм, які потрібно швидко вивчити, коли ти входиш в посаду.

Працівник моря: А що з комп'ютерною безпекою?
Анатолій Чоботарська: Все дуже серйозно. Я не можу розкривати внутрішню інформацію, але повірте - Maersk про це дбає.

Працівник моря: Як думаєте, скоро з'явиться посаду суднового айтішника?
Анатолій Чоботарська: Мені здається, що окремої посади не буде, скоріше, у кого-небудь з членів екіпажу з'являться додаткові обов'язки. Подібним чином, наприклад, народилася посаду офіцера з безпеки - свого часу хтось просто зобов'язав старпома їм бути.

Анатолій Чоботарська: Доброго дня

Фото: Henk Jungerius

Працівник моря: До Maersk ви досить довго працювали в іншій компанії. При зміні роботодавця вас щось здивувало?
Анатолій Чоботарська: Якщо говорити не про посади старпома, а про компанії, то в Maersk я відчув дуже велику стабільність. Ця компанія настільки надійна, що криза і інші неприємності вона проходить, не хитнувся. Це мене вразило.

У попередній компанії не було перманентних контрактів, а тільки так звані voyage контракти. Сходив в море, отримав зарплату і живеш собі на зароблене. Підходить час, просишся в рейс, а тобі кажуть - у нас зараз немає місць. Це недолік voyage контрактів.

Перманентний контракт означає, що моряк в будь-якому випадку отримує зарплату, завжди. Коли ти хочеш піти в рейс, тебе повинні або працевлаштувати, або платити гроші - менше, звичайно, ніж в море, але все одно зарплата є.

Крім того, компанія дуже піклуватися про моряків. Якщо, не дай бог, хтось захворів і змушений сидіти вдома, то він може сміливо розраховувати на виплату лікарняного допомоги. Щоб отримати гроші на лікування, потрібно надати офіційні документи від лікаря. Мій друг, старпом, сильно застудив вухо і довго з ним томився - три місяці сидів удома. Він отримував лікарняні і особливо не бідував. На ці гроші дуже навіть можна жити в Україні.

Працівник моря: Наскільки складно потрапити в Maersk?
Анатолій Чоботарська: Мені здається, зовсім не складно. Для цього потрібно добре знати англійську мову і мати практичний досвід. При надходженні в Maersk теж здаються тести.

Молодим без досвіду, мені здається, складніше. Але краще приходити, коли вже є рік-два досвіду роботи.

Проблема в Maersk одна - компанія не завжди набирає людей. Якщо йде набір - треба йти, так як він може закінчитися (сміється).

Працівник моря: Ще щось?
Анатолій Чоботарська: Ще такий момент: капітанів в Maersk не беруть, їх тут вирощують. Кандидат повинен пропрацювати в компанії, увібрати систему, щоб стати людиною Maersk. Коли кандидат приходить ззовні, він привносить свій підхід. Німецька система тут не потрібна точно так же, як і українська.

Працівник моря: Розкажіть, де ви вчилися?
Анатолій Чоботарська: Ну, це ціла історія. Я колишній електромеханік, відпрацював на цій посаді тринадцять років. Закінчив електромеханічний факультет ОВІМУ в 1992 році. Потім раптово вирішив, що мені потрібно стати штурманом, перевчився заочно і зробив другу кар'єру. Для цього я поступив в середню морехідку в Одесі, а закінчував вже в Криму, в Севастополі.

Працівник моря: Чому ж одразу не надійшли на штурмана? Був великий конкурс?
Анатолій Чоботарська: І це теж ціла історія (сміється). Я нерозумний саме на електромеханіка, причому в той час на цю спеціальність був найбільший конкурс. Я недобрав кілька балів, і мене розподілили на перший курс на штурмана. Потім когось вигнали з електромеханічного факультету, і на тому ж першому курсі я все-таки перевівся туди і отримав диплом електромеханіка. Так що, напевно, життя мене з самого початку штовхала в бік кар'єри штурмана.

Працівник моря: Чи виправдалися ваші очікування?
Анатолій Чоботарська: Звичайно, так. Я з третього помічника до старпома виріс за три роки, так як до того тринадцять років працював в море, і знав, що й до чого заведено на судні, всю цю специфіку.

Працівник моря: Ви з Севастополя. Розкажіть, чи важко морякам знайти роботу в Криму?
Анатолій Чоботарська: З тих пір, як я влаштувався в Maersk, я не шукаю роботу, мені це не потрібно. Так що можу сказати тільки за чутками, від друзів. Вони кажуть, що кримчанам зараз важко, не всі хочуть їх наймати. Через американських санкцій ми стикаємося з проблемами з переказом грошей.

Працівник моря: Як ваша сім'я справляється з розлукою?
Анатолій Чоботарська: Якраз в Maersk сім'ї справляються найлегше. По-перше, тут є короткі контракти для ТОП четвірки (капітан, старпом, стармех, другий механік), коли ти працюєш за графіком 12 тижнів на судні / 12 тижнів вдома. По-друге, в компанії існує програма Family Sailing, в рамках якої моряки можуть брати з собою на судно дружин за рахунок компанії.

Працівник моря: Для кого діє сімейна програма?
Анатолій Чоботарська: Для всіх. На молодших посадах, по-моєму, можна брати сім'ю з собою один раз на рік, на старших - двічі на рік. Я сам з сім'єю в море ще не ходив, так як мій молодший син поки в школі вчиться, і дружина залишається з ним.

Але наскільки я знаю, дружини відчувають себе в море прекрасно: всі судна обладнані відмінними спортзалами і басейнами, харчування - шведський стіл. Мені дуже подобається, що кухар готує багато різних страв. Не їж свинину з якихось причин - з релігійних міркувань або тому, що це жирне м'ясо, - можна вибрати яловичину, рибу, овочі.

Працівник моря: Який в основному склад екіпажу на суднах Maersk?
Анатолій Чоботарська: Рядові найчастіше філіппінці. Комсклад - данці, англійці, українці, росіяни, індусів багато, є й інші європейці. У компанії 115,000 працівників, з яких десять-п'ятнадцять тисяч - плавсклад. Дуже багато різних людей.

Працівник моря: Як ви знаходите спільну мову з екіпажем?
Анатолій Чоботарська: Це не складно, треба тільки все адекватно сприймати і важливо ставитися до людей з повагою.

Працівник моря: Часто підлеглі сперечаються, заперечують?
Анатолій Чоботарська: В Maersk не часто, так як всі дорожать своїм місцем. Внутрішні правила також не мають до суперечок. Наприклад, в рейсі взагалі не можна вживати алкоголь - це закон Maersk. У будь-якому порту може несподівано прийти інспекція від компанії і взяти аналізи. Тому у нас тут люди адекватні.

Будучи старпомом, я знав, що з ранку у мене жоден член екіпажу не буде з похмілля, все вийдуть на роботу з хорошим самопочуттям. Хоча на судах інших компаній іноді відбуваються неприємні інциденти.

Працівник моря: Чого не вистачає компанії, на ваш погляд? Може, якогось обладнання, політики, умов?
Анатолій Чоботарська: От не можу назвати. Тут є навіть те, чого я не міг собі уявити.

Хоча ні, одного мені все-таки не вистачає - крюїнгу в Криму. Я був би щасливий, якби його тут відкрили, коли санкції знімуть (сміється).

Працівник моря: Де ви побували?
Анатолій Чоботарська: Легше сказати, де я не був! Але зараз в основному вже не гуляю. Великі суду стоять в порту дуже мало, і часу вийти в місто зазвичай немає. Якщо стоянка шість-десять годин, то нічого не встигаєш побачити. Взагалі мені сподобалося в Сінгапурі, в Гонконзі.

Часто наші моряки, відправившись в рейс з сім'єю, просять компанію взяти квитки з порту призначення не відразу після закінчення контракту, а на пару тижнів пізніше, щоб відпочити і подивитися країну. Це хороший варіант.

Партнерський матеріал

Складно було його отримати?
Як із цим справи в Maersk?
А як щодо умов для навчання?
Чи є все необхідне?
Що здалося вам найскладнішим на новій посаді?
При зміні роботодавця вас щось здивувало?
Був великий конкурс?
Розкажіть, чи важко морякам знайти роботу в Криму?
Може, якогось обладнання, політики, умов?

Новости