Магазин надії: Паша Вардішвілі про відкриття COS в Росії

Коли минулого літа піар-агентство RSVP, активно обслуговує одежної ритейл, попросило московських редакторів і стилістів надіслати свої поштові адреси, щоб «одна відома і улюблена вами марка могла надіслати вам подарунок», багато затамували подих: сталося. Ось-ось в Москві відкриється COS. Виявилося, правда, що це Zara запускає свій онлайн-магазин.

Минуло зовсім небагато часу, і інформацію про те, що шведи з COS відкривають свій перший магазин в торговому центрі на околиці Москви, виклав дівочий портал Wonderzine , Зібравши небувалу кількість перепис, лайків та коментарів. Офіційно інформація не підтвердилася, але осад залишився. За тим же неперевіреними, але трохи більше схожим на правду даними, COS планують відкрити перший магазин в Москві не раніше 2015 року. Так чи інакше, поки одягу з хорошим кроєм за розумні гроші в місті, як завжди, не вистачає, читаючи новини професійного шопінгу, модники кожен раз сподіваються побачити там три заповітні букви.

Цінник на сукні-трапеції, прості білі майки, як у Maison Martin Margiela, бомбери, броги і естетські піджаки в COS, одному з брендів шведського H & M, трохи вище, ніж в іншому мас-маркеті. Архітектурний крій, мінімалізм, відмінні тканини, велика кількість базових моделей, які лунають з колекції в колекцію, - словом, ідеальний одяг і для співбесіди, і для вечірки того ж Wonderzine, і для виставки Мондріана. Марка хороша всім, а особливо тим, що не продається в Росії. Якщо на рейсах з Мілана в Москву місця під сидіннями зазвичай забиті баулами з Prada, то зразковий столичний хіпстера обов'язково сховає туди три-чотири елегантних пакета з COS. Магазини марки є в дюжині країн Європи, в Китаї, Арабських Еміратах і Кувейті, і, що дивно, жодного в США.

Московські модники впевнені, що якщо магазин марки відкриється в столиці, то життя неодмінно зміниться. Адже на настрій москвичів впливають не наукові досягнення, зміна політичного ладу і президентів, а відкриття McDonald's, Zara, Burger King, H & M, поява в продажу нових iPhone, джинсів Uniqlo і пончиків Krispy Kreme. COS стоїть останнім бастіоном, а значить і ще однією надією на «ось коли відкриють, тоді заживемо як в Європі».

Чи не заживемо. Ми знову почнемо займати чергу на відкриття за північ, щоб встигнути урвати першими що завгодно, а потім сидіти в однакових куртках і блейзерах в однакових «Старбакс», а на вечірці Wonderzine не одержати жодного компліменту сукні, тому що у всіх буде точно таке ж. А так як культура street-шопінгу у нас відсутня повністю, то, швидше за все, магазин відкриють в торговому центрі, що по абсурдності рівносильно появі Alexander Wang в «Єреван-плазі».

Іншими словами, поїдемо ми
НЕ експресом до Парижа,
а плацкарти до Радянський Союз

Футболку за 800 рублів, сорочку за 2 500 і плаття за 5 000 зможе дозволити собі кожен - і дозволить. Іншими словами, поїдемо ми не експресом до Парижа, а плацкарти до Радянський Союз, де розслаблена, добре виконана і бюджетна одяг перетворюється в шкільну уніформу. Вам ніколи не стає смішно, побачивши продавців і відвідувачів магазину FOTT? Їх неможливо відрізнити один від одного. Це та безлика і, швидше за все, безініціативна маса, яка йде з роботи о сьомій вечора в черевиках Red Wings і з рюкзаками Herschel. І коли ця ситуація не змінюється три або чотири роки поспіль, стає вже не смішно, а страшно, що хотіли як в Європі, а вийшло як завжди.

Щоб ми по-справжньому раділи відкриттю COS, в місті повинні продаватися в хорошому обсязі з десяток марок на кшталт Urban Outfitters, Libertine-Libertine, Acne, Filippa K, Muji, MSGM. Потрібно двадцять альтернатив того ж FOTT з його непомірно накрученим цінником і поганим обслуговуванням, п'ятнадцять універмагів типу «Кольорового» та інших подбрендов H & M на кшталт Cheap Monday або Weekdays - тоді сорочка з COS відмінно зживеться зі грайливими штанами Henrik Vibskov і буде на своєму місці.

Вам ніколи не стає смішно, побачивши продавців і відвідувачів магазину FOTT?

Новости