ЛУКОЙЛ починає промисловий видобуток алмазів в Архангельській області

АРХАНГЕЛЬСЬК, 6 червня

АРХАНГЕЛЬСЬК, 6 червня. / Кор. ІТАР-ТАСС Володимир Ануфрієв /. ЛУКОЙЛ 9 червня почне промисловий видобуток алмазів на родовищі імені Володимира Гриба в Архангельської області . Про це сьогодні кор. ІТАР-ТАСС повідомили в прес-службі "Архангельскгеолдобичі" - дочірньої компанії ЛУКОЙЛа, що веде розробку родовища.

Обсяг інвестицій в проект склав близько $ 1 млрд.

Раніше глава Лукойлу Вагіт Алекперов заявляв, що компанія планує самостійно продавати алмази з родовища Гриба, в тому числі і на експорт. Родовище імені Володимира Гриба було відкрито в 1996 році. Воно знаходиться в 130 км на північний схід від Архангельська. За попередньою оцінкою, запаси родовища складають близько 100 млн карат. З них 58,4 млн карат передбачається добувати протягом 16 років відкритим способом (розробка кар'єром) на глибині до 460 м, а решта - підземним.

Трубка імені Гриба стане другим родовищем дорогоцінних каменів, які розробляються в надрах Помор'я. У червні 2005 року компанія АЛРОСА почала промисловий видобуток алмазів на родовищі ім. М. В. Ломоносова, що складається з шести кімберлітових трубок і розташованому в 100 км від Архангельська . Його запаси оцінюються в $ 12 млрд.

Як раніше писав ІТАР-ТАСС, трубка імені Гриба одна з найбільших розвіданих алмазоносних трубок в світі. За словами глави Лукойлу Вагіта Алекперова, це перший для компанії проект з видобутку алмазів. "Ми використовували в ньому кращі практики розробки родовищ Канади і інших країн, завезли найсучасніше обладнання. За його словами, на родовищі створено близько 3 тис. Робочих місць для будівельників, механізаторів, фахівців, які будуть обслуговувати збагачувальний комбінат.

Новости