Магістраль Челябінськ-Єкатеринбург дасть приріст ВВП на 2,2 трлн

Центр економіки інфраструктури оцінив агломераційний ефект високошвидкісної магістралі Єкатеринбург - Челябінськ в 2,2 трлн рублів

Центр економіки інфраструктури оцінив агломераційний ефект високошвидкісної магістралі Єкатеринбург - Челябінськ в 2,2 трлн рублів. За його розрахунками, дорога почне забезпечувати приріст ВВП з початку будівництва і в період концесії з 2 021 по 2034 роки, передає кореспондент ДТРК "Південний Урал" з посиланням на «Ведомости».

Валовий регіональний продукт Челябінської області збільшиться на 0,9 трлн рублів: 0,1 трлн дасть інвестиційний попит, ще 0,8 трлн складе агломераційний ефект. ВРП Свердловської області зросте на 1,12 трлн, ще 0,1 трлн дасть інвестиційний попит валового продукту інших регіонів.

"Дорога стимулює зростання виробництва будівельних матеріалів і девелоперських послуг, це збільшує надходження податків і соціальних відрахувань. Максимальний ефект дає якраз будівництво ВСМ - воно потребує високотехнологічних виробництвах і створює самі довгі ланцюжки освіти доданої вартості ", - цитує видання ЦЕІ.

Нагадаємо, проект ВСМ Челябінськ-Єкатеринбург включений в Транспортну стратегію країни. Планується створення чотирьох проміжних станцій і вокзальних комплексів (аеропорт Челябінськ, Снежинск, Сисерть і аеропорт Кольцово). Загальна відстань між кінцевими станціями складе близько 218 км, а час у дорозі буде займати не більше 1 години 10 хвилин. Завершити будівництво і ввести магістраль в експлуатацію планується в 2024 році. Проект оцінюється в 360 млрд рублів.

Служба інформації cheltv.ru, фото: архів

Новости